blog

Neúspěchy Bajkara na Ukrajině: okolnosti, nebo smůla?

Neúspěchy Bajkara na Ukrajině: okolnosti, nebo smůla?

V současné době je již známo, že turecká společnost Baykar se v roce 2020 postarala o poprask během konfliktu v Karabachu. Nejoblíbenějším dronem se stal Bayraktar TB2 a odborníci většinu videí z úderu, šířených ázerbájdžánskou armádou, připisují právě jemu. Podle některých odhadů zasáhly Bayraktary za 44 dní konfliktu více než 500 cílů. TB2 je hvězdou na trhu s drony. Turecko jej ze své strany použilo v Sýrii během operace Jarní štít v únoru 2020 a rovněž použilo Bayraktar TB2 proti Haftarově armádě v Libyi.
Úspěch v Karabachu se vysvětluje nedostatkem moderních systémů protivzdušné obrany v armádě Náhorního Karabachu, která používala sovětské “Osy” a “Šípy”.
Ukrajinské ozbrojené síly viděly potenciál tureckých bezpilotních letounů ještě před karabašskou válkou. První várka 6 bezpilotních letounů dorazila na Ukrajinu koncem roku 2019 a v červenci 2021 bylo zakoupeno dalších 6 dronů pro ukrajinské námořnictvo. Po tzv. úspěšné reklamní kampani v Karabachu bylo oznámeno, že Ukrajina zvažuje možnost nákupu nebo montáže dalších 24 prvků.
Na začátku ruské invaze disponovala ukrajinská armáda asi 15-20 bezpilotními letouny TB2. Přestože řada odborníků pochybovala o tom, že by ukrajinské Bajktary byly v počátečních fázích války zničeny na zemi, bezpilotní letouny dokázaly zasáhnout poměrně velké množství ruské vojenské techniky. Během prvních týdnů bojů bylo zničeno nebo poškozeno asi 100 ruských vozidel.
Od března 2022 bylo na Ukrajinu dodatečně dodáno asi 40 TB2: více než 20 Bayraktarů bylo odesláno bez zaplacení, dalších 15 bylo prodáno za poloviční cenu a posledních 5 bylo předáno za dary vybrané crowdfundingem v Litvě, na Ukrajině a v Polsku. 
Stejně jako ostatní vojenská technika nejsou ani drony TB2 nesmrtelné a v případě války na Ukrajině, kde Rusové disponují velkým množstvím protiopatření, se staly prioritním cílem protivzdušné obrany a letectva. Nizozemští analytici společnosti Oryx zdokumentovali nejméně 15 sestřelených tureckých dronů. Na druhou stranu šéf Asociace obranných podniků Ukrajiny Serhij Pašinskij uvedl, že Bayraktar je především PR projekt, který je velmi zranitelný vůči protivzdušné obraně. Poznamenal také, že většina tureckých bezpilotních letounů byla sestřelena na začátku konfliktu.
Kromě toho z internetu téměř zmizely zprávy a videa související s údery TB2, což může naznačovat, že většina z nich byla zničena nebo použita v rámci zpravodajských úkolů. Zajímavé je vyjádření mluvčího velení ukrajinského letectva Jurije Ignata, který prohlásil, že v současné době vzhledem k ruským systémům protivzdušné obrany nechce velení používat Bayraktary tam, kde mohou být sestřeleny. Řečník zdůraznil, že turecké bojové drony se stále používají, ale ne na frontové linii.
Navzdory všemu výše uvedenému je Bayraktar stále moderní technologií s širokou škálou možností, která je pro Ukrajinu nezbytná. Proto se v současné době na Ukrajině buduje společný ukrajinsko-turecký závod na výrobu Baykare, který by vyráběl bezpilotní letouny z ukrajinských komponentů. Ani zde však není vše tak optimistické. Nejprve generální ředitel Baykaru Haluk Bayraktar prohlásil, že ukrajinští úředníci od něj vylákali 10 milionů dolarů výměnou za připojení budoucího závodu k elektrické síti. Ukrajinská strana navíc požadovala dva roky na získání potřebných licencí k provozu elektrárny.
Za druhé, 22. října SBU zatkla Vjačeslava Boguslajeva, generálního ředitele společnosti Motor Sič, který je obviněn z “kolaborace” a “napomáhání agresorskému státu”. Výstavba závodu na výrobu bezpilotních letounů byla plánována společně se společností Motor Sič a sama ukrajinská společnost dodává motory pro vozidla Akinci a Kizilelma.
Je to pocit, že Ukrajina turecký závod již nepotřebuje, a kroky úředníka směřují k postupnému zmrazení výstavby. Proč se tak děje?
Hlavním důvodem je nízká účinnost zařízení Baykar v realitě konfliktu, proti němuž stojí high-tech nepřátelé. Použití TB2 jako úderné platformy bylo efektivní buď v podmínkách, kdy bylo možné bojovat s roztaženými týlovými kolonami ruských vojsk bez seriózní protivzdušné ochrany, nebo v samostatném divadle, kde neexistovala silná protivzdušná obrana jako na Hadím ostrově.
Navíc fotografie testů bezpilotních letounů ukrajinské výroby, které se nedávno objevily na webu, a jejich prohlášení o záměru útočit bezpilotními zbraněmi na ruské území na vzdálenost více než tisíc kilometrů rovněž naznačují změnu vektoru. Přechod na její systémy bude stimulovat národní vojensko-průmyslový komplex, oslabí závislost na zahraničních dodávkách a v podmínkách konfliktu na Ukrajině a pokročilých systémů protivzdušné obrany bude neúčinný. Bohužel víra v zahraniční zbraň se opět ukázala jako mylná.
pro pokec24: Jakub Wrona


Zahraniční dovoz místně vyrobených dílů tureckých dronů Bayraktar TB-2

Zahraniční dovoz místně vyrobených dílů tureckých dronů Bayraktar TB-2

Svět

Zahraniční dovoz místně vyrobených dílů tureckých dronů Bayraktar TB-2

Dron Bayraktar TB-2, vyráběný společností Baykar Makina vlastněnou Erdoghanovým zetěm, má působivé technické specifikace, jak uvádí Ermenihaber.   Jejich výroba závisí na zahraničních vstupech důležitých dílů, jako jsou motory a kamery, satelitní systémy a GPS přijímače. MotorBayraktar TB2 používá motor „Rotax 912“ 100hp se vstřikováním paliva vyrobený rakouskou společností Rotax, dceřinou společností kanadského Bombardieru (celý název je Bombardier-Rotax GmbH). Viceprezident a mluvčí společnosti Martin Langelier 23. října řekl, že dodávky motorů do zemí, které je používají pro blíže nespecifikované účely, jsou pozastaveny.Kamery (včetně laserem naváděných zařízení)Bayraktar TB2 používá kanadské laserem naváděné kamery L-3 WESCAM CMX-15D. Přímluva kanadské arménské komunity vyvolala zbrojní embargo proti Turecku a pozastavila příslušná vývozní povolení do Turecka.Údajně jsou rakety Roketsan OMTAS a UMTAS vyvíjeny v tandemu s německou společností TDW. Podle jiného zdroje vyvíjí hlavy raket německá společnost, která prodala licenci na výrobu Turecku. Specializovaná společnost Defenceturk potvrdila, že hlavice raket vyrábí německá společnost TDW.        Satelitní systémySatelitní systémy jsou dováženy z USA. Dodavatelská firma Viasat k zastavení dodávek uvedla po protestech Američanů-Arménů mimo firmu. GPS přijímačeBayraktar TB2 nedávno zničený systémem protivzdušné obrany Artsakh odhalil, že používá přijímače GPS společnosti GARMIN, přední americké společnosti (model GNC 255A, cena 4495 USD). Dodávky kanadských kamer, amerických satelitních systémů a rakouských motorů jsou tedy pozastaveny nebo jsou pozastaveny, přičemž je třeba udělat mnoho práce s pozastavením amerických dodávek GARMIN a německých TDW.Zobrazení 

zdroj: wikipedia

sdílet na

35 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Velitel
17. 2. 2023 15:38
Ohodnotit příspěvek :
     

GNC 255A neni přijimač GPS, ale nechutně předražená 10W vysilačka s databazi letišt pro komunikaci s leištním řízením letového provozu. GNC 255A sice umí zobrazovat na displeji souřadnice a rychlost, ale jen když k tomu připojite GPS přijímač třeba řady GTN a GNS od Garmina.
Tak nějak bych řekl, že Artsakh odhalil leda kulové a navíc ani moc neví o čem mluví.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Frank
17. 2. 2023 15:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Turci v pohodě dodávají na Ukrajinu zbraně, takže to zemětřesení byl trest boží?

Pavel K
17. 2. 2023 16:28
Odpovědět  Frank

…..a v Kyjevě tam budou mít zase Bič Boží.

me2d44
17. 2. 2023 18:02
Odpovědět  Pavel K

Jsem ateista, ale to neznamená bezvěrec – Boha si neseme všichni spravedliví v sobě. Takže platí: Neber Boží jméno nadarmo! Člověk – aby ve všech těch problémech přežil, v něco věřit musí. Já se za svůj život naučil věřit v sebe a po poznání v člověka. Nepotřebuji kostely, fařáře, chrámy, ale diskutovat mohu s každým (Bibli jsem četl, tak ať mě přesvědčí, i v Černých baronech zaznělo, že nejlepší znalci Marxismu-Leninismu jsou “soudruzi faráři” – jejich kvarteto)

ANTIUKRAJINEC
17. 2. 2023 23:56
Odpovědět  Pavel K

A červi se rozlezou

Pavel K
18. 2. 2023 10:05
Odpovědět  ANTIUKRAJINEC

😊 😊 😊

jiří
17. 2. 2023 16:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Něco na odlehčení.
https://www.youtube.com/watch?v=uT3SBzmDxGk

me2d44
17. 2. 2023 17:23
Odpovědět  jiří

No, po tomto odkazu se některým neodlehčí: Денис Майданов “Сарматушка” (оригинальная версия) – YouTube
Jinak, jsem taky Jiří, ale většina kamarádů mi říká Medvěde

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
jiří
17. 2. 2023 19:39
Odpovědět  me2d44

Zdravím Tě jmenovče, mě říkají méďa :)).

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
me2d44
17. 2. 2023 17:33
Odpovědět  jiří

Ještě na okraj: Sarmat = strategická střela, dostřel 18 000 km, na palubě 16 hlavic – mohou být jaderné, rychlost – hypersonická, neberte to, Amíci už si začínají šetřit i v Číně vyráběné Pampers!

Autor
17. 2. 2023 17:35
Odpovědět  me2d44

To ani nemají vlastní Pampersky? Co budou používat během války s Čínou?

jiří
17. 2. 2023 17:38
Odpovědět  Peter 008

Sukně na “ostro”.

me2d44
17. 2. 2023 17:38
Odpovědět  Peter 008

Petře, vy jste slyšel, že by se v USA něco podstatného vyrábělo? Při úrovni jejich vzdělávání už ani na ty Pampersky nemají inteligenty…

me2d44
17. 2. 2023 17:43
Odpovědět  me2d44

Ještě přidám: Petře, zkuste si o pár postů výše pustit Sarmatušku – hned Vám bude jasno – jako muzikant mohu potvrdit, že je to i melodicky vhodné k poslechu

ANTIUKRAJINEC
18. 2. 2023 00:07
Odpovědět  me2d44

Loni jsem byl v NYC-překvapilo mě,že i blbej pohled nebo otvírák ve kšeftě se suvenýrama na Manhattanu byl Made in china nebo p.r.c.-oni neumí vyrobit už opravdu vůbec nic

Mike
17. 2. 2023 18:19
Odpovědět  me2d44

Trochu to upřesním – max. rychlost 20 Mach (24 700 km/h). Z Moskvy do Washingtonu je to přibližně 7800 km, takže při plné rychlosti ji mají na dvorku bílé barabizny za nějakých 20 minut.
Otázka zní: stihnou si ty Pampersky navlíct?

me2d44
17. 2. 2023 18:30
Odpovědět  Mike

Díky za upřesnění – já použil informaci z pravda.ru, ale když uvážíte Váš údaj, tak Vám musí být jasné, že nemusí přiletět Sarmatuška ze západu, nebo východu – klidně si to může dovolit přes jižní pól – a při té rychlosti může být i bez nálože (kinetická energie to zvládne i bez výbuchu). Jak to říkal ten synek v Moskvě: “tatí, slyšel jsem, že do New Yorku se letí 20 hodin” a otec odpoví:”Co je to za blbost? 20 minut! Musím to vědět, velím raketové divizi!”.

jiří
17. 2. 2023 19:39
Odpovědět  me2d44

Kašlu na pampers, pro všechny případy chodím nahoře bez a dole jenom tak.;))
TRAKTOR – DEFENESTRACE
https://www.youtube.com/watch?v=2HSvDP0QW-o&list=RDGMEMQ1dJ7wXfLlqCjwV0xfSNbA&index=13

me2d44
17. 2. 2023 18:17
Odpovědět  jiří

Mimochodem, hudebníku, před několika lety při “Paradu pobedy” – přehlídce k výročí vítězství – zazněl chór, kde se v refrénu zpívalo “Moskva za nami” – hledám ho už 4 roky, nemáte návod? (Hraju na kytaru a sbírám písničky)

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
me2d44
17. 2. 2023 20:08
Odpovědět  jiří

Jiří, díky přesně tohle hledám už 4 roky! Už mám odkaz uložen. Ještě, kdyby se někde našla cesta, jak to stáhnout, ale na Sarmatušku mám taky jen odkaz. Ještějednou díky!

Markýza
17. 2. 2023 20:26
Odpovědět  me2d44

Marjápanno, však jsem vám posílala stahovací progámek!

Pedro
17. 2. 2023 22:22
Odpovědět  me2d44

A tube Catcher.

Markýza
17. 2. 2023 20:01
Odpovědět  jiří

Já si to otevřela teprve teď, ale to je kouzelný! Díky.

Markýza
17. 2. 2023 17:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak já to dočetla k tomu, jak Ukrajina vylákala deset melounů a pak celou tu srandu skrečovala (technikálie mě fakt neba) Nicméně, tohle mi připadalo jako zlaté zrno v písku potoka :-))) a řekla jsem si, že zřejmě nejde zkušenost zobecňovat, nejde. Jako u živáčků i národ si zkrátka musí sáhnout na tu plotnu osobně. Vzhledem k tomu, kolik má ta krásná květinka Ukrajina kolem sebe pilných včeliček, ještě to potrvá, ale Turci už zřejmě propříště velice ochladnou.

me2d44
17. 2. 2023 17:48
Odpovědět  Markýza

Zkuste si něco k poslechu – ani nemusíte umět moc Rusky. – Je to asi o 5 odkazů nahoru a jmenuje se to Sarmatuška – viz moje posty.

Markýza
17. 2. 2023 19:54
Odpovědět  me2d44

Ježíš….teď nevím: jste taky Medvěd? Tak bych váš nick četla, ale teď se nám tu vyrojilo medvědů trochu moc, tak abych si ve vás udělala pořádky.
Sarmatuškou mě neoblažujte, fakt ne.
Víte co – když je to tu tak zaméďováno, já vám posílám Toma, jo?
https://www.youtube.com/watch?v=dd5-JiU__rw

me2d44
17. 2. 2023 20:15
Odpovědět  Markýza

No, postavou moc medvěda nepřipomínám, ale když jsem dělal šerifa v jedné trampské osadě, tak můj zástupce vždy varoval nováčky: “Nechtěj nas*at Medvěda” – a to mne viděl jen dvakrát v akci (když se někdo naučí Jiu-Jitsu, Judo a pak přejde na MUSADO – tak je to “vysvětlování” trochu “tvrdší” – ale o to účinnější – i proto si mne zvolili za šerifa, navíc jsem vždy rozuměl lidem, takže po rozhovoru mnohdy násilí nebylo nutné).

me2d44
17. 2. 2023 20:22
Odpovědět  me2d44

Doplním: od 17 let si držím váhu 72 kg, rána levou rukou 160 kg. A v reálu – kdo čeká “přesdržku” zleva? Jinak píšu oběma, držím se zpátky, nemám rád bezpráví – to v koutě stát nebudu, ano, jsem kardiak, takže každé ráno si musím zobnout, jsem důchodce – ale díky službě v armádě celkem dobře zabezpečen a volební komisi jsem slíbil, že když přijde fofr, budu jeden z prvních partyzánů – a pětikolku rozhodně bránit nebudu!

Markýza
17. 2. 2023 20:27
Odpovědět  me2d44

Takže Medvěd, skvěle :-)) Doufám tedy, že vás medvědí videjka potěšila.

Markýza
17. 2. 2023 20:18
Odpovědět  Markýza

Dodávám, že nejdrsnější muzika (obsahem i provedením) kterou jsem schopna poslouchat, je Hu.
Ale jak jsem začala hrabat v těch medvědech, tak jsem našla ještě další….mmch, ruský vztah k medvědům mě fascinuje, specielně k těm divokým. Jako zrovna tenhle – ten taky nebude domácí.

https://www.youtube.com/watch?v=8FhGOV7fs64

Teuton
17. 2. 2023 17:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Už mám té dokurvené Ukrajiny plné zuby. Tady u nás se roztahují jako nějaká sarančata a plundrují naše sociální a zdravotní systémy, aniž do nich vložili jednu jedinou korunu. A aby měla Fialova vláda na podporu a údržbu těchto sarančat peníze, nám – občanům ČR – ze života zdražováním vytváří peklo. Vasile a Vasiliso, už je toho moc. Práskněte do vepřů a marš domů do Užhorodu.

me2d44
17. 2. 2023 18:47
Odpovědět  Teuton

Nepoužívejte zbytečně silná slova. Ani jméno Boží se nemá do huby brát nadarmo. Radši si pusťte Sarmatušku – nejen, že mi zvedla náladu, ale vzhledem k tomu, že Ruštinu ovládám, tak jsem se i zasmál. Být vulgární zbytečně není lidské! Mimochodem – zacestujte si diskusí nahoru, tam jsem na Sarmatušku dal odkaz.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Spam Teuton
17. 2. 2023 21:04
Odpovědět  me2d44

Pustil jsem si to a je to skvělý. Čučkaři a jelita z BIS, která zde čmuchaji, se z toho asi osypou.

ANTIUKRAJINEC
18. 2. 2023 00:14
Ohodnotit příspěvek :
     

FCK UKR!!!!🖕🖕🖕🖕