politika

Putin diskutoval s Merkelovou a Macronem o situaci na Donbasu a dodávkách “Sputniku V” do EU

Ruský prezident Vladimir Putin, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron jednali prostřednictvím videokonference, uvedl Kreml.

Strany věnovaly „zvláštní pozornost úkolu spojit úsilí v boji proti společné hrozbě“ – koronaviru. 

Diskutována byla opatření k zabránění šíření COVID-19. Putin, Merkelová a Macron konkrétně diskutovali o „vyhlídkách na registraci ruské vakcíny „Sputnik V“ v Evropské unii, jakož i o možných dodávkách a společné výrobě této vakcíny v zemích EU,“ uvádí web Kremlu.

Strany si rovněž vyměnily názory na situaci na Ukrajině a potvrdily, že Minské dohody nemají žádné alternativy. Putin uvedl, že Kyjev musí splnit dosažené dohody, „především – navázání přímého dialogu s Doněckem a Luganskem a urovnání právních aspektů zvláštního postavení Donbasu“. 

Rusko vyjádřilo znepokojení „v souvislosti s eskalací ozbrojené konfrontace vyvolané Ukrajinou“, jakož i „faktickým odmítnutím“ Kyjeva opatření na posílení režimu příměří „dohodnutých v červenci 2020“.

Putin poukázal na nepřípustnost vnějšího zasahování do vnitřních záležitostí Běloruska. 

Strany dále diskutovaly o urovnání v Libyi s tím, že strany konfliktu dodržovaly ukončení nepřátelských akcí. 

Rusko, Francie a Německo se shodly, že situace v Sýrii se nadále stabilizuje, ale otázky humanitární pomoci jsou akutní. 

Strany rovněž podpořily zachování společného komplexního akčního plánu pro íránský jaderný program.

Diskutovány byly také vztahy mezi Ruskem a EU. 

Putin vyjádřil svou připravenost „obnovit normální odpolitizovanou interakci“, pokud Evropa projeví zájem. 

V souvislosti s otázkou, kterou položili partneři ohledně A. Navalného, ​​byla podána náležitá vysvětlení objektivních okolností případu.

“Obecně byla jednání vedena v obchodní a upřímné atmosféře, bylo dohodnuto pokračovat ve společné práci na celé aktuální agendě,” uvádí se ve zprávě.

http://www.kremlin.ru/events/president/news/65254

Připomínáme, již bylo řečeno, že Putin, Macron a Merkelová budou jednat o Donbasu, aniž by do toho zapojili ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Upozorňujeme, že Kyjev je velmi citlivý na jednání, na nichž „se o osudu Ukrajiny hovoří bez Ukrajiny“. 

sdílet na