politika

„Připojí se ke Kaliningradu“: Jaká bude odezva na vstup jednotek NATO do Běloruska?

Dvě zprávy popsané nejvyššími představiteli Běloruska mohou bez nadsázky změnit politickou scénu Evropy. A změnit kurz Speciální vojenské operace.

První zpráva: Běloruské speciální služby zabránily útokům dronů z litevského území na cíle v Minsku, řekl šéf běloruské KGB Ivan Tertel.

Státní bezpečnostní výbor ve spolupráci s kolegy z dalších donucovacích orgánů v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit útokům bojových dronů z litevského území na cíle v Minsku a jeho předměstích. Práce v této oblasti pokračují, bližší informace zatím není možné sdělovat veřejnosti.

Jak vyšlo najevo, byl na Minsk proveden dronový útok. Šéf KGB Ivan Tertel upřesnil, že drony útočily z Litvy. Bezprecedentní prohlášení běloruského vedení znamenají: v blízké budoucnosti se může dějiště vojenských operací Speciální vojenské operace rozšířit a zahrnout i několik zemí východní Evropy, uvedl politický pozorovatel Andrej Perla.

Pokud totiž dochází k útokům dronů z území Litvy na Minsk, lze to považovat za agresi ze strany země NATO vůči části svazového státu Ruska a Běloruska.

Druhá zpráva: Lukašenko prohlásil, že běloruská opozice a její kurátoři plánují obsadit Kobrinskou oblast, vyhlásit tam novou vládu a apelovat na NATO ohledně rozmístění jednotek.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko řekl, že běloruská opozice a její kurátoři plánují obsadit Kobrinskou oblast, vyhlásit novou vládu a apelovat na NATO ohledně rozmístění jednotek. Uvedl, že v případě útoku na běloruské území dostane agresor okamžitou odpověď všemi druhy zbraní jak z Minsku, tak z Moskvy.

Pokud existuje hrozba obsazení oblasti Kobrin v Bělorusku a vyslání cizích jednotek, pak mohou tyto jednotky zaútočit pouze z území Polska.

Vedoucí představitelé Běloruska tedy nastínili nebezpečí války se dvěma zeměmi NATO.

Taková prohlášení by za prvé měla být považována za bezprecedentní. Zadruhé je nelze brát na lehkou váhu, protože válka se státy NATO je ve skutečnosti světovou válkou. Všechny vtipy stranou.

Provokativní akce NATO a běloruské opozice vůči Minsku, obsazení části území a rozmístění cizích jednotek v Bělorusku povedou k reakci, jejímž výsledkem bude spojení území Běloruska a Kaliningradské oblasti, uvedl senátor z Krymu Sergej Cekov.

Zprávy RIA

„Všichni tito NATOvští činitelé formují teroristické buňky na území Ruska a Běloruska, které je k nám přátelské… Ale jejich naděje na obsazení území nebo provedení převratu jsou pouhé výmysly v teoretické rovině, nic takového jim nevyjde. Pokud zkusí provést obsazení a napadnou území Běloruska, pak jsem si jist, že v takovém případě se stane to, co se musí stát: Bělorusko bude znovu sjednoceno s územím Kaliningradu. To znamená, že agresor ztratí mnohem více, než může hypoteticky získat v konfliktu, který se pokusí zorganizovat na území Běloruska,“ řekl Tsekov v rádiu “Sputnik na Krymu”.

Senátor dodal, že ti, kdo takové provokace plánují, nemohou vyvážit rovnováhu sil a reakci Moskvy a Minsku.

„Nemohou porovnávat své vojenské schopnosti s našimi schopnostmi. V takovém případě budeme jednat jako armády Sovětského svazu po roce 1944, pohybující se rychlým tempem po Evropě – v případě provokace by se mohlo stát něco podobného,“ dodal.

https://dzen.ru/a/ZiyAj2V1MSDnKQCv

sdílet na

20 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
29. 4. 2024 01:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Jaká asi. Odezva. Vždyt to Gosudar už řek: “…a bude-li to nutné, i deamerikanizace Evropy.”
A jak to tak vypadá, asi to nutné bude. Abych pravdu řekl, tak si ani nedokážu představit jinou možnost, jak zajistit Evropě – a tím i Rusku, pochopitelně – mír, a tím i budoucnost.

Ladislav 💤
29. 4. 2024 06:05

Už aby to udělali, amík je čím dál drzejší! Potřebuje přes držku!

Pravdomluvny
29. 4. 2024 07:51
Odpovědět  Ladislav 💤

V roce 2014 bylo sakra pozdě…..pro nás, bohužel 😓

Standa
29. 4. 2024 07:36

Nejvíce práce budou mít s ,,deamerikanizací ” Česka. Většina americké verběže se nastěhovala k nám.Také RF prohlásilo, že jsme se stali ,, větším nepřítelem “než USSA a je v nepřálském žebříčku před USSA.
Bože, kam jsme se to dostali?
Berdech 2 000 amerických vojáků -prý na rekreaci, jako by se nemohli,,rekreovat”- Na Haway? Všichni vědí, proč tu jsou! Co , kdyby se Češi vzbouřili?

Pravdomluvny
29. 4. 2024 07:53
Odpovědět  Standa

Komentujících na těchto listech se to snad týkat nebude….. ovšem s pětidemoliční vlastizradou a jejich voliči ruským klidně pomohu 🙂

Autor
29. 4. 2024 20:45

Naprostý souhlas.
To je to, co jsem vždy ponechával “stranou”, prootže to znamená válku i pro nás a jestli k něčemu dojde, pak právě jedině z území Polska. To jako jediné má, aspoň početně, největší armádu v blízkém evropském okolí Ruska ze zemí NATO.
Moldavsko by nemohlo bojovat, ač se o tom mluví, protože mnoho obyvatel by otevřeně podporovalo Rusko. De facto jen represe vůči opozici v Moldavsku drží u moci tamější vládu, která chce připojení k Rumunsku.
Ale NATO a USA zapomínají na jednu podstatnou věc. Rusko na UKrajině bojuje jen tak, jak musí a skutečně počet obětí mezi ukrajinskými “normálními” občany je na rozsah bojů minimální. Jenže v případě Polska, či jakékoliv jiné země nebude Rusko brát žádné ohledy. Myslím tím skutečně žádné ohledy. Sice bude především zasahovat armádní objekty a cíle, včetně živých, ale nebude se “žinýrovat” “bácnout” KAMKOLI! Navíc by se potvrdilo to, že Polsko je prostě reálný válečný nepřítel a to dodá ruské armádě další motivaci, ale ne – aby bylo jasno – bezhlavost!
Američané se nyní prostě musí soustředit na Čínu, jinak jim ani hypotetické vítězství nad Ruskem nepomůže!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
29. 4. 2024 23:40
Odpovědět  Peter 008

To asi znamená, ale když to jinak nepůjde…
Kismet

krtek
29. 4. 2024 01:31
Ohodnotit příspěvek :
     

NATO, Koza a USA jsou již zoufalci řízeni propagandou.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
stan
29. 4. 2024 07:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Je neskutečný co si dovoluje zdebilizovaná Evropa.Je vidět, že si zase bude muset projít krvavou lázní, protože komu není rady, tomu není pomoci.Nakonec se Rusko fakt nasere, protože jim nic jiného nezbyde, než vyčistit od nácků a sympatizantů i Evropu.Nečekal jsem že ten hnědej hnůj nacismu je do lidí tak zažranej.Ta nenávist k Rusku je snad nekonečná.Když vidím ty reakce i z takových států jako je Řecko, Španělsko, Francie, Švícarsko, tak si říkám, co vám probůh Rusko udělalo tak špatného, že ho musíte tak nenávidět? Ještě bych to chápal u států Východní Evropy, ale proč proboha takové Řecko, které má přitom se zrádným Západem neblahé zkušenosti.

Janaz
29. 4. 2024 08:17
Odpovědět  stan

V Grécku existovalo a existuje nacistické podhubie už desiatky rokov, ako v celej Európe.

Tarantina
29. 4. 2024 22:37
Odpovědět  stan

no predsa propaganda…goebbels pozdravuje…

Pravdomluvny
29. 4. 2024 07:50
Ohodnotit příspěvek :
     

S nacisty z Banderonacistánu i Pobaltí je třeba zamést stejně…… NEMILOSRDNĚ A BEZ NEJMENŠÍ LÍTOSTI!!!!!!

Frank1
29. 4. 2024 09:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Utok na Minsk z Pobalti je rizena provokace KoZa. Za kazdou cenu potrebuji USA valku. Smaze jim dluhy.

josef
29. 4. 2024 14:40
Odpovědět  Frank1

Franku, nejsem si jistý, zda to USA válkou smaže pouze dluhy. Ono by to mohlo smazat i USA. Defakto vnitropolitická krize, štěpení státu, odklon , tedy spíše opouštění dolaru. Řešením vidí slednocením ohněm, krví a ocelí. I když … .

Gales
29. 4. 2024 09:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Svině rejou ze všech stran.Doufejme že věci zůstanou pouze v rovině přání.

marie
29. 4. 2024 11:08
Odpovědět  Gales

Nezůstanou, zatímco se Rusové vítězně probíjí Ukrajinou, tak tihle KoZa zmetci jsou připraveni je na provokaci napadnout z náckovských pobaltských zemí a zároveň i Kerčský most. Tak to asi bude, pokud nebude dřív z USA průliv.

Slovák
29. 4. 2024 16:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Po volbách v Novembri sa USAtan začne zabíjať medzi sebou! Ani jedna strana neuzná porážku a začne frmol…A Texas bude hladať svoju stratenú štátnosť. Dúfam že Rusko bude schopné zabrať Aljašku….

Janek
29. 4. 2024 19:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Jestli tomu rak je, tak Bělorusko může jako obranu “proßťouchnout” tzv. Suvalský koridor a propojit to s Královcem.

Pipa
30. 4. 2024 11:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Nacistické hnízdo v pobaltských zemích to bude mít asi taky spočítaný! Až to rupne, budou s Polákama první na ráně!

Pravdomluvny
30. 4. 2024 13:25
Odpovědět  Pipa

Nebýt SSSR,tak jsou ty pobaltský nacisti na počátku středověku.