politika

J. Kerry, USA: pro zelenou budoucnost je nutné odevzdat moc nadnárodním strukturám

Kerry: „Žádná vláda nebude řešit změnu klimatu“.

Vyslanec USA v oblasti klimatu John Kerry uvedl, že věří, že soukromý sektor nalezne řešení změny klimatu s větší pravděpodobností než vláda.

„Byl jsem přesvědčen a stále jsem přesvědčen, že žádná vláda tento problém nevyřeší, “ uvedl Kerry ve svém projevu na washingtonském politickém summitu v roce 2021 v Institutu mezinárodních financí.

Řešení přijde ze soukromého sektoru a co by měla vláda udělat, je vytvořit rámec, ve kterém může soukromý sektor dělat to, co umí nejlépe, a to přidělit kapitál a začít inovovat a začít používat vytvořenou strukturu. … Musíme se chovat, jako bychom skutečně vedli válku.“

Kerry řekl, že soukromý sektor získá finanční výhody z přechodu na novou energii.

“Toto je přechodné období, ano, někteří lidé budou muset jednat jinak a začít měnit náklady, měnit priority a infrastrukturu atd.,” řekl. „Ale při tom všem se nic z toho neděje bez práce … bez pracujících lidí, ať už jsou to instalatéři, elektrikáři, stavební dělníci všude.“

Kerry předpovídal „závod o nové technologie … existují technologické možnosti, které přinesou obrovské bohatství těm, kteří riskují a jsou odvážní.

Bývalý ministr zahraničí USA dodal, že modernizace infrastruktury a sítí „je zásadní pro to, abychom zůstali mocnou silou k nastartování naší ekonomiky po COVID“.

Kerry zdůraznil potřebu „znovu potvrdit americké vedení“ v oblasti klimatu a poznamenal, že USA tvoří
15 procent celosvětových emisí, zatímco „Čína asi 30 procent a když k tomu přidáte Evropskou unii, máte
přes 50 procent.“

“Takže tito tři hráči jsou naprosto zásadní pro to, aby zde dosáhli pokroku,” dodal.

Na otázku ohledně ochoty Číny spolupracovat s USA v oblasti klimatických cílů Kerry odpověděl „zatím nevíme“ a připustil „docela sporné setkání na Aljašce“ mezi pekingskými diplomaty a ministrem zahraničí Antony Blinkenem. 

Kerry uvedl, že administrativa doufá, že „naváže na to, kde jsme v roce 2015 skončili, a ve spolupráci s Čínou dosáhne Pařížské dohody, protože je to důležité… pokud by USA měly zítra dosáhnout nulových emisí, stále by tu byl obrovský klimatický problém. Je to proto, že Čína má 30% a růst pokračuje.“

https://bit.ly/3m4OKSy

sdílet na