politika

Odpověď na populismus USA: proč Katar odmítl nahradit Rusko na evropském trhu s plynem

Katar prohlásil, že je nemožné pokrýt energetické potřeby Evropy v případě hypotetického zastavení dodávek zemního plynu z Ruska. 

Monarchie tak reagovala na prohlášení amerického prezidenta Joea Bidena o „připravenosti“ zabezpečit Evropskou unii palivem z blízkovýchodního státu. 

Mezinárodní redakce Federální tiskové agentury analyzovala plány Washingtonu vykopnout Rusko z evropského trhu s plynem na úkor Dauhá a také proveditelností realizace takových záměrů v dohledné době.

Nabídka, kterou můžete odmítnout

Katarský emír Tamim bin Hamad Al Thani se stal prvním a zatím jediným arabským monarchou, kterého Biden po vítězství v amerických prezidentských volbách pozval do Bílého domu.

Během setkání dvou státních lídrů 31. ledna americký prezident prohlásil Katar za hlavního neblokového spojence, což pro něj otevírá určité výhody při nákupu zbraní, možnost podílet se na společných obranných iniciativách, atd.

„Katar je dobrý přítel a zkušený partner. Seznámím Kongres o označení Kataru za hlavního spojence mimo NATO, abych zdůraznil důležitost našeho vztahu. Myslím, že je nejvyšší čas to udělat,“ řekl Biden na společné tiskové konferenci s katarským emírem.

Watch: #US President Joe Biden says that he will designate #Qatar as a major non-#NATO ally, joining the likes of Bahrain, Egypt, Jordan and Kuwait.https://t.co/SqRXwgygTB pic.twitter.com/sIHSK9r6w5— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) February 1, 2022

Krátce poté se americký prezident podle amerických médií pokusil přesvědčit svého kolegu, aby pomohl Evropě s dodávkami plynu v případě uvalení sankcí proti Rusku v rámci hysterie kolem Ukrajiny vybičované na Západě.

Tamim bin Hamad se zdržel jasné odpovědi na tuto žádost, ale nyní, o několik dní později, se k této otázce vyjádřil katarský ministr energetiky Saad Sherida Al Kaabi

Jasně prohlásil, že pokud by byly přerušeny dodávky ruského plynu do Evropy, vzniklé vakuum by nedokázal zaplnit nikdo. Jedná se asi o 38 % veškeré spotřeby plynu v EU.

Qatar has not approached its Asian customers about diverting gas to Europe, according to Saad al-Kaabi, QatarEnergy’s chief and minister of state for energy. He added that if Russia does not supply the region, the gap could not be filled by a single country. pic.twitter.com/8J5jESnTc8— News Bulletin 27 (@NewsBulletin27) February 4, 2022

Proč je to nemožné

Skutečnost, že katarský (nebo americký) plyn dosud nevytlačil ruský plyn z Evropy, lze vysvětlit jednoduše: v této části světa je méně ziskový.

Faktem je, že Katar odmítl pokládat plynovody (kvůli nepříznivým vztahům s řadou blízkovýchodních zemí, především se Saúdskou Arábií) a zaměřil se na těžbu zkapalněného zemního plynu (LNG).

Ve vzdálenosti 2,5–3 tisíc kilometrů od výrobce ke spotřebiteli vyhrává potrubí z hlediska nákladů na přepravu paliva, pokud je však tento ukazatel překročen, dodávky LNG se ukazují jako ziskovější. Je to z velké části způsobeno dodatečnými náklady (stlačení tisíce metrů krychlových „modrého paliva“ spotřebuje energii odpovídající jeho zhruba 250 metrům krychlovým) a jeho čerpání plynovody.

Cesta ruského plynu ze zásobníků k evropským spotřebitelům je poměrně krátká, což hraje ve prospěch snižování jeho nákladů.

Velkou část katarského plynu navíc spotřebovává asijsko-pacifický region, jehož ekonomika se v posledních letech aktivně rozvíjí. 90–95 % smluv podepsaných Katarem je dlouhodobých. 

To znamená, že plyn vyrobený a plánovaný k výrobě je již „zarezervován“ a emirát technicky nebude schopen přidělit Evropě významné objemy paliva, aniž by zvýšil objem výroby nebo porušil současné závazky (s nevyhnutelnými sankcemi).

Nadcházející roky

V současné době jsou kapacity Kataru vytížené a vedení emirátu od začátku roku 2021 realizuje plán navýšení surovinové a technické základny pro zvýšení produkce LNG. V souladu s plánem NFE, ve východní části Severního pole (zcela skryté pod Perským zálivem) se aktivuje produkce plynu v objemu 1,4 milionu (BOE/D).

Současně se již staví nový, ve světě největší závod na LNG se čtyřmi technologickými linkami s kapacitou každé 8 milionů tun ročně.

| Qatar Petroleum builds the world’s largest LNG Project. The development of the North Field East Project (NFE), the world’s largest LNG project ever will bring Qatar’s LNG production capacity from 77 million tons per annum (MMTPA) to 110 MMTPA.#oil #gas #oilandgas #petroleum pic.twitter.com/LKqTli041E— IN-VR (@invr_oilandgas) February 15, 2021

Předpokládá se, že do roku 2026 Katar zvýší produkci zkapalněného plynu ze současných 77 milionů tun na 110 a do roku 2028 na 126 s rozvojem jižní části pole a vybudováním dalších dvou technologických linek.

Nutno však podotknout, že plánované zvýšení produkce LNG o 64 % nesouvisí s plány na obsazení evropského trhu. 

Za prvé bude stále dražší než ten ruský a za druhé toto navýšení kapacity je způsobeno rychlým růstem „apetitu“ stávajících odběratelů katarského plynu. Předpokládá se, že potřeby průmyslu v asijských zemích v příštích šesti letech úměrně porostou.

Jenom trik

Na základě výše uvedeného můžeme dojít k závěru, že návrh Bidena není nic jiného než populismus určený pro evropské a americké publikum.

Je pozoruhodné, že americký prezident navrhl nahradit ruský plyn katarským a ne americkým plynem (30 % LNG vyrobeného v USA se prodává do Evropy). Faktem je, že Washington má smluvní závazky i vůči Asijsko-pacifickému regionu a Latinské Americe, ale nemá produkční rezervy teoreticky schopné pokrýt dalších 40 % potřeb celé Evropy.

Map by @NatGeo shows the oil and gas pipelines leading from Russia to Europe. Studying this map is crucial when trying to understand geopolitical tensions in the region. Push to renewables in Europe is also a push towards geopolitical independence. Source: https://t.co/ENKL74FPZN pic.twitter.com/RKW9KZFgPX— Simon Kuestenmacher (@simongerman600) June 13, 2021

Katarský plyn byl zjevně vnímán jako výhodné řešení pro Spojené státy a status hlavního spojence mimo NATO byl „darován“ emirátu jako platba předem, aby ho přesvědčili k vstřícnosti.

Zároveň je třeba vzdát hold ministru Al Kaabimu za správnost formulace, kterou zvolil. 

V současné době ruský plyn ani teoreticky nikdo není schopen kompenzovat. USA a Katar jsou omezeny smlouvami a vlastními kapacitami, stejně jako Norsko s Nizozemskem. Írán a Turkmenistán jsou hráči, kteří by teoreticky mohli uspokojit potřeby Evropy, ale nemají vhodné přepravní soustavy plynu a prostředky k jejich vybudování a na Teherán jsou navíc uvaleny ekonomické sankce.

https://bit.ly/3Gx6bDO

Navíc Katar, který by byl schopen částečně nahradit ruský plyn v Evropské unii svým LNG předložil EU tvrdé podmínky.

Za prvé, Evropané by nesměli prodávat obdržený plyn mimo EU. Emirát Blízkého východu nesouhlasí s tím, aby Polsko ani kdokoli jiný měl možnost vydělat na dalším prodeji surovin Ukrajině.

Za druhé, Katar požaduje přesně to samé, co Evropanům nabídl Gazprom – dlouhodobé smlouvy.  Nechtějí dodávat plyn na vyžádání. To není výhodné z hlediska plánování.

A za třetí, Dauhá požaduje uzavření antimonopolního vyšetřování proti Kataru. To začalo už v roce 2018, kdy Evropská komise začala mít podezření, že dohody uzavřené s blízkovýchodním dodavatelem plynu brání volnému obchodu s palivy v EU. Významnou roli v tomto požadavku sehrálo i soudní řízení mezi Polskem a Gazpromem.

Dauhá tedy požaduje, aby EU dodržela takové podmínky, že kdyby je předložil Gazprom, pak by byl ruský koncern okamžitě označen za padoucha ve všech evropských médiích.

Rusko však nemá důvod se obávat o stav evropského trhu s plynem. Ruský prezident Vladimir Putin v rámci cesty na zahájení olympijských her v Pekingu podepsal dlouhodobé smlouvy na dodávky milionů tun ropy a miliard kubíků plynu do Číny. Evropský směr tak přestává být prioritou ruských ropných a plynárenských společností.

https://bit.ly/3Gx6bDO
https://bit.ly/3HAaobj

sdílet na

5 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavel
7. 2. 2022 09:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Bohužel, píše se to těžce, ale vše ukazuje na to, že my dopadneme tvrdě hubou na tvář. Myslím si, že nám žádné změny presidenta a vlád asi nepomohou. Pokud se nezmění systém, tak se nic k lepšímu nepohne. Výrobní prostředky jsou v rukou kapitálu, kdyby jen to, ale ony jsou v rukou zahraničního kapitálu a tomu je po našem životě a blahobytu totálně h….Společnost se rozkastovala a to přesně byl cíl převratu, provedeného Havlem a spol. Teprve až to obyčejný člověk pochopí, tak může přijít změna k lepšímu. Zatím budeme zajatci zahraničního kapitálu a naše země kolonií, takového typu jaký kdysi panoval v Latinské Americe.

Albi
7. 2. 2022 11:11
Odpovědět  Pavel

Přesně.
Jen se obávám, že i kdyby to už obyčejný člověk pochopil, změna k lepšímu bude stejně v nedohlednu.
Jsme rozmazlení, dnes ještě není tak zle a dluhy (nesplatitelné!) nejsou vidět.
Pokud by k té změně mělo dojít, začínat budeme na zelené louce, protože v podstatě všechno je rozdáno, rozkradeno, rozprodáno – a chuť mezi lidmi bude nulová. Mladší a mladí (většina ozdobena nějakými tituly), už příliš zvyklí na život na dluh, na to, že všechno se vyřeší v kancelářích za použití počítačů a automatizace, si manuální prací ruce špinit nebude chtít. A bez toho to nepůjde.

Pavel
7. 2. 2022 12:00
Odpovědět  Albi

Napsal jste to výborně, to stejné si myslím i já. Změnit myšlení těchto generací asi nepůjde. Potom tedy musí tyto generace skutečně skončit hubou na dlažbě, i když se to neříká lehce.

Františe
7. 2. 2022 17:40
Ohodnotit příspěvek :
     

https://m.vk.com/wall-78071920_37276 Podívejte se. Naděje by byla, kdyby jsme opravdu chtěli.

Editor
7. 2. 2022 21:34
Odpovědět  Františe

proboha, kdybychom! Kdyby jsme napíše cikán ze zvláštní, když chce vypadat jako že je z normální školy! Doprdele lidi, nekurvěte tu češtinu, nic vám neudělala!