politika

USA si stěžují, že ruské rakety učinily americké letadlové lodě bezmocnými

Americké letadlové lodě mají slabá místa, která je činí bezmocnými proti ruským a čínským raketám.  Vysloužilý kapitán amerického námořnictva Jerry Hendriks o tom píše v článku pro Wall Street Journal, uvádí RIA Novosti.

Autor poznamenává, že současné schopnosti amerických válečných lodí jim neumožňují zasáhnout cíle na pobřeží pokud je tam obrana. Aby Spojené státy mohly konkurovat Číně a Rusku, musí podle jeho slov zvýšit dosah svých úderů.

„V současné době Čína i Rusko získaly efektivní bojové prostředky, které výrazně komplikují, ne-li zcela vylučují možnost přiblížení se formací letadlových lodí k cílovým územím, – připouští Hendriks. – Nemohou se přiblížit k pobřeží na vzdálenost menší než 1800 kilometrů a pobřeží se tak stává nedostupné pro stíhací bombardéry F/A-18″.

Hendriks věří, že pokud se v blízké budoucnosti na palubách letadlových lodí neobjeví efektivní prostředky dlouhého dosahu, nebudou úderné skupiny letadlových lodích schopny výrazně ovlivnit zadržování Ruska a Číny.

Americké vydání Defense One dříve poznamenalo, že ruská armáda je v nejlepší formě za poslední desetiletí a prohlubování strategické koordinace mezi Moskvou a Pekingem podkopává výhodu Washingtonu.

https://bit.ly/3DQIVjC

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Milan
24. 11. 2021 00:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Mě tam fascinuje to slovo “zadržování”. Zadržování kde? Rusko a Čína vojensky někam expandují?

Albi
24. 11. 2021 14:45
Odpovědět  Milan

Jistě – hlavně Rusko. Až k výsostnému teritoriu NATO. :-)))