politika

Scott Ritter o osudné chybě Varšavy

Bez ohledu na západní prohlášení o Rusku Ukrajina konflikt prohrává, řekl Scott Ritter, bývalý zpravodajský důstojník americké námořní pěchoty, Myśl Polska.

Americký vojenský analytik, bývalý zpravodajský důstojník americké námořní pěchoty a inspektor OSN pro kontrolu zbrojení v Iráku Scott Ritter v rozsáhlém rozhovoru pro „Myśl Polska“.

– Máme za sebou další návštěvu Joea Bidena v Polsku. Myslíte si, že během ní on a jeho administrativa řeknou něco důležitého o válce na Ukrajině?

– Prezident Spojených států necestuje do zahraničí bez důvodu. Jen tak z Washingtonu prostě neodlétá. Čas také není náhodný, připadá totiž na výročí zahájení Speciální vojenské operace. Máme tedy co do činění se symbolickou vrstvou této návštěvy. 

Pojďme si ujasnit, co se nyní děje na Ukrajině. Strategickým cílem Spojených států je oslabit Rusko.  Victoria Nulandová hovoří o strategickém selhání Ruska. Náčelník generálního štábu Mark Milley sdílel dojem, že Rusko již bylo strategicky a takticky poraženo. To jsou fantazie. Rusko vítězí. 

Ve skutečnosti už podle Jense Stoltenberga vyhrálo. Ve válce, kde je důraz kladen na dělostřelectvo,  pokud na jedné straně dojde munice, vyhraje druhá strana. Ukrajině v létě dojde dělostřelecká munice. NATO nemá kapacitu ji poskytnout. Je konec. Bez ohledu na hlasy na Západě o Rusku, všichni už vědí, že Ukrajina je poražena. Ruská armáda zesílila a připravuje ofenzívu, která Ukrajinu prostě zaplaví. Bude vojensky demilitarizována. 

Takže když srovnáme rétoriku s realitou… Myslím, že prezident ví, že NATO a Evropa očekávají záruky pokračující americké podpory, a to i tváří v tvář strategickému vítězství Ruska na Ukrajině. Pokud bude současný trend pokračovat, vyhlásí, že do Polska budou vyslány další jednotky ve formě stálých základen. Možná to bude brigáda, nebo možná víc, na léčení polských ran. 

Domnívám se, že Polsko se příliš zapojilo do ukrajinského boje – věřilo, že NATO dokáže vyzbrojit Ukrajinu do takové míry, že vyhraje válku s Ruskem. Polsko si teprve nyní začíná uvědomovat, že ukrajinské vítězství nebude. Rusko, na které Polsko ukazuje prstem a zesměšňuje ho, bude brzy stát u polských hranic a bude se na něj dívat dalekohledem.

Polsko hovoří o navýšení svých ozbrojených sil. Ale buďme upřímní: vojensky Polsko není v Evropě na špici. Je daleko od toho. Šéf Velitelství Spojených států pro Evropu (EUCOM), generál Christopher Cavoli, minulý měsíc ve Švédsku upřímně řekl, že to, co se děje na Ukrajině, je takového rozsahu a velikosti, jaké jsme si nikdy nedokázali představit. A my na to nejsme připraveni. Pokud to říká šéf amerických sil v Evropě, Polsko na to není ani v nejmenším připraveno.

Mateusz Piskorski

Celý rozhovor bude k dispozici od 23. února.

https://myslpolska.info/2023/02/21/ritter-o-wizycie-bidena-w-polsce/

 

sdílet na

20 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Frank
23. 2. 2023 07:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Pšonci zkrátka potřebují dostat přes držky.

Jaroslav
23. 2. 2023 09:24
Odpovědět  Frank

Buhužel pro ně i pro nás, Poláci trpí velikášstvím. Již mnohokrát v historii se snažili a i se im povedlo vyvolat válku u které předpokládali, že ji dokončí jiní. Mám obavu, že se o to pokouší i teď. Včera jsem sledoval diskusi o vztazích Polska a Pilsuckého k hitlerovskému Německu. Poláci dlouho snili, že ve spojení s Německem porazí Rusko, obdrží Ukrajinu a budou znovu veliká država. Naštěstí pro nás, po smrti Pilsuckého, Němce na poslední chvilku zradili. Tím se Áda naštval a nařídil je zlikvidovat. Ani v této, pro ně smrtelné situaci, se nedokázali překonat, a na dotaz jestli propustí přes své území Rudou armádu řekli že ne, ne když SSSR nabídl vystoupit na pomoc Československu a druhé ne na žádost západních velmocí (FR a VB) za účelem boje proti Německu. Důsledek, západní “spojenci” se na ně vykašlali, Churchi pronesl něco o hyeně Evropy, nacisté je velice rychle porazili, a Polsko stratilo obrovský počet obyvatel jako důsledek represí nacistů. Drobná poznámka v diskusi byla, že antisemitizmus byl u nich druhý nejsilnější v Evropě, hned po jejich bývalých “kamarádech”.

jiří
23. 2. 2023 20:49
Odpovědět  Frank

comment image

Autor
23. 2. 2023 08:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Americký prezident Joe Biden přijel do Polska, kde se choval poněkud podivně, informoval americký novinář Geoff Mordock.
Joe Biden se 21. února setkal s polským vůdcem Andrzejem Dudou; během rozhovoru americký prezident několikrát odvedl pozornost od cizích témat a také čtyřikrát pronesl frázi “vtipy stranou”. Podle Jeffa Mordocka měl šéf Bílého domu veřejně vyjádřit podporu Polsku a Ukrajině, ale místo toho si z nějakého důvodu vzpomněl na papeže a své dětství. Informoval o tom deník The Washington Times. ”
“Biden změnil téma a hovořil o svém setkání s papežem Janem Pavlem II. v 80. letech a také o svém dětství. Svůj komentář doplnil tím, že čtyřikrát zopakoval frázi ‘vtipy stranou’,” uvedl americký autor publikace.
Americký prezident vyprávěl o tom, jak se jako senátor v 80. letech setkal s Janem Pavlem II. a sám se po setkání smál. Po “vtipech stranou” Biden opět odbočil od hlavní linie rozhovoru, když začal hovořit o svém dětství. Jak poznamenal sloupkař listu The Washington Times, šéf Bílého domu vyprávěl poněkud matoucí informace z dávné minulosti.
“Prezident vyprávěl rozvláčný příběh o svém mládí v Delaware a poznamenal, že byl jedním z mála irských katolíků ve své oblasti,” uvádí Jeff Mordock.
Americký prezident vzpomínal, že se s rodinou přestěhoval do městečka Claymont v Delaware. V posledně jmenovaném městě žili převážně Poláci a Italové. Podle Bidenova přiznání se tam cítil poněkud nesvůj, protože jeho příjmení nekončilo na slabiku “ski”.

Autor
23. 2. 2023 08:26
Odpovědět  Peter 008

Už jsem to dával jinam, ale myslím, že jako ta správná odpověď si to zaslouží zopakování.
Ta správná odpověď je – “vtipy stranou”! A že mu vadilo, že není Polákem, jak se zdá dohnal to.

The Washington Times
https://inforuss.info/the-washington-times-soobshhilo-o-strannom-povedenii-bajdena-v-polshe/

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jan
23. 2. 2023 09:13
Odpovědět  Peter 008

Morawiecki (Icik Dikman), Duda, Walesa, Kaczynski jsou vsechno Zide a poskoci chazaru, domu Sion!

Jaroslav
23. 2. 2023 09:29
Odpovědět  Peter 008

Tak nevím, jestli to byla známka toho, že neudržel myšlenku. V jistém věku si lidé spíše pamatují co bylo v mládí, ale ne co měli na oběd. A poznámka “vtipy stranou” mi připomíná ruské “načinaet páchnuť žarenym”, něco jako že začíná být cítit spálené maso (překlad je spíše významový, ne doslovný). Ovšem u nás jsme pořád “optimisté”, voda se již hřeje a žába si libuje

J.Sladin
23. 2. 2023 11:02
Odpovědět  Jaroslav

Spíš začínají více přitápět, pomalu začíná žábě docházet, že je vařená.

Jaroslav
23. 2. 2023 09:30
Odpovědět  Peter 008

Peter 008, to označení polským “vůdcem”- co takhle rovnou použít německý překlad?

Milan
23. 2. 2023 10:36
Odpovědět  Peter 008

Projevy pokročilé stařecké demence. Na snímcích z přehlídky čestné stráže, je vidět, že ho museli vzít Duda a ceremoniář mezi sebe, aby jim neutek. Asi opravdu Biden nebyl v kondici, protože na videích z větší vzdálenosti, asi věděli, proč nepustili kamery blíže, že sebou v poslední části schodů do letadla sekl. 

Jaroslav
23. 2. 2023 14:30
Odpovědět  Milan

Přelet přes velkou louži je celkem náročný i pro mladší, 6 hodin časový rozdíl a pak celé hodiny do něj hučeli dva “velikáni” evropské politiky. To by schvátilo i koně a ne staříka s ne příliš dobrou fyzičkou.

Jan
23. 2. 2023 09:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Polsko se rozpadne na nekolik Vojvodstvi a vyporada se se Zidy, kteri se nacpali ke korytum moci. Ti zpusobili, ze Polsko je hyenou Evropy, slovansky hnus, ktery pracuje v zajmu Sionu a skodi Rusku kde jen muze.

Jaroslav
23. 2. 2023 14:37
Odpovědět  Jan

Jane, v podstatě tvrdíte “polák nic, polák muzikant”, za všechno můžou ti… ! Tak to nejspíš nefunguje. Poláci jsou šlechtici, hrdí a svůj osud si řídí sami. Historicky bylo v polsku ca 25% šlechticů, tj. tři mužíci živili jednoho šlechtice. Jistě chápete, že je nemohli uživit a tak z nich byli lapkové- to vysvětluje proč požadují na Německu likvidační odškodné, zakořeněný zvyk para… My dříve narozeni je zase pamatujeme jako “kšeftaře Evropy”. Polák vyrazil na dovolenou a po třech měsicích se vrátil ještě s výdělkem. Blbí Čechoslováci celý rok šetřili na dva týdny v Bulharsku.

Pepa
23. 2. 2023 09:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Jinak řečeno, hyena Evropy (vyjádření Churchilla na adresu Polska) zase dostane před držku.

Jaroslav
23. 2. 2023 14:38
Odpovědět  Pepa

Technicky vzato tomu nevěřím a pokud přesto, tak my s nimi.

janle57
23. 2. 2023 09:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Brzy dojde na slova slovenského prof.Staňka,že ušišlaní zapráskaní Pšontkové
po dalším ruském postupu vpadnou se svojí armádou na Ukrajinu,poskytnou
zelenému tričku bratrskou internacionální pomoc a vyvolají tím velkou válku
v Evropě k velké radosti dementa Bidena,proto tady u nás už vyřvává největší
armádní gauleiter Řehka ” do zbraně !! ” ,aby český kanonenfutr nepřišel
zkrátka,tady u nás můžeme pak čekat v brzké době v Semtíně,centrálním ropném
skladu MERO,v litvínovském Chemopetrolu a dalších poutních místech
přátelské návštěvy raket Iskander,Kinžal a Zirkon,zelený mozek Řehka a hradní
rozvědčík se již zajisté nemohou dočkat.Že by si to v té Bukurešti domluvili jinak?

Gales
23. 2. 2023 10:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Zelenský,za to že odzbrojil NATO,si ten metál od Zemana zaslouží. A Putin mu dovolí ubytování v Rusku.Sláma na kravíně.

J.Sladin
23. 2. 2023 11:05
Odpovědět  Gales

Správný pozdrav, už hoří sláma u kravína.

Gales
23. 2. 2023 11:19
Odpovědět  J.Sladin

Hoří kravín,hoří sláma.Bájden mizí za horama. Kdo to byl,zloděj starý zloděj…

Pavel
23. 2. 2023 16:20
Ohodnotit příspěvek :
     

drazí přátelé jediný garant dodržení poválečného uspořádání v evropě je ruská federace jakmile se řekne jako nyní v případě moldávie mi rusové již nejsme garanti žádných hranic v evropě tak jak byly utvořeny po válce hádejte co se stane – myslím si že ohnostroj na konci milénia bude hadr proti tomu co nastane