politika

Připravují se afghánské speciální jednotky na bitvy na Donbasu?

Očekává se, že mudžahedíni, pobouření akcemi Spojených států, se zúčastní ukrajinského konfliktu na straně Ruska.

Pokračují poziční boje na linii dotyku v zóně speciální operace – Moskva a Kyjev připravují zálohy, které mohou být brzy doplněny nejen o mobilizované, ale i o nové dobrovolnické jednotky. 

Západní média píší, že několik tisíc afghánských mudžahedínů, které kdysi vycvičila americká komanda, je připraveno bojovat na straně Ruské federace. Na Ukrajině budou velké skupiny dobrovolníků podle všeho zastupovat nejen polští, američtí, ale i běloruští bojovníci.

Podle materiálu Luka Mogelsona v časopise New Yorker se po začátku SVO přihlásilo do Mezinárodní legie Ukrajiny (MLU) asi 20 tisíc dobrovolníků z 52 zemí.

Náborem do této legie se zabývá Hlavní ředitelství rozvědky Ozbrojených sil Ukrajiny. Zvláštní pozornost je věnována motivaci bojovníků, kteří musí být „přesvědčeni, že Ukrajina má pravdu“. Podle odhadů autora nyní v MLU slouží několik tisíc lidí, kteří mají bojové zkušenosti získané na jiných horkých místech planety, obvykle během vojenských operací v Iráku a Afghánistánu. Jsou tam i bojovníci ze zemí bývalého SSSR, kteří bojovali na Kavkaze.

Dobrovolnické jednotky má podle otevřených údajů i ruská armáda. Vznikají na mezinárodním základě.  V zásadě jsou takové jednotky spojeny s jednotkami PMC “Wagner”, které jsou právně nedílnou součástí Ozbrojených sil Ruské federace, ale žijí podle trochu jiných zákonů a pravidel.

Členové elitního komanda Afghánské národní armády, kteří zůstali po USA a západních spojencích po  převzetí moci Talibanem, říkají, že je oslovují s nabídkami, aby se připojili k ruské armádě a bojovali na Ukrajině. O těchto podezřeních s odvoláním na zdroje z afghánských ozbrojených sil informuje americký časopis Foreign Policy.

Vojáci říkají, že byli kontaktováni přes WhatsApp a instant messenger Signal. Partneři publikace nevylučují, že nabídku může přijmout až 10 tisíc bývalých velitelů. Bývalý vysoký bezpečnostní úředník se domníval, že jejich integrace do armády by na bitevním poli „změnila hru“.

Jak řekl vojenský zdroj: „Nemají žádnou zemi, žádnou práci, žádnou budoucnost. Nemají co ztratit. (…) A pokud najdete jednoho chlápka, kterého lze naverbovat, může přimět polovinu své staré jednotky, aby se k němu přidala, protože jsou jako bratři – a brzy budete mít celou četu,“ informuje Foreign Policy.

Zdroje Foreign Policy odhadují, že by se k Wagner PMC mohlo připojit až 10 000 členů afghánských speciálních jednotek, protože „nemají co ztratit“, ačkoli mnoho z nich považuje Rusko, jehož úřady budují vztahy s režimem Talibanu, za nepřítele Afghánistánu.

„Jsou ochotni pracovat za 3–4 dolary na den v Pákistánu nebo Íránu nebo 10 dolarů na den v Turecku. Pokud za takovým člověkem přijde Wagner PMC nebo kdokoli jiný a nabídne mu 1000 dolarů, neodmítne znovu bojovat. A pokud naverbujete jednoho, může si s sebou vzít polovinu své staré jednotky,“ řekl jeden ze zdrojů publikace.

Zatímco afghánské bezpečnostní síly obecně ukázaly svou neschopnost tím, že předaly zemi Talibanu jen několik týdnů po stažení USA, poznamenává Foreign Policy, speciální jednotky byly vždy považovány za dobré profesionály, protože je vycvičili instruktoři z elitních jednotek – američtí SEALs a britské SAS.

Andrej Serenko, ruský expert na Afghánistán, věří, že zpráva o afghánské armádě na Ukrajině je podvod.

„Bylo to publikováno jménem zdroje z Talibanu, který tvrdí, že údajný nábor bývalých vojáků afghánské armády Ruskem se odehrává na území Íránu (Mašhad). Ke zveřejnění byl použit mediální zdroj s “povolením k pobytu” ve Spojeném království, – píše ve svém telegramovém kanálu. – V Mašhadu skutečně existuje jedno ze shromažďovacích středisek afghánských bezpečnostních sil, ale je zaměřeno na podporu Fronty národního odporu Afghánistánu proti Talibanu (FNSA) Ahmada Massouda, nikoli na „ukrajinský projekt“. Je tedy zřejmé, že prostřednictvím ukrajinského spojení se rozvědka Talibanu za účasti mediálního zdroje umístěného ve Spojeném království snaží zdiskreditovat projekt FNSA a zároveň bývalou afghánskou armádu v očích západního publika,“ domnívá se odborník.

Serenko uzavírá: „Podvod je společná akce Talibanu a západních partnerů, zaměřená na další poškození pověsti Teheránu, což ukazuje nejen shodu zájmů Talibanu a západních hráčů, ale také jejich zcela zřejmé partnerství při provádění první společné informační kampaně.”

Na podporu svých slov, že zprávy jsou jen smetiště, vysvětluje Andrej Serenko, proč nemá smysl, aby Rusko zapojovalo bývalé afghánské vojáky do bojů na Ukrajině.

„Až na vzácné výjimky afghánské bezpečnostní síly nemluví rusky nebo rozumí tak špatně, že to znemožňuje komunikaci s nimi v extrémních podmínkách bojových akcí, boje na Ukrajině se zásadně liší od války v Afghánistánu, na kterou jsou Afghánci zvyklí,” poznamenává.

Ukrajinský konflikt je zásadně jiný, je to válka 21. století, která využívá nejnovější zbraně, UAV, internetové technologie, vesmírné zpravodajství atd. Je nepravděpodobné, že by afghánská armáda byla schopna takovému protivníkovi odolat. 

Podle odborníka je tu také problém loajality a důvěry.

„Afghánská armáda byla vycvičena americkými instruktory a instruktory NATO, řada důstojníků afghánských bezpečnostních sil úzce spolupracovala se západní armádou, především s vojáky speciálních jednotek“.

Nikdo nemůže zaručit, že tato spojení mezi afghánskými bojovníky z komanda a jejich západními protějšky jsou dnes pryč. Nelze proto vyloučit, že mezi afghánskými vojáky, kteří budou chtít na Ukrajinu, nebudou zástupci západních zpravodajských služeb.

https://bit.ly/3hY4Pfi

Na sociálních sítích a některých médiích se také objevilo video, na kterém jistý člověk orientálního vzhledu jménem Samed Sharif (vystupuje jako historik a kulturolog) v rozhovoru s německými novináři uvedl, že jednotky bývalých speciálních sil Afghánistánu se brzy zúčastní konfliktu na Ukrajině na straně Ruska. 

Tito lidé jsou nyní údajně v Íránu, jejich počet je více než 5 tisíc lidí. Všichni, když USA okupovaly Afghánistán, byli vycvičeni americkými vojenskými instruktory a každý den se účastnili bojů. 

Sharif řekl, že každému z afghánských komand, kteří se hodlají zúčastnit SVO, bude vyplacen plat asi 3000 dolarů.

„Ale jsou připraveni bojovat za méně. – Tyto jednotky jdou na Ukrajinu, na straně Ruska, kvůli hněvu na Spojené státy.”

“Je nepravděpodobné, že by to video bylo falešné, řekl vojenský expert, plukovník ve výslužbě Vitalij Vajšov, který sloužil u speciálních jednotek a plnil bojové mise, když byly sovětské jednotky v Afghánistánu. – Sharif se pravidelně objevuje v médiích a televizi v Německu.  Pokud si vzpomínáte, v březnu 2022 na zasedání ruské bezpečnostní rady řekl ministr obrany Sergej Šojgu, že více než 16 000 dobrovolníků z Blízkého východu je připraveno přijít pomoci DLR a LLR. Írán už není Blízký východ, ale je blízko.”

Expert poznamenává, že v zóně SVO se dosud masy dobrovolníků ze Sýrie a dalších zemí Blízkého východu neobjevily. V létě se však v médiích objevily zprávy, že na Donbasu bojují dobrovolníci, kteří dorazili ze Sýrie, Libye a dalších horkých míst. 

„Byli to především naši krajané z Ruské federace a zemí SNS. Zároveň bylo oznámeno, že syrský prezident Bašár al-Asad údajně slíbil Moskvě 40 000 svých dobrovolníků,“ poznamenal Vajšov a upozornil na skutečnost, že v syrské armádě bojují dobrovolné šíitské formace z Íránu, Afghánistánu a Pákistánu. 

“Proto připouštím, že šíitská komanda vycvičená americkými instruktory v Afghánistánu mohou dorazit do Ruska a zúčastnit se bitev v zóně SVO.”

Vojenský expert, generálporučík ve výslužbě Jurij Netkačev, s ním souhlasí:

„Afghánské mudžahedíny lze použít v zóně SVO jako součást průzkumných a sabotážních skupin, útočných jednotek. Zdá se, že mají dobré bojové schopnosti, ovládají ruské a sovětské zbraně. Někteří možná i umí rusky a není třeba je nic zvláštního učit. Aby uspěly, měly by být afghánské speciální síly cíleně využívány v mezinárodních vojenských dobrovolnických týmech. Pak se adaptují rychleji a budou velkým přínosem při provádění bojových misí v zóně SVO”. 

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3I77Hky

sdílet na

13 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Teuton
29. 12. 2022 00:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Když srovnávám skutečně schopné zahraniční bojové síly a naše legrační špenáty, chci říct armádu České republiky, musím se smát. Jejich jediným skutečně zaznamenáníhodným počinem bylo hlídání amerických latrín v hloubi irácké pouště a posluhování v kantýnách na amerických základnách v Afghánistánu. A taky umlácení jednoho afghánského zajatce někdy před třemi lety. Polská armáda by naše špenáty namlela do žrádla pro psy během necelého týdne.

29. 12. 2022 04:25
Odpovědět  Teuton

Mám pocit, že se mýlíte. V této otázce jsem zajedno s panem Štefcem, že pokud by se jakákoliv solidnější armáda rozhodla projít přes naše území, českou armádu by ani nezaregistrovala. A Polsko takovou armádu má. Mám dojem, že ke kompletnímu obsazení České republiky by bohatě stačilo těch pár tisíc Ukrajinců, kteří se u nás cvičí. Nevím zda se učí oni od nás nebo my od nich.

vavi
29. 12. 2022 09:33
Odpovědět  pavelpe

Veď práve preto ich “cvičia” u nás, aby tu boli fyzicky a mohli zlikvidovať prípadný občiansky odpor!

Jan
29. 12. 2022 14:15
Odpovědět  pavelpe

Plane diskuse!
Od zalozeni republiky nam nebyla armada naprosto k nicemu, stejne jako opevneni proti Nackum. Ty prachy jsme si mohli usetrit.
Kdyz nase armada bojovala, tak za cizi zajmy na strane spojencu v 2. svet. valce, v NATO misich, v Rusku Legie proti Bolsevikum na strane Belogvardejcu, financovanych zapadem. Uz tenkrat si chteli Rusko rozdelit. Mimo kradeze carskeho pokladu a par vyhranych stretnuti na sebe legionari neupozornili a jejich nesmyslne uctivani jenom stve Rusy, protoze bojovali v Rusku na strane zapadu proti ruske statnosti!

Pavel z Moravy
29. 12. 2022 20:16
Odpovědět  Jan

Stačí si přečíst Šolochovův Tichý Don. Jejda, tam bylo západních dacanů na straně bělogvardějců. Už měli i svého nového Báťušku vybraného. A ty stejné země co teď Zeleňáka podporují dodávaly zbraně a cvičili bělogvardějce a na bojištích řídili akce. Nu kdo, Britové, Frantíci a další západní banda. Dnes je to jako přes kopírák. Bratři Rusové, kdy se poučíte, že s těmito dacany se nedá jednat. Šmarjá panenko, nebuďte pořád tak ohleduplní a naivní. Pan Lavrov je opět varuje, že bude v Evropě zle. Pane ministře, hoďte na ně už bobek, ignorovat je, ignorovat je. Ať se třeba potentočkují.

David
29. 12. 2022 21:24
Odpovědět  Pavel z Moravy

Kdyby psal Šolochov jinak, skončil by v lepším případě v gulagu, nebo by ho zastřelili rovnou. Vyprávění z druhé strany nevypovídá nic o tom, že by bolševická banda oplývala nějakým milosrdenstvím, právě naopak.

29. 12. 2022 21:05
Odpovědět  Jan

Pustil bych se s vámi do diskuze. Armáda nám byla k ničemu vždy, když se naše republika orientovala na západ. Bylo to za první republiky a je tomu i nyní po převratu v roce 1989. A rozhodně si nemyslím, že Svobodův armádní sbor bojoval za cizí zájmy. Můj praděd zůstal na Dukle a já budu vždy slavit 6. říjen, kdy naši vojáci vstoupili na území Československa. Hanba by mě fackovala, kdybych si tohle rok co rok nepřipomínal – podobně jako 140 000 sovětských vojáků, 30 000 Rumunů a další vojáci, kteří položili život za naše osvobození. Stejně tak si budu připomínat 9. květen, kdy byla osvobozena Praha.

29. 12. 2022 01:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Vida vida.
Že by to Kadyrovovo svolávání muslimů k odporu proti NATO už neslo ovoce?

janle57
29. 12. 2022 09:45

Začíná platit novodobé muslimské revoluční heslo : Muslimové všech zemí světa
spojte se a pojd´te si zastřílet na Donbas na americké,anglické,polské a další
nevěřící parchanty,vyhlášení celosvětového džihádu proti proti ozbrojené bandě
zvané NATO je na spadnutí, z toho budou mít v celé EU,zejména pak v západní
Evropě zajisté všichni zdejší führeři nezměrnou radost.

Lenka
29. 12. 2022 09:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Jak to vždy říkal Pjakyn, celoživotní vojáky ( žoldnéře, co bojují pokaždé za jiné zájmy) je potřeba “začistit”. Je to nebezpečí pro budoucnost.

janle57
29. 12. 2022 09:55
Ohodnotit příspěvek :
     

Ozbrojení afgánští pasáci koz zajisté sdělí na Donbase Rusům své bojové
zkušenosti,jak nejlépe nakopat zadnici žoldákům z NATO a vyhnat je
z Ukrajiny až se za nimi bude kouřit,v Afghanistanu jim to moc práce nedalo.

David
29. 12. 2022 21:27
Odpovědět  janle57

Ozbrojení pasáci koz stačili na Američany. Na Ukrajince je potřeba skutečné vojáky. Drží se zuby nehty.

David
29. 12. 2022 21:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Nemyslím si, že jakékoliv zapojování mudžahedínů do tohoto konfliktu je dobrým nápadem. Uřezávači hlav, ať umírnění nebo neumírnění, jsou stále jen uřezávači hlav.
Nebuďme prosím stejnými gaučovými stratégy jako kolegové diskutující na Seznamu, či iDnesu.