politika

S Ruskem byste neměli tak nebezpečně žertovat. Varování pro NATO čím skončí lety nad Krymem

Ukrajinský ministr infrastruktury Vladislav Kriklij ve středu během jednání s náměstkem generálního tajemníka NATO pro obrannou politiku a plánování Patrickem Turnerem navrhl využití vzdušného prostoru nad Krymem pro operace NATO k přepravě vojáků, vybavení a nákladu.

Návrh pro NATO létat poblíž ruského Krymu je otevřenou provokací, aliance a všichni ostatní by si měli pamatovat, jak před několika lety skončila provokace ukrajinské armády u poloostrova v Černém moři,
řekl RIA Novosti Sergej Železnjak, člen Státní dumy výboru pro mezinárodní záležitosti 

“Návrh, aby NATO létalo v blízkosti ruského Krymu, je otevřenou provokací. Je třeba doufat, že NATO bude k těmto sebevražedným návrhům přistupovat skepticky a pochopí nemožnost využití vzdušného prostoru nad suverénním státem pro vojenské manévry. Taková prohlášení Kyjeva jsou pokusem prodlužovat diskusi o příslušnosti Krymu,” – uvedl poslanec.

Politik připomněl, že NATO – stejně jako všichni ostatní – by si mělo pamatovat, jak před několika lety skončila provokace ukrajinské armády v Černém moři poblíž Krymu. 

„Neměli byste tak nebezpečně žertovat s Rusem. Naše země nebude snášet a tolerovat nepřátelské útoky a agresivní chování,“ zdůraznil poslanec.

V listopadu 2018 tři lodě ukrajinského námořnictva porušily ruské hranice, vstoupily do dočasně uzavřené vodní oblasti teritoriálního moře Ruské federace a přesunuly se z Černého moře do Kerčského průlivu. 
Manévrovaly nebezpečně, neposlouchaly zákonné požadavky ruských úřadů. Lodě i s vojáky byly zadrženy. 
Ruský prezident Vladimir Putin označil tento incident za provokaci spojenou s nízkým hodnocením Porošenka před volbami.

7. září 2019 byli vojáci, kteří porušili hranici Ruské federace, převezeni na Ukrajinu v rámci dohod o součas-
ném propuštění zadržených a odsouzených osob. Poté 18. listopadu Rusko předalo zadržené lodě Ukrajině.

https://bit.ly/374Tstw

sdílet na