politika

Vojenský analytik: Rusko válku vyhraje v každém případě. Ukrajina prakticky skončila jako stát. Kus země si zabere Polsko a mírová mise měla být zábor území

Rudolf Šindelář | Redaktor
rudolf.sindelar@zivotvcesku.cz

Publikováno: 25. 3. 2022

Rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem jsou nadále bez nějakého hmatatelného výsledku, který by spěl ke konci války. Redakce ŽivotvČesku.cz s dotazem, jak skončí válka, oslovila vojenského analytika a bývalého ředitele Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslava Štefce, který ohledně složení zbraní zastává zcela jasný názor. “Rusko vyhraje v každém případě,” uvedl jednoznačně.

Válka na Ukrajině začala vstupem ruských vojsk na území Ukrajiny 24. února a od té doby eskaluje. První fáze »speciální vojenská operace« je podle ruského ministerstva obrany téměř u konce. Aktuálně se chce zaměřit na »úplné osvobození« východoukrajinského Donbasu.

Ruské ministerstvo obrany také v pátek přiznalo smrt 1351 ruských vojáků od začátku invaze na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters. Ukrajina toto číslo odmítá a uvádí, že zabito již bylo 15.000 ruských vojáků.

Ukrajinské ozbrojené síly oproti tomu přišly zatím o 30 tisíc lidí, z toho o 14 tisíc z nich »nenávratně«, oznámila v pátek podle agentury TASS Moskva. Kyjev počty zabitých ukrajinských vojáků nezveřejňuje.

Jak skončí válka, je nejčastější otázkou, podobně jako kdy. Redakci svůj pohled na situaci nabídl vojenský analytik Jaroslav Štefec, který je přesvědčen, že Putinovy vojenské síly zakončí svou misi úspěšně.

Rusko vyhraje v každém případě. Rusko donutí Ukrajinu vzdát se, bude to stát hodně obětí, ale Ukrajina skončila v podstatě jako stát. Poláci zaberou západní část Ukrajiny, část si možná vezme Rumunsko a uvidíme. Část východní Ukrajiny se připojí k Rusku, nebo vytvoří samostatnou část, ale spíš ne. Do západní části se naprosto tvrdě snaží vstoupit Poláci, mluví o tom naprosto oficiálně, chystají se tam vstoupit a NATO se od toho distancuje. Mírová mise měla být zábor území,” uvedl pro ŽivotvČesku.cz svůj pohled na další vývoj válečného konfliktu bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování.

Pokud se Polsko rozhodne vyslat vojáky na Ukrajinu, bude rozdrceno. S takovým vzkazem vystoupil ve čtvrtek místopředseda Dumy, což je ruský zákonodárný sbor, Vladimir Šamanov. Reagoval tak na záměr Poláků vyslat na válkou zmítanou Ukrajinu mezinárodní mírové jednotky, k čemuž nakonec nedojde. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg to ve čtvrtek zdůvodnil tím, že NATO musí být zodpovědné, aby se konflikt nestal válkou mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem.

Zdroj : Život v Česku

sdílet na

24 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
anonym
25. 3. 2022 23:03
Ohodnotit příspěvek :
     

No jo, ale chcou zapadni Ukrajinci byt cast Polska? Jestli chcou, bylo by to dobre reseni.

Josef
25. 3. 2022 23:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Takovéhle kraviny by se tady neměly zveřejňovat. Polsko ani Rumunsko si území Ukrajiny nevezmou.

Pavla
26. 3. 2022 09:25
Odpovědět  scipio

8 let války, ze který se snaží zdrhnout kam to jde. Ale pokud tam bude rozumná vláda, tak takovej tlak nebude.

anonym
26. 3. 2022 00:34
Odpovědět  Josef

A kam by chteli Rusini? Spis si myslim, ze se jim s Ukrajinou moc nechce. A do Halice nikdy nepatrili.

Gales
26. 3. 2022 10:32
Odpovědět  anonym

Samostatnej stát.

Lekno
26. 3. 2022 05:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Autor by pred pisanim mal vytriezvet. Rusko sa uzemia nevzdava.
Separovanim, by sa zachovala banderovstina na buducu (zapadnu-anglosasku) vojnu….
Zapad uz nic zdarma (za svoje farebne papiere) nedostane, konci zapadny svetovy poriadok.
Nemas suroviny, nemas statnu stabilitu, nemas moc.
Zaplatis rublom a budes prosit vychod o audienciu, aby si nemusel jazdit vyhradne na konoch ci peso.
Este treba aj Svajciarsku nastavit zrkadlo, chudobny parazitujuci stat, tiez musi casom konvertnut na rubel.

Lekno
26. 3. 2022 10:12
Odpovědět  Lekno

Rusko sa pripravuje na dlhorocny dohlad Ukrajiny, spravu. Bude obnovene zdravotnictvo (momentalne je plne hradene obcanmi), pravny stat a uz sa kalkuluje s obnovou- vystavba.

https://cz24.news/zapis-stretnutia-putina-s-vladou-prestavame-akceptovat-skompromitovane-meny-nepriatelskych-statov/
“Dnes sa budeme podrobne zaoberať viacerými prevádzkovými otázkami a osobitnú pozornosť budeme venovať situácii v stavebníctve vzhľadom na jeho systémovú úlohu v hospodárstve a jeho významný sociálny rozmer.”

To znaci, ze vacsina UKR robotnikov sa vrati z EU a pomoze vystavat vlastny domov.

Milan
26. 3. 2022 14:51
Odpovědět  Lekno

Za čínský prachy (jinej na to stejně nemá – už je maj ostatně vyčleněný) pod ruským dohledem (už se na to připravujou). Takovej kříženec Marshallova plánu s normalizací, jištěnou “dočasnými” ruskými základnami.
(Tu dočasnost odhaduji nejméně na dvě generace. Jestli si někdo myslí, že denacifikace je otázkou týdnů, pak je… naivní. Hm… Ušáci chápou dočasnost jako století (viz schvalování německých kancléřů ušáky do r. 2048), tak by s tím neměli mít problém. On už jim to Lavrov vysvětlí. Pokud se tedy něco nepos-ere.
P. S. Jen úvaha. Nevidím totiž jinou cestu, jak zajistit Rusku klid na západní hranici, Ukrajincům budoucnost, a anglosasům ukázat, kde má kanec pí-ču. Takže tak.

oldo
26. 3. 2022 07:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Hezky tady řešíte,co chtějí ukousnout Poláci,Rumuni,jsou v tom i Maďaři,u Němců řešíte Odru a Nisu,moc hezky!Nezapoměli jste na něco?Nezapoměli jste na NAŠE hranice?Co nám vzali ti naši kamarádi Mnichovskou dohodou,Německo s Rakouskem,Poláci,Maďaři a KDO TO PODEPSAL?
Víte,kdo je jediným spolehlivým garantem našich hranic po II.válce?Já tipuji,že BYLgarantem?Bylo to Rusko jako nástupnický stát SSSR!
Víte,že jakýsi fiala byl blízkým spolupracovníkem pana Poselta???

oldo
26. 3. 2022 07:33
Odpovědět  oldo

Ještě dodám,když jsem před třiceti lety kupoval malou skoro ruinu na Šumavě,abych si vybudoval bydlení na důchod,kdy nebudu platit nájem,ZEPTAL JSEM SE,KDE BYLY HRANICE SUDET!Myslím,že jsem udělal dobře.

Pavel
26. 3. 2022 09:40
Odpovědět  oldo

Myslím si, že to již vše bylo v 89 připraveno a národ poté 30 roků spal. Syn mi říká, že myslících občanů se svým rozumem je tu 5%. Já to odhaduji na 10%. 40% je dle mne totálně přeformátováno a nedá se s nimi nic dělat a zbývajících 50% preferuje nákupy v koloniálních německých marketech a co se s nimi děje je moc nezajímá. Z mého pohledu musí tento národ padnout na úplné dno, aby prozřel a to ještě není jisté. Zde přichází na řadu otázku, kdo a co je schopno změnit tento stav. Přátelé, ví to někdo z vás?

ladik
26. 3. 2022 17:54
Odpovědět  Pavel

V současnosti nikdo a nic. Lidé jsou roztříštěni na zájmové skupiny. Je zde velmi silná vrstva maloburžoazie, tzv. OSVČ, která hájí jen svoje hovniválové kuličky a nemá žádný celospolečenský zájem. Buržousti jsou jasný – také jen manymanymany. Jediná společenská třída, která vždy pracovala v celospolečenské zájmu jsou dělníci. U nás byla zlikvidovaní vzdělaní průmysloví dělníci počínaje odbornými učilišti až po zlikvidované fabriky s vysokou náročností na kvalifikaci. A rovněž chybí strana, která by je sjednocovala, organizovala a prosazovala jejich zájmy. Soukromé vlastnictví je důsledek odcizené práce dělníků a emancipace dělníků od poroby musí mít politikou formu.
i

ladik
26. 3. 2022 18:02
Odpovědět  ladik

V emancipaci dělníků je obsažena emancipace obecně lidská. Celá lidská poroba je zahrnuta ve vztahu dělníka k výrobě a veškeré vztahy poroby jsou jen modifikací a důsledky tohoto vztahu. Oprava : “v celospolečenském” a “u nás byli zlikvidovaní…”

Pavel
27. 3. 2022 10:49
Odpovědět  ladik

Zhodnotil jste to výborně.

Gales
26. 3. 2022 10:33
Odpovědět  oldo

Naše hranice jsou uznány pouze Ruskem.

oldo
26. 3. 2022 13:26
Odpovědět  Gales

Napsal jsem to samé,nechápu vaší odpověď.

TAK
26. 3. 2022 07:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Kšeftmani pšonci vychcánci kvuli nim vznikla druhá ated chtejí vyprovokovat znova -Jen at jim Rusko ukáže !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Frank
26. 3. 2022 08:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Zapomnělo se na Maďary a Zakarpatskou Rus. Tam se připravuje referendum o připojení tohoto území z Maďarsku.

Milan
26. 3. 2022 19:28
Odpovědět  Frank

Taky na Rumuny a Bukovinu.

Pavla
26. 3. 2022 09:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Dělení Ukrajiny je součástí prohry. Pokud tedy Rusko vyhraje, jak tvrdí analytik, pak o dělení Ukrajiny nemůže být řeč. A co se týče Maďarů, kdo zajistí jejich bezpečnost lépe Maďarsko nebo Rusko? Pokud chtěji někteří Ukrajinci žít v jiných zemích, ať si vezmou svoje věci, který uvezou a jedou. Proč by měl nekdo mít právo dělit kvůli tomu zemi? Žít ve větší zemi je vždy výhodnější, u nás to mnohý amalytik nechápe, ale na Ukrajině jo.

Pavel
26. 3. 2022 13:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Přátelé, mluví se zde hodně o historii, proto bych vám chtěl doporučit velmi dobré počtení o tom, jak probíhala revoluce v Rusku 1917. Americký žurnalista John Reed byl přímým účastníkem těchto významných dnů. John Reed – Deset dnů, které otřásly světem. Knížka osvětluje dost z této historické doby. Znalosti lidí z tohoto webu jsou velké a já si vážím být v takové společnosti. Ještě bychom k tomu potřebovali svůj Tábor. A tudíž kdo bude mít možnost přečíst si výtečný historický román V. Kaplického Táborská republika, neváhejte, tam je naše historie a kořeny.

Pavel
26. 3. 2022 13:32
Odpovědět  Pavel

Knihy V. Kaplického by měly být povinnou četbou, obzvláště nyní při úpadku tohoto národa. Jedině tak by se mohlo něco měnit. Já vím, že žiji v říši snů, poněvadž tato slouhovská totalita bude spíše provádět cenzuru a možná, že tato díla budou na indexu. Pokud ne, tak budou kydat špínu na tak úžasná díla naší literatury. Jednomu jde z toho skutečně mráz po zádech. Bílá Hora byla absolutní porážkou českého národa, ale toto je horší, tady se k likvidaci národních hodnot propůjčili vlastní lidé. Hanba jim, to je to nejslušnější, co se dá říci.

Milan
26. 3. 2022 19:38
Odpovědět  Pavel

Za posledních třicet let let má náš do dekadence zdevastovaný národ za povinnou četbu reklamní letáky marketů s “akcemi”. Dokážete si v této vykloubené době představit každý čtvrtek fronty před knihkupectvím? Já ani v nejbujnější fantazii. A že ji mám hóóóódně košatou.