politika

Pepe Escobar: Globální jih se sbližuje s multipolární Moskvou

Zde je hlavní postřeh z těchto zběsilých dnů v Moskvě: Normální lidé světa, spojte se.

Byly to multipolární dny zběsilého tempa v hlavním městě multipolárního světa. Měl jsem tu čest osobně říci ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi, že se zdálo, že prakticky celý globální jih byl v pondělí odpoledne zastoupen v posluchárně Lomonosova inovačního klastru – jakási neformální OSN a v několika ohledech mnohem efektivnější, když přijde na respektování charty OSN. Oči se mu leskly. Lavrov lépe než kdokoli jiný chápe skutečnou sílu globální většiny.

Moskva hostila „back-to-back“ multipolární konferenci plus druhé setkání Mezinárodního hnutí rusofilů (MIR, ve francouzské zkratce, což v ruštině znamená „svět“). Diskuse a vytváření sítí dohromady nabídly příznivé rady pro budování skutečně reprezentativního mezinárodního řádu – daleko od agendy vnucené zkázy a ponurosti jediné unipolární kultury a věčných válek.

Úvodní plenární zasedání prvního dne spadalo pod hvězdnou taktovku mluvčí ministerstva zahraničí Marie Zacharové – jejíž hlavní poselství bylo křišťálově jasné: „Bez svobodné vůle nemůže být svoboda“, což by se snadno mohlo stát novým společným mottem Globálního jihu. 

„Civilizační státy“ udávaly tón celkové diskuse – protože pečlivě navrhují plány ekonomického, technologického a kulturního rozvoje v post-západním hegemonickém světě.

Profesor mezinárodních vztahů Zhang Weiwei z Čínského institutu univerzity Fudan v Šanghaji shrnul čtyři zásadní body, pokud jde o to, jak Peking propaguje svou roli „nového nezávislého pólu“. Což se dá číst jako stručný ukazatel toho, kde se nyní nacházíme:

1. Podle unipolárního řádu může být vše od dolaru po počítačové čipy využíváno jako zbraň. Války a barevné revoluce jsou normou.

2. Čína se podle PPP stala největší ekonomikou na světě; největší obchodní a průmyslovou ekonomikou; a v současné době je v popředí Čtvrté průmyslové revoluce.

3. Čína navrhuje model „Spojte se a prosperujte“ namísto západního modelu „Rozděl a panuj“.

4. Západ se pokusil izolovat Rusko, ale globální většina s Ruskem sympatizuje. Kolektivní Západ byl tedy izolován Globální zbývající částí světa.

Boj proti „teopolitické válce“

„Globalní zbytek“ je mimochodem nesprávné pojmenování: Neboť Globalní většina je název hry. Totéž platí pro „zlatou miliardu“; těch, kteří profitují z momentu unipolarity, většinou napříč kolektivním Západem a jako kompradorské elity v satrapech, jich je přinejlepším 200 milionů nebo tak nějak.

Pondělní odpoledne v Moskvě přineslo tři paralelní zasedání:

  • o Číně a multipolárním světě, kde byl hvězdou profesor Weiwei; 
  • o posthegemonickém Západě s názvem „Je možné zachránit evropskou civilizaci? – za účasti několika disidentských Evropanů, akademiků, analytiků, aktivistů; 
  • a hlavní lahůdka – účast předních aktérů multipolarity.

Měl jsem tu čest moderovat úžasnou relaci “Global South”, která trvala přes tři hodiny – vlastně to mohl být celý den – a zahrnovala několik úžasných prezentací od hvězdného obsazení – Afričanů, Latinoameričanů a Asiatů, od Palestiny po Venezuelu, včetně vnuka Nelsona Mandely, Mandly.

To byl multipolární Globální jih v plném proudu – protože mým imperativem bylo dát slovo co největšímu počtu lidí. Pokud by organizátoři vydali Největší hity z prezentací, mohly by se snadno stát celosvětovým hitem.

Mandla Mandela zdůraznil, že je načase odklonit se od unipolárního systému ovládaného hegemonem, „který nadále podporuje Izrael“.

To doplnilo beninského charismatického aktivistu Kemiho Sebu – který brilantně ztělesňuje africké vedení budoucnosti. Na plenárním zasedání Seba představil klíčový koncept – který si žádá, aby byl rozvíjen po celém světě: žijeme v podmínkách „teo-politické války“.

To přesně shrnuje západní simultánní hybridní válku proti islámu, šíismu, pravoslaví, vlastně proti každému náboženství, kromě kultu Woke.

Druhý den nabídl druhý kongres Mezinárodního hnutí rusofilů a tři debatní sezení: nejrelevantnější bylo – co jiného – „informační a hybridní válka“.

Měl jsem tu čest sdílet pódium s Marií Zacharovou – a po mé prezentaci ve free jazzovém stylu, zaměřenou na více než 40 let praxe žurnalistiky po celé planetě a sledování naprosté degradace tohoto odvětví z první ruky, jsme vedli, jak doufám, užitečný dialog o médiích a měkké síle.

Můj návrh nejen ruskému ministerstvu zahraničí, ale všem na celém Globálním Jihu byl přímočarý: zapomeňte na oligarchií kontrolovaná legální/mainstreamová média, ta jsou již mrtvá. Nemají co říct. Současnost a budoucnost závisí na sociálních médiích; „alternativě“ – která už alternativní není, naopak; a občanských médiích, na která by se samozřejmě měly vztahovat ty nejvyšší standardy žurnalistiky.

Večer, než se všichni začali bavit na párty, bylo několik z nás pozváno na otevřenou, upřímnou a poučnou pracovní večeři s ministrem zahraničí Lavrovem do jednoho z nádherných pokojů hotelu Metropol, jednoho z největších evropských hotelů od r. 1905.

Legenda se smyslem pro humor

Lavrov byl mezi přáteli uvolněný; po úvodním, ohromujícím diplomatickém projevu, který pokryl několik významných událostí posledních desetiletí až po současné šero a zkázu, otevřel diskusi pro naše otázky, dělal si poznámky a na každou z našich otázek podrobně odpovídal.

Když sedíte po delší dobu tváří v tvář nejlegendárnějšímu diplomatovi na světě v uvolněné atmosféře, je obzvláště zarážející jeho upřímný smutek, když čelí vzteku, nesnášenlivosti a naprostému nedostatku kritického myšlení, které projevují především Evropané. To bylo během našeho rozhovoru mnohem důležitější než skutečnost, že americko-ruské vztahy jsou na historickém minimu.

Lavrov však zůstává vysoce motivovaný kvůli globální většině – a ruskému předsednictví BRICS v letošním roce.  Velmi chválil indického ministra zahraničí Jaishankara a také komplexní vztahy s Čínou. Navrhl, aby Hnutí rusofilů převzalo globální roli, přičemž vtipně navrhl, že bychom všichni měli být součástí hnutí „normálních ofilů“.

No, Lavrov-Legenda je také známý svým krutým smyslem pro humor. A humor je nejúčinnější, když je smrtelně vážný. 

Takže takový je klíčový postřeh z těchto zběsilých dnů v Moskvě: Normální-o-filové světa, spojte se.

Pepe Escobar

https://strategic-culture.su/news/2024/03/01/the-global-south-converges-to-multipolar-moscow/
https://aftershock.news/?q=node/1354268

sdílet na

34 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Standa
16. 3. 2024 07:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Ano, jsem rusofil a jsem na to hrdý! Nejsem hrdý na současnou nacistickou garnitguru v České vládě a pětikoale.NESOUHLASÍM , aby válečný zločinec z Hradu posílal naše DĚTI, VNUKY do války proti Rusku, které je proti nacismu a aktivně se zapojilo do SVO!.To nebylo ani za Hitlera posílat naše syny proti SSSR..Pasivní nebo aktivní odpor?…..Pasivita nepomůže.Nacismu válečného zločince a jeho kamarile se je třeba se postavit při volbách ,, demokratických”…demokracie zde neexistuje a korespondenční volba je podvod pětikoaly. Jestli vyhrají oni jdou naši synové, vnuci do války a vrátí se s jednou rukou , jako ten hajlující nácek. A dostanou trafiku , jako za Rakouska a šmitec!

Skeletor
16. 3. 2024 08:11
Odpovědět  Standa

A věřte tomu ebo ne, že nejste sám, takovích je nás více a troufám si říci, drtivá většina Evropanů. Vše vyjde na povrch a nebude to až tak dlouho trvat. Lidé se z té proápadní letargie zákonitě probrat musí, dříve nebo později, ale musí.

pedro
16. 3. 2024 17:44
Odpovědět  Skeletor

Evropa je znásilněná amíkem. (londýnem).

stan
16. 3. 2024 09:44
Odpovědět  Standa

naprostý souhlas

Ladislav 💤
16. 3. 2024 13:08
Odpovědět  Standa

👍

Pijack
16. 3. 2024 07:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak už očekávám agitaci české “žurnalistiky”, jak její zapálení agitátoři v čele s Šafrem, Pečínkou, Mitrofanovem nebo Kubičko se Šídlem označí celý jih za totalitní a autoritářské země. Bruselské vši se budou předhánět v urážkách na země BRICKS a obviňovat je z ekonomického úpadku EU. Pořád jim nedochází, že prosperovat mohou jen země, které vzájemně obchodují, ale neválčí. Úpadek vždycky postihne země, jejichž politici jsou hloupí a místo rozvíjení obchodu rozvíjí sankce a hospodářské blokády. Ukazuje se, tak jak mnohokrát v historii, že osvícení politici (vládci) jsou na východě. Na západě jsou většinou ti, kteří si myslí, že ekonomický růst je podmíněn rabováním zdrojů na cizím území. To ovšem není obchod, ale kolonializmus. Čína s Ruskem jsou obviňovány z kolonializmu a imperializmu – NEUVĚŘITELNÉ. Zato naši spojenci jsou asi beránci, kteří čekají na milodary. Být ve společenství agresivního KOZA znamená jedno – zrada opět přijde. Oni jsou “spojenci”, ale nejsou přátelé. Přátelé mezi sebou neválčí, ale obchodují.

Spam vlasta
16. 3. 2024 22:45
Odpovědět  Pijack

východ- zapad , hezký ale kdo mě vysvětlí že fialoví pazgřivci dali víc než 30% a stbák Pavel 3apůl mega! Kde se stala chyba soudruzi !

Pijack
17. 3. 2024 07:59
Odpovědět  Spam vlasta

“Chyba” se stala při sčítání na Statistickém úřadě. Není jiné vysvětlení. Volby byly zrežírované tak, aby proti sobě ve finále kandidovali dva zmrdi. Napřed vyloučili z voleb nepohodlné kandidáty a zúžili výběr (demokracie typu Ministerstva Vnitra !!! – jen my určíme, koho můžete svobodně volit). 1 kolo: pozornost médií a kontrola výsledků neexistovala. 2 kolo: nastrčený kandidát PEPA dosazen.

Slovan
17. 3. 2024 08:11
Odpovědět  Pijack

Já ti nevím ale nabývám dojmu ať volíme jak volíme szejně to dopadne jak chce někdo úplně jiný. Já zdejšímu systému zkrátka nevěřím. Je tuna druhá ukrajina. Koneckonců Rakušan a spol si přejí, že ukrajinci tuna min. 3 roky žijící a částečně ovládající češtinu můžeou dělat v ČR fízle. Pojedeš a jak nedáš úplatek už neodjedeš. 😥

Frank1
16. 3. 2024 08:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Zrodil se novy svet, kde vsichni spolupracuji a nikdo neni vyse jak druhy. Stary svet jsou uz jen lzi, nasili a valky, rodici smrt, utrpeni a srot.

Slovan
16. 3. 2024 08:24
Odpovědět  Frank1

Bylo by to hezké, ale to by tu nesmělo být to satanské sémě.

Pavel z Moravy
16. 3. 2024 09:43
Odpovědět  Slovan

Jo, jo, to máš pravdu, ale neboj se, ještě nějakou dobu tady budou, když jim to tak pěkně sype. Snad nechceš, aby si sami pod sebou podtrhli židli. Já už se změnou nemusím zabývat, jsem starý a když vidím to myšlení kolem sebe, ztratil jsem jakoukoliv naději, alespoň pro nejbližších 50 roků je to tady zakonzervováno. Tyto současné generace si musí projít bídou a pádem na dno, aby pochopili. Jiná cesta není a není to pesimismus, je to jasné konstatování stavu společnosti, ve kterém se nacházíme. Novou společnost můžeš vybudovat pouze s nově smýšlejícími lidmi, takovými, kteří cítí s národem a všemi spoluobčany, ale musíš je k tomu vychovat. Teď to nejde.

Slovan
16. 3. 2024 10:15
Odpovědět  Pavel z Moravy

Tak udělej něco pro své zdraví a dělej těch kroků více a uvidíš jak možná změníš názor. Já se bavím zahradou, pomalinku, vrabců mám že neš to obejdu, tak to zabere taky spoustu času, přes týden i dnes si vařím, vyčistit krbovky, nanosit dřevo, naštípat na zátop a příteli den je v (!) aní nevíš jak. Když ti řeknu že jsou dny že nestíhám nebudeš mi to věřit. No a zítra možná burza Kroměříž. Ráno ve dvě auštynk a 4hoďky davaj a 4 hoďky curyk. Až přijedu tak káva(domácí, muší být) a na 1apůl šláfenzí, no a je večer. Vidíš jak to mám nabyté. Jsem v jednom kole. A ne sedět u PC. 😊🙋‍♂️

Pavel z Moravy
16. 3. 2024 12:57
Odpovědět  Slovan

Já nesedím u PC, mám také svoje záliby. Já jen zkonstatoval stav společnosti. A tím to hasne.

Slovan
16. 3. 2024 14:32
Odpovědět  Pavel z Moravy

Tak já to psal o sobě, netvrdím že TY. Nakonec ze zítřejší burzy sešlo, hodili mi do toho vidle zase všechno špatně a já se tak těšil.

Gales
16. 3. 2024 18:08
Odpovědět  Pavel z Moravy

Tři Čechy vážně zraněné na Ukrajině přivezli po leteckém přesunu do vojenské nemocnice v Praze

Z Polského Řešova v sobotu ve 14:15 vzlétl český vojenský letoun Casa se třemi zraněnými českými občany na palubě. Krátce před pátou byli hospitalizováni v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích…… Prej po dopravní nehodě.Chá chá.

Pravdomluvny
16. 3. 2024 18:16
Odpovědět  Gales

Může je hřát, že “”””to dostali “”” za správnou věc, žoldáci 🤪

Gales
16. 3. 2024 09:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Fialovy bandité v Jablonci mezi lidem…..https://www.youtube.com/watch?v=41JrIkjthyM

Slovan
16. 3. 2024 10:29
Odpovědět  Gales

No có, vyslechne si nadávky, pár pokřiků, pískání. Však to za ty prachy stojí, né?!! Nejhorší je že lidi mluví jeden přes druhého a neumí mluvit. Myšlenka tam je ale neumí to podat, aby ho zahnali do kouta. On je na tyhle řeči připraven a proškolen. To chce někoho kdo se nedá názorově rozhodit a má chladnou hlavu. Kde jsou ti VŠláci, kteří by mohli pro společnou tohle konat. V pr*de*li. Hrabou někde pod sebe, dokud ještě mohou. Ale už jim nedochází, že v závěru jim to bude k hov ničemu. To jsme my Češi a Fiala a spol se smějí.

Gales
16. 3. 2024 17:29
Odpovědět  Slovan

V davu se špatně mluví.Ale na důkaz nesouhlasu se zaybanci mají všichni pískat.

Helena
16. 3. 2024 19:44
Odpovědět  Slovan

A vy myslíte, že by si opravdu stoupl do těsného davu neznámých lidí, kde by mu mohl někdo vrazit nůž do zad? Proč mohl přímo nad jeho hlavou “někdo” držet mobil a natáčel ten zaplacený kompars, co byl namaskován jako zombie a dělal ze sebe hloupými kecy ty “blbé dezoláty”? Přemýšlejte – to bylo divadlo pro vovce, jak Péťa chodí mezi lidi. Mezi normální lidi by strachy ani nepáchl. A opravdu si myslíte, že by nechali nějakou paní na něho neřízeně křičet a mluvit? Když p. Ševčíka zabásli a vyhodili jenom za to, že šel kolem události, když Vrabela, Čermáka, Tušla zabásli jen za pár slov? Přemýšlejte.

Slovan
16. 3. 2024 19:58
Odpovědět  Helena

….už mlčím, máte pravdu!! Já už to mám v mufině.

17. 3. 2024 10:29
Odpovědět  Slovan

Nemáš tak úplně pravdu. Nedávno dostal guma 107 na podobným sletu perfektně formulovanou otázku – tak, aby se zní nemoh vykroutit – jaký má názor na současnou nacifikaci ukrajiny a kult bandery. A co myslíš, že to prázdno odpovědělo?
Zabruslilo do minulosti států za války a jak který stát kolaboroval s dolfím a závěr byl, že – ve zkratce řečeno, protože ten jeho žvást byl předlouhej – těch pár jedinců na (současné) ukrajině nic neznamená a že je třeba bránit demokracii a podporovat ukrajinu v jejím boji za demokracii a že je to naše povinnost.
A co moh dělat tazatel? Přerušit ho a zařvat na něj, že na tzv. ukrajině vládně nacizmus jak vyšitej a že guma nestydatě lže? Já měl totiž z té otázky radost, páč byla perfektně formulovaná a nenechávala žádný prostor pro vykrucování, no a vidíš.
Ale jedna věc je jistá. Na tom sletu většinově nebyli žádní jeho fandové a dle formulace té otázky se na něj předem domluvili, že gumu zaženou do kouta. No a když odpověděl jak odpověděl, tak utvrdil i ty, co tam přišli jen očumovat bl-bce na živo, v tom, že bl-bec je ještě větší bl-bec než si mysleli a k tomu krajně nebezpečnej.

Autor
16. 3. 2024 14:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to paradox. Lidé, kteří chtějí žít normálně, se nedokáží tak spojit, tak jako výrazně méně lumpů, zlodějů, zločinců všech druhů, podvodníků ba i vrahů. Řev a křik těchto zločinců – chyťte zloděje – je jen krycí – ale geniální – manévr na polapení do “vysávacích sítí” normálních občánků, kteří sami nemyslí, ale chtějí mít svůj klid.
Mají tolik, že to do konce života nemohou utratit za nic jiného, než za blbosti a my – to jako většina – jim to žerem a zobáme z ruky, jejich podvody a to jako naši “záchranu”!
Jen si to vemte. Aby zdůvodnili vysoké ceny alkoholu, ne že bych tomu propadal, tak říkají, že je to nutné jako kompenzace za levný líh, alkohol, aby se mohl v čisté podobě využívat v mnoha oborech, ale nám tvrdí, že se to jakso záhadně rovná tomu, co záskají a zároveň ztratí, když dělají průmyslový – pančovaný – alkohol za mnohem vyšší cenu. Spočital to někdy někdo? MOžná, ale nikdo to nezveřejní, protože vypluje na povrch prostě lež. Nebo kouření. Všechny nemoci všech kuřáků jsou právě z kouření. A tak se aspoň vyšší daní kompenzuje léčeníá. A co ti nekuřáci, co dostanou stejné nemoci? A jaký je skutečný poměr?

Autor
16. 3. 2024 14:14
Odpovědět  Peter 008

Nebo důchodové reformy. Každému jen trochu myslícímu musí být jasné, že jim jde o ty peníze, co podle nich leží ladem “na ulici”, a oni by je jen sebrali a pořádně využili – na drahé zboží, restaurace, co si budem povídat, luxusní děvky atd. A vlastně by to bylo – a někde je – geniální – lidi dlouho v naivní víře spoří a pak v důchodu zjistí, že mají houbeles. Stačí vyhlásit “tržní” bankrot.
A když si spočítáte vysoké zisky superhypermaxiextramarketů, pak vám vyjde, že kdyby nechali ceny na úrovni těsně před kovidem, stále by u nás ještě dnes vydělávali spoustu peněz. Ale my jsme jako celek zase mlčeli už předtím, ač bylo pravidelné “nehlasné” – nikde neoznamované – navyšování cen za rok tehdy až o deset procent. A to nebyly žádné takové věci jako dnes a inflace oficiálně téměř jako nebyla.
Jak říkal jeden chlápek v jedné vinárně – všichni, ale opravdu všichni podnikatelé, a ti větší na sto procent, jsou zloději a dal si další sklenku vína … pokud říkal pravdu, tak dělával před důchodem účetní uzávěrky více podniků …

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
16. 3. 2024 14:43
Odpovědět  Peter 008

Proč se trápíš starostmi, tento národ jedna velká parta dementů. Přesně to vystihuje to pořekadlo o té koze Lízince. To sedí. Když nás rusové trochu drželi za křapky, tak jsme trochu fungovali. A teď pomalu na občanskou válku kvůli ukrajině.

Autor
16. 3. 2024 17:47
Odpovědět  Slovan

Ano, proč se trápit starostmi.
A pak to dopadá tady u nás, jak to dopadá. Do fašismu chybí ne krok, jako za První republiky, ale jen malinký krůček.
Tak proč se trápit starostmi.
Celá země upadá, ničí se i to poslední, co ještě fungujer, ale jistě máte pravdu, nač se trápit starostmi.
TO JSME TO DOPRACOVALI!
Z původně národa, který si byl ochoten navzájem poomáhat víc než bylo málokde zvykem, tak jsme se dostali na skutečný Západ. Duší. Nebo spíše “ustrnulým” mozkem. Ke lhostejnosti vůči druhým a hájením pouhého svého malinkatého hnízdečka s kučou haraburdí, no, nač se pak trápit, že? No tak dobře, nač se trápit a dělat si starosti!?
No a pak proč nevystavět třeba koalici SPLU slkavobránu, nenatisknout vlaječky s jejich symboly a nevytvářet každému z těchto “politiků” vítěznou cestu každý den, když pojedou do svých ouřadů a pak zaslouženě odpočívat???!
No, pravda, nač se trápit, když z toho můžeme sami udělat vítězství!
Ale beze mne. Sbohem.

Slovan
16. 3. 2024 20:02
Odpovědět  Peter 008

Přeji vám všem veliká úspěch a ať to má štastný konec. Zcelého srdce to všem přeji. 🍀🍀

Albi
16. 3. 2024 22:58
Odpovědět  Peter 008

1+++

pedro
16. 3. 2024 17:51
Odpovědět  Peter 008

Luxusní děvky? Zhasnu a pokaždé miss ložnice :-))))))))))

cool
16. 3. 2024 18:55
Odpovědět  Peter 008

Závodní doktor říkal na slévarně hliníku vyuzené olíce víc vydrží. Ale ten hliník bárium stroncium atd. na vás co by “americký brouky nachetrailsovávají denně. To není výmysl.
https://www.facebook.com/roman.tomovcik1/videos/1451226869105269/?locale=cs_CZ
Je tam zmínka o sajratoidu substituce covid ze spalin proudových motorů a to si z prstu nevycucal, záleží-leželo jak se postřikovači “pobaví na tečky s boostry.
https://rumble.com/v4a2gqu-jp-sears-li-kterm-byste-mli-vit-cz-titulky.html
https://www.facebook.com/photo?fbid=25024400197175274&set=a.1356744587700834&locale=cs_CZ

zuzana
16. 3. 2024 15:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Globalistické Světové ekonomické fórum vyzývá vlády, aby zavedly autoritářská opatření proti kritikům

https://aktax.cz/globalisticke-svetove-ekonomicke-forum-vyzyva-vlady-aby-zavedly-autoritarska-opatreni-proti-kritikum/

Gales
16. 3. 2024 17:30
Odpovědět  zuzana

To je v pořádku.Čím víc tlaku,tím víc odporu..

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
17. 3. 2024 10:36
Odpovědět  zuzana

Trockij by to ocenil.