politika

Lavrov poukázal na mánii beztrestnosti EU

Brusel trpí mánií beztrestnosti, ale to je ulička nikam, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, když hovořil o hrozbách ze strany EU uvalit nové protiruské sankce.

„To, že Evropská unie prohlásila naše kroky, odvetné sankce, za nelegitimní a že nemají žádné mezinárodní právní ospravedlnění, znamená jen jedno: že Evropská unie věří, že je jí povoleno všechno. A když Evropská unie začíná vyhrožovat novými sankcemi, prostě si už začínám myslet, že kromě toho pocitu neomylnosti a pocitu “všechno si můžu dovolit”, začíná být EU zasažena další mánií – mám na mysli úplnou beztrestnost,“ uvádí RIA Novosti .

„Zdá se mi, že jde o slepou uličku … Vím, že si to myslí i řada členů EU. Avšak agresivní rusofobní lobby v EU dělá svou práci. A rozumné síly v Evropské unii s tím zatím nemohou nic dělat. Je to smutné. To není naše volba. Pokud si znovu přečtete statistiky všeho, co se stalo po březnu 2014, okamžitě uvidíte, kdo zahájil tuto sérii sankcí, a jaký je důvod, proč na tato nepřátelství nemůžeme nereagovat,“ zdůraznil Lavrov.

Dodal, že Moskva nenechá útoky západních zemí proti Rusku nepotrestané. 

“Tato řada sankcí zahájené členskými státy EU a dalšími západními zeměmi, včetně Spojených států, samozřejmě pokračuje. Nenecháme bez odpovědi takové útoky proti Rusku, proti představitelům ruského vedení, poslancům Ruské federace, našim společnostem, které se provinily, podle názoru Evropské unie, pouze tím, že jsou zaregistrované v zemi, kterou se Evropská unie rozhodla prohlásit za agresora bez jakýchkoli přesvědčivých důvodů a naprosto nelegitimně.“

“Tento způsob uchýlení se k jednostranným omezením obcházejících Radu bezpečnosti OSN je nakažlivý. 
Spojené státy zavedly tuto módu a Evropská unie ji podle mého názoru ochotně převzala,” zdůraznil Lavrov.

Ministr poznamenal, že Brusel zničil architekturu vztahů s Ruskem „kvůli událostem, které se odehrály na Ukrajině, na Krymu a které se našim západním kolegům nelíbily“.

Ruský ministr zahraničí zároveň objasnil, že to Moskva měla mít nároky vůči EU, která v rozporu se svými závazky podporovala a povzbuzovala puč na Ukrajině.

“A nehledě na to, že to my jsme se měli vůči nim ohradit a urazit se, mít vůči nim nároky za to, že v rozporu s jejich povinnostmi podporovali, a ve skutečnosti i povzbuzovali, protiústavní státní převrat na Ukrajině.

A pak, když rusky mluvící obyvatelstvo Ukrajiny, vč. Krymu, který se vzbouřil proti tomuto převratu a hrubému porušení veřejného pořádku, a Krymčané hlasovali pro nezávislost tváří v tvář přímé vojenské hrozbě neonacistů, jsme byli obviněni ze zničení územní celistvosti Ukrajiny. 

Proto začátek všech těch řetězců výměny rozhodnutí byl tehdy, když Evropská unie ve snaze zakrýt svou bezmocnost tváří v tvář ultra-radikálům, kteří se chopili moci v Kyjevě v rozporu se všemi dohodami schválenými Evropskou unií, se pokusila obviňovat nás, všechno svalit z nemocné hlavy na zdravou. Tento řetězec sankcí zavedený členskými státy EU a dalšími západními zeměmi, včetně Spojených států, pokračuje.

Připomeneme, že 2. března Evropská unie poprvé uložila sankce proti Rusku v rámci nového globálního režimu za porušování lidských práv. Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharova označila situaci s novými sankcemi EU za cirkus, kterým se EU snaží odvrátit pozornost  od svých vnitřních problémů.

Následně Rusko oznámilo zavedení odvetných sankcí proti Evropské unii. Moskva zavedla cestovní omezení osmi občanům EU, včetně předsedy Evropského parlamentu Davida Sassoliho a švédského chemika Osy Scotta, který uvedl, že bloger Alexej Navalnyj byl otráven Novičokem. 

Vedoucímu delegace EU v Rusku Markusovi Edererovi bylo předáno sdělení o vzájemných krocích v souvislosti se sankcemi.  Evropský parlament označil ruské sankce za „útok na evropskou demokracii“.

https://bit.ly/3xNpxSl
https://bit.ly/3nUep1b

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Dan
7. 5. 2021 12:25
Ohodnotit příspěvek :
     

EU včetně nás je zdegenerovaná a zdemoralizovaná.