politika

ZLATO: Česká republika má už jen devítinu ze 70 tun, které měla při svém vzniku

Česko má v rezervách necelou devítinu ze 70 tun zlata, které získala po zániku federace v lednu 1993.

Vyplývá to z tzv. zlatého indexu, který vytvořili analytici společnosti Zlato, jednoho z největších prodejců investičního zlata na tuzemském trhu. Informovala o tom agentura ČTK (viz ZDE).

Máme nejméně zlata na světě

ČNB měla ke vzniku republiky před 27 lety v držení 70 tun zlata v devizových rezervách, které nově vzniklému státu připadly na základě rozdělení federace. Bylo to více než dva a čtvrt milionu troyských uncí zlata.

Na konci loňského roku ale bylo v zásobách ČNB už jen něco málo přes čtvrt milionu uncí, jak vyplývá z údajů centrální banky. Pokud jde o poměr zlata v centrální bance k celkovým devizovým rezervám, aktuálně je podle dubnové statistiky Česká republika s 0,3 procenta na posledním počitatelném místě na světě.

Česká republika jde proti proudu

Podle ekonomického publicisty Rudolfa Marka jde ČNB proti proudu.

Zatímco např. Slovensko od rozdělení federace zlato z devizových rezerv v podstatě neprodávalo, Maďarsko v letech 2018 a 2019 nakoupilo 31,5 tuny zlata. Polská centrální banka pak za poslední dva roky do svých devizových rezerv pořídila 125,7 tuny zlata. Zatímco Česko se za posledních pět let zbavilo více než tří tun zlata a nekoupilo ani unci, sousední Rakousko má v sejfech centrální banky uloženo 280 tun zlata, které tvoří 55 procent devizových rezerv.

Rudolf Hruboň
https://bit.ly/3gtWYke

sdílet na

10 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Administrátor
27. 5. 2020 18:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Za 27 let nechat zmizet téměř 60 tun zlata, to je dobrý výkop a to se nemluví kam se poděly kameny, tam je ticho po pěšině. Ale my jsme v klídku. V klídku by ale neměla být mladá generace, jako je Minář a měla by procitat na těch jejich shromáždění a volat po auditu, kam že se podělo naše zlato a další cennosti a majetek tohoto státu a volat po zodpovědnosti všech těch naši vlád a státníků. Kde je ta voda, co se domněle vaří na každé prase,..nevyvařila se?comment image

V USA odsoudili expremiéra Tošovského za vážnou nehodu. Bude platit pokutu $250
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/414081/v-usa-odsoudili-expremiera-tosovskeho-za-vaznou-nehodu-bude-platit-pokutu.html

Editor
27. 5. 2020 19:51
Odpovědět  josh-xy

Slyšel jsem, že se tratilo nejen na ceně zlata, ale že podstatná část byla ve zlatých mincích, hodně mělo být dukátů s Franc-Josefem, které se dávaly kmotřencům při křtu a i jiných mincích, které mají cenu nejen vlastního zlata, ale i numismatickou. Prostě kšeft jak noha, proto si žije v NY poměrně spokojeně.

Administrátor
27. 5. 2020 20:25
Odpovědět  scipio

Spokojeně a bez vrásek, asi. Všechno je tak nechutný,…?

Juraj
29. 5. 2020 14:07
Odpovědět  josh-xy

Fico chtěl také v roce 2019 “osvobodit” Slovenské měnové zlato ze spárú GB a dovézt ho na Slovensko.
Naštěstí pro Slovensko to nestihl udělat…

Administrátor
29. 5. 2020 16:23
Odpovědět  Juraj

Juraji, toť otázka. Zlato tam téměř nic nevydělává, protože je zhodnocené cca 0,2-0,4%, ale je psáno a dáno, že tam zlato je. Zlato tam ukrylo československo před fašisty a to by dobrý skutek. Kdyby zlato dovezli, tak pak stačí jednoho vykutáleného guvernéra a zlato se dovede vypařit. Druhá věc byla obava z Brexitu a teď další přichází z krize a případně z toho, že se něco může odehrát, pak by bylo lepší doma na něm kdesi v hlubinách, jak ve Švajcu sedět;).

Editor
29. 5. 2020 22:26
Odpovědět  Juraj

Zrovna UK bankám bych moc nevěřil, co se týká spolehlivosti a hlavně přístupu držitele depozit k vlastním prostředků. Venezuela má miliardy dolarů v londýnských bankách a nemá k nim přístup. Depozitum státu v bankkách v cizím státě znamená, že pokud se aktuální vláda nelíbí těm, kdo dané banky ovládá, prostě se nedostane ke svým prostředkům. Typicky jako kdyby rodina měla peníze v bance a najednou se banka rozhodla, že jim je nedá, přijde sociálka a sebere jim děti. Kdyby vlády EU, NATO a USA mohly, seberou Venezuele kde co pod záminkou, že stát nezajistí obyvatelstvu něco. Cokoliv. Léky, potraviny a podobně. Totéž s tím zlatem. Měnové zlato státu nepatří do ciziny. Pravda, Slovenské nemá vlastní měnu. Skočilo na €špek

Anonymní jméno komentáře
30. 5. 2020 00:21
Odpovědět  Janinna

Děkuji ,proč se zrušilo EET,?jakej je tomu důvod,přeci se vědělo proč se zavedlo aby nekradly!!

Editor
30. 5. 2020 10:28

ony kradou jenom ženský? (pro méně chápavé, přičestí minulé)