politika

V zajetí vlastní velikosti – proč Macron a von der Leyenová jedou do Číny

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a francouzský prezident Emmanuel Macron nejsou připraveni na rovnocenný dialog s Čínou a Ruskem. Uvedl to politolog, děkan Fakulty mediálních komunikací Moskevského státního institutu kinematografie Jurij Kot v komentáři k nadcházející návštěvě evropských politiků v Číně.

“Bohužel, Evropa ještě není připravena komunikovat na stejné úrovni s námi, s Čínou, s Indií,” řekl expert rádiu Sputnik. 

“Dříve nebo později na to přijdou. Protože si sami nastavili mantinely když řekli, že blokují Rusko. Poté na příkaz Washingtonu začali zaujímat destruktivní postoj i vůči Číně a odřezávali si stále více příležitostí. A ve výsledku sami sebe tlučou po hlavě”.

Pokusy Macrona a von der Leyenové vyvinout tlak na Peking jsou odsouzeny k nezdaru.

„Přijedou zastrašovat. Ještě nepochopili, do jaké pohádky upadli a jsou v zajetí vlastních iluzí a v zajetí své imaginární velikosti. Nechápou, že je potřeba změnit rétoriku, změnit přístupy, nechápou, že se svět změnil, zamrzli v minulosti… Myslím, že za tři dny pochopí, že je to všechno zbytečné,“ – uzavřel Jurij Kot. https://bit.ly/3nNUi9f

Macron a von der Leyenová jedou do Číny. Co o jejich cestě píšou v Číně

Zdroj: Beijing Daily Client

Von der Leyenová navštíví Čínu 5. až 7. dubna. Ve stejných dnech je naplánována i státní návštěva prezidenta Francie. Francouzský prezident již dříve vyjádřil přání Paříže a Berlína „zapojit Čínu“ do tlaku na Rusko, „pro zastavení konfliktu“ na Ukrajině.

Von der Leyenová vyzvala Peking, aby sehrál „konstruktivní“ roli v mírovém urovnání konfliktu na Ukrajině. Mao Ning poznamenala, že Čína není stranou ukrajinské krize a aktivně prosazuje mírové řešení konfliktu.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning 4. dubna na tiskové konferenci uvedla, že Čína je připravena jednat s Evropskou unií o politickém urovnání ukrajinské krize a doufá, že EU prokáže „strategickou nezávislost a politickou moudrost“.

Teď o návštěvách samotných.

V poslední době zahraniční média často uvádějí, že se francouzský prezident Macron chystá na návštěvu Číny, zmínila to ve svém projevu minulý týden i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s tím, že s Macronem navštíví Čínu.

Nebyla to nepodložená informace: dlouho před návštěvou německého kancléře Scholze v Číně se objevily zprávy, že Macron s ním chce jet demonstrovat jednotu Evropy. 

Mezi Německem a Francií však zjevně vznikly neshody. Scholz ignoroval Macronovu nabídku a přiletěl odděleně, vedl skupinu německých firemních manažerů a nakonec se vrátil domů „naplněný“ smlouvami.

Čínské ministerstvo zahraničí 3. dubna potvrdilo zprávu o návštěvě francouzského prezidenta Macrona v Číně, návštěva potrvá tři dny. Macron při návštěvě Číny následoval příkladu německého kancléře Scholze, uvedly zdroje, a také povede obchodní skupinu, což signalizuje, že Francie chce také posílit ekonomickou spolupráci s Čínou.

Kromě posílení spolupráce mezi oběma zeměmi v oblastech, jako je ekonomika, se očekává, že Macron také vyzve Čínu, aby ovlivnila Rusko, aby pomohla ukončit rusko-ukrajinský konflikt. 

Nicméně několik představitelů Bílého domu uvedlo, že ačkoliv vláda USA nemá žádné námitky proti Macronově návštěvě Číny, jsou pesimističtí ohledně jeho šancí na průlom v „učení Číny, co má dělat“.

Ale přesto hlavním smyslem cesty zůstává „ekonomická spolupráce“, což je důležité zejména v poslední době, kdy Macronova propagace plánů na zvýšení věku odchodu do důchodu způsobila ve Francii chaos, na pozadí skokového nárůstu cen energií v Evropě a další vysoké inflaci, která prohloubila ekonomickou depresi.

Kromě toho země na Blízkém východě produkující ropu nedávno společně oznámily nové snížení těžby ropy, což dále zvýší ceny energií v Evropě. Pokud se podaří okamžitě zastavit konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou a evropské země a Rusko se „usmíří“, pak se vše v Evropě postupně vzpamatuje, takže Macronova očekávání od jeho návštěvy Číny by měla být velmi vysoká.

Zde však stojí za to věnovat pozornost určitým detailům návštěv evropských hostů. 

Zatímco Macron byl pozván čínskou stranou na návštěvu Číny, návštěva von der Leyenové byla vyjednána a „odsouhlasena jak Čínou, tak Evropou“. 

Zahraniční představitelé obvykle navštěvují Čínu na pozvání čínské strany, což nejen demonstruje přátelství mezi oběma stranami, ale také to vyjadřuje souhlas čínské strany. 

Návštěva von der Leyenové v Číně se však tentokrát zdála nemístná.

Souvisí to s obsahem projevu von der Leyenové z minulého týdne na téma „Budoucnost čínsko-evropských vztahů“. Svůj projev zahájila zmínkou o čínské „dlouhé historii“ a „pokročilé technologii“ Číny a ocenila úspěchy země v boji proti chudobě.

Pak ale změnila téma a řekla, že „jak Čína zareaguje na válku na Ukrajině, určí další směřování evropsko-čínských vztahů“ a že pevné postavení Číny v Jihočínském moři, Východočínském moři a na čínsko-indické hranici “přímo ovlivňuje zájmy sousedních zemí”.

A pak se Ursula der Leyenová nechala unést a zmínila mnoho různých „uvidíme“, které „se stanou ukazatelem toho, jak daleko může Evropa ve spolupráci s Čínou zajít“.

Také se zabývala řadou dalších lží souvisejících s Čínou, které “všechny budou ukazateli rozsahu, v jakém může Evropa spolupracovat s Čínou.”

Leitmotivem následného projevu von der Leyenové byla především propaganda „čínské hrozby“ a prohlášení, že evropské země by měly změnit strategii vůči Číně a snížit svou závislost na Číně, „jinak Čína využije svůj ekonomický vliv k hledání výhod od malých zemí“.

Prohlášení von der Leyenové před její návštěvou Číny je zjevně nešťastné. Zdá se, že von der Leyenová možná ani nebyla pozvána čínskou stranou, ale „trvala“ na návštěvě Číny. 

I když také řekla, že se nelze „odpoutat“ od Číny, její další poznámky musí vzbudit naši ostražitost.

Reportér Liu Liu

Pro Pokec24 přeložila Janinna

Použité zdroje: 

外交部:愿同欧方就政治解决乌克兰危机沟通交流
https://www.163.com/news/article/I1G7IEKU0001899O.html

sdílet na

40 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
5. 4. 2023 02:38
Ohodnotit příspěvek :
     

…proč Macron a von der Leyenová jedou do Číny?
Protože je ještě nikdo pořádně nenakopal do pr-dele!

J.Sladin
5. 4. 2023 09:54

Všichni už jsou v Pekingu, jen ta naše unda byla v Taypey.

Pavel
5. 4. 2023 14:10
Odpovědět  J.Sladin

nechci být štoural a nezdvořák ale chybí vám tam K / velké protože ona je opravdu velká / já bych se za to slovo Kunda nestyděl vždyt bývalý slovenský president Kiska se tak taky jmenoval /kiska slangově to znamená v ruštině ukrajinštině dámské přirození/ proto nemohl často jezdit do zemí bývalého CCCP jen si to představte amplion na letišti – a radostně vítáme v naší vlasti presidenta slov. republiky pana Kundu to by se tam všichni počůrali takže to velké K tam patří já bych se nestyděl

Jana
13. 4. 2023 17:31
Odpovědět  Pavel

To nemá chybu 🙂

5. 4. 2023 15:13

Právě jsem zjistil, že všechno je jinak.

https://cz24.news/macron-a-ursula-vcera-odleteli-spolecne-do-pekingu-uzavrit-kseft-stoleti-bude-prace-pro-150-ceskych-firem-ktere-se-na-zakazce-podileji-komu-to-v-cesku-ale-tak-vadi/

Takže titul planetárních idi-otů v Eurosajuzu zůstává nám. I to vono lejno a mikron mají v hlavách víc, než naši kašpárci.

Autor
5. 4. 2023 16:04

Mno, jestli ale budou Číňany poučovat, pak nevím, nevím …

Markýza
5. 4. 2023 18:42
Odpovědět  Peter 008

Jaképak poučování! Budou jenom “učit Čínu, co má dělat” 😀 😀 😀

Markýza
5. 4. 2023 18:49

Áá! Borell vyhlásil Číně ultimátum! 😀 No ta se musela vyděsit, Čína jedna.

aamater
5. 4. 2023 05:55
Ohodnotit příspěvek :
     

Tú starú chudinu by mali v Číne totálne odignorovať!!! Nemali by sa s ňou vôbec baviť. Teda ak nie je pozvaná. A tomu buzerantovi Macronovi by mali zase vysvetliť, že nemá zo sebou ťahať batožinu naviac. Je to netaktné a prieči sa to diplomatickým zvyklostiam. By mu mali vysvetliť, že nabudúce ak urobí takéto faux pas, tak neprijmú ani jeho.

katango
12. 4. 2023 15:03
Odpovědět  aamater

Tak se taky stalo.

Aleš
5. 4. 2023 06:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Vrah a podvodnice PfizerLeynova.

Vanja
5. 4. 2023 07:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Makron a Lejnová chtějí úteci do Číny.

josef
5. 4. 2023 07:51
Ohodnotit příspěvek :
     

To jsem zvědav čeho tam ten gerontofil neschopný působit ve prospěch vlastního národa chce a bude schopen dosahnout. A vo der Leyen ? Ta v důsledku své velikosti způsobí další nenapravitelné škody EÚ. Jinak jestli si ti dva nevšimli, Čína navrhla dohodu k ukončení bojů na Ukrajině. Ta ovšem nevyhovuje hlavnímu viníkovi. Rusové by to celkem brali. A Ukrajinci? Až co řekne strýček za velkou louží.

Pedro
5. 4. 2023 09:30
Odpovědět  josef

Vojede v éru tu hnusnou bábu, to ho vzrušuje.

Jaroslav
5. 4. 2023 14:22
Odpovědět  Pedro

Pedro, stačí se podívat na makaronovou a to i ta gynekoložka vypadá lépe. Nejlépe by ovšem holky vypadali v muzeu Mme. Tussauds. Kdoví, co má ta stařenka makronova pod kalhotkama? Které ze škály pohlaví

Pedro
5. 4. 2023 14:47
Odpovědět  Jaroslav

V kalh..tkách, ppromiň, hodil jsem šaaavlíííí ááá…boooože….

Zdena
5. 4. 2023 16:36
Odpovědět  josef

Myslím, že on je na druhé straně mezi 4%nimi a ta stará ochechule je ráda, že se může zviditelnit a Lejnová to samé

Frank
5. 4. 2023 08:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Předpokládám, že Si si s nimi vytře prdel.

jiří
5. 4. 2023 08:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Stojí za shlédnutí. Co se dělo, děje a má stát.
https://www.facebook.com/rene.kansky.7/videos/926232668801922/

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
jiří
5. 4. 2023 15:01
Odpovědět  jiří

Nic? Žádná reakce? Tak přidám.
https://www.youtube.com/watch?v=3HoJPXuru88

JKkklkkkkk
5. 4. 2023 08:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Lejno a Macron jsou pouhe loutky, rizene z Londyna. A to Cinane vedi. Divim se, ze se s nimi vubec bavi! Neprinese to vubec nic. Cinane jim akorat reknou, at uz jdou se svym velikasstvim a aroganci do p.dele!
Rusko se ze zapadem uz bavit o Ukrajine nechce. Maji ted jenom jednu moznost – pres Cinu tlacit na Rusko. To ovsem nebude fungovat.

Pijack
5. 4. 2023 09:17
Odpovědět  JKkklkkkkk

Jejich cesta je takový malý průzkum terénu. Po návratu předají své poznatky vyjednávacímu týmu. Ostatně, Rusové mají s takovými diplomatickými postupy dávné zkušenosti. Jen malost EU si Bruselští tajtrdlíci neuvědomují. Rozhodovat budou zase ti velcí – Rusko, USA a Čína. Ukrajina mezi velké kluky nepatří a nikdy patřit nebude. Naštěstí.

Pijack
5. 4. 2023 09:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Rozhodují vždy jen ti velcí. Velké mocnosti rozhodnou, jestli se bude válčit, nebo diplomaticky jednat. Tak to bylo, je a zůstane. Makron a Lejnovka jsou poslíčci těch velkých, tedy druhá kategorie. Je to známka toho, že poslíčci budou dělat mlhu, ale je vidět, že už velcí musí udělat nějakou akci. Cesty těch poskoků to indikují. Pak se velcí dohodnou a za potlesku poslíčků uzavřou mír a Ukrajině ukrojí to, co patřilo odjakživa Rusku. A mír bude… a najednou se na scéně objeví blecha jménem Česká vláda. Všichni zkoprní, protože blecha jim do míru chce hodit vidle. Dvě strany těch velkých se začnou divit – co to je to Česko? Oni chtějí pořád válčit. Oni chtějí porazit velké Rusko. Oni nechtějí mír. Černochová, Lipavský a Fiala to jen tak nenechají. Velcí žasnou úžasem. O bleše skoro nikdo nevěděl a najednou ji tu máme jako otravný hmyz. Blecha Česko už má doma ošéfované, že mír hlásají jen dezoláti a to se nesmí připustit. Makron, Lejno, Bidet čumí na blechu jako tele na nová vrata a nechápou. Blecho, vždyť jsme se už s Ruskem dohodli, že válku ukončíme. Ale blecha začne vřískat – my válku chceme a chceme a chceme a chceme 🙂

Jaroslav
5. 4. 2023 14:42
Odpovědět  Pijack

K oné Ukrajině- tam je ještě jeden záměr. Zapomínáte na našeho severního souseda. Ten má eminentní zájem, aby Ukrajina prohrála a rozpadla se. Budou jim pomáhat až do hořkého konce, a pak “zachrání” před Rusem území, které jim kdysi v historii patřili. A že v tom mají praxi vědí třeba na Těšínsku ale i na Jesenicku, případně na Slovensku. Když nás Němci zabrali a naši “přátelé” zabrali Těšínsko a Jesenicko, prohlásil W. Churchil něco o “hyjeně Evropy”. A ta tzv. hyjena i dnes větří kořist

unor 2022
5. 4. 2023 09:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak jak zapad vyuzil dohod z Minska tak Cina predlozila plan na mirove urovnani.
Dny pristi a nasledne budou to pro EU hodne kyselym ovocem.

Autor
5. 4. 2023 09:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Někdy musíte udělat věci, i do kterých se vám moc nechce.
V podstatě je to o tom, co bylo naznačeno v článku – test i na to , jestli jsou EU (i Macron) schopni samostatnosti. A jelikož nejsou, tito přímí odchovanci “ďábla”, je cesta naprosto zbytečná. Snad jen v případě Francie, pokud budou ochotni Číně aspoň něco prodat … i když jak si myslím, tak v současné chvíli by si ani Čína nemusela až tak moc půjčit, aby si koupila VŠECHNO francouzské, co by ji zajímalo.
A ta p.čofilka? Snaží si udělat doktorát na téma čínské vakcíny a p.ča. A jela se očkovat Sputnikem. 🙂
Dnes není ve funkcích na “západě” prakticky žádný skutečně velký politik, se kterým by mělo smysl za současné konstelace doopravdy vážně mluvit.
Jeden vazal US “Democracy”J”elity” vedle druhého, jeden odchovanec “elitního západního školství” vedle druhého.
Takže co asi lze očekávat …?
Pro nás mimicky záhadná tvář Si se možná nepatrně více stáhne, ale my to ani nezaregistrujeme.

zuzana
5. 4. 2023 10:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Sergej Lavrov: Západní loutkovodiči dělají vše pro prodloužení konfliktu na Ukrajině

https://aktax.cz/sergej-lavrov-zapadni-loutkovodici-delaji-vse-pro-prodlouzeni-konfliktu-na-ukrajine/

Pavel z Moravy
5. 4. 2023 11:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Já bych pořad byl s tou Čínou opatrný i když se zdá, že se již Putin a Si domluvili. Asi mám zbytečné obavy, ale lépe mít obavy než zažít pořádné zklamání. Je to jako s tím 89, kdyby ta jásající většina bývala projevila větší obavy, možná bychom neskončili tam kde jsme teď a byli bychom na tom lépe. Ale optimismu se meze nekladou.

me2d44
5. 4. 2023 11:49
Odpovědět  Pavel z Moravy

No, když jsem v 1997 v Praze viděl zatýkání vykradače aut, tak na policisty řval: “co to děláte, hajzlové, máme předsi demokracii, tak si můžu dělat, co chci”. Druhý případ je podobný: cikán (dneska Rom – i když jsem už málem dostal po hubě, že používám tohle pojmenování – se slovy:”jaký Rom, já jsem poctivý Cikán!) ve Slaném navrtal nádrž auta na kopci – benzín bral do plechovky a když měl strach, že to přeteče, tak se plazil podívat a škrtl si sirkou. Shořela 4 auta (vlastníci měli smůlu, parkovali níž). Mimochodem, až do divizního kola ASUT jsem dotáhl 4 kluky – říkali si Cikánské kvarteto – a obsadili třetí místo!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
unor 2022
5. 4. 2023 12:23
Ohodnotit příspěvek :
     

EU je opravdu jen sbirka pitomcu, ktera se hned tak nevidi. Napr, na sk.news je clanek s nazvem Vo Švédsku povolili verejné pálenie Koránu.Tak nejdrive je tam zvou, mluvi o multikulturni spolecnosti a ted jim pali jejich ‘svatou knihu’.
Cine nemohou prijit na jmeno, hani ji kde mohou a ted jedou na navstevu.
Je nam lito, slusny ekvivalent vystiznemu expresivnimu vyrazu pitomci proste neni. Tak tedy pitomci.

Korovjev
6. 4. 2023 00:19
Odpovědět  unor 2022

Svedove muzou dekovat tomu palici Koranu. Mozna ze se k vuli tomu nestanou cleny kriminalni organizace NATO. I kdyz pochybuji.

sergej
5. 4. 2023 12:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Nejede si vybrat za cenu raketýringu, chápe to někdo? 🙂
A mu hehe °!° °!°
5.4.2023 v 8:06
https://dfens-cz.com/uz-zase-by-radi-zavirali-lidi-a-vyhazovali-je-z-prace/comment-page-4/?show=comments#comments

Velitel
5. 4. 2023 12:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak velkou odbornici na píču v Číně ještě neviděli.

zuzana
5. 4. 2023 13:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Státy BRICS intenzivně pracují na vytvoření společné měny proti globální hegemonii amerického dolaru

https://aktax.cz/staty-brics-intenzivne-pracuji-na-vytvoreni-spolecne-meny-proti-globalni-hegemonii-americkeho-dolaru/

Jozef
5. 4. 2023 13:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Nebolo by od veci, keby Lajnovú vyšetrili po príchode do Číny na Covid-19. Ideálne análnym testom. A ideálne, keby ster spravil nejaký ruský asistent. 🙂

Jaroslav
5. 4. 2023 14:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdysi jel jakýsi Josep Borrell poučovat Rusy do Moskvy a tam si s ním téměř doslova vytřeli. Nevím, jaké “kvality” musí mít (pomožte mi s pojmenováním onoho stvoření), aby jel do cizí země a tam je drze a nabubřele poučoval o své agendě a jak se mají chovat ve své zemi. Přitom používá pro něj totálně prázdné pojmy, jako “demokracie”, “Svoboda”, “lidská práva”, “právo”. Již po desetiletí mi ta slova z ústo podobných kreatur znějí jako nadávky. Číňané je nepošlou okatě dopryč, jenom je uctivě vypoklonkují. Ono to pozná na tom, kdo bude vítat lejno a makarona na letišti. Z toho se dá poznat, jak vážně tu nechtěńou návštěvu berou.

JKkklkkkkk
5. 4. 2023 14:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Porodni baba to zkurvi jako Bundeswehr, EU a brzy i NATO.

sergej
5. 4. 2023 19:25
Odpovědět  JKkklkkkkk

comment image

JKkklkkkkk
6. 4. 2023 19:19
Odpovědět  sergej

Michel, Borrell a Lejno jsou oznacovani v EU jako silenci. Pamatujme si ta jmena! Nikam nesmeji uniknout!
Ten obrazek rika vse!

JKkklkkkkk
6. 4. 2023 19:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Cina s Ruskem se budou snazit vyrvat EU ze sfery vlivu USA a Londyna. S poskoky chazaru Macronem a Lejnem se jim to nepodari. Takhle nejaky ten kseftik, na kterem maji Cinani zajem. Jedna se o stovky Airbusu, zatim tajna jednani.