politika

“Požádejte o peníze Zelenského,” odpověděl sarkasticky šejk Mohammed bin Zayed Netanjahuovi

Prezident Spojených arabských emirátů Mohammed bin Zayed Al Nahyan vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby požádal Volodymyra Zelenského o peníze pro Palestince. Informoval o tom portál Axios s odvoláním na anonymní zdroj.

“Požádejte o peníze Zelenského,” řekl Mohammed bin Zayed Al Nahyan sarkasticky Netanjahuovi, cituje publikace Al Nahyana.

Tato reakce prezidenta SAE údajně následovala po Netanjahuově žádosti vyplácet dávky v nezaměstnanosti palestinským pracovníkům ze Západního břehu, kterým byl odepřen vstup do Izraele.

Odmítnutí emirátského prezidenta podtrhuje pozici mnoha arabských zemí, které prohlásily, že nebudou platit účet za zachování status quo na Západním břehu Jordánu a v Gaze po válce.

“Představa, že arabské země přijdou, aby znovu vybudovaly a zaplatily účet za to, co se v současnosti děje, je zbožné přání,” řekl agentuře Axios emirátský úředník.

Krátce po útoku Hamásu izraelská vláda uzavřela okupovaný Západní břeh Jordánu z bezpečnostních důvodů. To znamenalo, že více než 100 000 Palestinců, kteří žili na Západním břehu, ale před válkou pracovali v Izraeli, nemohli vstoupit na izraelské území.

Zhoršující se palestinská ekonomika a rostoucí nezaměstnanost v důsledku války zvýšily obavy mezi izraelským bezpečnostním establishmentem a Bidenovou administrativou, že by takové podmínky mohly vést k násilné eskalaci na Západním břehu Jordánu.

Ve snaze najít řešení problému, aniž by musel čelit členům své koalice, se Netanjahu pokusil přimět ostatní země, aby platily palestinským dělníkům.

Netanjahu se před několika týdny obrátil na Mohammeda bin Zayed a žádal o pomoc v souvislosti s Palestinci, uvedl izraelský představitel a zdroj znalý problému.

Mohammed bin Zayed řekl, že je připraven pomoci, ale když se Netanjahu konkrétně zeptal, zda by Spojené arabské emiráty byly ochotny platit palestinským dělníkům, emirátského prezidenta to ohromilo.

Podle zdroje Mohammed bin Zayed Al Nahyan nemohl uvěřit, že si izraelský premiér myslel, že by byl ochoten zaplatit za problém, který vznikl kvůli rozhodnutí Izraele nepustit pracovníky do Izraele.

Mohammed bin Zayed řekl Netanjahuovi, že to nemůže udělat, a pak sarkasticky navrhl izraelskému premiérovi, aby se místo toho obrátil na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, řekl izraelský úředník. Emirátský prezident řekl, že Zelenskij dostává spoustu peněz z mnoha zemí, takže by mu možná mohl pomoci.

Netanjahu veřejně i soukromě řekl, že nedovolí Palestinské samosprávě, která v současnosti řídí okupovaný Západní břeh, aby po válce hrála v Gaze jakoukoli roli, a odmítl myšlenku palestinského státu.

Jeruzalém a Washington by si přály, aby SAE, Saúdská Arábie a další arabské země převzaly odpovědnost za obnovu pásma Gazy po válce, říkají izraelští a američtí představitelé. Spojené arabské emiráty však veřejně prohlásily, že nebudou platit za rekonstrukci Gazy, pokud to nebude součástí dohody směřující k soužití dvou států.

https://1url.cz/ruZYs

sdílet na

17 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Albi
19. 1. 2024 22:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak to nebyl fórek, jak jsem si po přečtení nadpisu myslela?
Ta dysfunkce liberálních mozků začíná být – a to bez legrace – děsivá.

20. 1. 2024 00:11
Odpovědět  Albi

Tady máš něco na odlehčení. I když toho pána zrovna moc nemusím a volit ho nebudu, tak tady ho beru. A taky se mi líbí, jak je to tam všechno hezky seřazený.
https://www.youtube.com/watch?v=KD1mzmxhTPU
Některý pasáže jsem si, jak je mým zvykem, proklikával, ale způsobem, který mým zvykem není – dozadu, abych se ještě jednou pokochal, ne dopředu, bych přeskákal plky.
P.S. Ten Netanjahu je kouzelnej, žejo? Hele, nežijeme třeba v nějaký jiný dimenzi v nějaký absurdní hře? Tu svou, do které jsem se narodil, nějak nepoznávám. Furt čekám, že se třeba probudím do nějaké normálnosti a furt nic – opakovaně se probouzím se do ještě větších podivností. U frantíků buznovláda, u nás kleptokracie pod dohledem sousední kleptokracie pod dohledem zámořské kleptokracie pod dohledem “těch za oponou…” Jediná dobrá zpráva v poslední době je, že už máme kam emigrovat. Nakonec Tatry jsou taky hezký, žejo. A žádná jazyková bariéra.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
20. 1. 2024 01:12

Myslím, že máš pravdu, žijeme v podivné době, ale co s tím naděláme.

Jinak video výborné, už jsem si ho uložila a až někdy nebude nic zajímavého, budu si ho pouštět znovu. 🙂
Jen ty reklamy, ty už nacpou snad i do písniček nebo hlášení času!

A taky ti pošlu, co jsem našla dnes na jiném webu zas já – veselé “babišovny” to sice nebudou, ale zajímavé “dezinformace” to v každém případě jsou, i když ne nečekané, naopak. A může se to hodit do diskuzí s neznalými, protože jsou i s uvedením notoricky známých jmen autorů těch liberálních humanistů.
https://stefanharabin.blog.pravda.sk/2022/04/28/podstata-dnesnych-problemoch-na-ukrajine-je-dokonale-vystihnuta-vo-vyjadreniach-anglosasov-o-slovanoch-v-nie-tak-davnej-minulosti/

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
20. 1. 2024 01:54
Odpovědět  Albi

Podnětné… Ten odkaz. 🙂

Slovan
20. 1. 2024 08:41

Zdar, nemáš tam pak něco pro naasrránníí, když tohle je na odlehčení. 🙄
No pěkný zlatý důl ta naše maličká zemička a oni nás ti paraziti chtějí ještě zničit. Chtěl bych vidět to číslo, co se tuna od 90 rozkradlo. A pak tu někdo bude vykřikovat a lamentovat jak mu komanči ukradli kozí chlívek, který by se mu ještě v minulém století rozpadl. No k těm bratrům, neříkej hop dokud nepřeskočíš. Ještě není všem hrám konec. 🙋‍♂️

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
20. 1. 2024 16:23
Odpovědět  Slovan

Není, ale začíná se to vrbit.

Gales
20. 1. 2024 11:32

Všeci tuná kradnů ….. Je to potvrzené.

ijn
19. 1. 2024 22:15
Ohodnotit příspěvek :
     

My se musíme zajímat hlavně o další provokace NATO cvičení u Běloruských hranic v největším vojskovém nasazení od II.WW ……… POZOR NA HROZBYOD RF NA INFRASTRUKTURU ZEMÍ (ČR je v seznamu zemí RF podporující terorismus ) co nás čeká v důsledku chamtivých českých zbrojířů…!!!

stefan
19. 1. 2024 22:33
Odpovědět  ijn

Nuz co. Nakopnuta prdel s dirami okolo.

Dag
19. 1. 2024 22:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak to je vtipné. Už dávno mu měl nekdo říct,ať si tu válku oligarcha platí sám. Kolik asi činí jeho jmění?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
stefan
19. 1. 2024 22:36
Odpovědět  Dag

Europa zmrdu ho vyfinancuje. Strycek Sam zariadi. Zid nikdy nefinancuje jenom inkasuje.

19. 1. 2024 23:32
Ohodnotit příspěvek :
     

No jo…uplně vidím Židy…jak jim stojí vlasy hrůzou na hlavě…
Že tu prasáckou genocidu budou muset zaplatit ze svého 😀
To zase bude v Izraeli zakopaných pokladniček a “žebráků” na ulicích…
😀
Za tisíc let zase budou Archeologové mít co dělat… 😀
Pořád dokola stejné…
Nic neděsí Žida víc,než že to bude muset zaplatit 😀

Jura S
20. 1. 2024 15:34
Odpovědět  Veny232

Šmuel NEMŮŽE zlatáček pustit z rukou, což je zas dobře, se to pak dobře hledá… A “zaplatit” u toho by se mu chtělo blejt, to by jeho rodina brala jako generační pohanu !! Zvlášť zaplatit za “gojimy”

Gales
21. 1. 2024 10:19
Odpovědět  Veny232

Zelňáka najdou s provrtaným kolenem.Lakomec jeden.

Jaris.
19. 1. 2024 23:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Od Satanyahua je to typicka zidacka drzost! Zidak Zelensky sam jezdi po svete zebrat penize. Staty techto dvou valecnych degeneratu by svet nemel financne podporovat. Tecka.

sergej
20. 1. 2024 10:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Až alzák ukončí misi religiózníkům tak se vráti do ložumentu a už neodletí vládním speciálem za triko MPK a hradník půjde do konírny. 🙂

Jura S
20. 1. 2024 14:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Měl ho dát ještě za tu drzost somrování ZBIČOVAT podkoním….