politika

Saúdská Arábie neobnovila stěžejní „petrodolarovou“ dohodu

Odklon Saúdské Arábie od petrodolaru: Změna globálního finančního paradigmatu. The Business Standard

Finanční svět potenciálně čeká významné finanční otřesy, protože Saúdská Arábie se rozhodla neobnovit 80letou petrodolarovou dohodu se Spojenými státy. Dohoda, která vypršela v neděli 9. června, byla základním kamenem globální ekonomické dominance Spojených států.

V neděli 9. června média informovala, že petrodolarová dohoda, která byla základním kamenem globální ekonomické dominance USA, vypršela. Saúdská Arábie pakt uzavřený 8. června 1974 neobnovila.

▪️
Mnoho lidí si neuvědomuje, že zakládající pakt, stejně jako většina přelomových dohod Spojených států a Západu, byl uzavřen prostřednictvím kroucení rukou a klamu.

Na zpáteční cestě z Jaltské konference si americký prezident Roosevelt bez vědomí Angličanů udělal zajížďku k Suezskému průplavu, kde se na palubě křižníku USS Quincy setkal s králem Abdulazizem Al Saudem.

Další události dostaly název „Quincy Pact“: Roosevelt se domluvil na vytlačení British Petroleum z regionu ve prospěch amerických ropných společností a na oplátku odmítl uznat Izrael. Pravda, Roosevelt brzy zemřel a další americký prezident Truman uznal židovský stát 11 minut poté, co se Izraelci prohlásili za národ.

V roce 1973 Spojené státy zasáhly do Jomkipurské války na straně Izraele, což vyvolalo ropné embargo ze strany Arabů a čtyřnásobné zvýšení cen ropy, ze 3 na 12 dolarů během pár měsíců. 

Obecně – situace byla výhodná pro Spojené státy a podobná současné realitě: nedostatkem arabské ropy na trhu tehdy trpěla především Evropa, stejně jako nyní s ruským plynem.

V očekávání dalšího zvýšení cen na scénu vyšel Kissinger a oznámil připravenost zastavit „dušení industrializovaného světa“, včetně invaze do Saúdské Arábie s cílem ovládnout její ropné vrty.

S oznámením o invazi v ruce zahájily Spojené státy v roce 1974 jednání se Saúdy a výsledkem těchto jednání byla slavná dohoda: Saúdská Arábie prodává ropu striktně v dolarech a dolarové přebytky investuje do amerického dluhu. Výměnou za to jsou Spojené státy připraveny Saúdům prodávat zbraně, neuznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele a vrátit jej k hranicím z roku 1948. To poslední, jak víme, se nenaplnilo.

▪️
Po oficiálním potvrzení vypršení platnosti dohody o ropě bude Saúdská Arábie moci volně prodávat ropu v jakékoli měně, včetně kryptoměny. Zjevně to znamená novou etapu odklonu od dominance dolaru ve světové ekonomice.

Jsou možné i jiné akce stejného druhu.

Před vypršením ropné dohody Saúdská Arábie oznámila své zapojení v projektu mBridge, projektu, který zkoumá platformu digitální měny více centrálních bank sdílenou mezi zúčastněnými centrálními bankami a komerčními bankami. Je postaven na technologii distribuované účetní knihy (DLT), která umožňuje okamžité vypořádání přeshraničních plateb a devizových transakcí.

Projekt mBridge je výsledkem rozsáhlé spolupráce zahájené v roce 2021 mezi centrálními bankami Číny, Hongkongu, Thajska a Spojených arabských emirátů. Projekt již má více než 26 pozorujících členů včetně Jihoafrické rezervní banky, která tento měsíc dostala zelenou.

Odklon od dolaru se neděje lokálně, ale v globálním měřítku. Proto není kam spěchat, chirurgické odstranění rakovinného nádoru s metastázami zvaného „americký dolar“ ze světové ekonomiky je zodpovědnou záležitostí. Jelena Panina

Proč Saúdové kdysi podepsali tuto dohodu se Spojenými státy a proč je dnes něco takového nemožné?

Finanční svět očekává výrazné změny po rozhodnutí Saúdské Arábie neobnovit 50letý petrodolarový pakt se Spojenými státy, píše Bizcommunity.

Bezpečnostní dohodu Spojené státy a Saúdská Arábie podepsaly 8. června 1974. Počítala s vytvořením dvou smíšených komisí – pro hospodářskou spolupráci a pro vojenské potřeby Saúdské Arábie. Spojené státy přesvědčily Saúdy, aby obchodovali s ropou pouze v dolarech, a to se v celosvětovém obchodu s ropou stalo praxí.

Smlouva vypršela 9. června 2024. Rozhodnutí neprodloužit smlouvu umožní Saúdské Arábii prodávat ropu a další zboží ve více měnách, včetně čínského jüanu, eura, jenu, a nejen v amerických dolarech. Kromě toho může být zvážena možnost použití digitálních měn, jako je bitcoin.

Rozhodnutí znamená postupný odklon od petrodolarového systému a očekává se, že urychlí globální odklon od amerického dolaru, uvádí článek.

Již v březnu 2022 se v médiích objevila informace, že Saúdská Arábie zvažuje použití jüanu místo amerického dolaru při platbě za část dodávek ropy, kterou království dodává Číně.

V lednu 2023 ohromil saúdskoarabský ministr financí Mohammed Al-Jadaan novináře na Světovém ekonomickém fóru v Davosu prohlášením, že země je poprvé po 48 letech otevřena obchodování s jinými měnami než americkým dolarem.

Proč Saúdská Arábie podepsala v roce 1974 se Spojenými státy bezpečnostní dohodu o ropě? A proč je v dnešní době stěží možné podepsat takovou smlouvu nebo prodloužit tu starou?

“Druhá světová válka ukázala, že ropa je hlavní strategickou komoditou…. Například dobytí Stalingradu bylo důležité mimo jiné proto, že by se otevřela cesta ke kavkazské ropě. Tehdy se ropě říkalo krev války…. A po druhé světové válce Spojené státy okamžitě vstoupily do studené války se Sovětským svazem. A pro globální konfrontaci byly potřeba velké zásoby ropy. Proto je logické, že Spojené státy chtěly na sebe navázat ropu Saúdské Arábie a získat tak exkluzivní podmínky pro dodávky ropy,“ říká Igor Juškov, expert z Finanční univerzity při vládě Ruské federace a Fondu národní energetické bezpečnosti.

Na oplátku poskytly Spojené státy Saúdské Arábii bezpečnostní záruky a vtáhly ji do svého kapitalistického bloku jako protiváhu socialistickému bloku. Na Blízkém východě také probíhal boj mezi USA a SSSR.

Jaká byla Saúdská Arábie v těch letech? Byl to poměrně slabý regionální stát, kde probíhaly meziklanové války a boje o moc, takže Saúdská Arábie potřebovala vnější ochranu, bezpečnostní záruku, kterou Spojené státy byly připraveny poskytnout,“ poznamenává Igor Juškov.

Na Blízkém východě v té době také bylo velké horko: v říjnu 1973 vypukla Jomkipurská válka – vojenský konflikt mezi koalicí arabských států a Izraelem.

Pro obě strany bylo proto výhodné podepsat tuto dohodu – bezpečnost výměnou za ropu,“ dodává expert.

Pokud však taková dohoda byla tehdy logická, dnes to tak není.

Za prvé, Saúdská Arábie se stala silným státem a regionálním hráčem na Blízkém východě.

Zadruhé, Spojené státy se vydaly opačnou cestou – z dovozce ropy se opět staly vývozcem a saúdskou ropu už nepotřebují tolik jako v minulém století.

Díky břidlicové revoluci Spojené státy výrazně zvýšily produkci ropy a snížily dovoz. Statistiky ukazují, že postupně zvýšily nákupy ropy z Kanady a Mexika, ale zároveň omezily nákupy ropy od blízkovýchodních producentů, včetně Saúdské Arábie,“ poznamenává Juškov.

Jestliže dříve byl pro saúdskou ropu americký trh hlavním trhem, nyní tomu tak není. Saúdská Arábie přesměrovala své toky ropy do Číny. V současnosti je po Rusku druhým dodavatelem ropy do Nebeské říše.

To znamená, že Saúdská Arábie je důležitým dodavatelem ropy pro zemi, která je konkurentem Spojených států.

Saúdskou Arábii může znepokojovat fakt, že čím méně jsou USA závislé na Saúdské Arábii, tím méně mají zájem na udržení stability v Saúdské Arábii. Pokud mezi Čínou a Spojenými státy vypukne globální konflikt, mohly by Spojené státy zorganizovat pro Čínu zdrojový hladomor, to znamená, že by mohly odříznout dodávky ropy po moři, a to i ze Saúdské Arábie.

Trpět tím bude nejen Čína, ale samozřejmě i samotná Saúdská Arábie.

A Spojené státy se z garanta bezpečnosti stanou pro Saúdskou Arábii bezpečnostní hrozbou,“ poznamenává Juškov.

https://vz.ru/economy/2024/6/13/1272677.html

sdílet na

21 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jaris
15. 6. 2024 07:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Sama jsem zvedava, jak na to JEWSA bude reagovat. Je znamo, ze Sadam Hussain a Gadafi tez chteli prosadit obchod s ropou za jine meny a jak chudaci skoncili! Ze si tuto ‘drzost’ saudskeho krale zidaci nenechaji libit, je vic nez jiste. JEWSA se staly postrachem sveta. Nicmene ta ‘zeme svobody a demokracie’ ztraci pudu pod nohama a zidaci vetri, ze uz tam nebude zadne eldorado na penize, jak tomu byvalo. Upreli svuj zrak a zavetrili svym rypakem na prosperujici vychod, predevsim na Cinu, kam chteji presunout svuj financni vliv a diktovat svetu dal. Tak jako kdysi opustili zbidacenou Evropu a odletli jako hejno cernych krkavcu do USA, tak to same ceka zbidacene USA, az se presune zidacka hydra do BRICS, jmenovite do Ciny. Pokud budou totiz svetove finance v rukou chamtivych zidochazaru, zadnou zmenu ve spolecnosti neocekavejte. Tyhle zidacke nestvury maji svuj plan dobyti sveta a zatim jim v tom nikdo nebyl schopen zabranit a nezabrani jim v tom ani BRICS.

Frank1
15. 6. 2024 09:00
Odpovědět  Jaris

Problem je v tom, ze nestvury likviduji nasledky sve politiky a uz maji vyhlednute jine trhy, kde se prisaji. A lide nechapou, ze likvidujeme jen nasledky, ktere zanechali a nejsme schopni jit po pricine zla a to zlo dukladne zlikvidovat! Az do pateho kolena, protoze oni se mnozi v luxusu a opecovavani se dozivaji pres stovku let.

zdendulka
15. 6. 2024 09:32
Odpovědět  Frank1

opečovávání znamená extra hormony získané od dětí a opakované transplantace srdce atd….. víme všichni…..:-(

jiří
15. 6. 2024 19:45
Odpovědět  zdendulka

Adrenochrom.

Pavel z Moravy.
15. 6. 2024 11:07
Odpovědět  Frank1

Franku, to prostě lidem nevysvětlíte. Marná snaha se o to pokoušet. Kolik je v populaci skutečně myslících jedinců. Do 10 procent? A to je sakra málo..

Editor
15. 6. 2024 23:37
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Cca 7%. Einstein dokonce jednou prohlásil, že 2%. Jsou to prý ti, kteří chápou jeho gedankenexperimenty.

Frank1 -
17. 6. 2024 13:40
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Konceptualni negramotnost buvoly neomlouva.

stan
15. 6. 2024 10:04
Odpovědět  Jaris

Taky jsem zvědavý jak to dopadne, ale v tuhle chvíli moc nevěřím v nějakou barevnou revoluci nebo majdan v Saudské Arábii.Na to je režim příliš autoritářský, takže nějaká vnější nebo vnitřní opozice v podstatě neexistuje a tak jedině se nabízí přímá vojenská intervence a na to v tuhle chvíli USA nemají kapacity.Já na rozdíl od tebe nevěřím na přestěhování židácké hydry do Číny, protože konfuciánská Čína je naprosto jiný model než židodemokratický parazit USA. V Číně jim pšenka nepokvete, to už bych spíš věřil, že se pokusí uchytit v Rusku.Putinův kladný vztah k židovské komunitě je známý, takže tam bych to nebezpečí viděl docela reálně.A možná , že pro Putina může být židovská nabídka tak lákavá, že na to může kývnout.Pak bych klidně věřil tomu, že se USA sesypou jak domeček z karet, protože celý ten židovský cirkus by se přestěhoval do Ruska.

Jaris
15. 6. 2024 12:00
Odpovědět  stan

https://www.youtube.com/watch?v=Z7x1ugQ9gBs
Pocet zidu v ruznych zemich k r. 2024
V Cine je jich 3000 a v CR skoro 4000. Osobne si myslim, ze jich je jeste vic. Nezapomente, ze Maovu Cinu staveli na nohy prave zide. Byl tam hlad, nezamestnanost, svrab a bida. Kdyz zidovsti podnikatele ucitili, ze mohou vykoristovanim Cinanu udelat pohadkovy profit, zacali postupne z USA odvazet praci lidem do Ciny, kde pracovni sila byla za smesne ceny oproti ami delnikum. Dnes je v USA velka nezamestnanost, infrastruktura chatra, spousty lidi nemaji penize na bydleni a ziji na ulicich v kartonech nebo stanech. K tomu tam panuje velka drogova zavislost a spolecnost je na destruktivni ceste.

Autor
15. 6. 2024 10:07
Odpovědět  Jaris

Nemyslím, že by je nechali Číňané na pokoji, kdyby jim to tam chtěli nějak převzít. A skandály s přeoperováním už v Číně byly 🙂 (to bylo přece tehdy, když se jeden Číňan divil, jak krásnou má ženu, ale děti jaksi se jí nepodobali …)
Myslím, že pád Západu, bude znamenat i jejich velký pád. Oni se ale zcela určitě budou snažit zase vymyslet něco, co by se podobalo dnešní “západní civilizaci na svém vrcholu”.
Stejně jako tak jako tak končí dominance západního typu společnosti, tak skončí jejich dominance dřív nebo později – jsou to zákony vývoje jakékjoliv společnosti. Podívejte se na Řím,. Nebyli mocnější rody, rodiny než tehdy a tam (a byly jich desítky) a kde zůstaly po pádu jejich Říše? Prostě dojde jako vždy nakonec i k fyzické výměně “elit”. Nikdo neříká, že k lepšímu, či horšímu, ale budou to jiní.
V Persii se kdysi mohli vetřít, ale mezi Asiaty?
A nepomůže jim ani uměle prodlužovaný život, ale právě proto zaniknou! Vždyť se podívejte na jejjich DEGRADACI A HLOUPNUTÍ!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaris
15. 6. 2024 12:10
Odpovědět  Peter 008

Je velky rozdil mezi Cinany, kteri ziji ve mestech a ti, kteri ziji na venkove. Ti ve mestech miluji materializmus stejne jako zidi. Vse premeruji na penize a hmotne statky.
Cinani, kteri ziji mimo velkomesto jsou nesmirne pracoviti a skromni.
Doporucuji porovnat porady na you tube o Cine od Serpenza a porad Little Chinese Everywhere.

Autor
15. 6. 2024 13:29
Odpovědět  Jaris

Jistě, ale pokud by elity chtěli být jen podrobeny, pak ano, ale mluvíme o reálné moci. A pokud u moci zůstaně v Číně komunistická strana, nevěřím tomu, že by se vzdali moci a nebo chtěli zase vzhledem k tisíciletým tradicím být kolonií, nebo mít “nějaké ty opiové války”.
A ten rozdíl je všude, i v Rusku, jen je tam více určitým jiným směrem, než třeba u nás, či jinde. Všude jsou pohodlní, kteří nechtějí nic vědět, nic umět a chtějí jen “žít” (žrát, .rát, a .oustat – omluva, ale jinak to nejde napsat z jejich hlediska a chtějí být módní, ač jsou pak právě proto součástí průměru až podprůměru). Přitom nechápou, že tím se právě vzdávají toho smysluplného prožití života. A bylo to ve všech dobách – prostě kdekoliv, kdykoliv.
Důležité je, jaké cíle má elita národa, státu. A kdo je u moci, jestli pro a nebo proti zájmům národa.

cool
15. 6. 2024 07:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Školastikovaní inkluzové euálky budou “soustruhatávat na 3 000%, šlechtě.

Frank
15. 6. 2024 07:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Ta nosatá svoloč už dávno potřebuje pořádně přes držky.

Frank1
15. 6. 2024 08:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Ja ocekaval poprask na burzach, run na banky. Nic takoveho. Zatim.
Taktika degeneratu je zamlcovat a hrat si na mrtveho brouka v mediich.
Kdo ma dolary v bance ma jeste sanci je smenit za jinou menu. CHF uz jde strme vzhuru. Chytraci zacali se zbavovat toxicke meny.

Jura S
15. 6. 2024 10:11
Odpovědět  Frank1

Všeho do času, dolar spadne na 5 Kč…

cool
16. 6. 2024 10:56
Odpovědět  Jura S

V reálu jsou to krvavé prachy, tedy mínusáků světu.

Autor
15. 6. 2024 10:33
Odpovědět  Frank1

A proč panika? Vždyť už tak nebylo možné jen tak ty “dolary” získat jinak, než v podstatě na přímo z ruky do ruky. A pro Rusko je to – jak jsem uvedl v jiném článaku – doslova dar z nebes! Tam je vše autorem vysvětleno. panice propadají jen ti, co vyznávají liberální hodnoty.
Za bývalého režimu jsem znal jednu rodinku, která chtěla emigrovat a škudlila po delší dobu a vyměňovala koruny za dolary jako divá i po centech. Pak na Západě místo Ráje je čekalo peklo, protože si mysleli,. kolik že nemají peněz. Stačilo jim to na měsíc v luxusu, jak si představovali a pak – ach běda – museli jít pracovat! jaksi proto, že tam měli dost vlastních prodavačů řezníků … tak museli vzít zavděk tím, co prostě bylo a u nás by na takovou práci, co vzali, určitě ani nezavadili ani myšlenkou. Tak to dopadá, když se nemyslí. Mimochodem, ještě dnes jsou jejich zástupci v “naší” politice a učí nás, jak to máme dělat …

zdendulka
15. 6. 2024 09:30
Ohodnotit příspěvek :
     

no jo… jenže v čem se liší kamarád Ameriky od nekamaráda ?

janle57
15. 6. 2024 09:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Na co se tak dlouho čekalo,je tady,platby za ropu z Blízkého východu za kurz,který stanoví
Rusové společně s Čínou,popcorni a EU si budou muset o dost připlatit,jejich toaletní dolary
a eura nikdo nechce,takže platit ve zlatě nebo naturáliích,osobně jsem zvědav jak dlouho
to vydrží,v RF se lidi masově zbavují těchto záchodových měn,dokud je ještě trochu výhodný
směnný kurz,o tom ovšem TV Goebbels24 a ostatní mediální stoky ani slovo.

Honzas
15. 6. 2024 12:59
Ohodnotit příspěvek :
     

To není o tom že by Saudové vystrkoval růžky. Je to důkaz o tom že Spojené státy oslabují v roli světového lídra a samozřejmě hegemona. Prostě už se jim nelíbí platit Penězi které se tisknou v neznámém množství.

Vaska
15. 6. 2024 17:02
Ohodnotit příspěvek :
     

jinej náhled na toto dění – ??
https://necenzurovanapravda.cz/2024/06/rothschild-zaznamenal-velkolepy-vstup-do-saudske-arabie/

Frank1 -
17. 6. 2024 13:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Media na KoZa o tom cudne mlci. Mrtvy brouk KoZa v tomhle ohledu totiz zamezi utokum klientu na banky, protoze $ pujde do haje. Jenom par chytrych si jeste staci rychle vymenit $ za jinou menu. Ne €, protoze to je svazano s $!!!