politika

Al Ahram: USA proměnily demokracii v „trojského koně“

Hussein Haridi: Ukrajinský konflikt a “arabské jaro”

Ukrajina, Sýrie, Libye – co je spojuje? Odpověď je jednoduchá – americké zasahování do jejich domácí politiky, píše Al Ahram. Všechna demokratická hesla se ukázala jako „trojský kůň“, kterým Spojené státy zasévají do světa chaos, realizují své ambice a hájí své vlastní zájmy na úkor ostatních.

V prosinci 2008 zavolal americký prezident George W. Bush Baracku Obamovi. Poblahopřál mu k vítězství v prezidentských volbách a řekl, že mu chce domluvit schůzku s ředitelem Ústřední zpravodajské služby (CIA), aby ho informoval o globálních plánech amerických tajných služeb. 

Dal jasně najevo, že vzhledem k extrémnímu utajení těchto plánů doufá, že Obama s sebou na rozhovor nevezme více než jednoho ze svých pomocníků.

Michael Hayden, ředitel CIA, odcestoval do Chicaga, sídla volební kampaně Baracka Obamy, a schůzka se uskutečnila. Obamu nedoprovázel nikdo jiný než Leon Panetta, který v roce 2009 nahradil Haydena ve funkci šéfa americké rozvědky. Působil během dvou volebních období Obamy v Bílém domě – 2009- 2017 – jako ředitel CIA a jako ministr obrany.

Hayden nově zvolenému prezidentovi vysvětlil, že agentura (CIA) plánuje proces změny režimů v řadě zemí a má také plány na šíření nestability v dalších zemích a v některých regionech světa. 

Obama se ujal úřadu 20. ledna 2009 a o šest měsíců později pronesl svůj slavný projev ve velké ceremoniální síni na Káhirské univerzitě. 

V období od 25. ledna do 11. února 2011 sehrála Amerika hmatatelnou roli při řízení vývoje revolucí roku 2011. Amerika měla prsty v „barevných revolucích“ a to nejen v Egyptě, ale ve všech arabských zemích, které vstoupily do víru arabského jara.

Stranou nezůstala ani Severoatlantická aliance. V roce 2011 vojenská koalice bloku NATO napadla Libyi a zničila její armádu.

V roce 2014 bylo ukrajinské hlavní město Kyjev svědkem masivních demonstrací proti proruskému režimu. Demonstranti se shromáždili na hlavním náměstí ukrajinské metropole. Americká a západní média to přirovnala k demonstracím na egyptském náměstí Tahrir během ledna a února 2011. 

Zarážející v obou případech je použití zbraní neznámými živly proti policejním složkám. Demonstrace nakonec vedly k pádu ukrajinské vlády a útěku prezidenta (Janukoviče) země do zahraničí.

Jako preventivní krok se ruská vláda rozhodla připojit Krym, což vyplynulo z vědomého a zdravého čtení geostrategických rozměrů změny vládnoucího režimu na Ukrajině, jehož nedeklarovanými cíli byla blokáda ruské námořní flotily v Černém moři. V tomto případě by Moskva ztratila přístup ke Středozemnímu moři, Suezskému průplavu a Gibraltarskému průlivu; Což by prakticky znamenalo, že Rusko bude mít pouze jednu námořní zátoku ve Vladivostoku v Tichém oceánu.

V roce 2021 se prezidentem Spojených států stal bývalý viceprezident Baracka Obamy Joe Biden. 

Spolu s ním přišla do Bílého domu většina úředníků Obamovy administrativy, kteří prožili události „arabského jara“ a politickou krizi na Ukrajině. Prvním rozhodnutím administrativy prezidenta Joea Bidena, které vyvolalo otázky a smíšené reakce, bylo jmenování bývalého velvyslance USA v Rusku Williama Burnse do funkce ředitele CIA.

Posílení jednotek na hranici s Ukrajinou v posledním čtvrtletí roku 2021 bylo jakýmsi varováním Západu, že Rusko je připraveno použít sílu k ochraně národní bezpečnosti, pokud Západ bude nadále spolupracovat s vojenskou rozvědkou Zelenského a odmítne podporovat provádění minských dohod. 

Americké a britské zpravodajské služby změnily svůj přístup k Moskvě, zahájily novou metodu jednání s Ruskem a začaly zveřejňovat informace, které údajně obdržely od dobře informovaných zdrojů, že Vladimir Putin se chystá přijmout rozhodnutí a pošle vojáky na Ukrajinu.

24. února 2022 Moskva oznámila zahájení speciální vojenské operace na Ukrajině. Ruské síly vtrhly za ukrajinské hranice a tak začala zástupná válka mezi Ruskem, Amerikou a NATO. 

Rok po začátku vojenského konfliktu se ani jedné straně nepodařilo dosáhnout absolutního vítězství a situace zůstane taková, jaká je, dokud se jedna ze stran nerozhodne k vyřešení války využít všech svých vojenských kapacit.

V obou případech, tedy při arabském jaru a při změně režimu na Ukrajině v roce 2014, bylo americké heslo stejné: demokracie.

Nikdo se nedohaduje o důležitosti demokracie jako principu politického systému. Lidé, kteří touží po změnách v zemi a společnosti, si však musí zvolit vlastní cestu bez zásahu třetích stran, které neváhají eliminovat pravidelné armády, jako se to stalo v Libyi, nebo když západní vojenská rozvědka v Sýrii poskytovala podporu ozbrojeným skupinám, z nichž většinu tvořily islamistické extremistické skupiny.

Ale aby se demokracie stala trojským koněm, který násilně mění režimy ve službách amerických a západních politických zájmů, to je velmi nebezpečná záležitost pro bezpečnost a stabilitu společností a států. 

Mnoho zemí, včetně Ruska, Ukrajiny a arabských zemí, nadále trpí v důsledku politiky změny režimu a americkými plány na šíření politické nestability v různých regionech, jako se to stalo ve Venezuele po smrti Huga Cháveze v roce 2013. Spojené státy věří, že legitimní vládu ztělesňuje opozice, nikoli prezident Nicolás Maduro zvolený většinou. Rostoucí ceny ropy kvůli konfliktu na Ukrajině a západním sankcím na ruské dodávky energie vedly k nedávné změně politiky Washingtonu vůči Caracasu a k výzvě po dialogu mezi Madurovou vládou a opozicí.

Svět – od Tchaj-wanu po Ukrajinu, Sýrii a Libyi – naráží na globální agendu Spojených států o udržení světové nadvlády. Američané využívají mezinárodní síly a bloky k prosazení a vnucení své vize a zájmů. 

Hussein Haridi

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3mRjUS4

sdílet na

3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Administrátor
P.A.Semi
15. 3. 2023 00:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Oni tomu jen říkají “Demokracie”, ale je to většinou pravý opak…

V Sýrii a Lybii podporovali muslimské džihádistické fanatiky proti demokraticky zvolenému Assadovi, na Ukrajině podporují Feudální princip “Teritoriální Integrity” a otevřeně Fašistickou diktaturu teroristického Režimu v Kyjevě, zatímco na Donbasu zvítězila skutečná Demokracie Referend, která předvedla, že země patří lidem, kteří na ní žijí, a ne vládcům ve vzdálené Metropoli…

V EU mezitím čím dál tužší bolševická byrokratická diktatura, jen formálně zastřešená zkorumpovaným euro-parlamentem bez vlastní legislativní iniciativy…

A když to takhle všechno vykradou a zkrachují jejich Dekadentní Režimy, tak to pak svedou na “Demokracii”, jak předvedl tento arabský autor…

Jenže skutečný problém je v tom, že Média jsou ovládána bandou lžidů, kteří všechno převrací na pravý opak a zasévají ten svůj jedovatý Narativ do společnosti…

πα½

Staník
15. 3. 2023 09:14
Odpovědět  P.A.Semi

Jak se pozná proruský troll? Podle toho, že má u sebe vlajku České republiky. Kdo jsou nacisté, kde je nacistický režim? No přeci Russáci a Russko. V žádném případě to nejsou ti, kteří mají na sobě symboly s hákovým křížem, symboly jednotek SS Halíč, Totenkopf a další. V žádném případě to nejsou ti, kteří pojmenovávají ulice podle nacistických kolaborantů jako Bandera, Šuchevyč a další. Dnes jsem se ptal v práci, co že to je za významné dnešní datum. 70% lidí netuší. Co s takovým materiálem? Oni si opravdu umí jenom nakoupit v supermarketu a zapnout mobil. Pochopit ideály jako svoboda jednotlivce, národa,pravá demokracie apod. je nad jejich vlastní možnosti. Proto se tak zoufale drží toho, co teď mají, kdy za ně myslí jiní, říkají jim, kdy do práce, kdy z práce, kdy za zábavou, kdy za nákupy. My jsme ti hrozní, co jim ničí jejich klidné, spokojené a prázdné životy, životy šťastných otroků. Oni nezačnou číst, nebudou se zajímat, nebudou logicky přemýšlet, nebudou se nechat vyrušovat od sociálních sítí. Oni chtějí v těch lžích žít!

jiří
15. 3. 2023 18:46
Ohodnotit příspěvek :
     

comment image