politika

Maďarsko není proti tomu, aby se stalo plynárenským uzlem v Evropě místo Německa

Alexandr R

Putin udělal další krok, který na Západě nepředvídali. 

Zatímco Spojené státy brzdí Německo v certifikaci “Nord Stream 2” v Evropě, našel se politik, který se rozhodl využít tyto rozpory ve prospěch svých národních zájmů.

Viktor Orban je politik se „železnými koulemi“, který se nebojí polemizovat se Spojenými státy a směle hájí zájmy své země a občanů, díky čemu je ve své vlasti velmi oblíbený. Na to, jak se mu daří úspěšně vyjednávat s Putinem, se pravděpodobně mnozí političtí představitelé v Evropě dívají závistivě.

Jeho dalším krokem byla cesta na jednání s Putinem, kde požádal o navýšení dodávek plynu o 1 miliardu metrů krychlových. Zřejmě se mu líbí prodávat plyn na Ukrajinu a přivydělávat si a nebrání se podle tohoto schématu prodávat plyn i do dalších evropských zemí, které trpí rusofobií.

Je zřejmé, že tato dohoda mezi Gazpromem a Maďarskem byla připravována již dlouho, protože  Maďarsko nedávna odmítalo nakupovat plyn přes Ukrajinu, která tak zůstala bez možnosti reverzu a zisku prostřednictvím tranzitu.

Velmi oboustranně výhodná spolupráce:
Gazprom bude mít dlouhodobé smlouvy s Maďarskem a Maďarsko bude přeprodávat plyn do Evropy a otevírat průmyslové podniky, které jsou v jiných zemích v troskách.

Pro Ruskou federaci je tato dohoda důležitá také proto, že nutí německé úřady přemýšlet o splnění svých závazků. Koneckonců, pokud SP-2 nebude uveden do provozu nebo pokud odloží jeho zprovoznění, pak se tento projekt může stát pro Putina nezajímavým, zvláště když náklady na něj jsou již dávno zaplaceny.

Německý byznys si bude „rvát vlasy“ a nadávat svým politikům, až se Maďarsko stane plynárenským uzlem a možná bude dokonce prodávat plyn Německu. Spořiví Němci to “nepřežijí”.

Putin tímto krokem opět postaví americké úřady do hloupé pozice. Image USA už v Německu není vysoká a pokud budou Němci nakupovat ruský plyn v Maďarsku, image Američanů bude ještě nižší.

Dohoda mezi Ruskem a Maďarskem zahrnuje výstavbu železnice, půjčku 2 miliardy dolarů a spolupráci v oblasti jaderné energetiky.

Spolupráce mezi Maďarskem a Ruskou federací umožní Rusku využít politické páky na NATO a na Ukrajinu. Kromě toho má Orbán dlouhodobě nároky na ukrajinské úřady (maďarská menšina).

A v tomto obchodu jde hlavně o to, že příklad vůdce Maďarska ukazuje ostatním lídrům EU a jejím obyvatelům, že spolupracovat s Ruskou federací je výhodné a všichni z toho jen těží. 

Pokud si ostatní evropské země vezmou příklad z Maďarska, bude to pro Spojené státy „strašný sen“. A Rusko bude moci tuto spolupráci využít pro rozvoj své země.

Nyní uvidíme, jak se politický tlak USA přenese z Německa do Maďarska. 

Avšak jako vždy mají USA minimálně jeden tah zpoždění. Hrát proti Putinovi je těžké.

….kdo přijede do Moskvy příště?

https://bit.ly/3IWnUpT

sdílet na

7 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pav-el
3. 2. 2022 00:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Učit se maďarsky na stará kolena bude svízel, ačkoliv…..

jara
3. 2. 2022 01:21
Ohodnotit příspěvek :
     

A co my ? Přeju si aby současná vláda padla co nejříve a ta nová podpořila Orbána a Putina,zocelila se V-4 ka ve střední evropě a brusel poslat konečně k šípku do stracena.

Pavel
3. 2. 2022 09:35
Odpovědět  jara

To si přejeme asi my všichni, kteří tu diskutujeme. Těch poctivých chlapů se železnými koulemi a neohnutým hřbetem je zde málo a proto jsme tam, kde jsme. V naší zemičce se během 30 let zformovala taková skupina prozápadních patolízalů a lidí ochotných zaprodat svoji vlast, že se člověk opravdu musí ptát, jak je to možné. Když jsou lidé neteční a slepí, probudí se v totalitě o jaké se jím předtím ani nesnilo. Jaký to paradox. Kdysi na rádiu Svobodná Evropa hřímala jistá paní na poměry v socialismu a dnes její jmenovec zavádí totalitní praktiky v zemi svobody dle parametrů vládců EU, opilých svojí mocí. Minulost vymazali, vymazání bylo zapomenuto a lež se stala pravdou.

BB Rad
3. 2. 2022 10:16
Odpovědět  Pavel

Měl jste na mysli osobu Hurvínka – jó tak to pamatuji , jak Mánička dodávala ty její rady naplněné slizem nenávisti . Jojojo není nad * Svobodnou Evropu *

Pavel
3. 2. 2022 16:09
Odpovědět  BB Rad

Jo,jo, tak přesně toho Hurvínka a Máničku jsem měl na mysli. Jinak už jako postarší dědek se na ty filmové ještě pořád rád kouknu. Oni měli duši, jaká se už dnes ve filmovém průmyslu hledá těžko.

Milan
3. 2. 2022 05:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Už jsem to tu jednou psal. Ze všech bývalých satelitů jsme měli největší šanci na to, stát se exkluzivním mostem mezi Východem a Západem a vydělat na tom, my.
A stali jsme se protektorátem…

Havel na Hrad!
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí!
Vzhůru dolů!

PENNYS
3. 2. 2022 16:40
Odpovědět  Milan

Sarkazmus v tomto státě zachvíli bude cenzurováno ÍČOU JOUROVOU!