politika

Zablokování Suezského průplavu… úmyslná provokace a poslední varování USA?

Suezský průplav byl blokován na příkaz Spojených států. Poslední varování pro Čínu a Rusko.

Incident s kontejnerovou lodí Ever Given, který vedl k zastavení plavby na jedné z nejdůležitějších námořních cest, může být plánovanou operací, která má varovat několik hráčů na mezinárodní scéně před nebezpečím konfrontace s USA. …

Válka je na pořadu dne. USA ukázaly Číně a Evropě, že mohou jejich obchod kdykoli paralyzovat.

Co se stalo v Suezském průplavu.

Takže minulou středu (věnujte pozornost všem podrobnostem!) obří japonská kontejnerová loď provozovaná tchajwanskou společností, naplněná čínským nákladem, který byl vypraven z Číny do Evropy, „náhodně“ zcela zablokovala kanál v jižní části Suezského průplavu, kterým se přepravuje 12% světového obchodu – zejména z Evropy a arabských zemí do Číny a naopak. 

Stalo se to v místě kanálu, kde nejsou žádné duplicitní vodní cesty. Před zablokováním kanálu provedl kapitán kontejnerové lodi velmi podivné manévry, které na grafu připomínají mužské genitálie (operátor lodi Ever Given tvrdí, že je to „čistá náhoda“). 

Blokování proběhlo zajímavě: nikdo z členů posádky kontejnerové lodi nebyl zraněn, loď nebyla poškozena, vodní plocha nebyla znečištěna. Provozovatel řekl:

V důsledku toho byla na hlavní vodní cestě světa vytvořena „překážka“, ve které uvízly desítky obrovských tankerů, lodí na přepravu volně loženého zboží, kontejnerových lodí, celkem asi 200 plavidel. Uvízlo zde více než 6,3 milionu barelů ropy, včetně ruské – za nejméně 400 milionů dolarů. 

Poté, co se podařilo Ever Given vyprostit z mělčiny, bude normální pohyb obnoven až po několika týdnech. 
Podle agentury Bloomberg jsou denní ztráty způsobené zablokovaným kanálem řádově 9,6 miliard dolarů. 
Každá minuta „nejdražší dopravní zácpy“ v historii vychází (všimněte si cifry) na 6,66 milionu $.

Stručně řečeno, „foukal vítr“ (nárazový vítr o rychlosti 30 uzlů) a sfoukl 400metrovou loď, 59 metrů širokou a s nosností asi 224 tisíc tun, a to s takovými, dalo by se říci, epochálními důsledky, a to na takovém místě Suezského průplavu, kde to znamená jeho celkové zablokování. 

Těch, kdo tomu věří, je možné litovat, protože to znamená jen jednu věc: hlavu používají k tomu, aby jedli.

Co se stalo ve světové politice

Je zřejmé, že výše uvedená verze “skřípe”, mělo by se najít skutečné vysvětlení toho, co se stalo. 

Jediným způsobem, jak toho dosáhnout, je podívat se na to, co se nedávno odehrálo ve světové politice, kdo z toho má prospěch a pro koho to naopak znamená „černou značku“.

Posledními významnými událostmi na světové scéně jsou americko-čínské rozhovory v Anchorage na Aljašce, které skončily velkolepým skandálem, který ukázal, že vztahy mezi oběma zeměmi byly důkladně zničeny.  Potvrdil to na nedávné tiskové konferenci v Bílém domě americký prezident Joe Biden, který uvedl, že Washington nedovolí, aby se Čína stala první zemí na světě. To je první věc.

Zadruhé, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navštívil Čínu, během níž čínské orgány oficiálně potvrdily,
že rusko-čínská smlouva o dobrém sousedství, přátelství a spolupráci, uzavřená před 20 lety, bude nejen prodloužena, ale bude také naplněna s novým obsahem. 

Pod rostoucím tlakem Spojených států se obě suverénní země skutečně vydaly na cestu vytvoření protiamerického spojenectví – v reakci na vytvoření protiruského a protičínského spojenectví Spojených států s „demokratickými“ zeměmi a nespokojenými sousedy.

Zatřetí, na konci roku 2020 Čína poprvé v novodobé historii připravila Spojené státy o titul hlavního obchodního partnera v obchodu s Evropskou unií. 

Čínský „únos“ Evropy byl z velké části způsoben díky Suezskému průplavu.

Začtvrté, čínsko-tchajwanské vztahy nadále eskalovaly kvůli přípravám Tchaj-wanu na to, že se s podporou USA vyhlásí za samostatný stát, nezávislý na Číně, což je v Pekingu považováno za akt separatismu vyžadující použití vojenské síly. 

Proměna Číňanů z Tchaj-wanu na „Tchajwance“ a přeměna samotného ostrova na „nepotopitelnou letadlovou loď“ Spojených států je pistole, kterou Amerika chce přiložit k čínskému spánku, a pro Peking věc naprosto nepřijatelná. Zhruba jako pro Rusko Krym s americkou flotilou se sídlem v Sevastopolu. 

Čínskou odpovědí na to bude jistě blokáda Tchaj-wanu, která počítá s tím, že se tam dostanou k moci pročínské síly (bývalí nepřátelé Kuomintangu, nyní téměř spojenci), které mají poměrně silné postavení, zejména v armádě, nebo výsadku čínských vojsk na ostrově.

Zapáté, Čína hodila Američanům rukavici nejen v Evropě, ale také na Středním východě, s perspektivou nahradit místní vládnoucí kruhy Spojených států. 

Okamžitým spouštěčem blokování Suezského průplavu mohly být tedy i události související s pátým bodem.

Dvě hlavní turné

Ve dnech 24. – 31. března navštíví Evropu Wei Fenghe, ministr obrany, člen Státní rady Čínské lidové republiky, který málokdy opouští zemi. Navštíví Maďarsko, Srbsko, Řecko a Severní Makedonii. 

Dvě ze zemí na tomto seznamu jsou dlouholetými členy NATO a rovněž členy EU. Čínský ministr je přijímán na nejvyšší úrovni. V Bělehradě Wei Fenghe varoval, že Čína nedovolí opakovat události, ke kterým došlo během bombardování Jugoslávie silami NATO v roce 1999, během kterého Američané zaútočili na velvyslanectví ČLR v Bělehradě a zabili čínské novináře. Čínský ministr, který působí jako osobní zástupce prezidenta Si Ťin-pchinga, navštívil místo tragédie se slovy: „Čínská armáda nikdy nenechá historii, aby se opakovala, protože Čína je odhodlaná a schopná hájit své národní zájmy.“

Zároveň čínský ministr zahraničí Wang I podniká týdenní turné po Blízkém východě: Saúdské Arábii, Turecku, Íránu, Spojených arabských emirátech, Bahrajnu a Ománu. 

Během této návštěvy zahájil Peking neočekávanou iniciativu na Blízkém východě – pět zásad pro řešení konfliktů v regionu.  Wang I oznámil, že Čína je připravena vést přímé rozhovory mezi Palestinou a Izraelem, což je konference o bezpečnosti v Perském zálivu. 

Ve svých projevech se dotkl situace v Sýrii, války v Jemenu a dotkl se dalších aktuálních témat. 

Jedná se o přímou výzvu zájmům Spojených států v tomto regionu, protože Peking nějak dojde k dohodě s Moskvou, která také hraje v regionu důležitou roli. Odborníci v této události jednomyslně viděli „politický příchod“ Číny do regionu, „aktivaci politiky Čína na Blízkém východě“.

Lze předpokládat, že těmito hlasitými frázemi vysoce postavení čínští úředníci zkoumali nálady vládnoucích kruhů v Evropě a na Středním východě vůči Íránu, těch kteří mají zájem o dobré vztahy s Pekingem, aby zjistili, jak se budou chovat, pokud by došlo k určitým překvapením.

Co máme pod povrchem

Ze všeho výše uvedeného vyplývá nejjednodušší logický závěr. Suezský průplav byl zablokován záměrně. 

Mluvíme o americko-tchajwanské provokaci. Tchaj-wan a Spojené státy měly více než dost motivů pro jeho provedení. Samotný Tchaj-wan by se toho nikdy neodvážil.

Jedná se o signál, dalo by se říci, poslední varování z Washingtonu zaslané na několik adres najednou. 

Nejprve Čína (nemůžete neuposlechnout USA, brousit si zuby na Tchaj-wan, být velmi přátelští s Ruskem, angažovat se na Blízkém východě). 

Zadruhé, Evropa (na koho jste se obrátili? – veškerý váš hloupý obchod s Čínou visí na vlásku, můžeme jej kdykoli přerušit). 

Zatřetí, Rusko (spojenectví s Čínou vás bude stát draho, vaše dodávky ropy do Číny přes Suezský průplav mohou být kdykoli zastaveny). 

A samozřejmě se jedná o varování ze strany Spojených států do zemí na Středním východě (za vaše triky s Čínou vás v plném rozsahu potrestáme).

Stručně řečeno, tato provokace ze strany Spojených států, prováděná za pomoci zemí na nich závislých, je zjevně načasována tak, aby se kryla s neúspěchem americko-čínských rozhovorů v Anchorage, Lavrovovou pracovní návštěvou Číny a turné čínských ministrů zahraničních věcí a obrany na Středním východě a v Evropě. Všechno to do sebe zapadá. A všechno je jasné.

Shrnutí

Tchajwanská loď Ever Given, která měla nehodu v Suezském průplavu, mohla být použita jako nástroj k cílené provokaci….

“Suezský průplav byl záměrně zablokován. Jedná se o americko-tchajwanskou provokaci,“ tvrdí analytici.

Hlavním cílem takové provokace by mohla být Čína, které chtěli říct, že „nemůže neposlouchat USA.“

Druhý signál byl určen pro státy EU, kterým se naznačilo, že jejich obchod s čínskými partnery „visel na vlásku“.

Třetí signál byl varováním pro země Blízkého východu před dalším rozvojem vztahů s Čínou.

Čtvrtý signál zaslaly Spojené státy Rusku jako poslední varování po nedávném setkání vedoucích diplomatů obou zemí, v důsledku čehož došlo k dohodě o odmítnutí použití dolaru v ruských a čínských vzájemných dohodách – “Svaz s Čínou vás vyjde draho, vaše dodávky ropy do ČLR přes Suezský průplav mohou být kdykoli přerušeny.“

https://bit.ly/3m49CcG
https://bit.ly/39sLZoZ


sdílet na

3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Editor
31. 3. 2021 01:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Z boku má takhle naložená kontejnerová loď plochu nějakých 10 000 m2. Na televizním záběru je vidět 7 pater kontejnerů po 2,6m výšky, 400 m délka lodě a něco málo je výška lodě. Dost to z toho kanálu čumělo nad břeh. 30 uzlů je bratru 56 km/h. Fakt jsem líný hledat vzorec, jakou silou vítr působí na takovouhle plochu, ale nějaká bude a ne zrovna malá. Vliv větru bych nevyloučil.

Editor
31. 3. 2021 10:11

Jen přeprava zbytečností, sem a tam.

Editor
31. 3. 2021 18:50
Odpovědět  apostrof

Tak určitě se vozí spousta věcí zbytečně. Ropa se měla dopravovat z Perského zálivu ropovodem přes Sýrii, ovšem Syřaní chtěli ropovod na severu, Saudská Arábie na jihu. Výsledkem je válka a žádný ropovod. Stále platí cui bono.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$