politika

Lavrov: “Je dobré, že jsme zatím ještě nezabili arcivévodu Ferdinanda, ale očividně k tomu směřujeme”

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov komentoval prohlášení bulharských úřadů o zapojení Rusů do výbuchů ve skladech zbraní v Bulharsku.

“Je dobré, že jsme zatím ještě nezabili arcivévodu Ferdinanda, ale očividně k tomu směřujeme,” vtipkoval ministr Lavrov na tiskové konferenci po jednání s mexickým ministrem zahraničí Marcelem Ebrardem.

Rovněž poradil Bruselu, aby vyřešil otázku postoje soukromých podnikatelů k muničním skladům v České republice a Bulharsku.

“Mohu připustit, že Evropská unie by se přesto měla zaobírat situací v České republice a Bulharsku. Situace souvisí se skutečností, že někteří soukromí podnikatelé jsou zapojeni do obchodu se zbraněmi, skladování zbraní, střeliva. Evropská unie by měla odpovědět na otázku, kterou jsme položili, a to do jaké míry Evropská unie kontroluje plnění povinností jejích členů podle různých dokumentů v oblasti obchodu se zbraněmi,“ cituje TASS Lavrova.

“V západním tisku je spousta materiálů. Například jsem si hned vzpomněl, že pan Gebrev (Emilian Gebrev, majitel společnosti EMKO, obchodník se zbraněmi) nebo jeho zaměstnanci uvedli, že ve skladech v České republice nebyly skladovány žádné protipěchotní miny, že tam byly prostě jenom obaly, korpusy protipěchotních min”, – poznamenal šéf ruského ministerstva zahraničí. –

“Stejná média však zmiňují, že bylo několik případů, kdy pan Gebrev tyto korpusy protipěchotních min vyvážel do nějaké země, kde operativně tyto obaly dostaly potřebnou náplň“. 

Ministr připustil, že zde jsou možné různé scénáře vzhledem k tomu, jak vynalézaví jsou lidé, kteří prodávají zbraně v rozporu s právními předpisy a mezinárodními úmluvami.

“Evropské unii neublíží vysvětlit mezinárodnímu společenství, jak je to všechno kombinováno s mezinárodními úmluvami a smlouvami, které členové EU přátelsky podepsali,” shrnul Lavrov.

Ruský ministr zahraničních věcí poznamenal, že časový rámec od roku 2011 do roku 2020, kdy Bulharsko obviňuje ruské občany z organizování čtyř výbuchů v zbrojních továrnách země, vytváří pocit, že se Sofie ve svých obviněních rozhodla předstihnout Prahu.

„Samotný časový rámec – jak se ukázalo za posledních 10 let – buď bulharská strana nic nevěděla, a teprve nyní, poté, co si Česká republika vzpomněla na události roku 2014, se rozhodla překonat Čechy a podívat se mnohem hlouběji do historické retrospektivy. Nebo celou tu dobu věděli, co se děje, ale z nějakého důvodu to nezveřejnili?“ dodal ministr.

Dříve bylo oznámeno, že bulharská prokuratura podezřívá šest Rusů z organizování čtyř výbuchů v zbrojních továrnách, kde byly skladovány výrobky bulharského obchodníka Emiliana Gebreva. 

Praha obvinila Rusko z účasti na incidentech ve skladech zbraní. České úřady uvedly, že ruské tajné služby zorganizovaly v roce 2014 výbuch v muničním skladu ve Vrbětici a vyhostily zaměstnance velvyslanectví v Praze. To vyvolalo odvetnou reakci Ruska, která následně vyústila v diplomatický skandál. 

Zároveň Moskva označila obvinění Prahy za „přehlídku marasmu“.

Rusové Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, podezřelí ve Velké Británii z pokusu připravit o život bývalého zpravodajského důstojníka Sergeje Skripala, jsou českou stranou spojeni s výbuchem na území muničního skladu ve vesnici Vrbětice 16. října 2014, v důsledku čehož zemřeli dva lidé.

Připomeňme, že rakouský arcivévoda František Ferdinand d’Este a jeho manželka byli v Sarajevu v roce 1914 zastřeleni srbským studentem Gavrilem Principem, který byl členem teroristické skupiny. 

Tato vražda byla důvodem k vypuknutí první světové války.

https://bit.ly/3xz5VRu
https://bit.ly/3dZZWO7

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavla
29. 4. 2021 11:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Překlad titulku je lehce zavádějící, dle mego má být:
Je dobré, že arcivévodu Ferdinanda jsme zatím ještě nezabili my 🙂