politika

Konstantin Dvinskij: Hamás skoncoval s evropskou plynovou bezpečností

Konstantin Dvinskij

Arabsko-izraelský konflikt má ještě jeden důležitý aspekt. Totiž energie. V izraelském segmentu povodí Levanty (tj. ve východní části Středozemního moře) jsou slušné zásoby „modrého paliva“. 

Některé z nich se však k nelibosti Tel Avivu nacházejí v pobřežních vodách pásma Gazy. Izrael se nikdy nechtěl s nikým dělit o tohle bohatství a neustále se snažil získat výhradní kontrolu nad palestinským šelfem.

Už v roce 1999 objevil British Gas (nyní pohlcený společností Shell) velké mořské plynové pole “Marine”. Tehdejší šéf palestinské samosprávy Jásir Arafat to nazval „darem od Boha“, který by měl regionu nejen poskytnout topivo, ale také mu umožnit vydělávat na jeho vývozu. Zpočátku Tel Aviv souhlasil s vrtáním. Navíc se vedly rozhovory o dodávkách palestinského plynu do Izraele.

O několik let později však izraelská strana vypověděla všechny dohody s tím, že prostředky plynoucí do Palestiny mohou být použity „na podporu terorismu“. Samotného plynu se však nikdo neplánoval vzdát. Izrael za zády Palestiny zahájil vyjednávání s British Gas a trval na tom, že Palestina nebude placena v penězích, ale ve zboží a službách. V té době už moc v pásmu Gazy převzal Hamás, který byl mimochodem svého času „živen“ samotným Izraelem na rozdíl od Fatahu Jásira Arafata:

Syn požírá otce. Jak Izrael vytvořil a sponzoroval Hamás

V důsledku toho, aniž by se na něčem dohodli, byla smlouva zrušena. Izrael se nechtěl dělit ani o jedinou molekulu plynu a na konci roku 2008 zahájil operaci “Lité olovo” (Krycí název pro izraelskou vojenskou operaci v pásmu Gazy, která začala 27. prosince 2008. Účelem operace bylo zničit vojenskou infrastrukturu islámského radikálního hnutí Hamás vládnoucího v Gaze, pozn.red.). V důsledku izraelské invaze byla ložiska de facto zabavena. Jejich rozvoj však kvůli spornému stavu nezačal.

Dlouhodobým cílem Izraele bylo zabránit Palestincům ve využívání jejich vlastních zdrojů. A to není jen rétorika, to je fakt, mimo jiné potvrzený zprávami mezinárodních organizací. Nehledě na dobrý potenciál tyto zdroje nikdo nevyužívá. Ze zprávy UNCTAD (Konference OSN o obchodu a rozvoji) z roku 2019:

Celkové ztráty Palestiny z nevyužití těchto zásob se odhadují na 4,6 miliardy USD plus 63,3 miliardy USD, tzn. na 67,9 miliardy dolarů.

Mezitím Izrael samozřejmě podporoval pouze rozvoj zdrojů ve své ekonomické zóně. Před několika lety začal vývoj poměrně velkých polí „Tamar“ a „Leviathan“ (můžete se podívat na výše uvedenou mapu). 

Navíc Tel Aviv dokonce začal dodávat „modré palivo“ do sousedního Egypta a Jordánska. V přepočtu na kubické metry za rok 2022 je situace následující: při těžbě 21,3 mld. m3 činil export 9,2 mld. m3. V celosvětovém měřítku samozřejmě nic moc, ale na tak malou zemi, jako je Izrael, to nejsou špatné objemy.

A brzy se začalo mluvit o příštím „zachránci“ Evropy. Byl vypracován projekt plynovodu EastMed – plynovodu, který by měl vést přes Kypr do pevninské Evropy.

Víra v něj byla zpočátku malá, protože realizace je složitá a nákladná. Proto o pár let později byl předložen návrh adekvátnější varianty – prodloužit potrubí pouze na Kypr, tam postavit LNG terminál, odkud by „modré palivo“ v tankerech plulo do EU ve zkapalněné formě. Investiční rozhodnutí chystali učinit do konce letošního roku. Zdá se však, že nyní ani tyto plány nejsou předurčeny k uskutečnění.

Kvůli nepřátelství je navíc na týden uzavřena těžba na poli “Tamar”, která zajišťovala přibližně polovinu celkové produkce. To znamená, že export na nějakou dobu skončil (na domácí spotřebu by to stačilo). Což mimochodem okamžitě vedlo k prudkému skoku cen plynu na evropských trzích. Co s tím má zase Evropa společného? Jak je napsáno výše, jedním z odběratelů izraelského plynu byl Egypt, ale ten pro sebe tolik plynu nepotřeboval, a tak přebytky zkapalnil a prodal do Evropy ve formě LNG.

Ano, můžeme říci, že objemy jsou malé. Egypt má kontrakt s Izraelem na 4,7 miliardy metrů krychlových ročně.  Evropa z toho dostala jen část. Nicméně „kapka ke kapce…“. Pokud EU byla ráda, že Ázerbájdžán zvýšil dodávky až o 25 % (což jsou ve skutečnosti jen 4 miliardy metrů krychlových), pak v podmínkách nedostatku je ztráta byť malého podílu rána. A na tomto místě připomenu, že Rusko na konci roku 2021 dodalo do EU (jen plynovody) přibližně 150 miliard metrů krychlových plynu.

Hlavní však není ani tak momentální škoda, jako nedostatek naděje do budoucna. Vzhledem k tomu, že konflikt na Blízkém východě přesahuje regionální hranice a postupuje po cestě eskalace, jsou vyhlídky plynových (a jakýchkoli jiných) projektů neutěšitelné. Na mapě můžeme věnovat pozornost nalezištím na šelfu sousedního Libanonu, která byla také velmi obtížně koordinována, protože teritoriální vody jsou sporné. Ale nakonec společnost Total slíbila, že na konci roku začne vrtat. Ovšem teď faktor “Hizballáhu” ještě více odstraší všechny investory.

Takže další plynová naděje EU opět není předurčena k tomu, aby se naplnila. Brusel svého času se svými energetickými balíčky hodně pil krev Gazpromu. Snažil se z něho udělat „nespolehlivého dodavatele“. Zato teď pracuje se „spolehlivými“. Hodně se líbí? Mimochodem, dalším příkladem evropské energetické fata morgány je “Transsaharský plynovod”, jehož realizace byla ukončena převratem v Nigeru:

Sladká pomsta. Rusko narušilo největší evropský projekt

Rusko, když se na to všechno podíváme, potřebuje co nejvíce aktivně rozvíjet projekty LNG. Naštěstí se to děje.  Nejúplnější zpráva o tom vznikla v návaznosti na výsledky Východního ekonomického fóra, kde jak Gazprom, tak zejména Novatek shrnul vynikající průběžné výsledky své práce. Více podrobností naleznete zde:

Rusko nebylo možné zrušit. Naše země se vrací na světový trh

Turbulence ve světě budou v příštích letech jen sílit. A pokud budou v zónách zdrojů, pak by bylo dobré, kdyby Rusko mělo možnost toho využít. Musíme být připraveni stát se „ostrovem energetické bezpečnosti“. 

Hlavní věcí je neostýchat se tuto páku vlivu používat. Včetně pro politické účely.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://1url.cz/hulBX

sdílet na

37 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Standa
17. 10. 2023 07:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Není nad hnědé uhlí z Polského Turova!Voní až do Prahy!

Gales
17. 10. 2023 19:53
Odpovědět  Standa

Mimo téma…… Skřeti z pětidemolice se přihlásili do rozpravy v čase kdy je lidé sledují a chválí se jak to dobře a ku prospěchu národa vedou. Opozici pustí ke slovu až později,až je nebude tolik lidí sledovat.

jiří
17. 10. 2023 21:30
Odpovědět  Gales

comment image
comment image

All
17. 10. 2023 07:44
Ohodnotit příspěvek :
     

A ejhle, u Gazy je plyn. U nás je taky,prdí ho krávy,tvrdá konkurence Jourové a celého Brusselu,takže naše dojnice musí na jatka.

Frank1
17. 10. 2023 08:27
Odpovědět  All

Vsechno je lez jako vez. Jako ta klimaticka. Bydlim na venkove a kravy se mi pasou pred barakem. Neslysel jsem, ze by prdeli a to slysim jeste dobre!
To rikaji jen ti, kteri od bruselskeho stolu ctou jen prikazy Sionistu z Londyna, co ze maji delat a rikat. Kravu v zivote nevideli. Chodi obleceni jako klauni v cirkusu, navleceni do ukrosske vlajky a misto toho, aby delali co umeji, treba pomahat detem na svet, ridi kolos jako je EU…
Proto to jde vsechno do prdele, coz zalhavaji take.

Mike
17. 10. 2023 08:35
Odpovědět  All

Já tušil, že v tom bude něco jinýho – a vida! Žid zakázal arabovi využívat jeho přírodní zdroje, protože je sám chtěl vyrabovat. To se nám ten kruh hezky uzavírá. Jednání Izraele je pozoruhodně stejné jako chování ameriky. Jestli to nebude tím, že oběma stejný žid vládne.

Gales
17. 10. 2023 10:22
Odpovědět  Mike

Kde žid vládne, národ chřadne.

ModrýKlokan
17. 10. 2023 13:17
Odpovědět  Gales

Kde žid skáče, národ pláče.

Bety
17. 10. 2023 10:29
Odpovědět  All

To člověk nechápe, kam se ta původně velmi pozitivní a užitečná ochrana přírody pod taktovkou těch novodobých ujetých prý ochránců planety dostala. Na jedné straně brečí nad těžkým životem krav, které krutí lidé nutí rodit teleta a dávat mléko a na druhé straně bez mrknutí oka statisíce těch
krav odsoudí k okamžité smrti protože si dovolují prdět. Čím to jenom může být, že se to klima nezhroutilo už dávno, když např. po severní Americe dusaly miliony a miliony bizonů, o africké a další zvířeně ani nemluvě? A ti lidé! Je jich příliš mnoho a také prdí!! A ještě ke všemu se nestydí topit, když je jim zima!! Tak proč to nepomlátit všechno
a tím zajistit, aby si ti vyvolení (ke kterým ti “ochránci” samozřejmě patří ) užívali všeho – a krásného počasí – dosyta??

Standa
17. 10. 2023 12:39
Odpovědět  Bety

A prdí hadi?A vembloudi? Jeden prd je lepší než 3 doktoři. Prdím krásně, nejraději v lese ,kde je krásný, čistý vzduch.A také se to lépe rozléhá!
Každá kráva dostane trychtýř na ocas a hadicí se bude plyn odvádět do bioplynky.
Prdí hroši? Krokodýli,nosorožci,lední medvědi a, co ….vybít!!!A prdí Ukrajinci … vlastě ti ne…z nich jde libá vůně, že?…vodky..!

Autor
17. 10. 2023 19:56
Odpovědět  All

Alew v celém západním světě nikdo tak neprdí, jako Deep State, vlády USA, Anglie, zemí EU a nejvíce, bezkonkurenčně prdí EU byrokratů. Je jich tolik, že kdyby se jim zarazily prdy, tak rázem se ochladí evropské klima o nejméně šest stupňů!
A proto milujte svého byrokrata, ohřívá Vám klima!
Protože takové výprdy na této planetě mají už jenom chovanci z Bohnic … a všech analogů v každé zemi Západu.

comment image

Rezoluce OSN
Palte, dejte světlo, ať se rozeberu, co je tu napsáno.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Frank1
17. 10. 2023 08:22
Ohodnotit příspěvek :
     

To je dobre vedet, proc se snazi vytlacit Palestince z Gazy – kvuli surovinam v mori. Za vsim hledej ne zenu, ale prachy a suroviny. Zejmena v USraeli.

Pro vsechny, kdo o Rusku a Putinovi pochybuji, zejmena na Aeronetu:
https://www.pokec24.cz/politika/jurij-kot-na-zapade-panuje-panika-odpoved-na-nase-cervene-cary-zacala/

17. 10. 2023 08:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Říkal jsem že se nakonec ukáže, že je to židovská genocida o zdroje, vodu, plyn…urodnou půdu…

Boomer
17. 10. 2023 09:04
Odpovědět  Veny232

.. kompetice o zdroje provází lidstvo od jeho počátku.

Nihil novi sub sole.

Drak
17. 10. 2023 09:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Proto si sionisté tak rozumí s američany. To, co dělají američané ve velkém, olupuí cel svět, to dělají Izraelští sionisté v menším, ve svém okolí. Potřebují vodu, obsadí syrské olanské výšiny a vodu sii ukradnou. Objeví se plyn a ropa u Gazy, není nic lehčího , než Gazu, tu palestnskou, vyhladit a hned máme “izraelský” plyn i ropu.

Standa
17. 10. 2023 10:09
Odpovědět  Drak

Nechci Vám do toho házet vidle,ale právě sionisté ovládají USSA!

Gales
17. 10. 2023 10:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Ortodoxní rabín z New Yorku vysvětluje, proč bojuje proti sionismu a státu Izrael! Mluvčí organizace Neturei Karta v rozhovoru pro muslimský web odhalil spiknutí sionismu proti Židům a objasnil válku mezi ž a Ž v podobě ostrého rozporu mezí židovskou Tórou a sionistickým Talmudem! Sionisté podle něho nemají s židovstvím nic společného, pouze se jím zaštiťují, ale přitom sami páchají zločiny proti víře, Palestincům a Židům!

Několik posledních dnů otřásá internetem zásadní a výbušné video, které zachycuje mluvčího ortodoxního židovského hnutí Neturei Karta v rozhovoru s muslimskou novinářkou, kde odhalil spiknutí sionismu proti Židům a proti Palestincům. Podle mého názoru jde dosud o nejkvalitnější konceptuální materiál, který je vyložený natolik polopaticky pro širokou veřejnost, aby dokázala pochopit prapůvodní příčinu války mezi ž a Ž, tedy válku mezi sionisty a Židy…. Z Ajronetu.

Helena
17. 10. 2023 10:39
Odpovědět  Gales

Nezapomeňte židovský prastarý zákon: LŽÍ A KLAMEM DOSÁHNEŠ SVÝCH CÍLŮ !!! Ale není to jen židovský zákon….

Standa
17. 10. 2023 10:49
Odpovědět  Helena
Mike
17. 10. 2023 18:28
Odpovědět  Gales

Ten rozhovor jsem shlédl a musím říct, že náboženskému laikovi západního střihu v pár minutách vysvětlí, jak to ve skutečnosti je, totiž dost jinak, než se tvrdí.

jiří
17. 10. 2023 21:42
Odpovědět  Gales

Abychom pochopili, co se skutečně děje, musíme ustoupit a podívat se na celkový obraz, protože to, co se děje, je skutečně biblické. Je to konec mnohatisíciletého pokusu satanského kultu o zotročení lidstva. Jde také o osvobození židovského národa z tisíciletého babylonského otroctví.
https://tadesco.org/stejne-jako-neuspesni-bankovni-lupici-se-chazarska-mafie-zmocnuje-rukojmich-v-zoufale-snaze-vyhnout-se-soudu/

Jaris
17. 10. 2023 10:21
Ohodnotit příspěvek :
     

https://theconversation.com/lets-move-the-worlds-longest-fence-to-settle-the-dingo-debate-37155#:~:text=At%205%2C531%20km%2C%20the%20dingo,%2C%20particularly%20sheep%2C%20from%20dingoes.

Omlouvam se za zpravu mimo tema pro Modreho klokana. V podstate clanek vysvetluje, ze ochranne ploty v australske busi se stavi proti dingum, kteri delaji skody stadum ovci a dobytka.
Jsou vsak teorie, ze dingo take cisti prirodu od kraliku, lisek, divokych koz, ktere jsou premnozene

Standa
17. 10. 2023 10:45
Odpovědět  Jaris

Není nad králíky. Přivezl je tam Cimrman výměnou za červotoče! Potřeboval je na vylehčení mostů ( dřevěných) v monarchii!
A, kozy jsou přemnožené! Některé divočí! Stačí se mrknout na Václavák!

ModrýKlokan
17. 10. 2023 13:25
Odpovědět  Jaris

@ Jaris

Jé, díky, já myslel, že jste si dotazu nevšimla. Tady běhají po netu divoký teorie, že v centrální Austrálii za těma plotama staví nějaký obří vojenský základny a koncentráky. Takže je tam přísný zákaz vstupu střežený ozbrojenými strážemi.

Miro 2
17. 10. 2023 11:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Nastala nová doba bláznů a chciválků. Mléko od krav, tento jejich dar i krávy samotné nejednou, až teď nepotřebujeme, protože prdí a ničí ovduší. Ovšem 8 miliard lidí si ani neuprdne, jen vytvoří miliardy tun odpadu a ničí svět ostošest. Zato jako nižší živočich bude člověk nucen jíst brouky a kdovíjaký hmyz, protože mají hodně proteinů. Budou se podporovat rodiny složené z těhotných tatínků a uměle oplodňovaných maminek a různí směšně vypadající neužiteční tranďáci. Vize budoucnosti aspoň toho západního světa je jeden velký blázinec!!! Ach, jak jsem šťastný, že jsem narozený v jiné době a zažil jsem přírodu, která byla ještě k lidem přívětivá, stejně tak jako Slunce a lidé měli víc rozumu a k sobě respektu.

Standa
17. 10. 2023 12:20
Odpovědět  Miro 2

Vidíte ty paradoxy? Dříve byla strana důchodců.A její předseda snědl 1 potemníka a novináři se s toho mohli..pos…. tažení…strana raději ukončila činost.Strana důchodců do toho asi moc šlapala a rozbíjela jim bábovičky.A nyní v Lidlu chleba s 30 % hmyzích protejnů! A, ještě k tomu , ten chleba ( on skoro každý) plesniví po dvou dnech.Mimochodem , to dělá vratka , kdy obchodníci vrací plesnivé pečivo a pekárny ho melou do nových várek.
Jak se vlastně melou brouci , aby tam nebyly krovky?

Albi
18. 10. 2023 07:02
Odpovědět  Standa

A proč by tam krovky nemohly být?
Před pár létry byl na Novinkách článek (už ho asi nenajdu), jmenoval se “Už je ani neškubou” – jak se vyrábějí kuřecí uzeniny (salámy, párky) vč. videa. Od té doby žádné kuřecí výrobky nekupuji.
Prostě celá kuřada vč. peří semelou postupně v několika krocích od hrubého až po jemný mlýnek – peří, kosti, možná i pařátky a zobáky – lidi sežerou všechno, kuře je přece “dietní”, že? Co jsou proti tomu nějaké krovky!

zuzana
17. 10. 2023 11:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Antony Blinken se zúčastnil zasedání Izraelského válečného kabinetu, aby dohlížel na rozhodování. Podle Izraelských médií Blinkenova účast na zasedání ukazuje, do jaké míry mají Američané vliv na rozhodovací proces Izraele.

https://aktax.cz/antony-blinken-se-zucastnil-zasedani-izraelskeho-valecneho-kabinetu-aby-dohlizel-na-rozhodovani/

ModrýKlokan
17. 10. 2023 13:27
Odpovědět  zuzana

SSA Deep State, Wall Street a Britský City of London s jejich chazarskýma šéfama – neštěstí lidstva…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
17. 10. 2023 14:25
Odpovědět  zuzana

“Aby dohlížel”? Spíše ho tam přivedli, aby “přihlížel” a aby ani necek…

Albi
18. 10. 2023 07:06
Odpovědět  primak

Ale kdež! Přihlížet nestačí, přece se musí dohlížet, aby se rozhodovalo správně. A “cekat” asi musí, bude mít sebou rozhodovascí manuál.

Jaris
18. 10. 2023 00:22
Odpovědět  zuzana

No to je ten pravy. Zid Blinken bude dohlizet na zidovsky masakr Palestincu v Gaze. To je jako udelat kozlazahradnikem.
Tak mam dojem, ze se blizi cas, kdy zidi opet dostanou po dlouhe dobe pres drzku.

zuzana
17. 10. 2023 12:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Írán prostřednictvím OSN varoval Izrael, že pokud bude Izraelská operace v Gaze pokračovat, zasáhne. Podle diplomatických zdrojů Írán sdělil OSN, že si nepřeje, aby konflikt Izraele s Hamásem přerostl v širší regionální válku.

https://aktax.cz/iran-varuje-ze-zasahne-pokud-izrael-zahaji-pozemni-ofenzivu-v-gaze/

Albi
18. 10. 2023 07:09
Odpovědět  zuzana

Pche – OSN maximálně odhlasuje nějakou bezzubou rezoliuci, na kterou se nikdo ohlížet nebude. Takových už bylo!