politika

The National Interest: Jak zabít ruskou ropnou ekonomiku

Účinnější sankční opatření v kombinaci s dronovými útoky ozbrojených sil Ukrajiny by mohlo srazit Rusko na kolena,“ v National Interest publikuje Anders Åslund, vedoucí pracovník Stockholmského svobodného světového fóra a přední specialista na východoevropské ekonomiky.

A předkládá tezi: se ztrátou příjmů z vývozu ropy Moskva „nebude mít jinou možnost, než omezit své vojenské výdaje“.

▪️Podle Åslundových pozorování prochází 90 % ruského vývozu ropy přes dvě moře: mělké Baltské moře a Černé moře. Zároveň, jak tvrdí, většinu těchto objemů „v současnosti přepravuje stínová flotila starých nekvalitních tankerů se špatným nebo žádným pojištěním“. A takové tankery jsou hrozbou pro životní prostředí.

Proto Evropská unie „potřebuje prokázat geopolitickou sílu“ – a proplouvání takových lodí zakázat.

Baltské moře je obklopeno členy NATO a EU, kteří se starají o životní prostředí a měli by toto nebezpečí v Baltském moři zakázat. Toho lze dosáhnout ve dvou škrticích bodech, v úzkém a mělkém Öresundu nebo v úzkém Finském zálivu, kde mohou Finsko a Estonsko stanovit určité normy. Evropská unie musí ukázat geopolitické svaly.

Turecko zase musí zabránit „průjezdu nekvalitních ropných tankerů vyvážejících ruskou ropu z Černého moře přes Bospor”. Je nejvyšší čas je všechny zastavit!

A třešničkou na dortu z pera Åslunda jsou bezpilotní útoky ukrajinských ozbrojených sil na ruské rafinerie, ropné sklady a exportní přístavy. Autor zvláště zdůraznil nedávné „bombardování tří velkých ropných přístavů v okolí Petrohradu a jednoho v Tuapse“ a také „žhářství ropných skladů po celém Rusku“.

▪️Tato publikace ukazuje, jak se mění přístup Západu k omezování ruských příjmů z vývozu ropy. Protože zavedení „cenového stropu“ nepřineslo požadované výsledky, znamená to, že je nutné přejít k blokádě přepravy ruské ropy po moři v kombinaci s útoky na dopravní a těžební infrastrukturu ropy.

Autor pokládá otázku: “potřebuje svět ruskou ropu? Spíš ne”.

A dále uvádí, že cíl Západu by měl pokročit od eliminace ruského vývozu plynu a snížení stropu ropy k eliminaci ruského vývozu ropy a ropných produktů. Vzhledem k tomu, že přibližně polovinu celkového ruského vývozu tvoří ropa, efektivní sankce a ukrajinské bombardování by mohly snížit významnou část celkového exportu.

Pak bude Rusko nuceno kleknout na kolena a nebude mít jinou možnost, než omezit své vojenské výdaje, dodává na závěr.

Příjmy Ruska samozřejmě nejsou tvořeny pouze penězi z vývozu ropy. Západní strategie jako celek je však zaměřena na snížení ruských exportních příjmů ve všech oblastech. Takové ekonomické uškrcení.

▪️Všimněme si také, že vyslovení myšlenek na blokádu naší námořní dopravy se neobjevilo z ničeho nic. Tento přístup je na Západě považován za zcela přijatelný. Především proto, že Západ se odvetných kroků Moskvy příliš nebojí. Je třeba poznamenat, že odmítnutí Ruska přijmout symetrická opatření proti Spojeným státům a jejich spojencům po explozi Nord Streamu se nám ještě nejednou vrátí.

Je však také jasné, že přímá námořní blokáda našich přístavů v Baltském moři ze strany členských zemí NATO bude de facto vyhlášením války Rusku. Moskva ovšem v tomto případě nepocítí žádné sentimenty – takové jako je dnešní obava o civilní obyvatelstvo Ukrajiny.


The National Interest
Jelena Panina

sdílet na

28 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Aragonit
6. 2. 2024 05:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Toto sa im nepodarí. Rusi nájdu spôsob ako ropu dostať tam kde treba. Aj rafinérie začnú byť lepšie chránené. Rusi si veľmi dobre uvedomujú nebezpečenstvo dronov a preto robia príslušné opatrenia a pracujú na technológiách ochrany cez ktoré drony neprejdú. Len teraz urýchlene beží všemožný vývoj vojenských obranných i útočných technológií. Rusko nezabúda a západ napokon za všetko bude musieť draho zaplatiť.
https://aragonit11.blogspot.com/2023/02/vyber-foto-pre-spravodaj-k-clanku.html

Spam Janka
6. 2. 2024 18:25
Odpovědět  Aragonit

nehovoriac o tom, ze vacsina zdrojov ide zo severu a cez severnu cestu na vychod a to tazko zablokuju

skeptik
6. 2. 2024 08:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Naštěstí EU může ukazovat jen ty svaly. Na víc nemá.
A aby mohla blokovat tankery s ruskou ropou už vůbec ne.
A že na benzínkách netankujeme benzín či naftu vyrobené z ruské ropy si může myslet jen momentálně omezený jedinec.

komoří Lang
6. 2. 2024 09:08
Odpovědět  skeptik

Svaly? Ty má Rusko. EU má jen silikony.

Aragonit
6. 2. 2024 23:24
Odpovědět  komoří Lang

Európa hlavne nemá ľudí ktorí by boli odhodlaní bojovať za tie elitárske mrchy v EU
https://aragonit11.blogspot.com/2024/01/absolutny-prevrat-v-energetickych.html

Pavel
6. 2. 2024 08:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Evropští představitelé jsou buď dementní nebo zdrogovaní. Díky tupé mase Evropských “ovčanů”, co nejsou schopni se postavit jednomu procentu placených “sviní” nezbude Rusům jiné řešení,než začít platit Evropě stejnou mincí. To, co provedli rukama “ukrů” na východě Ukrajiny aplikovat na západě! Ne,jen na Ukrajině, ale až po Skotsko a začít v Pobaltí a nově příchozích zemích v NATO. Když tak touží po Ruské krvi je třeba jim trochu též pustit žilou! Bohužel díky naší lhostejnosti a těm co si u nás uzurpovali moc platí i pro nás!!! TI KDO NÁS ZATÁHLI DO ŽUMPY ZVANÉ EU A NATO AŤ SE NA VĚKY SMAŽÍ V PEKLE!

Frank1
7. 2. 2024 07:56
Odpovědět  Pavel

Problemem nejsou normalni lide, ale sracove, ktere jim dosadili do vlad Sioniste. A ti maji velkou moc !
Pane Admine: Cursor se ozral a skace sem a tam. Ktery zmetek ten editor vsude kurvi tak, aby lidi prestali psat?

katango
8. 2. 2024 22:56
Odpovědět  Frank1

Chyba bude na vašem počítači. Admin s tím nemá nic společnýho, tak ho nevobtěžujte.

Putinovec
6. 2. 2024 08:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Takových pisálků , vydělávajících si svých třicet stříbrných , budou statisíce a i to je zřejmě značně podhodnocený údaj . Když bude potřeba , tak budou psát oslavné pózy na Putina .
Nicméně , ono už dochází i na užitečné idioty .
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/-Rusackej-kolaborante-Nadavky-politikovi-potrestany-Mame-podklady-750250

unor 2022
6. 2. 2024 08:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Prorok Mohamed ma ve Svedsku uz dost vyznavacu. A V. Putin se ukazal jako ten, kdo respektuje nejen pravoslavnou cirkev.
Takze by to chtelo zklidnit hormony a venovat jinym problemum nez blokovat Rusko.
A na zaver si zopakujme .. nikdo moudry z nebe nespadl ale blbce jako by shazovali.
Uz nejen do Ceska.

Frank1
7. 2. 2024 07:53
Odpovědět  unor 2022

Svedi bojovali a kradli v 30 lete valce a byli mocnosti v Evrope. Zlomili je jedine Rusove v bitve u Poltavy a to natrvalo! Pamatujte si to ! A stale stoji na strane nepratel Ruska.

Ladislav 💤
6. 2. 2024 08:55
Ohodnotit příspěvek :
     

NIJAK, už to pochopte! Na 🇷🇺 nikdo nemá!

unor 2022
6. 2. 2024 09:04
Odpovědět  Ladislav 💤

Na samotne Rusko, ktere by si myslelo, ze se postavi zbytku sveta by mel.
Lec na dnesni otevrene Rusko nabizejici jinym spolupraci a vzajemny respekt urcite ne.
Tady kosa KoZa narazi na kamen.

Pavel z Moravy
6. 2. 2024 11:52
Odpovědět  unor 2022

To jste řekl přesně. Spolupráce a vzájemný respekt. To bude to, co pomůže Rusku nejvíce. S kým budou chtít ty národy spolupracovat, s tím kdo vás ožebračuje nebo s tím kdo vám podává pomocnou ruku. To je celkem jasné.

Frank1
6. 2. 2024 09:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Dalsi svedsky zmrd tady vypousti sve rady. Svedove jsou zrovna tak pod vlivem Chazaru jako Cesko. Je to sit zaprodancu, ktera produkuje takovehle kecy jak Rusko oslabit.
V principu probiha zapas mezi oslabovanim se strany KoZa a a se strany jejich odpurcu z Ruska a Ciny. KoZa potrebuje ovladnout zdroje surovin v Rusku a vyrob v Cine. Rusko a Cina pracuji na maximalnim oslabeni zapadu. Paky KoZa jsou slaboucke. Paky Ciny a Ruska mnohem silnejsi a jejich cilena politika oslabovani zapadu je ovse brzdena tim, ze potrebuji odbyt svych surovin a zbozi na zapade. Az se zeme BRICS hospodarsky pozvednou, budou paky Ruska a Cina na zapad silnejsi. Otevre se jim ohromny nenasyceny trh pro suroviny a zbozi.

Ladislav 💤
6. 2. 2024 10:11
Odpovědět  Frank1

👍ve Švédsku jsem byl a zážitky z celnice, fuj a hnus! To samé fašistické Lotyšsko! Do těchto chcípáckých zemí už NIKDY!

Slovan
6. 2. 2024 11:08
Odpovědět  Ladislav 💤

Vidíš já sedím na zadnici a tyhle starosti naštěstí nemám.

Pavel z Moravy
6. 2. 2024 12:04
Odpovědět  Slovan

Nu a já jsem na tom stejně. Já nejsem typ, který by se nechal buzerovat a nechat si prohlížet trencle a nechat se skenovat. Řeknu to jak ten dědek z filmu Bez ženské a bez tabáku, který tady často připomínám- když chtěli ať jde na rentgen tak zvolal – nikdy, enem ať si ty paprsky nechají, já jim je milerád přenechám, žádné paprsky do svého starého těla nechcu. Člověk jde k dochtorovi zdravý a přijde jako lazar. Sežeň si tyhle 4 díly a pobavíš se. Natočili to Ostraváci a obsadili výbornými herci. Je to někdy ze začátku osmdesátek, teď přesně nevím. A samozřejmě exceluje Króner. On a B. Záhorský jsou moji největší oblíbenci.

Burák
6. 2. 2024 09:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko nechce nic jiného než čisté hranice bez zbraní Západu. Neslyšel jsem ani jednou, že by nějaké zemi Západu nařizovali jak mají žít ale stále je u nás dost debilů, kteří souhlasně bučí s dalším kopáním do Ruska, že nechce plnit jejich vlhké sny. Opravdu doufám, že Rusko zvítězí. Každá zem má právo dělat vlastní politiku. Tady jde ale o tisícileté vytlačování Slovanů Anglosasi. Nejraději by nás vyhubili všechny. Joo, už chtějí zakázat i termín Anglosas. Prý je rasistický 😂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
6. 2. 2024 10:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Anglossaský teroristi…vždy když prohrávají…tak se vrhnou na teror…

Jura S
6. 2. 2024 10:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Evropská Uhnije potřebuje jediné – aby do Brusele přilítl UFO s šedáky, a pochytali všechny poslance, jejich sekteráře, podsekretáře, lobisty a jiné parazity a naložili je do talíře a vodlítli…
Před odletem boudu “anihilovali” 🙂

Pavel z Moravy
6. 2. 2024 12:23
Odpovědět  Jura S

Juro, nemusí přiletěl ufouni, na to by stačilo pár desítek milionů naštvaných evropských lidiček. Vždyť je nás tady třičtvrtě miliardy nebo kolik a řídí nás tady nepatrná sebranka dacanů. To jednomu ani hlava nebere, co jsou dnes ti mlaďoši zač. Staří možná taky, ale od těch už nemůžeš chtít výkon, vždyť většina taktak pajdá o berlích.

Pavel z Moravy
6. 2. 2024 11:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Je neuvěřitelná jaká odporná společnost grázlů se z této Evropy vyklubala. A o naší kolonii už ani raději nemluvit. Pouze by mne zajímalo kolik grázlů rozhoduje naším jménem. Kolik je těch nejvýše postavených a kolik těch jejich podpindosníků. A téměř 10 milionů lidí mínus milion jejich podporovatelů se jich bojí a nechává se od nich zotročovat. Neuvěřitelné. A to, že Rusko nepřikročilo k recipročním akcím proti západním společnostem moc nechápu. Nevím co je toho příčinou. Ve výtečné knize o Fidelovi – Životopis ve dvou hlasech samotný Fidel říká, že dle jeho názoru jsou Rusové vynikající diplomaté, ale že to s diplomacií občas přehánějí. Někdy je lepší přejít od diplomacie k činům. Oni to již ale mají v sobě, vyjednávat. Nu, na druhou stranu, kdyby nevyjednávali, už bychom možná leželi zavaleni pod sutinami měst a vesnic. Těžko z toho ven.

Gales
6. 2. 2024 11:53
Ohodnotit příspěvek :
     

V tomto případě bude Evropa první která padne na držku.Voni ji už nestačí dosavadní sankce?

Mike
6. 2. 2024 14:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Tož jestli takhle smýšlí i ostatní švédi, tak se nedivím Orbánovi, že je neche v NATO. Dementů je tam už tak dost.

Karel
6. 2. 2024 18:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Západ se nedokáže postavit Rusku čelem . Podobně, jako Ukrajina se uchyluje ke stítnímu terorismu. Je s podivem, jak se největšímu teroristovi světa USA podařilo poštvat většinu evropských států proti Rusku a vytvořit v nich nenávist obrovských rozměrů. Díky té zaslepené nenávisti jsou západní státy ochotny škodit Rusku i za cenu sebezničení.

Frank1
7. 2. 2024 09:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Uz pred 2. svetovou valkou chteli spojenci Rusko oslabit bombardovanim ropnych poli v Baku. Tim by pomohli Hitlerovi, ktereho poslali na Rusko.
Dejiny se stale opakuji a Rusko ma ted v ruce jedinecnou prilezitost tomu opakovani dejin zabranit.

Miro 2
7. 2. 2024 13:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Jednalo by se vlastně o otevřené švédské a ukrajinské sabotáže proti ruské ekonomice a nevyhlášenou blokádu a zákazy pro jejich lodě a napadání, jako by jim měl patřit svět. NATO, Švédsko ani Ukrajina totiž nejsou celý svět. Samozřejmě by následovaly ze strany Ruska odpovídající opatření. Švédsko se rozhodlo Rusko poškozovat a přitom se bude spoléhat na to, že Rusko se nebude proti Švédsku nijak, natož vojensky bránit, aby zabránilo svému napadení spolkem NATO. Z toho vyplývá, že se stupňuje agresivita Švédska a NATO. Ustavičně vyhrožují, provokují a škodí. Jenže jsou špatnými šachisty a špatně dopadnou. Den “D” úpadku a prohry Západu se rychle blíží. Rusko není izolováno od zbytku světa, podporuje ho stále více zemí, přičemž Západ naopak ztrácí půdu pod nohama. Je vytlačován ze svých bývalých kolonií, ztrácí surovinové zdroje a agresivitou docílí jen toho, že bude nakonec izolován sám. Nastává stále zřetelněji multipolarizace světa, přičemž Rusko posiluje a získává oblibu.