politika

OSN – Pročínský blok za lidská práva

Čínská kancelář Xinhua oznámila seznam zemí, které odsuzují USA a západní země za porušování lidských práv. Pozici Číny podpořilo 25 zemí.

Na dnešní obecné rozpravě třetího výboru Valného shromáždění OSN vydal stálý představitel Čínské lidové republiky při OSN Zhang Jun společné prohlášení 26 zemí kritizujících USA a západní země za porušování lidských práv, vyzývající k úplnému a okamžitému zrušení jednostranných sankcí a vyjadřující vážné znepokojení nad systematickou rasovou diskriminací.

Zhang Jun učinil prohlášení jménem Angoly, Antiguy a Barbudy, Běloruska, Burundi, Kambodže, Kamerunu, Číny, Kuby, KLDR, Rovníkové Guineje, Eritreje, Íránu, Laosu, Myanmaru, Namibie, Nikaraguy, Pákistánu, Palestiny, Ruska a Grenadiny, Jižního Súdánu, Súdánu, Surinamu, Sýrie, Venezuely a Zimbabwe.

Pandemie nové koronavirové infekce /COVID-19/ má i nadále vážný negativní dopad na všechny země, zejména na země rozvojové. Reakce na pandemii a zotavení se z ní vyžaduje globální solidaritu a mezinárodní spolupráci. 

“Budeme však i nadále svědky používání jednostranných donucovacích opatření, která jsou v rozporu s cíli a zásadami Charty OSN a mezinárodního práva, multilateralismu a základních norem mezinárodních vztahů,” uvedl stálý zástupce ČLR.

Poznamenal, že jednostranná donucovací opatření mají nepopiratelně nepříznivý dopad na lidská práva, protože brání plnohodnotnému sociálně-ekonomickému rozvoji a brání blahobytu populace, zejména skupin, jako jsou ženy, děti, dospívající, senioři a zdravotně postižené osoby. Zhang Jun zdůraznil, že nejmocnější zbraní v boji proti COVID-19 je globální solidarita a mezinárodní spolupráce.

Seznam zemí je „pročínský blok“ ve Studené válce se Spojenými státy.

https://vk.com/wall-156278021_13534 

Nakonec se rozhodli prosazovat lidská práva ve Spojených státech. Je nejvyšší čas.

https://bit.ly/3iCzXv1

sdílet na