politika

Nejlepší ruský špión oznámil plány USA zdiskreditovat olympijské hry v Číně

Naryškin oznámil plány USA zdiskreditovat organizátory olympijských her v Číně. Šéf zahraniční zpravodajské služby vysvětlil, že ministerstvo zahraničí USA hraje v tomto procesu vedoucí roli.

Úřady ve Washingtonu spolu s několika dalšími západními mocnostmi pracují na diskreditaci a zasahování do zimních olympijských her v roce 2022 v Pekingu, prohlásil šéf Služby vnější rozvědky.

Sergej Naryškin, v úterý novinářům řekl, že jeho agentura odhalila spiknutí amerického ministerstva zahraničí s cílem koordinovat mnohostranné úsilí pro pošpinění her, které se budou konat v únoru.

Rusko sleduje pokusy USA zdiskreditovat organizátory OH v Pekingu, hlavní roli v těchto akcích hraje ministerstvo zahraničí USA. Uvedl to ředitel ruské zahraniční rozvědky Sergej Naryškin.

Myšlenka diplomatického bojkotu olympijských her v Pekingu je podle jeho slov z podstaty nesmyslná a zcela v rozporu s duchem olympijského hnutí.

Naryškin vysvětlil, že Spojené státy s „odpornými, poslušnými spojenci“ zahájily celou kampaň zlomyslného zasahování do příprav her v Číně.

“Musím říci, že máme poměrně rozsáhlé informace o rozsáhlé kampani Spojených států a jejich nejodpornějších, poslušných spojenců, aby agresivně a zlomyslně zasahovali do procesu přípravy na olympijské hry v Pekingu,” prohlásil Naryškin. 

„Vidíme jejich pokusy zdiskreditovat pořadatele olympijských her v Pekingu. Hlavní roli v těchto akcích hraje Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických, které koordinuje veškeré protičínské aktivity na olympijské téma jak nevládních organizací tak i médií, která řídí,” dodal ředitel SVR.

Šéf špionů neuvedl podrobnosti o údajném vměšování, ale tvrdil, že podobná taktika byla použita také při zasahování do zimních olympijských her v roce 2014, které Rusko hostilo v Soči.

Dále kritizoval rozhodnutí řady zemí – včetně USA – „diplomaticky bojkotovat “ hry, což znamená, že sportovci z těchto zemí budou soutěžit, ale vládní úředníci se nezúčastní. 

Bílý dům jako důvod svého bojkotu uvedl „genocidu a zločiny proti lidskosti“ v čínské oblasti Sin-ťiang – kde jsou zadržováni převážně muslimské menšiny.

„Myšlenka diplomatického bojkotu her v Pekingu je nesmyslná a zcela odporuje duchu olympiády a olympijskému mottu ‚sport je mimo politiku‘,“ řekl Naryškin.

„Každý, kdo si váží ideálů sportu, ideálů humanismu a univerzálních hodnot, bude hry podporovat, pokračoval. “A civilizovaná část lidstva bude nadšeně následovat tuto velkolepou oslavu míru a atletiky, která se brzy uskuteční v Pekingu.”

V prosinci ruský prezident Vladimir Putin podobně tvrdil, že Západ pracuje na diskreditaci Číny jako hostitele her. USA vedený bojkot olympijských her v Pekingu v roce 2022 kvůli údajnému porušování lidských práv je pokusem zajistit, aby Čína „nemohla pozvednout hlavu“ nad své konkurenty, argumentoval ruský prezident.

Dodal, že rozhodnutí je „nepřijatelné a chybné“ a jde o „pokus omezit rozvoj Čínské lidové republiky“. 

USA původně oznámily rozhodnutí o bojkotu kvůli obavám o bezpečnost tenistky Peng Shuai, která na několik týdnů zmizela z očí veřejnosti poté, co obvinila bývalého vicepremiéra Zhang Gaoliho ze sexuálního napadení. Peking trvá na tom, že je v bezpečí, ale Tenisový svaz žen v reakci na to pozastavil všechny turnaje ve východoasijské zemi.

Připomeňme, že olympijské hry v Pekingu se budou konat od 4. do 21. února 2022. 

USA vyhlásily diplomatický bojkot her v Číně pod záminkou porušování lidských práv. Ke Spojeným státům se připojila řada dalších zemí. V Číně prohlásili, že je to politická manipulace – slíbili přijmout protiopatření. 

https://bit.ly/3fDC02P

sdílet na

3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
anonym
20. 1. 2022 04:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Staricka zprava…

kral
20. 1. 2022 15:56
Ohodnotit příspěvek :
     

USA jsou jenom zlo…

BB Rad
20. 1. 2022 16:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Jediná politika US a jejich satelitů (kteří pod nátlakem dělají co musí )je hledání jakékoliv cesty kterak VY####T S ČÍNOU & RF A ZACHRÁNIT SE PŘED BANKROTEM
NEZÁLEŽÍ NA FORMĚ !!