politika

Mírový návrh: dnes a bez Zelenského

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek 14. června na setkání s vedením Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace uvedl podmínky pro jednání s Ukrajinou a příměří na bojové linii. Hlava státu hovořila také o perspektivách BRICS a legitimitě Vladimira Zelenského.

Žádné příměří, ale definitivní ukončení konfliktu

Rusko je připraveno zasednout k jednacímu stolu o Ukrajině i zítra, ale za podmínek, které Moskva nabízí dnes. Podstatou návrhu není nějaké příměří, ale definitivní konec konfliktu, řekl prezident Putin a vyjmenoval požadavky pro zahájení jednání:

1. Úplné stažení ukrajinských jednotek z území DLR, LLR, Chersonské a Záporožské oblasti v rámci jejich administrativních hranic roku 1991;

2. Jasné prohlášení Kyjeva o tom, že Ukrajina nevstoupí do NATO:

„Jakmile Ukrajina zahájí tyto procesy, okamžitě, doslova ve stejnou minutu, bude vydán příkaz k zastavení palby a zahájení jednání. Samozřejmě garantujeme bezpečné a nerušené stažení ukrajinských vojenských formací,“ zdůraznil prezident.

Putin vyjádřil naději, že rozhodnutí o stažení vojsk, neblokovém statusu a dialogu s Ruskem budou v Kyjevě přijímána nezávisle.

3. Neutrální, neblokový, bezjaderný status Ukrajiny, její demilitarizace a denacifikace.

4. Zajištění práv a svobod rusky mluvících občanů Ukrajiny.

5. Zrušení všech západních sankcí proti Rusku.

Putin také navrhl zafixovat ruský status Krymu a Sevastopolu, LDLR, Chersonské a Záporožské oblasti v mezinárodních smlouvách.

“Vyzýváme k otočení tragické stránky historie a postupnému obnovení vztahů s Ukrajinou a Evropou,” řekl prezident.

Podle slov Putina, legitimitu Vladimira Zelenského nelze obnovit „žádnými triky“ a zrušení prezidentských voleb je „divadlo“, ale, zdůraznil Putin: na Ukrajině stále existují legitimní úřady v souladu s ukrajinskou ústavou, což znamená, že je s kým jednat.

Dříve prezident uvedl, že podle ukrajinské legislativy se během stanného práva automaticky rozšiřují pravomoci Nejvyšší rady – parlamentu.

Pokud nebude v důsledku demokratických voleb na Ukrajině legitimně zvolena žádná hlava státu, povinnosti prezidenta by měl dočasně vykonávat předseda Nejvyšší rady, jak tomu bylo v roce 2014 po státním převratu s Alexandrem Turčynovem. Tuto pozici nyní zaujímá Ruslan Stefančuk.

Pokud Kyjev a Západ odmítnou nový mírový návrh, další podmínky budou jiné a odpovědnost za další krveprolití padne na ně, zdůraznil Putin.

“To je skutečná agrese”

Prezident připomněl předpoklady, které vedly ke konfliktu a zlom v něm: jednání v Istanbulu v březnu 2022.

“Ruští vojáci byli umístěni poblíž Kyjeva, ale o útoku na třímilionové město se neuvažovalo,” řekl Putin.

Rok po neúspěšném jednání v Istanbulu vedoucí ukrajinské vyjednávací delegace, v té době vůdce frakce Služebník lidu David Arachamija, novinářům přiznal, že ruské návrhy byly Kyjevem zamítnuty na naléhání bývalého britského premiéra Borise Johnsona.

Moskva v březnu 2022 nevyloučila zachování suverenity Ukrajiny nad Chersonskou a Záporožskou oblastí, ale s výhradou přístupu Ruska na Krym,“ poznamenal Putin.

Dnes je podle prezidenta návrat k této otázce nemožný: obyvatelé Chersonské a Záporožské oblasti vyjádřili svůj postoj k připojení k Ruské federaci, „tato otázka je navždy uzavřena“.

„Na Západě zaznívá teze, že Rusko začalo válku. Opakuji: Ruská federace válku nezačala. Bojové akce zahájil kyjevský režim, a to je agrese,“ prohlásila také hlava státu.

Připomněl Minské dohody, kdy ruské iniciativy byly odmítnuty, a že Rusko souhlasilo s bezpečnostními zárukami pro Ukrajinu podle formulace Kyjeva, aby se zastavilo krveprolití, a že Ukrajina připravovala útok na Donbas a Novorossiju. Z tohoto důvodu Moskva uznala jejich nezávislost, zdůraznil Putin.

“Bod odkud není návratu”: o Západu a BRICS

Svět se rychle mění. Už to nebude stejné jako předtím, řekl Putin a poznamenal, že svět se nepřípustně přiblížil k bodu, od kterého není návratu. Výzvy ke strategické porážce Ruska demonstrují nehorázný avanturismus.

“Rusko má zájem na tom, aby dialog o vytvoření nedělitelného bezpečnostního systému probíhal, a to i ve zdech OSN. Na konci dvacátého století měl svět jedinečnou šanci vybudovat spolehlivý bezpečnostní systém. Rusko bylo pro, ale Západ uvažoval jinak. Všechny naše pokusy domluvit se s partnery nenašly žádnou odpověď. Západní země prostě ignorovaly jiné názory,“ řekl Putin.

Putin označil neustále slýchaná prohlášení o tom, že Rusko zaútočí na Evropu, za „naprostý nesmysl“. Hlavní hrozbou pro Evropu je podle něj totální závislost na Spojených státech, která Evropu stále více odsouvá na okraj globálního ekonomického rozvoje.

Pokud chce Evropa zůstat jedním z center světa, musí mít dobré vztahy s Ruskem, je nutné zahájit širokou diskusi o zárukách kolektivní bezpečnosti v Eurasii,“ zdůraznil prezident.

Ve změněném světě už nic nebude jako dřív – ani v politice, ani v ekonomice. Roste počet zemí bojujících za svou suverenitu a nezávislost, formuje se multipolarita a to vzbuzuje optimismus, poznamenal Putin.

Podle slov Putina, Moskva uvítá hladké začlenění nových členů BRICS a organizace se nakonec stane jednou ze stěžejních regulačních institucí.

BRICS se s největší pravděpodobností nestane vojensko-politickou unií, protože členové organizace, zejména Brazílie a Jižní Afrika, zaujímají v konfliktech rovnocennou pozici a noví členové – Spojené arabské emiráty a Egypt sotva převezmou vojenské povinnosti, řekl v rozhovoru s Ukrajina.ru výzkumný pracovník Institutu mezinárodních studií MGIMO ministerstva zahraničních věcí Ruska Ivan Loškarev.

„Na BRICS jako vojenský blok bych nesázel, je to především politický a ekonomický blok. Pro Eurasii lze za prototyp takové vojensko-politické unie považovat Šanghajskou organizaci spolupráce, která již dnes bojuje s netradičními bezpečnostními výzvami. Odsud zbývá jen krok k tradičním výzvám,“ vysvětlil.

Do bezpečnostního systému, o kterém Putin mluví, se podle Loškareva mohou připojit i některé členské země NATO, zaměřené na dobré vztahy s Ruskem v budoucnu.

V tuto chvíli je zcela zřejmé, že jde o Maďarsko a do jisté míry Slovensko. Uvažoval bych i o Itálii, protože tam jsou také silné nálady, které odsuzují konfrontační kurz NATO vůči Rusku,“ poznamenal expert.

Nedopustit svést diskusi na lživou stopu

Projev ruského prezidenta zazněl v předvečer ukrajinského „mírového summitu“, který začíná 15. června ve švýcarském Bürgenstocku.

Konference o Ukrajině ve Švýcarsku je lest, jak uvést diskusi na lživou stopu, ukázat legitimitu kyjevských úřadů,” zdůraznil Putin.

Zelenskij tuto událost inicioval jako „mírovou konferenci“, ale o žádném míru se nemluvilo – cílem politika bylo shromáždit co nejvíce zemí a prosadit svou vlastní „mírovou formuli“, což ve skutečnosti není nic jiného než plán kapitulace Ruska.

Sám Zelenskij v rozhovoru pro agenturu Reuters 21. května přímo řekl: “Programem tohoto setkání je především politický tlak na Rusko a přitahování světové většiny”.

Navíc, mírová konference předpokládá diskusi konfliktních stran – v případě potřeby s využitím služeb zprostředkovatelů – hledání způsobů řešení krize. Rusko však na akci ve Švýcarsku pozváno nebylo, a proto se řada zemí rozhodla akci bojkotovat.

Ruský prezident se k tomuto bodu také vyjádřil:

Západ pokrytecky vyzývá Ruskou federaci k vyjednávání, ale Ukrajině je zakazuje vést, což vypadá hloupě,“ řekl.

Dne 14. června Rusko zastoupené svým prezidentem vyjádřilo jak připravenost k jednání, tak podmínky, za kterých se tato jednání mohou uskutečnit. Hlava státu navíc označila legitimní úřady, tedy subjekt dialogu na Ukrajině.

„Naše návrhy byly předloženy dnes. Je příležitost je ve velmi blízké budoucnosti zvážit, doufám, že se tak stane,“  odpověděl novinářům po projevu Putina asistent prezidenta Jurij Ušakov. https://1url.cz/91eKL

Další podmínky Ruské federace už budou jenom horší

Podmínky pro mírová jednání s Ukrajinou se mohou změnit, pokud Kyjev odmítne návrh ruského prezidenta Vladimira Putina. Tento názor sdílí i šéfredaktorka RT Margarita Simonjanová.

Podmínky pro mírová jednání o vyřešení konfliktu na Ukrajině se mohou po odmítnutí Kyjeva změnit. Ruský prezident Vladimir Putin již v prosinci 2021 nabídl bezpečnostní záruky, ale země západního bloku odmítly.

„Všichni si pamatují, co se stalo potom: pokrčili jsme rameny a začali jsme dělat svou práci. Myslím, že tentokrát to bude stejné. Pokud nechcete stáhnout jednotky z těch oblastí, které už jsou naše, budete se muset stáhnout z těch, které ještě nejsou naše.“ uvedla Simonjanová. https://1url.cz/21eKv

Vasilij Nebenzja: Pokud Západ a Kyjev odmítnou ruský mírový návrh, pak bude odpovědnost za pokračování krveprolití na nich, a protože realita na zemi se bude i nadále měnit, další podmínky pro jednání budou jiné, řekl stálý představitel Ruska při OSN Vasilij Nebenzja.

„Pokud Západ a Kyjev odmítnou tento mírový návrh, bude politická a morální odpovědnost za pokračování krveprolití na nich, je zřejmé, že realita „na zemi“, na linii vojenského kontaktu, se bude nadále měnit a ne ve prospěch kyjevského režimu, a podmínky pro zahájení jednání pak budou jiné,“ řekl Nebenzja na zasedání Rady bezpečnosti OSN. https://1url.cz/w1eKX

AlexSadov: Házet perly sviním

Nové návrhy V. V. Putina nejsou nic jiného než házení perel sviním. Jsem si jist, že jak samotný VVP, tak všichni přítomní v sále naprosto dobře pochopili, že ze strany členů NATO a ukrajinských úřadů nedojde ani k sebemenší pozitivní reakci.

V předvečer jednání ve Švýcarsku však byly tyto návrhy nezbytné. Přirozeně, a to je velmi důležité, se s jejich obsahem seznámí každý na světě, nejen konkrétní adresáti. 

A tady je reakce hlavních aktérů:  

Z Kyjeva:

– Zelenského úřad odmítl návrhy Putina na mírová jednání s tím, že tato iniciativa údajně znamená, že se Kyjev zříká subjektivity.

– Poradce vedoucího úřadu Podoljak považoval prohlášení Putina za pokus chopit se iniciativy před summitem o Ukrajině ve Švýcarsku.

Z Washingtonu:

– Šéf Pentagonu věří, že Putin „nemá právo“ vnucovat Ukrajině mírové podmínky. Spojené státy a jejich spojenci musí zvýšit úsilí s dodávkami zbraní do Kyjeva, protože ukrajinský konflikt vstoupil do „klíčové fáze“.

Z Bruselu:

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nazval podmínky mírového urovnání vyhlášené prezidentem Vladimirem Putinem „dosažením vojenských cílů Ruska“. Uvedl, že tento návrh nepovažuje za mírumilovný a alianční země budou nadále Ukrajině poskytovat vojenskou podporu.

Ministerstvo zahraničních věcí:

– Maria Zacharova RIA Novosti o odmítnutí Zelenského úřadu: takovými prohlášeními chtějí připravit občany Ukrajiny o skutečnou šanci na mír.

Duma:

– Místopředseda Státní dumy Tolstoj o iniciativě Putina ohledně Ukrajiny: tohle je z naší strany poslední mírový návrh, další bude návrh na kapitulaci.

Povaha bojových akcí se nezmění, pokud budou odmítnuty Putinem navrhované podmínky pro Ukrajinu, Rusko bude pokračovat v postupu, řekl RIA Novosti šéf obranného výboru Dumy Kartapolov. Území nových regionů, zdůraznil poslanec, bude osvobozeno v každém případě. https://aftershock.news/?q=node/1389248

Peskov: Putin byl informován o reakci Kyjeva a Západu na jeho iniciativu

Peskov označil reakci NATO a Zelenského na ​​mírové iniciativy Putina za předvídatelné.

Prezident Vladimir Putin již obdržel několik zpráv o reakci na jeho mírové iniciativy k vyřešení konfliktu na Ukrajině, uvedl tiskový tajemník hlavy státu Dmitrij Peskov.

Řekl, že reakce generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga a ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského jsou předvídatelné, uvádí TASS.

Peskov citoval slova ruského vůdce, který řekl, že „i v kyjevském režimu se najdou lidé, kteří si budou klást otázku, zda má cenu čekat, až se podmínky ještě zhorší“.

https://vz.ru/news/2024/6/14/1273195.html

sdílet na

18 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
15. 6. 2024 01:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Jojo. Bude veselo ve Švejcarech…
A ta vostuda!

Autor
15. 6. 2024 01:27

Copak ve Švejcarech, ale mám takové mrazení, že opravdu příště už to bude skutečně jen kapitulace. To znamená, že Rusko má nejspíše připraveno něco, možná ofenzívu, povstání na Ukrajině (lidi tam hodně vystupují především proti nucené a neuvěřitělně kruté bezohledné mobilizaci), možná něcp, cop tu i zaznělo, nebo prostě něco, co zase nevidíme. A nedá se to zastavit, jakmile to Rusko spustí.
A ta kapitulace bude podle mne mnohem horší, než případná dohoda dnes, kterou už vlastně odmítli. To bude skutečně znamenat konec významu a i tu ostudu Západu.
Přitom Russko dalo pokaždé v každé etapě možnost konflikt ukončit.

Jen si tak v duchu představuji, jaká to bude obrovská vlna infarktů u všech rusofobů po celém Západě …

15. 6. 2024 03:28
Odpovědět  Peter 008

Copak o to, představa vlny infarktů rusofobů a vostuda KoZa mně dělá na duši vcelku dobře, horší ale je představa sra-ček do kterejch nás KoZa při svém pádu strhne. Zatím v nich vězíme po krk, ale furt ještě můžem jakž takž dejchat – jenže pak může být, i když, jak pevně doufám, jen po přechodnou dobu, mnohem hůř.
Hm… začíná u mě nabývat vrchu podezření, že to přesvědčení KoZa, kterak se Rusko připravuje na vleklou opotřebovávací válku, je válečná lest – že ho Gosudar KoZa nenápadně podsouvá.
Kdysi jsem tu šamanil, že to, že se tým Putin a spol. rychtujou k mohutné ofenzívě, poznáme podle toho, že začnou stabilizovat Rusko – kterou stabilizaci zahájí čistkami. To že bude první krůček v té strategii krok.. sun… krok… – a pak hrrr na ně dokud jsou bl-bí!
Takže krok čistky už jedou na plný točky a včera či převčírem vzniklo ze Státní rady něco jako řídící supercentrum pod vedením Dyumina – další krok -, a dnes v Cargradu titulek: NOVÁ ROVNOVÁHA SIL A MOBILIZACE EKONOMIKY: ZMĚNY V RUSKU JIŽ ZAČALY. DEBUT TÝMU BELOUSOV-DYUMIN
Krok… sun… krok… Kismet.
Co jinýho nám taky zbejvá.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
15. 6. 2024 06:06

V Česku to jde krok…sun…krok do hýzlu s válečnou rétorikou podivné , hnědé garnitůry , která je tady vámi zvolena.,, Moravec” na Hradě,kapitán CIA Vondra v čele ODS,Marokánka se Sorosem vytetovaným na zádech v čele Parlamentu, Tchaj-wanec v čele Senátu,upocený Fijalala -,,budeme za nacisty bojovat do posledního Čecha a koruny “,celá válečná pětikolka, která mluví za nás rétorikou na blití od Rakušana po Černošku , co chce Moskvu bombardovat jádrem.
A kašparek na vodítku Lipavský-naprosto nekompetentní osel-, co si chodí pro úkoly na embasy USSA.

Albi
15. 6. 2024 15:09
Odpovědět  Standa

Přecenili se. A teď – jak z té kaše ven, aby se v ní neutopili i skutečně – fyzicky?

Albi
15. 6. 2024 15:05
Odpovědět  Peter 008

Ještě včera to i podle mnoha “znalců” tady na Pokecu byla Putinova slabost a téměř ruská kapitulace. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaris
15. 6. 2024 07:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Zapad je cim dal tim trapnejsi. Chce vyjednavat o miru a hlavniho aktera – Rusko na tak klicove jednani nepozve. Marne premyslim, co ti politici maji v hlavach jestli meluzinu nebo jen pytel nastouchanych pilin.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Dag
15. 6. 2024 08:35
Odpovědět  Jaris

Bohužel jsou to jen nastrčené figurky bez vlastní zodpovědnosti. Překvapivá odpověď je ve starší vlajce spojených států. Ta obsahuje též kruh hvězd na modrém poli,stejně jako EU. Takže EU je vlastně podrizena oblast či součást USA?Je to jenom hra na pratelstvi ze strany USA.

Jaroslav
15. 6. 2024 08:46
Odpovědět  Dag

Dag, trochu bych opravil “bez vlastní odpovědnosti”- jsou to naši zaměstnanci, my je platíme a oni slouží cizí moci. Dále bych s tím souhlasil

jsladin
15. 6. 2024 11:17
Odpovědět  Jaris

NASRÁNO!

Jaris
16. 6. 2024 05:43
Odpovědět  jsladin

To jste tem pitomcum pridal.

Gales
15. 6. 2024 09:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Zelňáci kují pikle a blázni se radují.

Frank1
15. 6. 2024 09:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Jasneji to Rusko nemohlo rici. To prohlaseni V. Putina bylo nutne jeste pred zahajenim ocernovani Ruska na konferenci ritolezcu USA ve Schweizu.
Svycarsko chce byt pri tom neutralni? A jeste hosti a chrani i WEF kazdy rok v Davosu, ktere hlasa dystopicke programy na likvidaci svetove populace!
Jasne, Svycari to dostali za ukol. Jako maly stat je nadnarodne rizen globalisty.

PENNYS
15. 6. 2024 10:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Vladimíre Vladimíroviči, OBROVSKÁ CHYBA!!!!! Hlavní podmínka mezi pěti body měla být- stažení vojenských základen NATO -Usa až bývalích hranic od roku 1990!!!

katango
15. 6. 2024 10:44
Odpovědět  PENNYS

To bude v tý další nabídce. Každá další bude pro KoZa méně přijatelná než ta předchozí, ale nakonec bude muset srazit kufry.

PENNYS
15. 6. 2024 11:23
Odpovědět  katango

To ,když Rossia nedá jako hlavní podmínku, bojovali zcela zbytečně.
Největší ZLO na této planetě je USA +Británie !

Jaris
15. 6. 2024 12:17
Odpovědět  PENNYS

Spravneji je – nejvetsi ZLO na teto planete jsou USA a VB, ktere jsou ovladany sionistickymi zidaky.

Autor
15. 6. 2024 13:16
Odpovědět  PENNYS

To je v podstatě ten rok 1997, jedině by se vaše slova vztahovala k Německu, teda Východnímu. Ale v poměrně krátké době – cca max deset let – se může stát, že Evropa nepřijetím bude stát v podstatě proti “zbytku” kontinentu!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$