blogKrize UKRAJINApolitika

Odhalen návrh neúspěšné rusko-ukrajinské mírové dohody – NYT


Odhalen návrh neúspěšné rusko-ukrajinské mírové dohody – NYT
Americká média zveřejnila návrhy dokumentů projednávaných Moskvou a Kyjevem v roce 2022


FILE PHOTO: Turkish President Recep Tayyip Erdogan meets with Russian and Ukrainian delegations before a round of peace talks in Istanbul, Turkiye, on March 29, 2022. ©  Global Look Press / Sha Dati

Deník New York Times v sobotu zveřejnil několik dokumentů, které jsou podle něj návrhem mírové dohody, o níž v prvních měsících ukrajinského konfliktu jednaly Moskva a Kyjev v Istanbulu. Podle listu byly USA a Polsko “znepokojeny” navrhovanou dohodou a obávaly se, že by vedla k “odzbrojení” Ukrajiny.

Americký deník zveřejnil tři dokumenty. Jeden z nich, datovaný 17. března 2022, je údajně návrhem textu smlouvy navrženým ukrajinskou stranou. Anglickou verzi, kterou NYT údajně získal, Kyjev údajně poskytl svým západním podporovatelům.

Podle podmínek dokumentu Ukrajina souhlasila se statusem “trvalé neutrality” výměnou za bezpečnostní záruky ze strany USA, Spojeného království, Francie, Ruska a Číny. Údajně se také zavázala, že se nepřipojí k žádnému vojenskému bloku a vypoví všechny dohody, které nejsou slučitelné s jejím neutrálním statusem.

Kyjev měl také uznat Krym za ruský a Doněckou a Luganskou lidovou republiku za nezávislé státy a obnovit infrastrukturu zničenou v regionu jeho silami v letech 2014 – 2022. Dokument také stanovil limity pro množství těžké vojenské techniky, kterou může Ukrajina disponovat, ačkoli Rusko uvedlo, že ve skutečnosti “nepředpokládá snížení ozbrojených sil”, uvádí portál.

Dokument zveřejněný NYT je také plný kritických poznámek obou stran, které označují některá ustanovení nebo formulace za “nepřijatelné”. Z poznámek údajně nevyplývá ani ukrajinský nesouhlas s myšlenkou uznání Krymu za součást Ruska, ani s formálním udělením nezávislosti donbaským republikám.

Podle NYT se návrh dohody nelíbil představitelům USA. Na schůzce se svými ukrajinskými protějšky ji Američané označili za “jednostranné odzbrojení”, řekl listu nejmenovaný vysoký úředník. Polsko bylo údajně také znepokojeno a chtělo uzavření dohody zabránit. Prezident země Andrzej Duda se za tímto účelem v březnu sešel s vedoucími představiteli NATO, tvrdí NYT.

Druhým dokumentem, datovaným do konce března, bylo údajně interní společné komuniké, které rozšířilo seznam bezpečnostních garantů pro Ukrajinu a dodalo, že status Krymu má být určen Moskvou a Kyjevem během období 10 až 15 let.

Třetím dokumentem ve schránce, který NYT zveřejnil, je údajně návrh smlouvy z 15. dubna 2022. Podle jejích ustanovení se měla Ukrajina výměnou za bezpečnostní záruky stále stát trvale neutrální zemí, ale směla vstoupit do EU a účastnit se jejích “mírových misí”. Rozhodnutí o statusu Krymu mělo být odloženo.

Kyjev podle nót odmítl projednávat sankce vůči Rusku a vzájemné právní nároky podané u různých mezinárodních orgánů. Odmítl také projednat otázky týkající se statusu ruského jazyka uvnitř Ukrajiny nebo zákazu nacistické a neonacistické propagandy, uvádí se v dokumentu.

Moskva údajně požadovala, aby jakákoli budoucí vojenská pomoc Ukrajině byla poskytována pouze na základě kolektivního rozhodnutí všech bezpečnostních garantů. Tento požadavek se ukázal být pro Kyjev největším problémem, tvrdí NYT a dodává, že se strany rovněž nedokázaly dohodnout na rozsahu zbraní, které by Ukrajina směla mít.

Někteří členové ukrajinské delegace na jednáních stále věřili, že jsou velmi blízko uzavření dohody. “Podařilo se nám najít velmi reálný kompromis,” řekl loni v prosinci Alexandr Čalyj, jeden z ukrajinských vyjednavačů. “V polovině dubna, na konci dubna, jsme byli velmi blízko k tomu, abychom válku ukončili nějakým mírovým urovnáním.”

Začátkem tohoto týdne ruský prezident Vladimir Putin rovněž uvedl, že se oběma stranám podařilo dosáhnout dohody, která “byla obecně přijatelná jak pro Moskvu, tak pro Kyjev”. Byl vypracován návrh smlouvy, který parafoval vedoucí ukrajinské delegace, uvedl prezident. “To znamená, že Kyjevbyl s takovým řešením spokojen.”

Moskva se k pravosti dokumentů, které podle NYT potvrdili nejmenovaní účastníci jednání, zatím oficiálně nevyjádřila. Obě strany neseděly u jednacího stolu od jara 2022, kdy Kyjev z jednání vycouval.

Hlavní ukrajinský vyjednavač v Istanbulu David Arakhamia loni v listopadu uvedl, že tehdejší britský premiér Boris Johnson přijel do Kyjeva právě proto, aby přesvědčil Vladimira Zelenského, aby od rozhovorů odstoupil.

Rusko od té doby opakovaně signalizovalo svou připravenost k dialogu a zároveň obviňovalo Kyjev a jeho západní podporovatele z odmítání diplomacie.
RT

sdílet na

7 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ijn
15. 6. 2024 22:37
Ohodnotit příspěvek :
     

typické pro anglossaský svět bojovat vraždit zabíjet civilisty cizíma rukama, rabovat podvádět lhát, elity v ČR ještě okrádají své spoluobčany, většina jim to volbami povoluje

16. 6. 2024 02:52
Ohodnotit příspěvek :
     

No, když už jsme u těch odhalení, tak tady je origoš přísaha Ukrajinské osvobozenecké armády – u nás známých co banderovci -, ke kterým se hlásí současní ukrajinští nacionalisté v čele se šmejdem bez mandátu, kterému
šmejdovi udělil šmejd -eman naše nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva,
a pro kterého šmejda další šmejd v řadě, rezident guma 107, shání po světě
granáty. Jo, ta přísaha:

„Věrný syn své vlasti, dobrovolně se připojuji k řadám
Ukrajinské osvobozenecké armády a s radostí přísahám,
že budu věrně bojovat proti bolševismu pro čest lidu.
Tento boj vedeme po boku Německa a jeho spojenců
proti společnému nepříteli. S loajalitou a bezpodmínečnou
podřízeností věřím v Adolfa Hitlera jako vůdce
a nejvyššího velitele osvobozenecké armády.
Za pravdu jsem ochoten kdykoli položit život.“

To jen abyste věděli, s kým pojí jak naši hnědou “vládu”, tak hnědou Čtvrtou říši, jíž jsme vazalové, nerozborné přátelství a pro koho nás odírají na kost.

Pavel z Moravy.
16. 6. 2024 09:20

Milane díky. Myslíš si ale, že i když tato slova bude současný lid tohoto národa slyšet, že pochopí? Hnědý mor je sviňa, jak se zažere hluboko do lidských niter, těžko ho odstranit.

16. 6. 2024 13:32
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Ono těch skutečně hnědých zas tak moc není. Většina jsou to jen zakomplexovaní cancouři co se přidali k proudu, ale když dojde na lámání chleba, tak zkrotnou a začnou si navlíkat kabáty jinejch barev a ti viditelnější hledat kameny pod který by zalezli..

16. 6. 2024 03:07
Ohodnotit příspěvek :
     

A na závěr ještě odhalení z budoucnosti. Věnujme prosím zesnulému
radostnou vzpomínku:
https://www.youtube.com/watch?v=Vc4U3E-JdQw

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
16. 6. 2024 06:13

Proč tak pozdě? Politická smrt nastává již nyní. ÁÁÁÁle hudba na Titaniku stále hraje.STAN hraje o pád vlády, Piráti nevědí kudy kam…restrukturalizace,pracovník StB Pavko je ve Švajcu( připravuje si asi vilu na azil, …
Nebudu na něj mít ,, radostnou vzpomínku”..s pietou mu pohnojím hrob.

16. 6. 2024 06:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Tady je ten článek NYT včera, co RT komentuje: https://www.nytimes.com/interactive/2024/06/15/world/europe/ukraine-russia-ceasefire-deal.html