politika

Jordánská královna kritizuje pokrytecký Západ: Arabský svět šokován

Jordánská královna odsuzuje pokrytecký Západ: Arabský svět je šokován.

Jordánská královna Ranija al-Jasín al-Abdulláh obvinila západní lídry z „do očí bijícího dvojího metru“ za to, že neodsoudili smrt civilistů při izraelských bombových útocích v pásmu Gazy.

Obvinění jediné manželky krále Abdalláha II. odvysílala 25. října CNN v době probíhající války Izraele s Hamásem, která stále více hrozí destabilizací již tak zásadně narušených vztahů mezi Spojenými státy a předními zeměmi arabského světa.

V exkluzivním rozhovoru s korespondentkou amerického televizního kanálu Christiane Amanpour jordánská královna řekla:

„Lidé na celém Blízkém východě, včetně Jordánska – jsme prostě šokováni a zklamáni reakcí světa na rozvíjející se katastrofu. Během posledních několika týdnů jsme byli svědky do očí bijících dvojích standardů. Když nastal 7. říjen (den, kdy Hamás zahájil překvapivý útok na jižní Izrael – pozn. red.), svět okamžitě a jednoznačně podpořil Izrael a jeho právo na sebeobranu a útok odsoudil. Ale to, co vidíme v posledních několika týdnech… vidíme ve světě ticho” (ohledně masové smrti civilistů v Gaze – pozn. red.).

Ranija al-Abdulláh poukázala na to, že „poprvé v moderní historii je pozorováno takové lidské utrpení a (západní) svět ani nevolá po příměří“.

“Takže to ticho je ohlušující a pro mnohé v našem regionu to ticho dělá západní svět spoluviníkem,” řekla královna. 

„Říká se nám, že je špatné zabít rodinu, celou (izraelskou) rodinu se zbraní v ruce, ale je v pořádku je (Palestince) vybombardovat k smrti? Chci říct, že zde pozorujeme jasný dvojí metr. To je pro arabský svět prostě šokující.“

Nejdelší hranice Jordánska je s Izraelem a království je domovem 40 % z celkového počtu registrovaných palestinských uprchlíků na Blízkém východě. Téměř polovina současné populace této arabské monarchie je palestinského původu. Královna Ranija al-Abdullah má také palestinské kořeny.

Za posledních 24 hodin bylo v Gaze zabito celkem 704 lidí, uvedlo v úterý v prohlášení palestinské ministerstvo zdravotnictví. Jde o nejvyšší denní číslo od začátku izraelských úderů na Gazu po překvapivém útoku militantů Hamásu na Izrael 7. října. 

Celkový počet zabitých lidí v Gaze podle posledních údajů přesáhl 5 790, z toho 2 360 dětí, 1 421 žen a 295 starších lidí. Evidováno bylo 16 297 zranění různé závažnosti a 1 550 pohřešovaných, z toho 870 dětí.

https://1url.cz/suR2v

sdílet na

17 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jaris
26. 10. 2023 01:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Krasna Rani je Palestinka. Nejen pohledna, ale i vzdelana zena. Opet jedna z mala osobnosti, ktera se neboji verejne poukazat na priposrany zapad, ktery je v podruci zidaku a Izraele.
Jj, zidacka media se cini a bezi na 1000% ocernovani Palestincu. Proste chteji vnutit lidem svou lez. Nakonec jako obvykle, ze?

Standa
26. 10. 2023 06:12
Odpovědět  Jaris

Jaképak,, ticho”? Generální tajemník OSN i Turecký president promluvili jasně.
Pyjala také jasně v Izraeli promluvil. Vyjádřil ,, neochvějnou podporu” Izraeli. Jeho vraždění , které odsoudila i OSN.Postavil se na podporu nacionalistického molochu, vředu Sř. východu.Postavil ve světě, nás všechny Čechy , do situace , kdy si můžeme plivnout do obličeje!
Vy podporujete vražedné šílenství Izraele. Já ne.

Jaris
26. 10. 2023 08:37
Odpovědět  Standa

Asi vam nerozumim, Stando. Ja jsem na strane Palestincu, kteri jsou na vlastnim uzemi, byt drze okupovanem pristehovaleckymi zidy. Dnes jsem videla rozhovor s Palestinci, kterym byla dana otazka, co by udelali s zidy, kdyby se obnovila puvodni Palestina. Vsichni do jednoho odpovedeli, ze zidi, kteri se nacpali do Izraele od r. 1948, by byli vyobcovani a nuceni se vratit do zemi odkud prisli. Zidy, kteri zili v Palestine pred r. 48′ by nevyhaneli, mohli by zustat pod palestinskou vladou. Vsichni dotazovani se shodli na tom, ze pred rokem 48′ zili Palestinci a Zide v pohode.

zdendulka
26. 10. 2023 09:54
Odpovědět  Standa

Je dobré číst příspěvky až do konce, pak se zamyslet a pak teprve odpovědět…emoce jsou špatný rádce 🙂 Vy jste Jarise vůbec nepochopil 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
26. 10. 2023 11:41
Odpovědět  zdendulka

Spíš jste to nepochopil Vy . Odepisoval jsem obecně na článek….
cit:,,“Takže to ticho je ohlušující a pro mnohé v našem regionu to ticho dělá západní svět spoluviníkem,” řekla královna.

František
26. 10. 2023 10:38
Odpovědět  Jaris

S rostoucí silou Ruska se mnoho států na světě přestává bát USA. Začínají zvedat hlavy.

josef
26. 10. 2023 08:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Její veličenstvo je krásná a moudrá žena. Mnoho toho nenamluví. Když ale promluví, každé její slovo má váhu a správné místo. Kéž by do politiky zasahovalo více takových žen. A ne taková von Layen, americké válečné slepice atd Kam se hrabou!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Dag
26. 10. 2023 09:01
Ohodnotit příspěvek :
     

No,to mohla už dávno.Ten problém je tam už letitý.Nikdo z mocných sousedů se neangažoval, až teď řeční. Asi ti utlačovani Palestinci nikoho moc neinteresovali.Hlavně,když je neměli u sebe v zemi.Skoro mám podezření,že je tam mocní podporovali,aby pěkně zatápěli Izraeli. I ty sousední monarchie mají máslo na hlavě.

Gales
26. 10. 2023 10:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Asi už nastal čas dotáhnout problém Palestiny a Izraele ke zdárnému konci. Každej z nich ať se živí ve vlastním státě.

Dag
26. 10. 2023 12:12
Odpovědět  Gales

Akorát že Izrael ten konflikt řeší jak deratizaci. Žádná spravedlnost,lidství.Srovnaji vše se zemí a nezájem.Tohle je take řešení,ale naprosto odpudivé.Takže kdo kdy byl na straně Izraele, zděsi se.

Gales
26. 10. 2023 14:49
Odpovědět  Dag

To převzali od svých chráněnců z Fóšingtónu.

Dag
26. 10. 2023 16:28
Odpovědět  Gales

Jo.Stejný rukopis. Otázka,kdo z nich je ten inspirator.

Miro 2
26. 10. 2023 12:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Když Anglosasé dobývali svět, vytvářeli své kolonie, vraždili a otročili původní obyvatelstvo, drancovali místní zdroje a suroviny, tak to bylo ku prospěchu tzv. civilizace. Jestliže si nyní Západ upevňuje moc, zasahuje do vnitřních záležitostí různých zemí, které jsou předmětem jejich strategického zájmu a drancují se tam místní zdroje a suroviny, staví se tam vojenské základny, tak je to v rámci šíření jediné a spravedlivé demokracie. Když se pak obyvatelé těchto drancovaných zemí brání, odpovídají silou v možnostech, které mají a chtějí žít po svém, tak se jedná o terorismus. A to je ten známý dvojí metr, podle kterého Západ měří.

Prodost
26. 10. 2023 16:44
Odpovědět  Miro 2

Nejen dvojí metr, také to jsou ona “pravidla”, jichž se náš “milovaný” uncle stále dovolává. To pro doplnění.

Frank1
26. 10. 2023 12:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Co vede KoZa k tomu, ty nejchudsi zeme stale nicita jejich obyvatele zabijet? Miliony mrtvych za sebou nechavaji jeho hrdlorezove. Znicena mesta s chudaky, ted tisice zabitych civilistu na obou stranach konfliktu, kteri za nic nemohou. To jsou agrese KoZa.Chcimirove jsou pronasledovani, KoZa chce jen valku a svoje zniceni.
Ortodoxni Zide se uz ozvali, ze se Sionisty a jejich valkami nesouhlasi.

Prodost
26. 10. 2023 17:04
Odpovědět  Frank1

Co vede KoZa…? Považuji za prokázané, že bezpodmínečná nutnost udržení moci, na kterou byl celá staletí zvyklý. O chování bývalého “Západu” pojednává politická ekonomie. V nejstručnější stručnosti: 300 mil obyvatel USA spotřebovávalo 50% světových zdrojů – 5% obyvatel planety, 50% jejich zdrojů. (minulý čas). To bylo možné pouze a jedině proto, že nebylo na světě síly, která by se mohla postavit proti. Ale? “Každý ví, časy se měěěěění”. Jen pro srovnání: Tak jak Libye a Kaddáfí dopadly, dnes už by se to nestalo. Příklad Niger, před tím Mali. A další. Teď už to půjde ráz na ráz. Nikoliv snadno a nikoliv lehce. Nikdo to však nezastaví. A Uncle Sam(uel)? Samozřejmě běsní, není zvyklý dostávat přes držku.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
PřemekJ
26. 10. 2023 17:22
Ohodnotit příspěvek :
     

KoZa se řítí do katastrofy. Jeho vedení bude souzeno za sločiny proti lidskosti, ruský tribunál již pracuje, americký se připravuje a jeho vojernská část již delší dobu funguje. Žádný zločinec neunikne. Královna Jordánska sděluje všem lidem, co je KoZa zač. Mezitím se náš lid probouzí. Alternativa se začíná spojovat s těmi v opozici, kteří nepodlehli korupci penězi a mocí a hodlají sloužoit lidu. Sám jsem toho součástí. kdo nenávidí jiný národ, je nacista, kdo nenávidí ten svůj, je cizí zaprodanec nacismu a pátou kolonou. Propojme své vědomí a udeřme na hroutící se palác Zla ve Strakovce a na Hradě. V Senátu již neohrožení a nepodvolení připravují na zločince ze strakovky klepeta. Do nového roku bez vrchnostních cvoků!