politika

Poradce prezidenta Středoafrické republiky: země je připravena přijmout ruskou vojenskou základnu

Středoafrická republika žádá Rusko, aby v zemi vybudovalo vojenskou základnu a už k tomu vyčlenila speciální pozemek. 

Poradce prezidenta Středoafrické republiky, pan Fidèle Ngouandika, učinil v rozhovoru pro agenturu Africká iniciativa následující prohlášení:

Rádi bychom, aby Ruská federace vybudovala svou vojenskou základnu ve Středoafrické republice, vláda již poskytla místo v Beringu, 80 km od [hlavního města] Bangui, kde je mezinárodní letiště”.

Poradce prezidenta Středoafrické republiky upřesnil, že na místě, které africká země poskytuje Rusku na výstavbu vojenské základny, jsou již kasárna a po přípravě infrastruktury bude schopna pojmout 10 000 ruských vojáků.

Účelem přítomnosti ruské armády ve Středoafrické republice je vycvičit naše vojáky, aby byli disciplinovaní, respektovali lidská práva, aby učili naše vojáky chránit území, protože Ruská federace je přední jadernou vojenskou mocností na světě“. 

Fidèle Ngouandika je přesvědčen, že „na světě neexistuje žádná země, která by mohla vojensky ovládnout Rusko“.

Jsme na 1000% oddáni Rusku a věříme, že Ruská federace by měla zůstat s námi. Pokud nás dnes Rusko opustí, ti ze Západu, kteří s námi byli od získání nezávislosti a kteří pro naši zemi nic neudělali, nás sežerou“ uvedl poradce prezidenta Středoafrické republiky.

Připomněl také, že v roce 2014 rozhodnutím OSN byl do země vyslán vojenský mírový kontingent MINUSMA, který zahrnoval 12 tisíc vojenských a dalších specialistů:

Nic neudělali, nepřinesli mír, ale díky Rusku u nás máme mír. Doufáme, že příkladu, který dáme zde ve Středoafrické republice, budou následovat všechny země na kontinentu, aby Afrika byla silná a vojensky nezávislá.“

Podobné prohlášení o možnosti rozmístění ruské vojenské základny již učinil velvyslanec Středoafrické republiky v Rusku.

Vznik ruské vojenské základny ve Středoafrické republice vyřeší bezpečnostní problém.

Vznik ruské vojenské základny na území Středoafrické republiky by umožnil posílit tamní bezpečnost. Jednání o vytvoření základny probíhají mezi resorty obrany obou zemí, řekl ruský velvyslanec v Bangui Alexandr Bikantov v rozhovoru pro TASS.

„Není pochyb o tom, že v případě realizace projektu vytvoření ruské vojenské základny na území Středoafrické republiky se situace v zemi stane bezpečnější, což posílí základ pro ochranu suverenity Středoafrické republiky a zvýšení blahobytu dlouho trpícího středoafrického národa. Projekt otevření vojenské základny je v rámci vyjednávacího procesu mezi ministerstvy obrany obou zemí,” řekl velvyslanec.

Úřady Středoafrické republiky by také rády zvýšily počet ruských instruktorů v zemi, ale o konkrétním načasování a možné velikosti kontingentu se stále diskutuje, řekl Bikantov.

„Oficiální orgány Středoafrické republiky se v různých dobách vyslovily pro zvýšení počtu ruských zástupců. Konkrétní načasování a počet ruského vojenského kontingentu je však třeba ještě upřesnit,“ uvedl diplomat s tím, že v zemi je v současné době 1890 ruských instruktorů, včetně vojenských specialistů různých profilů a také instruktorů pro národní policii a četnictvo.

Bezpečnostní situace v SAR se podle jeho slov zlepšuje díky armádě země s podporou ruských instruktorů.

„Bezpečnostní situace v zemi má tendenci se postupně zlepšovat. Především díky schopnosti vládní armády Středoafrické republiky s konzultativní pomocí ruských instruktorů rychle reagovat na hrozby a úspěšně je eliminovat,“ poznamenal Bikantov s tím, že bezpečnostní výzvy přetrvávají.

Upřesnil, že odstranění nelegálních ozbrojených skupin ve Středoafrické republice se doplňuje politickým urovnáním, včetně odzbrojení a rehabilitace bývalých ozbrojenců. 

„V praxi však opouštějí ozbrojený boj pouze ty skupiny, které byly poraženy nebo vážně oslabeny vládní armádou s podporou ruských instruktorů. Naše role je zde klíčová a máme být na co hrdí,“ uzavřel diplomat.

https://1url.cz/wuIea

sdílet na

11 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ijn
19. 1. 2024 23:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Slované rozvíjeli spolupráci s III. světem,….agloSSasové jej rabovali až ničili, …a Afričani to už konečně pochopili a jasně se rozhodli pro RF (a dříve i ČSFR byla účastná na rozvoji Afriky např. do Libye jsme dodali 106 letadel Albatros v ceně kurzu 1,- Kčs = 1,- USD, proto měli české podniky zakázky a ČR vyrovnaný státní rozpočet (zbylo i na financování stavby Dukovany + přehrady +Metro + přes 2 mil. nových bytů,…..atd.)

Jura S
20. 1. 2024 16:04
Odpovědět  ijn

I ta opička není blbá, když ji pošleš na strom a nasbírá 100 banánů a ty jí nedáš ani jeden, dva, to samý kormoráni na špagátku v Asii, lovit ryby budou ale na fajront se musí přecpat…. pak se na tebe “VYONO” …

20. 1. 2024 00:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Koukám, že se Surovikin tumluje…

Frank1
20. 1. 2024 09:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Aricanum netreba neco vykladat. Stovky let parazitovani zapadu na jejich surovinach, represe jejich vladami dosazenymi a uplacenymi zapadem jim daly to spravne chapani situace. To jim uz zadna prolhana zidovska propaganda nevezme.
Francie bali kufry po staletich vykradani svych kolonii.
Surovikin a jeho team se postaraji, aby ta zmena preferenci v Africe byla trvala. Je tam jeste spousta kolonii zapadu, kde je treba provest prevrat.

Gales
20. 1. 2024 11:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Vono se to vyrovná. – ,,Naši” politici zase chtějí vojenskou základnu USA u nás.

Pravdomluvny
20. 1. 2024 12:05
Odpovědět  Gales

Pětidemoliční vlastizrada tady věčně nebude.
Po prohře Banderonacistánu a výhře (snad) Trumpa si Petro Fialenko Banderonacistovič a ta afroamerická 3,14ča vyskakovat přestanou…..🤔

Jura S
20. 1. 2024 16:01
Odpovědět  Pravdomluvny

Užijí si rozhled na vášnivé davy, tak jako Mussolini s chotí :-)))

Pravdomluvny
20. 1. 2024 17:40
Odpovědět  Jura S

Clara Petacciová byla milenka Mussoliniho,ale jinak jim (i celé pětidemoliční vlastizradě) pohled na davy z výšky přeji…..😅😅😅

Mee Twoo
21. 1. 2024 03:57
Odpovědět  Pravdomluvny

věčně ne.
ale pořád ještě i za tu chvíli, co jim zbývá (protože příští volby vyhraje babiš, kterej bude -za plnění novin hrdinskejma kecama jak “nedovolí” a “ochrání”- v jejich práci pokračovat) můžou vcelku snadno stihnout posrat i ten zbytek.

Mike
20. 1. 2024 12:11
Odpovědět  Gales

Čím svobodnější a bohatší bude Afrika, tím méně afričanů bude chtít emigrovat do Evropy.

Pravdomluvny
20. 1. 2024 13:09
Odpovědět  Mike

Vaše nadšení nesdílím.
Myslím, že bohatí budou platit problémovým spoluobčanům za bordel na jiném kontinentu úplně klidně dál.