blog

Kterak Švýcarsko o dobrou pověst a neutralitu přišlo

MUDr. Ivan David

Bude se konat diplomatický debakl? Švýcarská prezidentka Viola Amherdová a švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis slíbili mírovou konferenci o Ukrajině na vysoké úrovni. Momentální stav – v rezortu Bürgenstock u památného jezera Vierwaldstettersee, kde se ve středověku uskutečnila legendární švýcarská přísaha tří kantonů, se nejspíš bude konat setkání států NATO a uctívačů Zelenského.

To píše Hubert Mooser pro švýcarský web Weltwoche:

V dubnu, po rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, švýcarská prezidentka s velkým elánem oznámila, že Švýcarsko uspořádá „mírový summit na vysoké úrovni“. Dne 10. dubna informoval ministr zahraničí Ignazio Cassis média v Bernu o této významné události, která se bude konat v červnu na Bürgenstocku. Stále se hovořilo o konferenci na vysoké úrovni.

Jenže plánovaná mega párty v srdci Švýcarska se čím dál tím více podobá balónu, kterému pomalu dochází vzduch. Hlavy států těch zemí globálního jihu, které mají blízko k Rusku, jako je brazilská hlava státu Lula da Silva nebo Cyril Ramaphosa, hlava státu Jižní Afriky, 15. a 16. června do Švýcarska nepřijedou.

.

Je také nepravděpodobné, že přijede čínský prezident Si Ťin-pching. Na začátku dubna Neue Zürcher Zeitung napsal ohledně účasti amerického prezidenta Joea Bidena, že je velká šance, že Biden bude mluvit o míru na Bürgenstocku. Nyní ale mluvčí Rady bezpečnosti USA sděluje médiím: V Bidenově plánu není nic, co by naznačovalo, že se „mírové konference“zúčastní.

Bude chybět několik ústředních klíčových hráčů, relevantních aktérů s politickým a ekonomickým vlivem.

Evropská obranná agentura (EDA) však hrdě oznamuje, že se zaregistrovalo kolem sedmdesáti národů. Seznam účastníků však stále nemohou předložit – tři týdny před „závěrečným utkáním“.

Amherdová a Cassis slíbili, že uspořádají mírovou konferenci na vysoké úrovni. Nyní připravují setkání členských zemí NATO a Zelenského uctívačů s delegacemi z globálního jihu jako pozorovateli. Kdo by to proboha měl brát vážně?

Tolik Weltwoche.

Švýcarsko zkrátka ztratilo pověst, kterou si budovalo po staletí. Nyní už na jeho neutralitu nikdo nesází a nevěří, že by poskytovalo neutrální „dobré služby“ v diplomacii. To, že nepozvali jednu ze stran konfliktu a chtějí s pomocí zemí kolektivního Západu deklaratorně nutit Rusko, vítězící na frontě i mimo ni, ke kapitulaci, je přinejmenším – inu naivní. Přinejhorším je to přímo slabomyslné. Stejně tak jako nutit státy globálního jihu k souhlasu s nesmyslnou „Zelenského formulí“. Nota bene, když už de iure není ani prezident Ukrajiny.

Zelenský nicméně prohlásil, že pokud by bylo Moskvě dovoleno převzít iniciativu, bude moci využít svých ekonomických vazeb a diplomatického vlivu k dosažení požadovaného výsledku. Z tohoto důvodu by podle Zelenského měli účastníci summitu vypracovat plán bez Ruska a ten pak předat Moskvě přes prostředníky. “Pak se Rusko bude muset zodpovídat globální většině,” řekl.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Moskva je sice připravena jednat o Ukrajině, ale summitu ve Švýcarsku se nezúčastní, protože jediným účelem je uvalit na Rusko „ultimátum“. Dodal, že schůzka zcela ignoruje jiné mírové iniciativy a že Švýcarsko – které se podílelo na západních sankcích vůči Rusku – ztratilo svůj neutrální status.

sdílet na

41 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jiri1
23. 5. 2024 22:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Svycari budou profitovat ze setkani US vazalu v luxusu hotelu na Bürgenstocku! Ubytovani a stravovani tech vyrirku zaplati danovi platci ucastnikum. To prece nema chybu!
Zoufalstvi nacku na Ukrajine a v EU nezna mezi!
Tohle nenapadlo ani Goebbelse, poradat koncil k odsouzeni spojencu!

Albi
23. 5. 2024 22:10
Odpovědět  Jiri1

Hlavy států zemí globálního jihu …. do Švýcarska nepřijedou..
Je také nepravděpodobné, že přijede čínský prezident Si Ťin-pching—- a dokonce možná ani Biden!”

Česká hvězdná hodina evropské oblasti zvaná “Česko” právě přichízí.
Hvězdou nejjasněješí se stává …. PePa! .

Honza
24. 5. 2024 08:26
Odpovědět  Albi

Pokud cestou nespadne z motorky

Vlado71
24. 5. 2024 09:58
Odpovědět  Honza

To nebol len tak nejaký pád, očakávam zistenia BIS, že sa jednalo o atentát, a že za to môžu dvaja ruskí agenti Pat a Mat.

Jura S
24. 5. 2024 13:16
Odpovědět  Albi

PePa si rozbil tlamu na motorce….

Slovan
24. 5. 2024 13:57
Odpovědět  Jura S

…a asi je odřenej když se neukazuje, ale aby to nakonec nebyl silniční lišej, známe ty případy, když se zvedne silnice. 🙄🙏😊🤣

Slovák
25. 5. 2024 00:44
Odpovědět  Jura S

PePa šel do Depa a skončil na Bulovce na motorce…Jako bojovník z Trocnova, s gulama z olova, PePa Kadel to byl muž co stratil zásobník…

Pavel z Moravy.
24. 5. 2024 09:51
Odpovědět  Jiri1

Chudáci Švýcaři, slzička by mně ukápla, když čtu jak jsou dehonestováni. Buď jsem kurdyna neutrál nebo sbalím krám. Jsou to stejní sráči jako celá ta zmršená Evropa a nejenom kvůli tomuto setkání. Teď tam bude hostit pazoury z WHO, kteří chtějí dokončit to, čím za covidu začali, tedy diktaturu ale ne proletariátu, to by byla diktatura, ale tu medicínskou, která má přimět miliardy lidí podrobit se jejich pokusům. To ale prý diktatura není, ten počin je dán strachem o naše zdraví. Z celé Evropy tam mají přijet lidé protestovat. Koná se to snad 1. června. Co by na to asi tak řekli ti proslulí lékařští eskamotéři z dob nacismu?

23. 5. 2024 23:07
Ohodnotit příspěvek :
     

No, mister David, ta konference se na vysoké úrovni odehrávat sichr bude, vo tom žádná.
V jakéže úrovni nad mořem je ta legendární pastouška na fotce?

P.S. Jsem děsně zvědavej, kolik státohlav bude mezi těmi všemi vyslanci a různými podržtažkami, zastupujícími těch plus minus s bídou šedesát, spíše však padesát států “globální většiny”, co se na tu třeskutou komédi slétnou. Hm… Ale třeba to nakonec dobře dopadne – fetka se zhulí, vypadne z okna, a místo velké mírové konference se bude konat velkej mírovej funus.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
23. 5. 2024 23:20

A k tomu se náš PePa opět zranil!
Jednou “při holení” , dnes na motorce. Jel bez přílby, odnesla to hlava – asi věděl, že není co chránit. 🙂
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-prezident-se-zranil-40473203#
(Ale na fotkách s obvazem bude na té akci jistě za hrdinu.)

Tom
23. 5. 2024 23:39
Odpovědět  Albi

PePa by se dokázal vybourat a zranit i na trenažéru.

Pavel
24. 5. 2024 00:50
Odpovědět  Tom

jo kdo umí ten umí ostatní akorát koukaj co dokáže idiot co si jej zvolili za ideálního vůdce

Tupý hulvát
24. 5. 2024 09:13
Odpovědět  Pavel

Co to meleš,co udělal idiotského,to že jel mimo v.komunikaci a natloukl si?Tady jsou ti kritici za každou cenu stejní ,jako libtardi,jen v opačném gardu.

katango
24. 5. 2024 09:55
Odpovědět  Tupý hulvát

Že jel bez přilby (pokud to je pravda)?

Boomer
24. 5. 2024 16:42
Odpovědět  katango

.. to jeho BMW enduro váží cca. 260kg, zrychlí z 0 na 100 za tři sekundy, maximálka 200km/hod, výkon 100kW(to myslím nemá ani vaše auto..), když si necháte přeprogramovat mapy vstřiků, je to ještě brutálnější, takže s jízdou bez přilby bych si fakt hlavu nelámal, ona se může ulomit i s přilbou.
Spíš musíte počítat s tím, že veškeré fyzikální děje, přenosy silového působení, se u toho odehrávají jen na dvou pneumatikách a jejich poměrně malé styčné ploše s asfaltem. I přes spoustu technických vychytávek stačí jenom trochu silněji hrábnout po brzdě(..přední bere víc!!) a děláte stojku, nebo jenom trochu neopatrnější zacházení se spojkou a plynem a motorka vám doslova vystřelí pod prde*í k nebesům.. nebo rovnou do pekla.
Neznám motorkáře, co by se občas nevyválel ve škarpě…

PePa není můj šálek čaje, ale divím se některým “chlapům” tady, co ve snaze dělat z někoho pitomce udělají pitomce nanejvýš ze sebe…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
katango
24. 5. 2024 17:56
Odpovědět  Boomer

S jízdou na motorce nemám bohužel zkušenost, to bych se asi orientovala přece jen líp. Jen mi některý připadají jako úžasný stroje.

Boomer
24. 5. 2024 20:47
Odpovědět  katango

..a co třeba tohle?¨
comment image
comment image

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Tupý hulvát
24. 5. 2024 09:07
Odpovědět  Tom

Ty víš, jak umí pepe jezdit na motorce?

Tom
24. 5. 2024 10:08
Odpovědět  Tupý hulvát

To nevím, ale vím kde by ses otočil se šestimetrovým žebříkem.

Tom
24. 5. 2024 10:35
Odpovědět  Tupý hulvát

…a taky vím, že prezident by se neměl vystavovat zbytečným rizikům.

Pavel121
24. 5. 2024 18:19
Odpovědět  Tupý hulvát

Právě jsem si o tom udělal představu. No a když si jako voják z povolání rozsekne obočí při střelbě z pušky, to se těžko i komentuje. Ale mávat vlajkou umí skvěle, jen prostě potřebuje prostor. 🙂

24. 5. 2024 00:39
Odpovědět  Albi

Dopr-dele, to tam nemoh bejt nějakej špičatej šutr?

Ladislav 💤
24. 5. 2024 06:37

Neboj, to jen karma varuje! Dočkáme se!

Tupý hulvát
24. 5. 2024 09:16

Další,uvědomujete si,že stejně jako novotný přejete někomu smrt?Možná smrt Fica vám vadí?Proč,že má bližší názory?

Slovan
24. 5. 2024 10:10
Odpovědět  Tupý hulvát

Já když jsem kdysi na svém kolchoze porážel 3 měsíční puklíky, tak to mě bylo hodně líto, ale když jsem vyváděl swyni ze chléva, tak už jsem viděl plný brutar ovaru. Tady to se mnou ani nehlo. Jenže v této moderní době se to začíná Karmicky nějak hroutit a swyně mají štěstí a ostatní to dostávají plnou palbou. Viz válka na UA a Gaza. A vám by bylo líto těch co to rozpoutali, nebo napomáhají? Víte kolik tam zemřelo chůďátek dětiček, které chtěli JEN žít a nějaké kreatury jim svým rozhodnutím toto vše sebraly. Takže pane s tou lítostí opatrně. A se zlem se muší zle taky naložit. Já v tom nevidím nic přejícího. Zkrátka dobro odměnit, zlo vymýtit. 😊

Pavel z Moravy.
24. 5. 2024 12:22
Odpovědět  Slovan

Nu, zlo se přát nemá nikomu, ale pokud ti dotyční to zlo přímo vytváří a ještě se z něj radují, nemají u mne žádné pochopení pro soucit. A že ty všemožné kur.vy za ta staletí likvidace plebsu už toho svinstva nadělali je známo každému, kdo myslí. Nemohu mít slitování s haj.zly kteří ničí lidské životy.

Ladik
24. 5. 2024 12:45
Odpovědět  Slovan

Ok

24. 5. 2024 19:24
Odpovědět  Tupý hulvát

Jo. Uvědomuju. A?
Jak už jsem ti to jednou psal – už jen to, že pokládáš otázku jakou pokládáš, znamená, že bys mou odpověd odmítl pochopit. Můžeš mi tudíž uvést jediný důvod, proč bych se měl vůbec namáhat?
Ale když už jsem naskočil, tak si zanovotním ještě víc:
“Kéž by pánbů dal a dnes v noci trefil šlak všechny válečné jestřáby KoZa a komplet celou naši “vládu”.”
No a ted otázka, v níž je má odpověd na tu tvou mravokárnou pseudootázku, proč smrt jednoho vnímám jako tragédii, zatímco smrt druhého jako prospěšnou:
Co myslíš, mysliteli, kdyby se tak skutečně stalo a všechny jmenované natáhla mrtvice – byla by to pro budoucnost lidstva tragédie, nebo požehnání?

Slovan
24. 5. 2024 19:33

Já bych se spokojil, kdyby mi je přidělili jako pracovní četu na tavbu. 🤣🤣🤣

Albi
24. 5. 2024 00:59
Odpovědět  Albi

Mimochodem – k tomu zranění na čelíčku, o kterém tak vesele vtipkoval že byl nešika “při holení” a “kterou si prezident ošetřil sám kapesníkem“, dočlo (jak se dnes píše) “při střelbě dlouhou střelnou zbraní v České Zbrojovce v Uherském Brodě, kam v rámci návštěvy regionu tehdy zavítal“.

Být to dnes, mohl z toho být pokus o atentát, vzít to do ruky šikovný novinář.

Hany
24. 5. 2024 02:08
Odpovědět  Albi

Jo, četla jsem, že při manipulaci se zbraní se zranil na čele. No, ostatní by se od tohoto vojáka měli držet dál. Viz standarda. Tvl, on jednou někoho nešikovností zabije. Jenerál …

Tom
24. 5. 2024 08:21
Odpovědět  Hany

Zřejmě šlo o prak, který držel obráceně.
Celej Frenk Drebin.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Janaz
24. 5. 2024 08:15
Odpovědět  Albi

On sa holí aj na čele?Čo mu tam rastie, parohy?

Boomer
24. 5. 2024 15:17
Odpovědět  Albi

..tohle mu mohla udělat třeba brokovnice, pokud ji při zlomení po výstřelech nevyklonil šikmo mimo tělo, vyhozené nábojnice lítají docela dobře…
Nezapomínejte, že je to voják, sloužil u paragánů v Prostějově jako velitel čety, tam pro saláty nebylo místo, byl by vojákům pro srandu…

Albi
24. 5. 2024 17:21
Odpovědět  Boomer

Nejde o skutečnost – byla to samozřejmě ironie, ale hlavně tentokrát mířená na “žurnalisty”, kteří jsou schopni udělat “z komára velblouda” a většinou téměř velbloudí stádo.
Chválu si ale přesto zaslouží – než se jakás takás pravda dříve, či později přiblíží realitě, podají to tak věrohodně, že to mnozí čtenáři, nemohou – a nakonec ani nechtějí – rozpoznat.

Např. – z jiného “soudku” – dnes článek na Seznamu:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-putin-je-ochoten-ukoncit-valku-v-linii-soucasneho-bojiste-pise-reuters-252535#
Z názvu lze usoudit, že Putin už má války dost a to hlavně kvůli velkým problémům, velkým ztrátám – lidí, techniky. i popularity a že “sonduje možnosti”.
Z textu pak naopak vyplyne, že Západu dává – jako už mnohokrát – znovu šanci válku ukončit, ale jen za podmínek Kremlu, ne Zelenského (sic!).

Ale kdo čte jen mainstream, musí mít z toho pořádně zamotanou hlavu. Iinformace z Ruska jsou údajně od zdrojů blízkých Kremlu, ty proti-informace ze zdrojů západních.
Obojí v mainstrem. článku – co si z toho chudák rusofob má vybrat?.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Boomer
24. 5. 2024 17:30
Odpovědět  Albi

.. rusofob z toho musí být jelen, realisticky uvažujíc člověk udělá jen no tststs… a titulek článku musí být úderný, hodně lidí potom jaksi míň přemýšlí nad textem, když přece vše bylo už jasně deklarováno hned v titulku.
A tak my tu žijem…

Pavel
24. 5. 2024 00:48
Ohodnotit příspěvek :
     

otázka vysoké životní úrovně helvétů byla důvěra v jejich solidní jednání a neutralitu to nyní končí a tento stát začne počítat ztráty jakmile – což se již děje – arabské státy začnou vyvádět peníze ze švajcu – důvěra v tento ostrov klidu a jistoty skončila

Albi
24. 5. 2024 02:01
Odpovědět  Pavel

Švýcarsko bylo “bankou” globalistů, přes kterou se financovaly války. Proto taky za 2.světové, bylo Švýcarsko pro Hitlera “nedotknutelné”.
Dnes už nemají USA + KoZa jednak dostatek zlata, za druhé tištěné peníze obecně, tedy i dolary, se zarčínají měnit na digitální 1 a 0, tak k čemu by jim byly banky a tedy i garantovaná neutralita? .

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovák
25. 5. 2024 00:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Švajčiarsko bolo neutrálné len kvôli židovským bankam a zlatu tam uloženým! Žid zlato previezol iba on vie kam, a tým je pre neho Švajčiarsko ako Gaza…Je mu fuk ak ho niekto preorie celé bombami…Slúžilo židobankárom dočasne, a ich sen je uz u konca!!!

Slovák
25. 5. 2024 00:37
Odpovědět  Slovák

Ani Brexit nebol kvôli politikom, ale pre Ratchildovu ” Bank of England” ktorš nemohla sa stať područenou pobočkou ECB!!! Je to ECB ktora bola, je a bude podmanená židovej ” Bank of England”! Taká je pravda! Navyse Britania ako plavajúca ” lietadlova loď” má svoje vojenské plany, mimo EU! A preto ju žid odtrhol od EU…Nikto iný nesmie von z toho Gulagu narodov, až do jeho rozpadu/ zániku!!!!

Pavel z Moravy.
25. 5. 2024 09:04
Odpovědět  Slovák

Ti co nechtějí, nepochopí. Tak to před rozpadem jakékoliv říše bylo vždy. Je to jako marné volání osamoceného žíznícího na poušti. Prostě oni neslyší a nebo lépe řečeno nechtějí slyšet. Hlava v písku zabořená má prioritu. Ale tady na pokecu to většina slyší a chápe, ale je to takové mizivé procento populace, že na vývoj myšlení celku to nemá žádný vliv.