politika

Moskva vrací úder Blinkenově „hodině dějepisu“

Ruské ministerstvo zahraničí odsoudilo výroky amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena o angažovanosti Moskvy v Kazachstánu a sdělilo Washingtonu, že by měl lépe vědět, že Moskva přichází bez pozvání a příliš dlouho se zdržuje.

Na dotaz ohledně probíhajících protestů a nepokojů v Kazachstánu během pátečního tiskového brífinku Blinken uvedl, že situace v Kazachstánu se liší od vzrůstajícího napětí v souvislosti s dalším ruským sousedem, Ukrajinou, ale prohlásil, že Moskva může mít skryté motivy, když stojí v čele společné bezpečnostní reakce na potlačení násilností.

“Myslím, že jedno poučení z nedávné historie je, že jakmile jsou Rusové ve vašem domě, je někdy velmi obtížné je přimět k odchodu,” řekl na závěr tiskové konference a nenabídl žádné podrobnosti.

Tento komentář vyvolal ostrou reakci ruského ministerstva zahraničí, které Blinkena odsoudilo za zlehčování “tragických událostí” odehrávajících se v bývalém sovětském státě, kde původně pokojné demonstrace kvůli zvýšení cen pohonných hmot rychle přerostly ve smrtelné střety s bezpečnostními složkami, jakož i žhářství, vandalismus a rabování.

“Today US Secretary of State Antony Blinken joked about the tragic events in Kazakhstan in his typical boorish manner,” the ministry said, dismissing the statement as a “snide remark” while arguing that its peacekeeping effort under the regional Collective Security Treaty Organization (CSTO) is “absolutely legitimate.” 

Moscow ramped up the criticism further, also going on to cite a number of Washington’s invasions, interventions and military occupations over the decades, suggesting Blinken might learn a “history lesson” of his own.

When Americans are in your house, it can be difficult to stay alive, not to be robbed or raped.

“Indians of the North American continent, Koreans, Vietnamese, Iraqis, Panamanians, Yugoslavs, Libyans, Syrians and many other unfortunate people who are unlucky enough to see these uninvited guests in their ‘home’ will have much to say about this,” it added.

Blinken mentioned Russia by name nearly 80 times during Friday’s press event, repeatedly accusing the country of “aggression” while warning of an imminent invasion of Ukraine. Moscow, which denies any such plans, has outlined some steps that could help reduce tensions in the region – including a commitment from the NATO military alliance not to expand any further toward Russia’s borders. Blinken and the bloc have rejected that idea unequivocally, denying that Washington ever agreed to halt NATO’s growth, despite numerous assurances from previous US leaders that the alliance would not encroach “one inch eastward.”
https://bit.ly/3F6Rln1

sdílet na

8 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
kral
8. 1. 2022 11:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Mám pocit, že to zase USA a EU neklaplo… Převrat se nekonal… Sice asi investovaných hodně peněz, ale špatná přípprava…
Horší to bude, až takové akce budou v EU… U nás asi ne, my potáhneme jako Němci vždy se sklopenou hlavou a poslušně… Ale jiné národy nejsou takové připosrané…

Michal47
8. 1. 2022 11:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Tyto výblitky toho odporného a ignorantského bli(t)kena nemá cenu komentovat. Tento zmetek by udělal lépe, kdyby se podíval do vlastních řad a viděl by, že kam pindostánci vlezou (a to vždy bez pozvání, jako okupanti, vrazi, násilníci, loupežníci a velezločinci!) tam ne sedm, ale nejméně sto let ani tráva neroste! Ještě dnes umírají lidé ve Vietnamu na následky toho jedu orange, či jak se to zvalo a dodnes je tam spousta orné půdy a rýžových polí kvůli zamoření pro zemědělství nepoužitelná! Zloděj křičí, chyťte zloděje, ale co chtít od “lidí” s IQ blízkém k nule, že?!M

Kuky
8. 1. 2022 13:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Blinken blinká…))

Pavel
8. 1. 2022 14:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Myslím, že amíci a NATO nemají o dialog s Ruskem vůbec zájem, z jejich strany se jedná o zdržovací taktiku. Proč by jinak přiváželi takové množství vojenské techniky na Ukrajinu. Jestli jsou tam britští a američtí poradci, tak to má svůj význam. Hraje se o čas. Ukrajina se již dokonale vyprofilovala a myslím, že Rusům již s nimi dochází trpělivost. Ono koneckonců v celém západním světě se vyvolává duch války a potomci Bandery k ní možná vyhlíží jako k záchraně své zničené země. Být Rusy, už bych jim neustupoval, chcete umístit základny a zbraně u našich hranic, my to samé uděláme na vašem dvorku, jak s oblibou říkají amíci latinoameričanům. Spojence tam Rusové najdou. A bude po šarádě a toho řevu, jaký bychom slyšeli. Já bych to ale Rusům doporučil. Nejsem ale stratég jako oni, takže oni již určitě mají svůj plán.

BBRAD
8. 1. 2022 14:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Opět naplánovaný mentální průjem “ Blinkajicího “ , tak tato osoba ta ale musí mít povahu otrlou ??

Milmas
8. 1. 2022 18:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to jasné USA – CIA – Kazachstan – Majdan. Ale tu sa to tej USA bande nepodarí.

Editor
8. 1. 2022 18:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Dosud se nepovedlo vystrnadit USA z Kuby, přesto, že již vlády před USA loutkou Batistou se o to pokoušely. Přes zásadní odpor kubánských vlád hned po španělsko-americké válce na počátku 20. století USA odmítají opustit základnu Guantanámo.

Frank
9. 1. 2022 08:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Zdá se, že CIA jsou už stejní čučkaři jako naše BIS. Zase se jim něco nepovedlo. Holt to není Ukrajina.