politika

Zacharova: K mimořádné události s Nord Stream došlo v americké zpravodajské zóně, ale Evropa nepřipouští myšlenku, že za tím stojí její spojenci

Incident na Nord Stream se odehrál ve speciální ekonomické zóně Dánska a Švédska, kterou zcela ovládají americké zpravodajské služby, uvedla mluvčí ministerstva zahraničí RF Maria Zacharova.

„Pokud jde o to, kde se to stalo… Aktivně se šířila historka, že to byly údajně neutrální vody a tak dále. Toto je zvláštní ekonomická zóna Dánska a Švédska, <…> jsou to právě ty země, které se soustřeďují na NATO, které jsou napěchované americkými zbraněmi, které jsou zcela řízeny americkými zpravodajskými službami, <…> které zcela kontrolují situaci na místě,“ uvádí TASS její slova z vysílání kanálu Solovjev Live.

Zacharova také označila za patetické pokusy tiskové tajemnice Bílého domu Karine Jean-Pierre objasnit význam slov amerického prezidenta Joea Bidena o ukončení projektu Nord Stream 2.

“Včera v noci jsem slyšela a četla pokusy tiskového tajemníka Bílého domu o vysvětlení, které kromě soucitu už nevzbuzují nic, dokonce ani smích – hluboký soucit a lítost,” řekla.

Zástupkyně ministerstva zahraničí RF také komentovala slova amerického ministra zahraničí Anthonyho Blinkena, že útoky na plynovody Nord Stream a Nord Stream 2 nejsou prospěšné nikomu.

„Když pan Blinken říká, že zničení projektu [Nord Stream a Nord Stream 2] není pro nikoho výhodné, je to směšné, je to lež,“ shrnula Zacharova.

Evropa nepřipouští myšlenku, že za výjimečným stavem v Nord Streamu stojí její spojenci.

Evropské země nepřipouštějí ani pomyšlení, že za sabotáží na plynovodech Nord Stream a Nord Stream 2 mohou stát jejich spojenci, uvedla mluvčí ministerstva zahraničí RF Maria Zacharova.

„Existuje pocit, že pro Evropu je nepřípustná, na existenční úrovni, už jenom samotná myšlenka, že ti, které nazývají spojenci, mohou stát za touto provokací, sabotáží,“ uvádí její slova TASS.

Zacharova dodala, že Rusko počítá s objektivním mezinárodním vyšetřováním příčin havárie na několika větvích plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, píše RIA Novosti.

„Rusko zahájilo národní vyšetřování, jak včera oznámily naše donucovací a bezpečnostní agentury. Velmi ráda bych věřila, že mezinárodní vyšetřování toho, co se stalo na plynovodech v Baltském moři, bude objektivní,“ zdůraznila.

Tiskový tajemník prezidenta Ruska Dmitrij Peskov připustil, že incident na Nord Stream by mohl být teroristickým útokem.

Ruský prezident označil stav nouze v Nord Streamu za akt mezinárodního terorismu. Vladimir Putin oznámil, že ruská strana předkládá toto téma k naléhavé diskusi v Radě bezpečnosti OSN.

Již dříve země NATO ve svém prohlášení poukazovaly na sabotáž na plynovodech Nord Stream a Nord Stream 2.

Britská televizní stanice Sky News uvedla, že britské úřady nevěří, že k incidentu na plynovodech Nord Stream a Nord Stream 2 došlo v důsledku zásahu ponorky jedné ze zemí. Podle zdrojů v britských obranných kruzích se ponorka stěží mohla podílet na sabotáži, protože Baltské moře není pro takové operace dostatečně hluboké.

Televizní kanál zdůraznil, že cílený útok na potrubí mohl být proveden pomocí dálkově odpálených podvodních výbušných zařízení, která mohla být umístěna v blízkosti Nord Stream před měsíci nebo dokonce lety.

Energetický expert Igor Juškov komentoval reportáž televizního kanálu Sky News, který naznačil, že sabotáž na Nord Stream by mohla být provedena „před několika měsíci nebo dokonce lety“.

„Možná si myslí, že všichni mají krátkou paměť. Ale jsem si jistý, že rozhodnutí vyhodit do povětří Nord Streamy bylo učiněno teprve před několika dny,“ řekl deníku VZGLJAD Igor Juškov. 

“Nord Stream 2 byl dokončen v roce 2021, takže je zvláštní mluvit o podminování před pár lety. Těžko si také představit, že Nord Stream 1 byl před lety zaminován a po dokončení stavby Nord Strem 2 se připravili vyhodit do povětří i druhý,“ ironizuje Igor Juškov, expert z Finanční univerzity při vládě Ruské federace a Národního fondu pro energetickou bezpečnost.

„Pokud připustíme verzi o několika měsících, pak nám přijde na mysl únorová hrozba Joe Bidena, že Nord Stream 2 prostě přestane existovat. Čistě teoreticky by Spojené státy mohly zaminovat plynovody ihned po zahájení ruské speciální operace na Ukrajině,“ argumentuje Juškov.

Juškov také naznačil, že zveřejnění Sky News by mohlo být pokusem zahladit jejich stopy. 

Expert také pochyboval o věrohodnosti západní verze, že by Rusko mohlo potrubí poškodit samo. 

“Existuje jednoduchá otázka: proč? Do této stavby jsme investovali miliardy dolarů. Navíc na základě tématu dodávek ruského plynu může Moskva obchodovat s dalšími zeměmi a získat různé úlevy od sankčního režimu. Ale když nejsou trubky, není ani žádný nástroj pro vyjednávání,“ poznamenává Juškov.

Stálý představitel Ruské federace ve Vídni Michail Uljanov verzi o poškození potrubí Ruskem zesměšnil. 

„Jedním ze západních narativů je, že Rusové jsou patologičtí masochisté. Jejich oblíbenou zábavou je ostřelovat se v Záporožské elektrárně, vyhodit do povětří vlastní potrubí v Baltském moři a tak dále,“ poznamenal stálý představitel. – Směšné? Ano. Hloupé? Ano. Ale část západní veřejnosti to s nadšením kupuje,“ citovala diplomata agentura TASS

P.S.

Bývalý polský ministr zahraničí, europoslanec Radosław Sikorski, odstranil ze sociální sítě své prohlášení, v němž děkuje Spojeným státům za poškození plynovodů Nord Stream a Nord Stream 2.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3y3sTC9
https://bit.ly/3UNlT6m

sdílet na

50 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Evžen
30. 9. 2022 02:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Je mi úplně jasné kdo stojí za sabotáží plynovodů,jediný kdo má prospěch jsou USA…!

Petr
30. 9. 2022 08:23
Odpovědět  Evžen

Lidé se zdravím mozkem v hlavě vědí moc dobře kdo za tím stojí ! Jen placení kašpaři Ameriky !

Markýza
30. 9. 2022 08:49
Odpovědět  Evžen

To taky. A hlavně ze strany Ruska by to absolutně nemělo logiku: proč by si ničili trubky za miliardy, když mají kohouty? Proč by to dělali v dánských výsostných vodách, když mají svoje?
Na to vám každý správný progresivní občan odpoví neprůstřelným argumentem “protože jsou to Russáci” a fertig.

Autor
30. 9. 2022 06:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Tohle by byla ta správná šokující odpověď jak USA, tak Polsku a spol.:
Německý politik a poslanec Spolkového sněmu Waldemar Gerdt se domnívá, že sabotáž plynovodu provedli ti, kteří zabránili spuštění Nord Streamu 2. Podle jeho názoru se tak stalo na popud USA, aby se německá ekonomika zhroutila. V reakci na to politik navrhuje, aby Rusko vytvořilo podmínky pro přesun podniků německých společností, které mají zájem o levné energetické zdroje, do Ruska.

Waldemar Gerdt se domnívá, že podkopání plynovodu Nord Stream-2 bylo jediným způsobem, jak zabránit jeho spuštění. Podle něj byly německé úřady připraveny ustoupit tlaku veřejnosti a spustit Nord Stream 2, ale pak ho náhle nadobro zastavily. K takovému kroku se podle něj může rozhodnout pouze ten, kdo má zájem na ukončení energetické spolupráce mezi Ruskem a Německem a v konečném důsledku na zhroucení německé a evropské ekonomiky. Navíc se německá veřejnost na Gerdův návrh chystala ropovod koupit a dále využívat jako národní bohatství, ale jakmile Němci začali vybírat peníze, došlo k odklonu.

To je výňatek z článku Waldemar Gerdt navrhuje Rusku přijmutí německých podniků, kterým hrozí uzavření (Вальдемар Гердт предлагает России принять немецкие предприятия, которым грозит закрытие)
https://riafan.ru/23668142-val_demar_gerdt_predlagaet_rossii_prinyat_nemetskie_predpriyatiya_kotorim_grozit_zakritie
Strojově přeloženo DeepLfree

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
josef
30. 9. 2022 19:37
Odpovědět  Peter

Přetažení německých podniků do Ruska?! To by Bidena trefil šlak. Ale jako fór a hlavně odpověď? To by nemělo chybu! A nakonec byl by to možná jeden z humorných a vtipných okamžiků v této tragické diplomatické frašce.

Masunta
30. 9. 2022 06:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Ví je KDO, PROČ, KDY, JAK. Může se čekat jen na další reakce Německa a Ruska. To je vše. Ale dá se o tom dlouze plkat ještě měsíc. Než přijde další důležitější událost.

BB Rad
30. 9. 2022 19:47
Odpovědět  Masunta

Jojojoooooo, jak je to jednoduché že , stejně jako Echelon & odposlech z Irska a Dánska. Vždyť to jsou kámoši EU speciálně ČR ,Polska a zbytku sráčů ze střední A východní Evropy. Někde* někdo* se vyjádřil ,když má někdo přátele ,jako US ,tak nepřátelé nepotřebuje . CHA…CHA…CHA !! Vykřičníkem to končím

Masunta
30. 9. 2022 06:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Provozovatel plynovodního potrubí, konsorcium Nord Stream AG, sdělil, že zatím nevylučuje, že se vedení podaří po havárii obnovit a zprovoznit. “Nikdo teď nedokáže seriózně říci, jak to tam dole vypadá,” řekl mluvčí Ulrich Lissek. Dá se prý odhadovat, že poškození je rozsáhlé, o způsobu opravy nebo nákladech na ni nechtěl spekulovat.
Německé rozvědky podle listu varovaly, že Nord Stream možná po havárii už nebude nikdy fungovat. Pokud se nepodaří potrubí opravit velmi rychle, dostane se do něj obrovské množství slané vody, což způsobí korozi.

Masunta
30. 9. 2022 07:01
Ohodnotit příspěvek :
     

V Dnepropetrovsku niečo veľmi úspešne vybuchlo v budove SBU a ministerstva vnútra. Očití svedkovia hovoria, že v tom čase bolo vo vnútri veľa pracovníkov bezpečnostných zložiek.

V roce 2001 se 72,6% obyvatel bývalé Sičeslavi hlásilo k ukrajinské národnosti a 23,5 % k ruské národnosti. Přitom však v červnu 2017 udalo 63 % obyvatel města, že ve svém domově mluví ukrajinsko-ruským suržykem. Jen 9 % obyvatel mluví doma výhradně ukrajinsky a 25 % obyvatel používá obě tyto řeči. V Dnipru žije přes milion obyvatel a s nedalekým Kamjanským a dalšími městy tvoří tzv. Dniperskou aglomeraci s více než 1,8 milionem obyvatel. Město je střediskem Dniperská oblast je druhá nejlidnatější na Ukrajině. Partnerským městem je například Herzlia, Izrael.

zuza
30. 9. 2022 14:18
Odpovědět  Masunta

konečne aspoň jedna dobrá správa

Masunta
30. 9. 2022 17:51
Odpovědět  zuza

Čo nepovieš ? A netáraš ?

Rapa
30. 9. 2022 07:08
Ohodnotit příspěvek :
     

USA a Anglie generuje III.světovou válku.Spící ovce na lídry těchto zemí,které je nesmyslně tupě a hloupě podporují,velmi doplatí.

Pijack
30. 9. 2022 07:51
Odpovědět  Rapa

Trefa. Asi proto dosadili do vedení EU, EK a EP samé blbky, které neumí v politice vůbec chodit. Stačí se podívat na tu plejádu blbek jak fňukají o green dealu, děsná podívaná. Tupá Jourovka, tupá Lejnovka a další… Co můžeme od této “reprezentace” očekávat. Američané si je namazali na chleba a dělají si v Evropě mejdan.

janle57
30. 9. 2022 09:56
Odpovědět  Pijack

Řekl jste to správně,Jourová,pravá ruka Babiše,ten nám tady všem určitě
strašně pomůže v nějakém boji s EU za levnější energie.

Pedro
30. 9. 2022 08:18
Odpovědět  Rapa

První rakety poletí tímto směrem. Každý ví kde sídlí satan.

Václav
30. 9. 2022 09:22
Odpovědět  Pedro

Nepoletí, Putin je sice rovážný, ale to berou v hnUSA jako slabost.Dokud jim ty zlovolné pařáty nepřerazí, nedají pokoj.

Aleš
30. 9. 2022 08:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Akt státního terorismu USA, akt agrese. Válka Evropě ze strany USA vyhlášena. Co udělá bezzubá totalitní troska EU ?

josef
30. 9. 2022 09:20
Odpovědět  Aleš

Nic. Neodváží se. A von Leino … ? O Fialence se raději nevyjadřuji. Jinak bych si musel dojít vyčistit zuby pro hnusnou příchuť a pach Fialenky..

jiří
30. 9. 2022 15:42
Odpovědět  josef

comment image

Masunta
30. 9. 2022 09:11
Pavel z Moravy
30. 9. 2022 09:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Je přece jasné, že se vyšetřovat nic nebude, protože země, které toto provedly jsou pro každého jasně identifikovatelné. Je mi jasné, že ty plynovody stály obrovské úsilí je postavit a zprovoznit a o finanční stránce ani nemluvě. Pro Rusko se zdá být jedině možné svůj ekonomický růst spojit s východem a na tuto zdegenerovanou a šílenou Evropu hodit bobek. Potřebné je dobře se proti těmto koloniálním zmetkům vojensky zabezpečit, protože pokud budou tito lidé dýchat, nikdy jim pokoj nedají a jinak je absolutně ignorovat, ať se třeba roze.serou úplně. Dá se to srovnat i s jednotlivci. Žijete si svůj život, nikomu neubližujete, ale přesto jsou takoví kteří vás nenávidí a dělají vám naschvály. Myslím, že toto je případ Ruska, musí být tvrdí ke grázlům a neustoupit jim. Musí spolupracovat s přátelskými zeměmi a s grázly, kteří je chtějí ponižovat se rozejít. Jiná cesta není. A já již předem přeji všem těm oblastem, které se připojí k Rusku důstojný život, a lidem klid a pohodu v životě. Buďte šťastní a spokojení, slovanští bratři a sestry.

[Trol-1] Bubak
30. 9. 2022 09:19
Ohodnotit příspěvek :
     

No tak mezitím už se zjistila také přítomnost ruských plavidel v oblasti. Nikdo neví, kdo to byl, jisté ale je, že tudy plyn už nepoteče. Gréta z toho úniku radost nemá. Metanu více než z nizozemských krav 🙂

zuza
30. 9. 2022 14:23
Odpovědět  [Trol-1] Bubak

retardovaná záškoláčka ešte nedostala napísané na papieri, čo má škriekať, tak je ticho
okrem toho, už je dospelá a škaredá a sprostá ťapa už nikoho nezaujíma, musia si nájsť niekoho iného na ohlupovanie davov

Vlad III.
30. 9. 2022 10:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Je nad Slunce jasnější,že za výbuchem stojí hnUSAk.

Masunta
30. 9. 2022 12:33
Odpovědět  Vlad III.

Lev Prch … 🙂

Vlad III.
30. 9. 2022 13:13
Odpovědět  Masunta

Pamperskátore,drž hubu!

Masunta
30. 9. 2022 14:08
Odpovědět  Vlad III.

4 střely do řechtačky. Spojení je dobré, záchvatový Lev Prchu (učitě ne “pro nás”), vyhodnocený s ostudou objektivně Adminem. Blokovaný jsi asi proto, že tě Admin vyhodnotil, že máš primitivní příspěvky a jsi psychopat… Tady si hnízdečko psychopátka nepostavíš. Neukojíš se. Ale do svých posledních dnů se můžeš něčemu divit a něco si nalhávat… 🙂

Vlad III.
30. 9. 2022 21:06
Odpovědět  Masunta

Was dummkopf?!

José
30. 9. 2022 11:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Herdek ta Zacharová je pěkná ženská!

[Trol-1] Bubu
30. 9. 2022 15:46
Odpovědět  José

Vypadá celkem k světu, jen kdyby furt nepapouškovala ty kremelské nesmysly. Ale tam se to holt musí, jinak by šla do basy.

Oy vey
30. 9. 2022 18:33
Odpovědět  [Trol-1] Bubu

spláchni sa do nočníka N. Patríš tam.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
30. 9. 2022 13:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Já bych jen postavil do řady fakta, nikoliv spekulace:

  • Leden 2022 Nulandová: “Pokud Rusko napadne Ukrajinu tak či onak se NS2 nepohne kupředu, o tom vedeme jasná a tvrdá jednání se spojenci v Evropě.”
  • Únor 2022 (tři týdny před SVO) Biden: “Pokud Rusko napadne, to znamená, že tanky nebo vojáci překročí hranice, tak už nebude žádný NS2. Skončíme s ním.” “Ale jak to uděláte vzhledem k tomu, že projekt a jeho kontrola nad ním je v režii Německa?” “Slibuji, že to dokážeme!”
  • Do 26.9. probíhala cvičení USA s VB přímo nad potrubími u ostrova Bornholm. Účastnili se 4 americké válečné lodě, obojživelné jednotky, vrtulníky námořních výsadkových lodí a britští potápěči speciálních sil. V úterý (27.9.) byli dva námořníci britského královského námořnictva ocenění za “vykonávání důležitých činností v mezinárodních vodách”.
  • Rusko a Německo přišlo o investici v hodnotě 5 miliard EUR – rovným dílem.
  • Rusko přišlo o plyn v hodnotě 1,5-2 miliardy EUR.
  • 28.9. otiskl Tagesspiegel uniklou tajnou zprávu BND, že plynovody jsou neopravitelně poškozeny! Jak to mohla spolková tajná služba vědět, když se k nim bude možné dostat až v pondělí? Jedině od pachatelů tohoto činu.
  • 28.9. oznámil ukrajinský Naftogaz zastavení jakýchkoliv dodávek plynu z Ruska a arbitráž s Gazpromem.
  • 1.10. Poláci oznámili na tento den otevření Baltic pipe z Norska.
  • Putin ztratil největší páku na EU.
  • 30.9. Nizozemí odňalo licenci Turkish stream.
30. 9. 2022 13:32
Odpovědět  pavelpe

Otázka – Celý mainstream neustále píše o obrovské technologicko-vojenské převaze NATO nad Ruskem. V tom případě mi prosím někdo vysvětlete, jak se ruský potápěči, ponorka či sebevražedné drony mohli nepozorované pohybovat v oblasti obsazené čtyřmi válečnými loděmi USA, množstvím vrtulníků a nepochybně celou špionážní infrastrukturou?
Buď jsou Rusové “neviditelní”, nebo …
V tomto případě pak přichází do úvahy pouze to “nebo”. Momentálně se mluví o 40 miliardách dolarů poskytnutých Ukrajině americkou administrativou. Rád bych připomenul, že momentálně americké korporace mají zisk 28,-Kč z každého m3 plynu dodaného Evropě – to jest při slíbených dodávkách 15 miliard m3 je to 17 miliard dolarů zisku. Mimo to – americké zbrojařské korporace evidují nyní zvýšení objednávek z 150 miliard na 1,2 biliónů dolarů. Kdo vydělává?

[Trol-1] Bubu
30. 9. 2022 15:54
Odpovědět  pavelpe

Takže tvrdíte, že Putin pomohl USA tím, že zahájil válku na Ukrajině? Zajímavá teze.

Administrátor
P.A.Semi
30. 9. 2022 16:03
Odpovědět  [Trol-1] Bubu

Válku na Ukrajině začal v roce 2014 Kyjevský Režim…

Tuto letošní fázi války na Ukrajině začal Kyjevský Režim 17.2.2022 masivním ostřelováním Donbasu…

Putin tam tu válku nezačal, ale ukončuje, možná zbytečně dlouho…

πα½

Markýza
30. 9. 2022 16:03
Odpovědět  [Trol-1] Bubu

A nepomohl snad?

30. 9. 2022 22:31
Odpovědět  [Trol-1] Bubu

Zcela nepochybně. Můžeme se dohadovat, proč začal konflikt na Ukrajině, můžeme se dohadovat, zda začal v roce 2014 nebo 2022. To je věc názoru a možná ideologický pohled. Já dávám na stůl ekonomické parametry z prestižní agentury Bloomberg, kterou snad ani vy nebudete zpochybňovat jako proruskou. A ta ekonomická data jsou naprosto jednoznačná – americké firmy mají stamiliardové zisky. Já netvrdím, že to pomůže obyčejným občanům USA, ale americké korporace mají abnormální zisky a jejich akcie šli o desítky procent nahoru v hodnotách. Je to mimo jiné i Bloomberg a britský ekonomický The Spectator, kteří uvádějí informace o dovozu 80ti tankerů s LNG do USA. Překvapí vás, že se jedná o tankery ruské flotily a LNG z dálného východu. A tento plyn nahrazuje plyn vyvážená do Evropy. Rozdíl je v ceně. V USA je dnes cena plynu 4 Kč/m3, v Evropě zhruba 32-36 Kč/m3. Ty informace jsou volně dostupné a pokud neovládáte angličtinu, google vám to přeloží.

zuza
30. 9. 2022 14:27
Odpovědět  pavelpe

28.9. – ja som čítala, že Gazprom povedal, že zastaví dodávky, keď Naftogaz neprestane šaškovať s tou arbitrážou
30.9. – čo má NL spoločné s Turkish streamom? Prečo potrebuje TS licenciu od NL?

[Trol-1] Bubu
30. 9. 2022 14:57
Odpovědět  zuza

Rus chce evidentně odříznout Evropu z vícero směrů, nakonec je to ale dobře, alespoň se definitivně přeorientuje na jiné zdroje. Byla to pěkná hovadina stát se závislými na Rusku prosazovaná především Kremlem placenými německými aj. politiky.

30. 9. 2022 15:04
Odpovědět  [Trol-1] Bubu

Co má společného nevím, ale zaznamenal jsem tiskovou zprávu:

Nizozemsko odebralo vývozní licenci provozovateli projektu plynovodu Turkish Stream, provoz provozovatele to ale neovlivní. Uvedla to projektová společnost South Stream Transport BV, uvádí Interfax .

V průběhu roku 2022 Evropská unie periodicky zaváděla další sankce zaměřené na omezení vývozu materiálů, technologií a služeb do Ruska, připomněla společnost.

„V důsledku zavedení nových sankcí byla dne 18. září 2022 udělena vývozní licence společnosti South Stream Transport BV, provozovatel pobřežního plynovodu Turkish Stream, přes který je přepravován ruský plyn přes Černé moře spotřebitelům v Turecku a evropských zemí, nyní byla odvolána,“ uvedl tisk.

Oficiální oznámení o tom turecké straně zaslaly orgány Nizozemska, které se odvolaly na odstavce 1 a 2 článku 3 nařízení EU 833/2014 (ve znění pozdějších předpisů, včetně nových sankcí). Tato ustanovení zakazují dodávky zboží a služeb, zejména technické pomoci a služeb, pro použití v Rusku, včetně jeho výlučné ekonomické zóny a kontinentálního šelfu.

30. 9. 2022 15:15
Odpovědět  [Trol-1] Bubu

Stát se závislým na komkoliv je zhovadilost. Teď jsme závislý na milodarech z USA a perského zálivu – ovšem za pětinásobnou cenu. Abych byl upřímný, zaznamenal jsem už několik dodávek LNG z USA a Číny s ruským LNG. Ono je totiž si potřeba uvědomit, že Rusko je třetím největším vývozcem LNG a cca 200 tankerů LNG patří do ruské flotily. Stejně tak odebíráme ruskou ropu – ovšem ideologicky očištěnou přes Kanadu, Saudskou Arábii, Indii a Čínu.
Tohle není otázka sympatií či antipatií k Rusku, tohle je otázka přežití Evropy. A pokud si vezmete skutečnost, že v Německu, na kterém jsme ekonomicky silně závislý, je za letošních 8 měsíců o 26% více bankrotů oproti celému loňskému roku. Že VW oznámil ukončení aktivit v Česku, Slovensku a Německu – pokud nedojde ke zlepšení trhu s energiemi – napovídá rozsah průseru, do kterého se řítíme.
Je setsakra rozdíl mezi sankcemi na ruské oligarchy, Putina a jeho suitu a sankcemi na dovoz surovin, obilí, energetických nosičů či hnojiv, které nemáme a nejsme schopni je nahradit.

[Trol-1] Bubu
30. 9. 2022 15:47
Odpovědět  pavelpe

To je dobře, že souhlasíte s tím, že stát se závislými na ruských energiích byla hovadina. Hlavně zde ex(komouši) Klaus a Zeman neměli všechno rozprodat.

Markýza
30. 9. 2022 16:07
Odpovědět  [Trol-1] Bubu

Neřekl “na Rusku”. Řekl “na komkoli”. A teď mi řekněte, jak chcete být nezávislý v plynu.

30. 9. 2022 22:41
Odpovědět  [Trol-1] Bubu

Já bych si skutečně přál, aby se kdokoliv z těhle idiotů jel podívat do Ruska. Zda-li je tam autokracie? Bezesporu. Potírají “evropské hodnoty”? Bezesporu, nelze pořádat Pride, mají tam dvě pohlaví, mají u zádele green deal, zdaleka ne každý protest progresivistů je povolen. To zcela jistě je pravda, ale napsat že v Rusku je socialismus či že tam vládnou komouši může skutečně jen naprostý idiot, který se živí placeným trollingem a jehož nejdelší cestou byla procházka pro sojové latté do automatu na rohu ulice. Měl jsem to štěstí, že jsem se mohl podívat do Ruska, na Ukrajinu, do USA, procestoval jsem půlku Evropy. Rozdíl mezi Ruskem a Ukrajinou byl stejný jako mezi Německem a ČR a věřte mi, že v Kalifornii by nikdo z nás žít nechtěl – pokud tedy člověk není multimilionář. Na jednoho milionáře připadá asi tisíc bezdomovců. A ta demokracie? Já bych řekl spíše anarchie.

Markýza
30. 9. 2022 16:06
Odpovědět  [Trol-1] Bubu

Máte pravdu. Daleko lepší bude stát se závislými na SA (rozhodně tam mají režim bližší našemu vnímání práva a spravedlnosti, že) případně Alžírsku….anebo….anebo? Jampadadá! Kdopak nám na tom nejvíc vydělá?

Markýza
30. 9. 2022 16:04
Odpovědět  zuza

Přesně – co je to zase za šaškárnu?

Markýza
30. 9. 2022 16:02
Odpovědět  pavelpe

Nizozemí odňalo licenci Turkish stream.
????? Jak to zdůvodnilo? Gríndýlem a ideovou čistotou?

zuza
30. 9. 2022 19:14
Odpovědět  Markýza

Holanďania sa ešte stále cítia dôležití ako v 17. storočí, keď rabovali cez východoindickú spoločnosť pol sveta. Som zvedavá, ako dopadnú, keď sa im tam ešte pomnožia tí čierno- a hnedo- novoholanďania a prevezmú kalifát do vlastných rúk. Min 1/3 NL je pod hladinou mora a udržiavať tie hrádze a prečerpávacie zariadenia, to nie je predávať kebab alebo dílovať heroín. Tomu eurokreténovi Timmermansovi by som dopriala, aby to zažil na vlastnej koži.

Markýza
2. 10. 2022 09:17
Odpovědět  zuza

No pravda……………Novoholanďané naplno projeví svůj známý vztah k údržbě – a máme po Holandsku. Už to nebude Nizozemí, ale jen…Malozemí?

Lekno
30. 9. 2022 17:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Anglosas/German, bude nuteny na spolupracu s vychodnym blokom kvoli “ropovodu Družba a plynovodu Bratstvo” namiesto jeho planovanemu parazitizmu cez NS1/NS2.
Svet (vychod) pochopil, ze zapad je neliecitelna choroba, a uz ‘to’ pre nich nikdy nebude energeticky take jednoduche.