politika

Puškov reagoval na drzá prohlášení ministerstva zahraničí USA na adresu Gazpromu

„Mezitím co USA prodávají svůj LNG na asijské trhy za vysoké ceny, chtějí, aby Rusko pomáhalo Evropanům tím, že bude levně prodávat svůj plyn a zásobovat palivem spojence Washingtonu v NATO,“ řekl senátor Alexej Puškov. Již dříve mluvčí ministerstva zahraničí USA uvedl, že Rusko a Gazprom zklamaly Spojené státy tím, že nezvýšily investice do produkce plynu.

„Není na zástupci amerického ministerstva zahraničí Amosu Hochsteinovi, aby určoval, co by Rusko mělo dělat. Myslím, že ostrá rétorika ministerstva zahraničí souvisí právě s neschopností ovlivnit pozici Moskvy. Spojené státy jsou zvyklé, že jim země vyjdou vstříc na půl cesty, když se na ně obrátí s nějakým druhem požadavku nebo naléhavou žádostí. Ale proto, aby mohl Washington mluvit s Ruskem, musí k němu změnit své chování,“ říká Alexej Puškov, předseda Komise Rady federace pro informační politiku.

“Samotné USA nijak nespěchají, aby pomohly Evropanům dostat se z energetické krize a raději prodávají svůj zkapalněný zemní plyn na asijské trhy, kde je dražší” uvedl. Puškov připomněl, že za poslední rok Spojené státy zvýšily své dodávky do asijských zemí 2,6krát.

„V tomto ohledu Američané ve skutečnosti chtějí, aby jim Rusko pomohlo dosáhnout zisku v Asii a zároveň samo dodávalo plyn za mnohem nižší ceny na evropské trhy, aby krmilo spojence USA v NATO. Přesně takové je nenáročné americké schéma, které se pan Hochstein snaží uvést do praxe,“ řekl senátor.

“Ale protože toho nelze dosáhnout, do hry vstupuje “megafonová diplomacie”, když američtí představitelé začnou říkat, kdo by měl co dělat. V Rusku vůbec nejsou povinni taková prohlášení poslouchat a tím spíše nejsou povinni vyplňovat požadavky amerického úředníka.  Jeho slova – jsou třesení vzduchem kvůli tomu, že není schopen zajistit naplnění koncipovaného energetického schématu, který si vymyslel. To Hochsteina dráždí. Odtud ta drzá prohlášení na adresu Ruska a Gazpromu”.

Předtím mluvčí ministerstva zahraničí pro energetickou bezpečnost Amos Hochstein řekl, že Rusko a Gazprom zklamaly Spojené státy tím, že během energetické krize v Evropě nezvýšily investice do produkce plynu.

Hochstein již dříve uvedl, že Rusko „může a mělo by“ dodávat plyn do Evropy nad nasmlouvané objemy. Moskva by přitom podle něj neměla počítat s urychlením zprovoznění “Nord Streamu 2”.

Americké ministerstvo zahraničí také zaznamenalo pokles cen plynu po prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina, že dodávky do Evropy vzrostou po naplnění ruských podzemních zásobníků. 

Jak poznamenal Hochstein – „ceny mohou být sníženy oznámením dodatečných dodávek“ – a – „mělo se tak učinit již dávno“. Podle něj „je odpovědností výrobců zajistit rovnováhu na trzích s ropou a plynem“.

Pro připomenutí Putin nařídil Gazpromu, aby poté, co přečerpal plyn do podzemních zásobníků v Rusku, zahájil plánované práce na zvýšení objemu plynu v evropských zásobnících. 28. října klesla cena za plyn v Evropě pod hranici 900 USD, takové ceny byly naposledy v září. Pokles činil 14 %.

https://bit.ly/2XYSRrV

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
krtek
30. 10. 2021 10:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko se drží proklamovaného hesla západu. Tržní ekonomika. A západním zemím se top nelíbí, Nedovedou žít nez vykořisťování jiných zemí.

Michal47
30. 10. 2021 12:51
Odpovědět  krtek

Přesně tak, ale v tom je i podstata kapitalismu obecně vzato a anglosaského zejména!