politika

Bloomberg: Země OPEC+ mohou následovat příklad Ruska – to zničí sílu dolaru

USA by mohly draze zaplatit za snahu pomstít se zemím OPEC+. Píše o tom publicista Bloombergu Javier Blas. Zejména pro své čtenáře PolitRussia představuje exkluzivní převyprávění materiálu.

To poslední, co Washington potřebuje, jsou nové problémy. Zdá se však, že takové problémy se rýsují: vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií se rychle zhoršují. Před časem OPEC+ oznámil rozhodnutí snížit produkci ropy o 2 miliony barelů. Spojené státy se rozhodly, že za takové rozhodnutí může Saúdská Arábie, která hraje velkou roli ve sjednocování exportérů ropy.

„Rijád vyzval Washington. To USA rozzuřilo,“ píše Javier Blas.

Faktem je, že americká strana hodlá omezit cenu ruské ropy, aby připravila Moskvu o příjmy z exportu.  Rusko však varovalo, že přestane dodávat černé zlato těm zemím, které podpoří rozhodnutí o cenovém stropu. V takovém případě bude na trhu nedostatek ropy a cena bude jen stoupat.

Aby zabránily takovému scénáři, Spojené státy požádaly Saúdy, aby OPEC + zvýšil produkci ropy. Místo toho však organizace produkci naopak snížila, což také povede k nedostatku paliva a vyšším cenám. 

Následně Washington požadoval, aby Saúdská Arábie rozhodnutí alespoň o měsíc odložila, aby se ceny benzínu nezvýšily před volbami, které se budou ve Spojených státech konat v listopadu.  Demokraté se obávají, že nebudou moci vyhrát kvůli vysoké ceně pro obyvatelstvo. Ale Saúdové americká přání nevyslyšeli a dělali to po svém.

„Vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií jsou nyní na horší úrovni, než byly po zavraždění novináře Džamála Chášukdžího v říjnu 2018,“ uvádí novinář Bloombergu.

V důsledku toho se Joe Biden rozhodl potrestat jak Saúdskou Arábii, tak všechny představitele OPEC+. 

Bílý dům plánuje přijmout zákon s názvem NOPEC. Spojeným státům má umožnit podřídit OPEC+ svým antimonopolním zákonům. Americké ministerstvo spravedlnosti bude moci podat antimonopolní žalobu na OPEC + za pokus o kontrolu produkce ropy nebo ovlivnění ceny černého zlata.

„Ale bez ohledu na to, jak moc chce Biden potrestat Saúdskou Arábii a OPEC za omezení dodávek ropy, bylo by mnohem moudřejší vyhnout se přísnější legislativě. V opačném případě hrozí, že Saúdové “vyhodí” americká finanční aktiva, přesměrují prodej ropy a budou otevřeně mluvit o cenách ropy v jiných měnách,“ píše Javier Blas.

Novinář si je jistý, že pokus dostat země OPEC+ pod kontrolu může přijít Američany draho. Největší exportéři ropy by se mohli pomstít tím, že se zbaví finančních aktiv USA a zničí koncept petrodolaru.  Tím spíš, že Rusko dlouhodobě prosazuje politiku zbavení „dolaru“ statusu světové měny. Jeho partneři z OPEC+ mohou využít příkladu Moskvy.

Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Kuvajt a Irák společně drží v amerických státních dluhopisech asi 246 miliard dolarů. Skutečné číslo je pravděpodobně ještě vyšší, protože některé investice jsou zpracovávány prostřednictvím daňových rájů. Zbavování se těchto aktiv otřese již tak nestálým trhem amerických státních dluhopisů.

Návrh zákona NOPEC existuje již dlouho, ale vždy zůstal pouze návrhem, protože Spojené státy nechtěly kazit vztahy se zeměmi Blízkého východu. Dnes však existuje reálná šance, že NOPEC bude skutečně přijat – a země Perského zálivu pak mohou zlikvidovat svá finanční aktiva v USA. 

Přičemž není absolutně pravda, že Washington bude moci podřídit OPEC + svým antimonopolním zákonům – organizace může jednoduše odmítnout vyhovět soudnímu příkazu. Mezitím je nepravděpodobné, že Spojené státy budou připraveny na seriózní odpověď Saúdské Arábii a dalším zemím, které jsou členy sdružení exportérů.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3T7tAD2

sdílet na

22 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
18. 10. 2022 00:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Doufám, že se amíci zachovají v duchu svých tradic moudře a zákon NOPEC přijmou.

Wojciechovsky
18. 10. 2022 06:26

Moudrost a amiokupant nejdou dohromady 😉 🤫

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
18. 10. 2022 09:16

No, tak když argumentovali volbama šejchovi netužží autokracie na světě……to je prostě fascinující, taková zabedněnost.

18. 10. 2022 12:51
Odpovědět  Markýza

Přesně tyto myšlenkové pochody mám uložené pod pojmem “tradiční americká moudrost”.

Wojciechovsky
18. 10. 2022 15:37

mOUDrost je správnej výraz😂

Helena
18. 10. 2022 07:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Ta ukrajinská hysterie a teď saúdská hysterie je dějství kolem amerických voleb. Deep.st. to má nahnuté, páč to se senilem Bidetem přepískli a přepískli to vůbec se vším, tak s.rou magi v kostkách. Může se stát, že se jim pokazí falšovač volebních čísel a dement s jeho dementním ansámblem půjde tam kam patří. A amický fašisti budou donuceni přestat cpát na fašistitckou zelenskou ukr. zbraně určené k zabíjení žen a dětí. Proto se pro nás tak nepochopitelně teď zvyšuje tlak v médiích – to je důsledek am. voleb. A samozřejmě Fyjalovypětidemolice by ztratili oporu v zádech.

18. 10. 2022 08:02
Odpovědět  Helena

Nejvišší čas kontaktovat hromadně Američany na Netu a povyprávět jim co je jejich země zač. 🙂

josef
18. 10. 2022 09:04
Odpovědět  Veny232

A myslíte, že by to pochopili? Moje dcera se nedávno vrátila ze služební cesty z USA. Dávali tam dohromady nějakou aplikaci v SAPu. Dlouho ji museli přemlouvat, aby to dokončila a hlavně vysvětlila. Jedna, raději druhové jméno a barvu nebudu uvádět prohlásila, že je to rasistický systém, protožde tomu nerozumí. Když byl pokus této … vysvětlit, že problém není v systému a programu, ale v ní, tak byli rasisti všichni. Můj dědeček, budiž mu země lehká, mi vysvětloval “HÁZENÍ PEREL SV…M”. Tak nevím, ale dcera tuto moudrost pochopila na první pokus.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
18. 10. 2022 12:52
Odpovědět  Helena

Mě na tom fascinuje už jenom to, že někdo chce tu dem-entní mumii volit podruhé.

Wojciechovsky
18. 10. 2022 15:39

Kolik lidí by ještě dnes volilo zdechlinu z flašky vodky??? 🤮🤮🤮🤮

Autor
18. 10. 2022 22:50
Odpovědět  Wojciechovsky

Budete překvapen, kolik lidí pořád chce volit SPOLU?
Nesmíte zapomínat, že ve světě je díky “kulturní revoluci”, která započala de facto Elvisem Presleyem (první opravdová světová hvězda a hlavně symbol “něčeho nového”, obrovská spousta mladých, kteří se pak – zdánlivě po neustálých protestech – stali oporou takovýchto politiků? Mladí totiž vždy dříve měli pocit, že je něco špatně a že je nutno něco změnit, stáli za každou revolucí, odporem. A dneska? Dneska chtějí jenom to, aby si mohli žít se svým mobilem a svými “přáteli” (doslova podle reklam). Jen jedno se nezměnilo. Staví se proti všemu, co chtějí “staří lidi”, tedy de facto jejich rodiče a všichni ti, co je otravují. Nemohou pochopit ani ten paradox, že za tím vším v pozadí stojí právě takoví “staří lidi”, co je sprostě zneužívají.
Nás obešla ta počáteční fáze “kulturní revoluce”, místo toho jsme měli svůj rok 1968, který nakonec zafungoval na část obyvatel stejně. Překvapí vás, že protěží této revoluce byli především Rolling Stones? Beatles zafungovali stejně tak, nehledě na nepohodlného Lennona, kterého právě proto nechali zabít.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Commander Keen
19. 10. 2022 00:35
Odpovědět  Peter

ale mladí lidé ze 70. let hippies byli dobří

Janka
19. 10. 2022 13:43
Odpovědět  Commander Keen

ale to su prave ti, ktori teraz ovplyvnuju politiku a vedenie vysokych skol ci kulturnych a politickych institucii…..obavam sa, ze idealy a naivita sa pretvorili do prazdnoty a tak v tom lepsom pripade nevedia, co cinia a v tom horsom vedia, ale aj tak chcu pokracovat v povodnom smere

18. 10. 2022 08:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Už aby to bylo.

Pavel
18. 10. 2022 09:27
Ohodnotit příspěvek :
     

jo jo dnešní arabáči už to už dávno nejsou pastevci velbloudů – spíš si někdy připadám když vidím naši vládu nebo evropské elity že jde o sjezd pasáků krav a koz když slyším ty jejich moudra

Snímek obrazovky 2022-05-31 094947.jpg
Wojciechovsky
18. 10. 2022 10:38
Odpovědět  Pavel

H5N1……v tom případě není zlatá,ale zbytečná.

Pavel
18. 10. 2022 17:33
Odpovědět  Wojciechovsky

omlouvám se za tu fotku ale ta paní se šla přihlásit do soutěže o zlatou krávu ale nebyla přijat do soutěže a bylo to zdůvodněno tím že i to tupé dobytče má více rozumu a sociálního citu než ona a tak zůstala v politice aby byla mezi svými a netrpěla stresem z pocitu méněcennosti

Wojciechovsky
18. 10. 2022 17:40
Odpovědět  Pavel

🤣🤣🤣🤣🤣🤣💯🎯👏👏👏👏👏👏😉🤫

Autor
18. 10. 2022 22:58
Odpovědět  Pavel

Proč? Já myslel původně, že to je vítězka a vy mi berete iluze!

janle57
18. 10. 2022 15:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Po amerických výhrůžkách můžeme brzy čekat,že Popcornland a celé NATO provedou
humanitární vojenskou misi do Saudské Arábie a na celý Blízký východ s cílem
ochránit demokracii v arabském světě a jeho ropné zásoby před zločineckým
Ruskem a Čínou.Praxi v tom, tihle hajzlové, mají víc než dobrou.

Autor
18. 10. 2022 22:54
Odpovědět  janle57

Museli by na to mít docela dost zdrojů. A co chudák Ukrajina? Nechají ji bez pomoci?

jiří
18. 10. 2022 17:59
Ohodnotit příspěvek :
     

NASA a její falešný vesmírný program.
https://gegenstimme.tv/w/sFShGwrYqdbqqy5jsFSake?start=58s

Naposledy upraveno$ s uživatelem$