politika

France24. Čína sjednocuje Asii a vytváří největší světový obchodní blok. Bez USA

Dnes patnáct států v asijsko-pacifickém regionu vedených Čínou formovalo vytvoření největšího obchodního bloku na světě, do kterého nebyly USA pozvány.

Podpis Regionálního komplexního ekonomického partnerství (RCEP) na summitu v Hanoji byl další ranou pro myšlenku Trans-pacifického partnerství, kterou prosadil bývalý americký prezident Barack Obama (Trump v roce 2017 odstoupil z TPP).

RCEP může posílit pozici Číny v jihovýchodní Asii – jako ekonomického partnera pro Japonsko a Koreu – tím, že jí poskytne další příležitosti pro formování obchodních pravidel v regionu.

RCEP může také pomoci Pekingu snížit jeho závislost na zahraničních trzích a technologiích – kritické upro-
střed prohlubujícího se napětí s Washingtonem, uvedla Iris Pang, hlavní ekonomka ING pro region Velké Číny.

RCEP sdružuje desetičlenné Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) (Brunej, Vietnam, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Myanmar, Singapur, Thajsko, Filipíny), Čínu, Japonsko, Jižní Koreu, Austrálii a Nový Zéland. V následujících letech je jeho cílem postupné snižování tarifů v různých oblastech.

Dohoda byla podepsána na okraj online summitu ASEAN, během něhož asijští vůdci diskutovali o napětí v Jihočínském moři a plánech postpandemického hospodářského oživení v regionu.

30% světové ekonomiky

“RCEP bude brzy ratifikována signatářskými zeměmi a vstoupí v platnost, což přispěje k hospodářskému oživení po pandemii COVID,” uvedl vietnamský předseda vlády Nguyen Xuan Phuc, který předsedal slavnostnímu podpisu jako předseda ASEAN.

„RCEP tvoří 30% světové ekonomiky, 30% světové populace a 2,2 miliardy spotřebitelů.“

Podle analytiků se Joe Biden, viceprezident Obamy, k TPP v nejbližší době nevrátí, protože jeho administrativa bude muset upřednostnit boj proti COVID-19 ve Spojených státech.

RCEP „pomůže snížit nebo zrušit cla na průmyslové a zemědělské produkty a stanovit pravidla pro přenos dat,“ uvedl Luong Hoang Tai, vedoucí oddělení mnohostranné obchodní politiky vietnamského ministerstva průmyslu a obchodu.

Pakt vstoupí v platnost, jakmile dohodu během příštích dvou let ratifikuje dostatečný počet zúčastněných zemí, uvedl minulý týden indonéský ministr obchodu.

Indie odstoupila od jednání o RCEP loni v listopadu, ale představitelé ASEAN uvedli, že dveře jejího přistoupení zůstávají otevřené.

https://bit.ly/32PpGql

sdílet na