politika

Hudson Institute: Rusko společně s KLDR dále zhorší „řád založený na pravidlech“

JELENA PANINA

K tomuto názoru dospěl analytik Patrick Cronin, který se v Hudson Institute specializuje na asijsko-pacifický region. Cronin varuje, že pokud Spojené státy, Jižní Korea a všichni ostatní nebudou jednat proti ose Moskva-Pchjongjang, pak bude ohrožen mír nejen v Asii, ale na celé planetě.

Protože Rusko může KLDR poskytnout hodně.

■  Moskva má jen malé výčitky svědomí, že opětuje štědrost Severní Koreje v podobě vojenského vybavení,“ uvedl Cronin v silně obviňujícím prohlášení. Oplácení štědrosti je v západním paradigmatu už něco ostudného?

Jaká nebezpečí přesně autor vidí? 

V prvé řadě jde o rozvoj technického (vesmírného, jaderného a raketového) potenciálu KLDR, který bude ohrožovat Spojené státy a jejich satelity v jihovýchodní Asii. A také to, že konflikt na Ukrajině už nelze redukovat na formulku „USA a patolízalové proti Rusku“. Rovnice nabývá nových proměnných a jiné kvality a pojem „bezpečnost“ se stává objemnějším – je obtížné oddělit bezpečnost v Evropě od toho, co se děje v Asii, je si jistý analytik.

S tím dokonce lze souhlasit. Nebyli to ale západní hráči, kdo usiloval o jednotný globalizovaný svět? Pravda, jako obvykle se jejich plány splnily s určitými nuancemi – a oni sami teď nevědí, co s výsledky své práce.

■ A Cronin si je této paradoxní situace vědom. Podle jeho slov – „jako držitel černého pásu v judu Putin oceňuje schopnost proměnit soupeřovu sílu ve slabost “. Ale místo vyvozování závěrů analytik Hudsonova institutu a řady dalších center tvrdošíjně trvá na tom, že je nutné se „sjednotit, abychom demonstrovali mezinárodní řád založený na pravidlech“. V rámci čehož musí například Soul „ukázat vůdcovství“ v regionu.

Svět je skutečně globální – v tom smyslu, že je dnes téměř nemožné vytvořit „izolovaný konflikt“. To se Spojeným státům nepodařilo na Ukrajině, na Blízkém východě se to také nedaří a neexistují žádné nápady, jak to udělat s Tchaj-wanem. Ale místo toho, aby se Západ vzdal ambicí a budoval skutečně globální bezpečnost, jak navrhuje BRICS, Západ nadále trvá na zachování svých vlastních privilegií. Jenomže vlastní síly jsou již nedostatečné – proč by jinak zapojovali Jižní Koreu nebo znovu vyzbrojovali Japonsko či Polsko?

Tato strategie globálního Západu je slepá ulička. Protože kombinovaný potenciál BRICS+ a Globálního Jihu je již mnohem větší než cokoli, co je Západ v zásadě schopen shromáždit. To znamená, že prohra Spojených států je vzhledem k evolučnímu vývoji situace jen otázkou času.

https://cont.ws/@fruct/2700731

sdílet na

15 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ModrýKlokan
22. 12. 2023 01:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Analytici všech zemí, polibte mi pxdel!

Ladislav 💤
22. 12. 2023 07:10
Odpovědět  ModrýKlokan

👍A mě taky

Skolastikus
22. 12. 2023 08:29
Odpovědět  Ladislav 💤

A mě stokrát. Notabene, Yankees prohlásil Moskva má jen malé výčitky svědomí, v tom je právě ten obrovský ruzdíl, neb SSA vůbec neví, že nějaké svědomí existuje.

Autor
22. 12. 2023 09:19
Odpovědět  ModrýKlokan

No, já si myslím, že správnější by bylo zařvat: LIBERASTI AN-Á-LYTICI JEN TAK DÁL!
Proč? Tak jako tak se prostě blíží konec převahy dominance anglosaské “civilizace” a to ne kvůli mně, či Putinovi, ale pro vnitřní rozpory. Proto naopak podporujme tyto análytické vývody, protože nepochybuji o tom, že právě takové reakce byly dopředu propočítány a vzaty do úvahy jak v Rusku, tak v Severní Koreji, tak i v Číně.
V podstatě přece celou dobu – tj. od r. 2014 – Západ dělá přesně to, co by dělal za všech okolností a na tom je podle mne všechno v plánech Ruska postaveno. Jediné, co by plány Ruska mohlo zhatit – tedy dříve, tak ještě před zahájením SVO, dnes už asi ne – to je kdyby Západ dělal přesný opak toho, co je zvyklý po staletí dělat. Ale to doslova a do písmene fyzicky dělat nemůže, popřel by vše, co kdy udělal. A je jedno, která “politická strana” je nebo by byla u moci. Jen by se změnily projevy, jinak nic.
Koneckonců degradace morálních hodnot spojená s neznalostí lidí nic jiného nedovoluje. A ta degradečka jde napříč celým spektrem západní politiky.

comment image

František
22. 12. 2023 01:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko nějaká ” pravidla ” západu, teda USA, nezajímají. Může si obchodovat s kým bude chtít a kdo bude chtít. Když mohou USA rozvážet zbraně po světě, proč by to samé nemohl dělat Kim? Rusko dostane své a Korea také. Obapolná spokojenost. A Rusko má s Koreou kus společné hranice, takže nehrozí nějaké blokování přístavů nebo otravování USA na mořích. A západ se může třeba po….!

Jaris
22. 12. 2023 06:50
Odpovědět  František

Pravidla zapadnich zemi nikdy nejsou rovna, ale zkrivena jak turecka savle. Tech pripadu, kdy zapad nejakou smlouvu dodrzel, je poskrovnu jako safranu, a to jeste musi byt v zajmu dacanskych USA a EU. Nepamatuji si, kdy by byl podrazacky zapad naklonen jakemukoliv rozumnemu kompromisu. Od nich se neda cekat nic jineho nez znama mantra my my my.., pak dlouho nic, a zase my, jen my a nas prapor demonkracie. Jakekoliv rozumne reseni je predem smeteno ze stolu.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Mee Twoo
22. 12. 2023 20:26
Odpovědět  Jaris

1. Budete dělat co se vám řekne
2. Na nás se žádný podělaný pravidla nevztahujou.
Víc jich zapořebí není.

Honzas
26. 12. 2023 19:50
Odpovědět  Jaris

Vubec nerozumite tomu co je demokracie a demokraticky zapad. Vzdy platilo ze rozhoduje ten kdo ma vetsi klacek. Ten urcuje pravidla demokracie. V posledni dobe se mi cim dal tim vice zda, ze ten americky demokraticky klacek je nejak prohnily.

Albi
22. 12. 2023 09:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Dá se ten řád založený na Pravidlech ještě nějak zhoršit?

Autor
22. 12. 2023 09:22
Odpovědět  Albi

Ano. Představte si, že hlavní slovo nemá Amerika, ale koalice SPOLU …

ModrýKlokan
22. 12. 2023 09:29
Odpovědět  Peter 008

SPOLUpachatelé…

Albi
22. 12. 2023 10:08
Odpovědět  Peter 008

Tím jsi mě teda dostal! 🙂 🙂 🙂

Pavel z Moravy.
22. 12. 2023 10:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Nu, hlavně aby západ dohrál svoji frašku a my vypadli z vězení národů a NATO. Pro začátek by to stačilo. Jenže kolik máme u nás slouhů západních plutokratických liberálních kapitalistů, kteří se jako vyžírkové tohoto systému mají dobře. Toť otázka.

lubkral
22. 12. 2023 12:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Na pravidlech západu? Jako je vydírání, vykrádání nerostného bohatství… Vydírání ekonomik? Na “Oranžových revolucí”, krvavých Majdanech?

Frank1
23. 12. 2023 09:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Kecy zapadnich degeneratu neberte vazne. Videji to nanosem prolhane propagandy na KoZa, ktera je kazdy den sprchuje.