politika

Co se právě děje v Brazílii: děsivé fotografie a video

Latinská Amerika má slabou a špatně financovanou medicínu. Státy regionu investují do zdravotnictví asi 2,2% HDP, nicméně podle odhadů PHC (Pan American Health Organisation) je nutné utratit třikrát tolik, aby se zajistil obecný přístup ke zdravotnickým službám. Můžeme porovnat na příkladu s Itálií: investují 6,7% HDP, ale i oni byli na pokraji kolapsu.

Nyní si představte, co se děje v Latinské Americe.

Na tisíc obyvatel regionu jsou pouze dvě nemocniční postele. Navíc v nemocnicích je katastrofální nedostatek ventilátorů, zdravotnických pomůcek i personálu. 

Situace je komplikována místním epidemiologickým obrazem: infekce nejsou neobvyklé. Latinská Amerika se tedy s touto pandemií coronaviru setkala „s otevřenou náručí“ a s vyčerpanými zdroji.

K jednomu z nejsilnějších ohnisek došlo v Brazílii. A zatímco v jiných zemích vlády rychle řešily vzniklou situaci, v Brazílii neexistují žádná opatření a žádný akční plán. Prezident země Jair Bolsonaro se naopak staví proti zavedení úplné karantény, což vysvětluje tím, že „svoboda je důležitější než život“.

Lidé trpí a statistiky prostě děsí: 26. května bylo zjištěno 374 898 případů infekce, 23 473 úmrtí.

Hřbitov v Sao Paulu. 
Čerstvé a upravené hroby

https://bit.ly/2B5SJLp

sdílet na