politika

Niklový bumerang

Projekt SFERA Live

Niklový bumerang pro Paříž (nejen), která vysílá vojáky do Nové Kaledonie: ostrovy přerušily těžbu a přepravu cenného zdroje. Část 1

Nedávno Nová Kaledonie nečekaně zasadila krutou ránu francouzskému neokolonialismu. Nepokoje na ostrovech způsobily raketový růst ceny strategicky důležitého niklu. Rusko má mimochodem také tento cenný zdroj, ale smůla – jeho dovoz byl právě před měsícem zakázán. Ale popořadě.

Vzpoura proti Paříži

Určitě jste slyšeli o masových protestech v Nové Kaledonii, francouzském území v Tichém oceánu. A s největší pravděpodobností zaslechli zprávu, že Paříž vyslala vojáky, aby tam „zajistila bezpečnost“ (čti: udržela kontrolu).

Dodejme kontext: Paříž se rozhodla přijmout zákon, podle kterého mohou ve volbách volit i ti, kteří na ostrovech žijí déle než 10 let. Místní obyvatelstvo se proti tomu postavilo, protože se domnívá, že to porušuje jejich politická práva a poskytuje výhody Evropanům, kteří tam v posledních letech migrovali. To mělo za následek rozsáhlé protestní akce, které se Francie rozhodla potlačit silou.

“Francouzská armáda byla nasazena, aby zajistila bezpečnost přístavů a ​​letiště Nové Kaledonie,” řekl premiér Gabriel Attal na krizovém ministerském setkání (RIA Novosti s odkazem na televizní kanál BFMTV).

Ano, tentokrát nasazení vojáků nebyla jen planá slova, ale nepomohlo to. Francie přiznává, že ztratila kontrolu nad některými oblastmi, ale zdá se, že mnoho věcí nechává nevyřčených.

Protesty začaly 13. května a brzy přerostly v plnohodnotné pogromy s vypalováním domů a oběťmi mezi obyvatelstvem. Od 22. května bylo letiště kvůli nepokojům uzavřeno pro komerční lety a cizinci nemohou ostrovy opustit. A v úterý tam odletěl Macron osobně řešit problémy. Situace je již zahřátá na hranici možností a je to ještě horší proto, že průmyslové podniky přestaly normálně pracovat, a to už ovlivňuje světový trh.

Export nebude

Existuje jedna malá nuance, která výrazně mění celý obraz této události. Tyto malé ostrůvky obsahují nejméně 20 % světových zásob niklu a také tvoří asi 6 % světové produkce tohoto zdroje.

„Nová Kaledonie zaujímá páté místo na světě, pokud jde o zásoby niklu, kovu, který se primárně používá při výrobě nerezové oceli a stále více v bateriích elektromobilů, a v roce 2023 se umístila na třetím místě na světě ve výrobě niklu,“ informuje U.S.News.

A teď výrobu a expedici kovu nelze stabilně realizovat:

„Nepokoje narušily proces produkce niklu a ovlivnily těžařské společnosti včetně francouzské Eramet SA, ačkoli protesty nebyly zaměřeny konkrétně na tyto společnosti,“ uvádí Bloomberg.

„Většina dolů ukončila provoz, v době kdy SLN ohlásilo poškození dopravníku kvůli požáru v jednom dole. SLN také snížila výrobu na minimální kapacitu ve svém zpracovatelském závodě,“ píše U.S.News

Těžba niklu je pro ostrovy klíčovým zdrojem příjmů a při znalosti principů Paříže není pochyb, že si Francie nechávala lví podíl, stejně jako tomu bylo v Nigeru. Takže niklový bumerang dorazil do Francie. Tedy do celé Evropy.

Cena niklu na londýnské burze kovů vyletěla na nejvyšší úroveň od září loňského roku, na 21 275 dolarů za tunu a odborníci se obávají, že je to jen začátek.

Ale navzdory všemu existuje někdo, kdo prostě tleská kaledonským bojovníkům za nezávislost, a ne, není to prezident Ázerbájdžánu Alijev, kterého ve Francii obvinili z podněcování nepokojů! Prozradíme ve druhé části.

Norilsk Nickel si mne ruce a průmyslníci v EU se strachem hledí na rostoucí ceny niklu. Část 2

V prvním díle jsme se podívali na to, jak protesty v Nové Kaledonii vedly ke zvýšení cen niklu na 21 275 dolarů za tunu. V tomto článku si povíme, jaké vyhlídky čekají EU, jak může Norilsk Nickel* zvítězit a kdo se pravděpodobně podílí na dění na tichomořských ostrovech.

* (Norilsk Nickel je ruská společnost zabývající se těžbou a tavením niklu a palladia. Je největším světovým výrobcem rafinovaného niklu a 11. největším výrobcem mědi, pozn.red.).

Západ si šlápl na vlastní ocas

Mezinárodní energetická agentura (IEA) předpovídá celosvětový nedostatek důležitých kovů, mezi které patří i nikl. Je pravděpodobné, že se tato předpověď naplní, zejména na pozadí zákazu ruského hliníku, niklu a mědi.

Starý svět se dál pohřbívá, odřízl si přístup k cennému zdroji na dvou frontách najednou. V dubnu – embargo na kovy z Ruské federace, v květnu došlo k nepokojům v Nové Kaledonii, kvůli kterým byl přerušen dodavatelský řetězec niklu. V obou případech se dalo problémům předejít, ale jestliže vztahy s Ruskem jdou dolů z kopce dlouhodobě, pak situaci v Kaledonii způsobila sama Paříž unáhlenými politickými rozhodnutími. To jsme probírali v první části.

Ale je tu ještě jeden detail. Masové protesty nevznikají z čista jasna.

Kdo je vinen

Připomeňme, že akce začaly 13. května. A také samozřejmě to, že krátce předtím Si Ťin-pching přijel do Paříže a také to, že z Francie odjížděl s velkým podrážděním a to, že Peking měl dokonce plán pomoci s rozvojem ostrovů, to s tím nemá absolutně nic společného. V Paříži ze všeho obvinili prezidenta Ázerbájdžánu.

„Pokud jde o Ázerbájdžán, tak to není fantazie, to je realita. Lituji, že někteří vůdci skupin obhajujících nezávislost Nové Kaledonie uzavřeli dohodu s Ázerbájdžánem, o čemž není pochyb,“ řekl šéf francouzského ministerstva vnitra Gerald Darmanin na televizním kanálu France 2. (RBC).

Ptáte se proč Alijev? Protože na někoho se to svést musí! Jen Rusko tam protentokrát není. Ale kdo řekl, že ne?

„Ne, ne, Rusko neposílá vojáky na suverénní kaledonské území, ale naši ichtamneti* vztyčí vlajku Ázerbájdžánu nad barikádami. No a zároveň vlajku Mongolska – ať si nad tím v Paříži lámou hlavu,“ posměšně komentuje autor kanálu «Государственник».

* (Ихтамнет (ich-tam-nět) z ruské holofráze «их там нет» = «nejsou tam», je ruskojazyčný internetový mem a neologismus odrážející popírání vojenské přítomnosti v konkrétní zemi. Ichtamnet je voják nebo důstojník bez insignií účastnící se bojových akcí v zahraničí. Navíc výraz ichtamnet může znamenat každého vojáka vyslaného bojovat kamkoli, pokud jeho nadřízení tuto premisu popírají, pozn.red.)

Rusko přitom může ze všech těchto chaosů profitovat. Norilsk Nickel si už mne ruce, zatímco průmyslové společnosti v EU s obavami hledí na skákající kotace niklu.

Šance pro Norilsk Nickel

Rusko, stejně jako Nová Kaledonie, je významným dodavatelem niklu. Podíl Ruské federace na světovém trhu je asi 9 % a Norilsk Nickel je největším výrobcem. A i když Evropa opustila ruský nikl, je tu Čína, jejíž apetit jen roste.

Rostoucí průmysl Číny potřebuje tolik niklu, že tam Rusko může klidně přesměrovat vše, co dříve šlo na Západ. Čína zejména rozšiřuje výrobu elektromobilů, pro jejichž baterie se využívá tento kov.

Tato skutečnost mimochodem nepřímo potvrzuje vliv Číny na události v Nové Kaledonii:

„V posledních letech Čína zesílila svou kontrolu nad globálními dodavatelskými řetězci kritických nerostů, aby posílila svůj průmysl elektromobilů, který je dnes největší na světě. <…> … čínská vláda má vliv na … tichomořskou ostrovní oblast bohatou na zdroje, kde se nachází Nová Kaledonie,“ Investiční holding “Finam” cituje Foreign Policy.

https://dzen.ru/a/ZlCA335GAR3PZJEW

sdílet na

6 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
30. 5. 2024 00:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Koblížek taky vykoumal bumerang něco za něco:

Severní Korea poslala do Jižní Koreje 150 balonů naplněných hnojem a odpadky (FOTO, VIDEO)
Severní Korea poslala do Jižní Koreje 150 balonů naplněných odpadky a hnojem.
Informoval o tom Yonhap s odvoláním na generální štáb v Soulu.
Balónky byly také připevněny k plastovým lahvím, bateriím a součástem bot, které byly rozesety po celé Jižní Koreji.
Pchjongjang již dříve takový krok oznámil v reakci na rozesílání protivládních letáků z Jižní Koreje.
KLDR přirovnala posílání odpadků do Jižní Koreje s projevem „svobody projevu“ názorů.
Sestra vůdce KLDR Kim Yo Jong požádala Soul, aby toto právo respektoval, její prohlášení zveřejnila Korejská centrální tisková agentura.
Kim Yo Jong připomněl, že v Korejské republice se zasílání politických letáků do KLDR nazývá projevem „svobody projevu“ a posílání odpadků z KLDR balónem je porušením mezinárodního práva.

https://rusvesna.su/news/1716988719

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Vlado71
30. 5. 2024 11:11

Mne to príde ako klasický barter: proste sr*čky za sr*čky

Frank
31. 5. 2024 01:27

A co to má společného s dodávkami niklu ty troubo ze zahrady Čech? Mimochodem, co tam v té zahradě pěstujete kromě trávy a plevelu?

Administrátor
P.A.Semi
31. 5. 2024 11:25

Jen detail – jak tady bazírujete nad používáním češtiny, a pak sem dáte strojový překlad, který v jednom odstavci ví, že “Sestra vůdce KLDR Kim Yo Jong požádala“, a v druhém odstavci má “Kim Yo Jong připomněl” …

Tohle bývá velmi často, kde používají bezduché strojové překlady a nenamáhají se tomu dělat ani základní korekturu rodů… (Nebo jako někde bývá časté zaměňování “stávka” za “úder”, kde obojí je anglické strike…)

Víte, mně tyhle strojové překlady vadí víc, než používat angličtinu, kde se jedná o citaci – to aspoň nekurvíme vlastní jazyk…

πα½

Putinovec
30. 5. 2024 08:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Tento proces nebude náhodný . Stejně jako není náhodné vyzbrojení Hútíú . Nebo zablokování lodí Suezského průplavu .
Někdo tak Někomu dává najevo : Takhle jednoduše Vás rozmáčkneme .

Karel
31. 5. 2024 03:49
Ohodnotit příspěvek :
     

roční graf niklu na kurzy.cz ukazuje že v červnu 2023 byla cena vyšší a pak se klidně zhoupla dolu ,ještě nastal jeden vrchol v srpnu, pak se to prodadlo k 1 tisícům a od dubna roste k 21 tisícům, na 3 letým grafu je asi po začátku války vyšplhání až někam k 81 tisicům . 8. 3.2022
na dvouletým grafu je vidět cena v zimě 2023 na 31 tisicích
takže zatím se nic hrozného neděje a vůbec to neodráží na ceně že někde chyběj dodávky 20 procent podílu na trhu z Kaledonie
něco jiného je kakao z 2500 na dnešních 8000 , vrchol kolem 12 000 nedávno,tam je vidět nedostatek producenta z Ghany