politika

Konstantin Dvinskij: Erdogan překročil Rubikon

Konstantin Dvinskij

Erdogan v tureckém parlamentu označil Hamás za osvobozeneckou skupinu mudžahedínů, tedy bojovníků za víru, a Izrael jako zemi, která se nechová jako země, ale jako „organizace“. Takový útok tureckého vůdce proti kolektivnímu Západu zjevně nezůstane bez odezvy globalistů.

Není žádným tajemstvím, že události v Palestině znepokojily celý 430milionový arabský svět. Záběry ze shromáždění tisíců lidí od Jemenu po Irák, od Libanonu po Egypt se rozšířily do všech předních světových médií.  Spolu s Araby a Peršany jsou rozhořčeni i Turci. Někdo řekne, že je to logické, protože Turecko je muslimská země. Ale to je jen polopravda.

Turecká republika, založená na principech sekularismu a nacionalismu Mustafou Kemalem Atatürkem, byla jedním z prvních států, které uznaly Stát Izrael. Kromě toho bylo Turecko součástí tzv. „aliance periferie“ – nearabských zemí Blízkého východu, které byly Židům nakloněny. S posílením moci Recepa Tayyipa Erdogana se situace dramaticky změnila.

Nikdy nebudeme schvalovat zvěrstva páchaná Izraelem a jeho styl jednání jako organizace a ne jako státu… Celý Západ považuje Hamás za teroristickou organizaci. Nyní odtud apeluji. Izraeli, ty můžeš být organizací, protože ti Západ dluží spoustu peněz, ale Turecko ti nedluží nic. Hamás není teroristická organizace, ale osvobozenecká a mudžahedínská skupina, která bojuje za ochranu své země – tato slova tureckého vůdce, pronesená dnes v parlamentu, byla v Tel Avivu vnímána téměř jako vyhlášení války.

Po slovech následovaly činy. 

Erdogan zrušil návštěvu Izraele, turecký ministr zahraničí se setkal s členem politbyra Hamásu Ismailem Haniyehem a turecké ministerstvo energetiky pozastavilo realizaci všech společných turecko-izraelských projektů (po prezidentovi zrušil plánovanou návštěvu židovského státu i ministr energetiky). Zejména byly pozastaveny probíhající práce na vrtání a výstavbě plynovodu ve Středozemním moři společně s Izraelem.

V reakci na to izraelský ministr kultury a sportu Miki Zohar, představitel vládnoucí strany Likud, řekl, že prezident Turecké republiky „otevřeně podporuje terorismus“ a vztahy s Ankarou je třeba radikálně přehodnotit. 

Palestinský problém se stal bodem rozporu nejen ve vztahu mezi Tureckem a Izraelem, ale i ve vztahu Ankary s jejími partnery v Severoatlantické alianci. 

Italský vicepremiér Matteo Salvini označil výroky Recepa Tayyipa Erdogana za „nechutné“ a požadoval, aby ministerstvo zahraničí povolalo tureckého velvyslance na kobereček.

Je pozoruhodné, že pozice Turecka se shoduje s oficiální pozicí Ruska. Ne nadarmo volal Erdogan Putinovi a vedli rozhovor o Blízkém východě. V oficiálním prohlášení po rozhovoru zvláště zdůraznil:

Pozice Ruska a Turecka se prakticky shodují a jsou zaměřeny na realizaci známého vzorce dvou států, který předpokládá vytvoření nezávislé Palestiny koexistující s Izraelem v míru a bezpečnosti.

Můžete si představit s jakou nervozitou v Bílém domě reagují na takové formulace, vzhledem k nejnovějším prohlášením Bidena ve stylu „Hamás a Rusko jsou jedno a totéž“.

Co je důvodem tak prudké změny politiky Turecké republiky a prezidenta Erdogana – od proamerické orientace a podpory Izraele k otevřené podpoře “Hnutí islámského odporu”? 

Faktem je, že globálním projektem Erdogana není sekulární kemalistický nacionalismus orientovaný na západní hlavní města, ale neo-osmanismus. Ne doslovné obnovení Osmanské říše, ale přizpůsobení regionu Blízkého východu tureckým zájmům. Za starých časů byl osmanský sultán chalífou všech věřících. Turecký prezident chce být vůdcem dvoumiliardového islámského světa, nebo alespoň Blízkého východu.

Ankara si je velmi dobře vědoma toho, že procesy globalizace se dostaly do slepé uličky a svět se rychle defragmentuje a rozpadá na geoekonomické makroregiony. Do Evropy Turky nikdo nepustí. Evropští politici vytrvale opakují, že místo Turecka není v EU. Zklamání ze západního integračního vektoru je extrémně velké.  Samozřejmě: Turci vstupují do vytoužené Evropské unie formálně od roku 1987, kdy požádali o vstup do Evropského ekonomického společenství. Erdogan a jeho spolupracovníci si dnes dobře uvědomují, že ve Starém světě nikdo neočekává tak silný, relativně suverénní a vlivný stát jako Turecko.

Jedinou přirozenou možností je vstup Turecka do ruského makroregionu, ale Erdogan (stejně jako celá etatistická politická elita Turecka) se s takovou vyhlídkou, nehledě na její zřejmost, nemůže spokojit. Ankara se proto snaží získat nové geopolitické a geoekonomické zdroje, aby se pokusila vytvořit svůj vlastní makroregion (šance na úspěch se podle mého názoru blíží nule).

To znamená, že se musí soustředit na sebe a své zájmy. Nezajímá je neustálé hašteření s Bruselem ohledně „dodržování lidských práv“, ale obnovení vlivu na Blízkém východě. 

Erdogan se již pokusil drze rozšířit svůj vliv – hrubou silou a vměšováním. Zapletl se do syrské občanské války – dostal několik milionů uprchlíků a z toho důvodu výrazně poklesl jeho rating, nemluvě o poškozených vztazích s Asadem. Zkoušel hrát egyptské vnitropolitické hry – pohádal se s nejvýznamnější zemí arabského světa. Vlezl do Libye a narazil na další slepou uličku.

Palestina je dobrým bodem “vstupu” do arabského prostoru. Erdoganova drsná rétorika na adresu Izraele ostře kontrastuje s nevýraznou reakcí monarchií Perského zálivu a váhavostí Káhiry a Ammánu. Turecký vůdce může sklidit velmi velkou mediální sklizeň.

Pro nás je hlavní, že Turecko nadále soustavně zhoršuje vztahy s Washingtonem a Bruselem a nyní i s Tel Avivem. Na Blízkém východě se postupně, krok za krokem, buduje trojúhelník Moskva-Ankara-Teherán, se sympatiemi Číny. Úplné zbavení vlivu Západu v regionu je v zájmu všech výše zmíněných účastníků.

Konstantin Dvinskij

Projev Erdogana, vloženo redakcí:

Prezident Erdoğan: Ó Izraeli, Západ ti hodně dluží, ale Turecko ne

Izrael podniká jeden z nejbrutálnějších útoků v historii proti utlačovaným lidem v Gaze. Polovina mrtvých byly děti a zbývající polovina byly jejich matky a staří lidé. Už to stačí k tomu, aby se ukázalo, že je to kruté.

Nenajdete jinou armádu, která vypaluje nemocnice, modlitebny, kostely,.. nelidský čin.

Izrael zabíjí děti. Nikdy nedovolíme, aby tyto děti zabíjeli, protože máme svůj díl lidskosti. Řekl jsem to jejich tehdejšímu premiérovi v Davosu, řekl jsem – vy moc dobře víte, jak zabíjet. Od té doby jsem v Davosu nebyl. Jednou v životě jsem si potřásl rukou s Netanjahuem v Americe. Zneužil naše dobré úmysly. Měli jsme plány na cestu do Izraele, ale zrušili jsme je. Zneužili naše dobré úmysly.

Ó Izraeli, s takovou politikou nikdy neuspěješ. Vezmi si s sebou USA nebo Západ. Amerika prohraje také.  Je to všechno o nastolení spravedlivého světa. Nikdo nemůže klidně spát ve světě, kde rodiče drží těla svých dětí v náručí. To platí pro všechny země. Je čas promluvit o pozici těch, kteří se odvrátili od pravdy. Ospravedlňování útoků je dědictví, které Západ zdědil ze své krvavé historie.

Pro ty, kteří teprve včera přivedli svět k boji na Ukrajině, je zničení čtvrtí v pásmu Gazy nejkonkrétnějším vyjádřením tohoto pokrytectví.

Ve světě plném živých mrtvých budeme nadále volat po pravdě a v případě potřeby přijímat politická nebo dokonce vojenská opatření.  Uděláme to co nejlépe. Neslevíme ze své pozice, ve kterou věříme. Nebudeme se spoléhat na kroky, které nebudou ku prospěchu Palestiny. Jsme Turecká republika, která má za sebou tisíce let státnictví.

Pachatelé masakru v Gaze jsou ti, kteří Izraeli poskytují neomezenou podporu. Apeluji na ty, kteří ho povzbuzují.  Zatímco v Gaze umírají civilisté, válečná letadla a lodě vyslané do našeho regionu mír nepřinesou.

Chceme, aby Izrael vyslyšel naše volání po míru. Chápeme, že síly, které zalily tyto země krví, nechtějí řešení. Ti, kteří problém způsobují, samozřejmě řešení nechtějí. Čím rozvětvenější a spletitější je problém, tím lépe pro ně. Chtějí, aby se situace ještě zhoršila, aby do tohoto regionu nemohl přijít mír. Vystupujeme proti tomu. Odmítáme tohle schéma vykořisťování. Mešita Al-Aksá je společným místem uctívání muslimů, křesťanů a židů.

V regionu nebude mír, pokud zloději převlečení za osadníky a oblečení do vojenských uniforem nebudou nazýváni zloději a tak s nimi nebude zacházeno. Všichni účastníci se musí chovat zodpovědně, aby zabránili šíření války.  Vyzývám inteligentní a svědomité země, aby vyvíjely tlak na Netanjahuovu vládu, aby přivedly Izrael zpět k rozumu.  – Zkráceno, celý projev zde: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/cumhurbaskani-erdogandan-onemli-aciklamalar-42351176, pozn. red.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://1url.cz/xuRqR

sdílet na

32 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jaris
26. 10. 2023 00:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak Erdogan je sice liska podsita, ale tentokrat s nim souhlasim na 100%. Zda se, ze jako jediny prezident, na rozdil odostatnich hlav statu, mel odvahu verejne odsoudit teroristicky Izrael a ukazat jeho pravou nacistickou tvar.

Australsky premier Albanese si muze usit z ostudy kabat. Vykrikoval, ze je na strane Izraele telem i dusi, potrasal si rukou s Bidenem a najednou nekdo vytahl filmovou reportaz, kde je krivak zachycen s mikrofonem v propalestinske demonstraci. Tam vykrikoval srdcervoucne jaky ten Izrael je dobytek. Nejenze prohral soucasne referendum, ale ted tim prevlecenim kabatu to uplne pos..l. Pristi volby nevyhraje.
Albanese je takovy nas Fyjala. Mamlas k pohledani a take jsou si podobni.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
26. 10. 2023 06:02
Odpovědět  Jaris

Náhodou.Pyjala je konzistentní – Vůl.!!
Jak by dopadlo referendum u nás.???

Albi
26. 10. 2023 11:20
Odpovědět  Standa

Určitě výborně. Zvlášť, když jistě bude zavedena korespondenční volba. Už se na jejím zavedení pilně pracuje. Podle včerejších zpráv na žumpě to vypadá, že do příštích parlamentních voleb bude hotovo.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-komentar-zavedeme-korespondencni-volbu-pokud-nespadne-pod-stul-238898#
A to pod stůl nespadne, protože Pekarová:
“Korespondenční volbu zkrátka prosadíme, to je zásadní priorita pro TOP 09 dlouhodobě. Kdyby opozice neobstruovala každou druhou schůzi, tak bychom se k tomu dostali dřív. Ale příští rok to určitě bude priorita číslo jedna”
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-lide-veri-vlade-cim-dal-mene-co-s-tim-bude-delat-vysvetluje-pekarova-238868#

Pavel z Moravy
26. 10. 2023 12:13
Odpovědět  Albi

Albi, a nebude to již koneckonců jedno. Do příštích voleb dorostou dnešní 16 a 17 letí a víme jakou mají představu žití a koho podporují. Staří vymírají, vidím to u nás na vývěsce. Spousta šedesátníků a také mladších a o sedmdesátnících ani nemluvě. Baba s kosou to po té šmakuládě rozjela ve velkém. Včera jsme potkali se ženou partičku asi šesti mladých tak v tom věku 16 let, jejich vyjadřování, sprostota a neúcta nejen k sobě, ale i okolí, něco skutečně odporného. Slyším jak nazývají své rodiče, to se snad nedá ani komentovat. A toto jsou voliči škůdců. Tato společnost musí padnout na absolutní dno, nejde s tím nic dělat, nemá to řešení, starosti nepomohou a je asi zbytečné se nad tím jakkoliv vzrušovat. Jsme starší a staří lidé, my bychom měli žít své poslední dny v pohodě. Co si pro sebe tito mladí připraví, to budou mít. Ani jim to nepřeji, ani jim to nezávidím, ale bohužel pokud je člověk majitelem mozku a vlastní rozum a nepoužívá ho, tak je hlupák a není mu pomoci. Od těchto současných škůdců se nedá nic lidského čekat a nejsem hlupák a naiva, abych čekal na nějaký zázrak, který se nemůže s tímto národem dostavit. Měj se pěkně a jak říkala moje stará známá, držať se.

Albi
26. 10. 2023 14:06
Odpovědět  Pavel z Moravy

Máš pravdu, ale jednomu to nedá – mlčet, přestože dobře ví, že nic dělat nejde.

laskra
26. 10. 2023 18:53
Odpovědět  Albi

Také máš pravdu. Já například si přikládám drny.

Eva
27. 10. 2023 09:28
Odpovědět  Pavel z Moravy

Já mám poslední dobou pocit, že to dno je papírové. Že hlouběji už padnout nelze ale těm zrůdám se to daří a daří…
A co bude zítra, opravdu převlékač zpětně podepíše Chartu? V den výročí vzniku ČSR?
To je na atentát!!!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
katango
26. 10. 2023 13:24
Odpovědět  Albi

Pokud ještě platí ústava, jsou volby všeobecné, rovné, přímé a tajné. Podle mne se tomu korespondenční volby vymykají. Ovšem naše ústava pomalu přestává platit, tak si s tím můžeme akorát…

Albi
26. 10. 2023 14:07
Odpovědět  katango

Na papíru ještě občas platí to, co je napsáno, pokud to lidé nijak moc nevnímají, nebo alespoň to tam napsáné zatím i nechají.

Skutečnost ale bývá pravidelně jiná. Jak se zachází s “pravdou” viz např. dnešní vedlejší článek o nápisu na Koterovské vyhlídce,

Albi
26. 10. 2023 11:09
Odpovědět  Jaris

Taky s ním souhlasím, ale –
Chceme, aby Izrael vyslyšel naše volání po míru.” Mír je dnes nedostatkové zboží.

Navíc vědci – odborníci shledali, že takový lék se z mnoha důvodů nehodí k léčení a vyléčení každého. Hlavně je příliš drahý a kvůli “zvěři” by se jím nemělo plýtvat. Zato dostupných vakcín (zbraní) je jednak víc než dostatek a za druhé mají už prošlou “expiraci”. Ekologicky zlikvidovat – to jsou drahé vedlejší náklady. Dokud ještě jsou jakž takž funkční, je lepší je “humanitárně dopřát” té zvěři. 🙁

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaris
26. 10. 2023 11:45
Odpovědět  Albi

Nekde jsem cetla, Albi, ze mir je pouze pauza mezi valkami. 🙂

Albi
26. 10. 2023 14:14
Odpovědět  Jaris

Ano, taky jsem to někde četla – a bude to pravda.
I váleční jestřábové si potřebují občas vydechnout a připravit se na další kořist. Tím spíš, že ta dnešní se vyhlížet nemusí, je to pořád stejná a ještě ji nechytili, natož aby ji spolkli a strávili.

A pocuchané peří nestačí k tomu, aby jim polomrtvá padla k pařátům.

Eva
26. 10. 2023 08:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Erdogan sice není diplomat jako Putin a Si, ale…
Má pravdu, předsedo…

Slovan
26. 10. 2023 09:28
Odpovědět  Eva

Já tomuhle vykukovi nevěřím ani to že je Turek. 🤣

Albi
26. 10. 2023 11:32
Odpovědět  Slovan

Správně – teď je ale v poněkud jiné pozici, dnes si zrovna moc vyskakovat nemůže a to, že si přesto “vyskakuje” se mi zdá být způsobeno tím maximállním ohrožením Turecka.
Teď už tím může víc získat, než ztratit. Když nic jiného, alespoň lepší historickou pověst – a to není tak málo ani pro Turka, když smrt mu hrozí už i od “přátel” (NATO). .

Kelly
26. 10. 2023 09:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Stále se nesmí zapomínat, že se Erdogana pokusil Západ zavraždit v roce 2016, a bylo v tom pokusu namočeno USA a Německo, a to Erdogan Západu neodpustil. Je to chlap se gulama. Našemu Fialovi můžeš plivnout do ksichtu a on za to ještě poděkuje. FUJ, stydím se za tohoto absolventa Massabobovské university z Brna. A jdu za chvíli před Úřad vlády Fialovi říci, že je mi z něho na blití.

Albi
26. 10. 2023 11:36
Odpovědět  Kelly

No – poděkuje….
Záleží na tom, KDO plivne. Pak plivajícímu buď poděkuje, nebo ho zlikviduje.
Ale to jen pro zdůraznění, v žádném případě vás nepodezírám, že byste to snad nevěděl.

jiří
26. 10. 2023 09:21
Ohodnotit příspěvek :
     

PETER STANĚK: JAK BUDE?
https://www.facebook.com/RaptorTV.cz/videos/719184716920015/
(lze pustit bez registrace)

Slovan
26. 10. 2023 09:27
Odpovědět  jiří

…..a pak že to nejde, šikovnej kluk, díky, mrknu na to při kávě. 🙋‍♂️👍

Frank1
26. 10. 2023 09:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Salvini neni nadeji Italie.

JAR zverejnila smlouvu s Pfizerem o dodavkach ‘vakcin’ proti COVIDu. Vytah:

‘Tajná dohoda o nákupu vakcín, kterou Jihoafrická republika podepsala se společností Pfizer, byla zveřejněna. Neznámá účinnost. Neznámé nežádoucí účinky. Neznámé dlouhodobé účinky.’

Vedoucí představitelé celého světa podpisem tohoto nesmyslu lehkomyslně udělali ze svých občanů laboratorní krysy. Šílenství. Pfizer nemuze byt ani stihan, protoze nic nepotvrdil, jenom dodal zabijejici jed, ktery politici, media a Kubek nutili do svych obcanu!
Ti musi byt volani k odpovednosti.

Ladik
26. 10. 2023 15:08
Odpovědět  Frank1

Pfizer macht frei!

Frank1
26. 10. 2023 09:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Erdogan jede na spravne koleji a je o tom presvedcen. Turecko je katalyzatorem procesu transformace sveta.

František
26. 10. 2023 10:32
Odpovědět  Frank1

Erdogan pochopil, že chce-li přežít, musí nastoupit do východního vlaku, dokud to ještě jde.

Albi
26. 10. 2023 11:44
Odpovědět  František

Myslím si totéž.
Dnes by v tom vlaku už dávno měl sedět Evropan, chce-li přežít.
Jenže ten tvrdohlavě přešlapuje vedle a přímo v kolejišti, kam se právě řítí vlak bez mašinfíry.

Gales
26. 10. 2023 10:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Zato náš ,,za groš kudla”,podvýživa vyhnaná práškama,šklebící se bestie,jel nabídnout zabijákům pomoc.Samozřejmně za naše peníze.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
26. 10. 2023 11:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Mne překvapil výrok Matea Salviniho. Vidíte, jak se během času proměnil. A takoví jsou tady v Evropě všichni. Kariéristé a zaprodanci ovládli celou Evropu. Není komu věřit. Je to všechno stejná úlisná banda toužící pouze po moci. A proto toto zde nemá řešení. Jedině absolutní dno a nový start, nic jiného nepomůže.

Zmatený
26. 10. 2023 15:17
Odpovědět  Pavel z Moravy

A nový start zajistí čo, Kefalín?
Správně! Nový start bohužel, zajistí jen celosvětová válka, pane majore!

Tupý hulvát
26. 10. 2023 16:10
Odpovědět  Pavel z Moravy

Já si myslím totéž,jen nevím,co si představujete pod tím “absolutním dnem”.Tupci totiž pochopí jen hlad,zimu a válku!Jenže dnešní lidé vůbec netuší,co ta slova znamenají,nevědí,co to je.Opravdu to chceme?Hlad ,zima znemenají boj o přežití,o jídlo pro děti,v posledku jen pro sebe.Totální destrukce systému,peníze nemají žádnou hodnotu,zemře DEVADESÁT PROCENT lidí.

Frank1
26. 10. 2023 12:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Erdogan tak dlouho cekal na jizdenku do EU vlaku az zjistil, ze nedostane zadnou! Ted mu konecne doslo, ze ma i jinou perspektivnejsi alternativu. Erdogan je ovsem arabsky trhovec a ksefty s nim nejsou jednoduche.

Standa
26. 10. 2023 16:56
Odpovědět  Frank1

Politika je vlastně handl.

eFPe
26. 10. 2023 18:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Takže muslimský svět je připraven přijmout existenci státu Izrael? Nic dalšího do toho nemíchám protože možností, co si pod tím představit je x.
Jde jen čistě o větu, islámský svět uznává existenci státu Izrael.
To je totiž ten vůbec základní kámen k tomu že se lze nějak dohodnout na mírové koexistenci.

Aragonit
27. 10. 2023 01:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Erdogan celkom prekvapil a priklonil sa k Ruskému naratívu a riešeniu problému a jeho vyhlásania sú priamočiare odsudzujúce genocídu Izraela na Palestincoch a jej podporu priamo USA
https://aragonit11.blogspot.com/2023/10/zasadni-video-ktore-muze-doslova-zmenit.html