Krizepolitika

Izraelské letectvo záměrně bombardovalo řádně označené novináře v Libanonu i budovy agentur OSN

Praxe pokračujících útoků izraelské armády na novináře potvrzuje podezření profesní organizace Protect Journalist, že izraelská vláda se snaží likvidovat svědky. V pondělí 13. 11. 2023 zaútočily izraelské stíhačky F 16 raketami na tým libanonské státní tiskové agentury NNA, který zveřejnil zprávy o izraelských útocích na území jižního Libanonu. Později byl leteckou bombou napaden i reportážní vůz katarské TV Al-Jazeera, jehož posádka přinesla informaci o izraelském útoku na libanonské kolegy. Ve stejnou dobu byly po celém světě na budovách OSN staženy vlajky na půl žerdi jako výraz smutku nad smrtí pracovníků Spojených národů zabitých izraelskými útoky v Gaze.

Bílá dodávka libanonské tiskové agentury byla řádně označena velkým modrým nápisem PRESS. Reportéři své pozorovací stanoviště rozložili na vrcholku kopce nad libanonskou vesnicí Yaroun několik km od hranice s Izraelem. Novináři si místo vybrali proto, aby měli dobrý rozhled. Současně však byli i dobře viditelní ze vzduchu. Pilot útočícího izraelského letadla musel dobře vidět, že útočí na novináře. Velení izraelského letectva navíc mělo informace o tom, kdo se na kopci nachází. Oba zranění novináři ještě před útokem stihli zveřejnit reportáž o dělostřeleckých útocích izraelské armády na libanonské území. Ve zprávě zveřejněné agenturou NNA byl popsán i kombinovaný raketový a dělostřelecký útok na obytnou oblast ve městě Ainata, při němž byli zabiti 2 civilisté.

Zprávu o leteckém úderu na libanonské novináře zveřejnila jako první katarská TV Al-Jazeera. Její reportážní vůz, který nafilmoval zničené pracoviště dvou libanonských novinářů, se poté sám stal terčem bombardování izraelského letectva. Zraněn při něm byl kameraman. I přenosový vůz katarské televize byl rovněž řádně označen velkým nápisem PRESS. K útoku na reportéry došlo až po odvysílání přímého vstupu z místa izraelského útoku na libanonské novináře.

Izraelská armáda k těmto dvěma válečným zločinům uvedla, že „střílela na teroristy“. Podle zprávy mluvčího IDF Daniela Hagariho„teroristé stříleli na několik míst v severním Izraeli a jejích dělostřelectvo zasáhlo zdroj palby na stanovišti, která teroristé používali k odpalům na Izrael“. Na doplňující otázku, proč při tom izraelské síly ostřelovaly řádně označené týmy médií a novináře na prokazatelně libanonském území, mluvčí IDF odmítl odpovědět.

Vlajky OSN na půl žerdi

Vlajky OSN byly v pondělí 13. 11. 2023 staženy na půl žerdi na všech budovách Spojených národů po celém světě s výjimkou Gazy. Tento celosvětově známý symbol byl použit k vyjádření smutku a k uctění památky 101 pracovníků agentur OSN zabitých při izraelských útocích na Gazu.

Počet obětí pracovníků agentur OSN je podle zprávy zveřejněné generálním tajemníkem Antoniem Guterresem již nyní nejvyšší v historii OSN a nadále roste. „Tito kolegové patřili mezi 13 000 zaměstnanců UNRWA pracujících v Gaze a mnozí z nich byli zabiti i se svými rodinami. Byli to učitelé, ředitelé škol, zdravotníci včetně gynekologa, inženýři, pomocný personál a psycholog. Zaměstnanci UNRWA v Gaze oceňují, že OSN stáhla vlajku po celém světě. V Gaze však musíme udržet vlajku OSN vztyčenou na znamení, že stále stojíme a sloužíme lidem v Gaze,“ řekl Tom White, ředitel UNRWA v pásmu Gazy.

UNRWA poskytuje pomoc téměř 780 tisícům lidí ve více než 150 zařízeních po celém pásmu Gazy. Přišli do těchto úkrytů hledat ochranu a bezpečí pod stejnou vlajkou OSN. Zařízení OSN, včetně těch, která poskytují přístřeší, nebyla během války v Gaze ušetřena. K dnešnímu dni bylo zasaženo více než 60. Na 10 z nich izraelské jednotky zaútočily přímou palbou. Nejméně 70% zasažených zařízení bylo podle zprávy UNRWA na jih od Wadi Gaza, kam se civilisté ze severu Gazy měli přesunout jako do bezpečné oblasti.
Ůvodní foto: Libanon – Ainata

Martin Kunštek

sdílet na

38 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavel
14. 11. 2023 13:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Jo, když OSN vyvěsí vlajky na půl žerdi, tak to se Izraelci posadí na zadek, určitě stáhnou tanky z Gazy a ukončí bombardování! Prd!!! Kde jsou ekonomické sankce proti Izraelu, kde je embargo na Izraelské sportovce,politiky a veřejně činné osobnosti,kde je odsouzení zbytkem světa genocidy v Gaze?! Když Rus zabrání “náckům” genocidu rusky mluvících Ukrajinců a zlikviduje při tom pár jakoby žoldáků( příslušníků vojsk NATO na dovolené či v důchodu) západ spolu s námi kvičí jako pichlé podsvinče a vrší jednu sankci za druhou. Jak jde o židy, je ticho po pěšině a my držíme zobák!’!!

Ladislav 💤
14. 11. 2023 13:42
Odpovědět  Pavel

👍 Bravo, přesně! A byli tam i všichni naši pisálkové ze všech Goebbels medii?
Byl by konečně pokoj od lži a štvaní do válek!

Pijack
14. 11. 2023 13:55
Odpovědět  Ladislav 💤

To je jako s tím štábem ČT, který chtěl vysílat radostnou událost v San Francisku a opěvovat “demokracii” v USA při setkání Si s Bidenem. Tak se těšili, že zase mohou lozit Američanům do konečníku, až je málem postříleli a okradli lupiči. Ale asi bez výsledku, protože aktivisté v ČT budou dál šířit lásku a demokracii Amerických lupičů 🙂 🙂 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
14. 11. 2023 14:00
Odpovědět  Pijack

🙋‍♂️ 🤣 🤣 🤣 🤣

Jura S
14. 11. 2023 14:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Jo jo, kde byli modráci z OSN jak se pohřbívaly děti do “aleje andělů” ?

Autor
14. 11. 2023 15:53
Odpovědět  Jura S

Pomáhali navádět ty ukrajinské střely na Doněcko, proto je Rusové odtamtud nakonec vykopli …

Slovan
14. 11. 2023 16:19
Odpovědět  Peter 008

Peter trochu mimo téma, dělají u nás tuna rekonstrukci ulice, tak jsem si jednoho odchytil. Ročník 69. Od Lvova, že jsem se na to zase nevyssraall, já jsem takovej kretén. Rozhodil jsem zde podchycená moudra, ale kdepááák, nechytal jsem se. Všechno špatně, všechno Rusi atd. Bylo to marný, nešlo nic udělat, to bych radši hučel sousedovi do psa aby mi začal říkat slečno. 😥🙄🤦‍♂️

Joe Arp
14. 11. 2023 19:52
Odpovědět  Slovan

Jsi nenapravitelnej optimista, ale možná se bál, že jsi provokatér a za špatný názor ho odvlečeš na frontu! Zkus výslechovou metodu za pomoci návykové látky, pokud nic obrať se na Boompariho, ten má určitě natrénované postupy z ZVS.

Pavel z Moravy
15. 11. 2023 11:39
Odpovědět  Slovan

Kamaráde, tak jako zdejší přeformátovanci dostali do mozku manuál, jak mají věrně sloužit svému vůdci, na nic se neptat a být poslušni jeho příkazů, protože tak je to správně, tak je to i s těmito Ukrajinci. Možná má Joe pravdu, že se bojí, ale já si spíše myslím, že oni mají v hlavě ten Zelenáčův manuál a jsou na tom stejně jako ta naše liberální ekipa. Nevím jestli jsi včera zaregistroval můj koment, že někteří degeni ve státech již rozvádí myšlenku, že by stát měl řídit, jestli dvojice může mít děti nebo ne a že by je stát vychovával určitě k obrazu svému. Láska by byla asi zapovězena, pouze povoleno nějaké množení a potom výchova státní ideologií. No, není to přesně jak to psal Orwell? Ta naše děcka, pokud si nevybojují svoji lidskou budoucnost tedy čeká očistec. Ale jak píše jeden z našich jmenovců, přece nemůžete chtít, abych já 80 letý za vás bojoval. Tímto ho zdravím a přeji mnoho zdravíčka, neb tento požehnaný věk si zaslouží úctu. A to obzvláště když má ještě dotyčný zájem o svoji zemi. Totéž platí i Albi.

Slovan
15. 11. 2023 13:00
Odpovědět  Pavel z Moravy

👍 👍 👍 👍 👍 🙋‍♂️

Dulcinea1
14. 11. 2023 16:21
Odpovědět  Peter 008

Mozno by uz konecne malo OSN aj nieco urobit ! Totalne embargo Izraela ! Hlavne obchodne….a uvidi sa

14. 11. 2023 14:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Pravda je nepřítelem Žida… 😀
Netřeba zoufat,každý má svůj ukol…
Křívdy je třeba napravit…jak pravila Vanga a Nostradamos…všechny děti se vrátí domu, hlavně ty ztracené…Ukrajina, Thaiwan,Palestina,Kosovo,Japonsko,Jižní Korea,Peru, atd…
Všechny křivdy a lži je třeba odstranit…jinak se dál nepohnem…
Elizejská Federace spojených Národů Planet a Galaxií to nedovolí.

Dulcinea1
14. 11. 2023 16:25
Odpovědět  Veny232

To je fakt, a ked to povie vo filme Defamation babicka rezisera, ze zidia su podvodnici, tak co potom mi ostatni? My to nemozeme zopakovat a este aj ine. Ten film stoji za pozretie je s titulkami, DOPORUCUJEM.

Gales
14. 11. 2023 15:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Připadá mi to tak,že Izraelci chtějí vyprovokovat okolní státy k útoku na Izrael.Asi už touží po novém domově na Ukrajině.

Aragonit
14. 11. 2023 16:12
Odpovědět  Gales

Nie oni túžia po Armagedone v ktorom vypustia na svet svoje jadrové zbrane
https://aragonit11.blogspot.com/2023/11/zelenskemu-volali-z-domu-zo-slonoviny.html

unor 2022
14. 11. 2023 15:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to cele natolik divne a pro Izrael natolik kontraproduktivni, ze jeden nevi co si o tom myslet.

Autor
14. 11. 2023 16:01
Odpovědět  unor 2022

Myslíkm si, že je to podobná chyba jako u Západu s jeho “antiglobalismem” (o to vlastně už šlo ještě před Covidem). Ničí si všechno a všude, včetně respektu jiných “zbytků světa”. Vždyť “tomu zbytku” doslova a do písmene stačí vydržet cca max. 5 let a Západ, včetně Izraele, bude nejen slabý, ale také neschopný se vůbec bránit! Hladoví “mačkalové” mobilů to asi pak nevytrhnou a nebudou nadšeně umírat za zájmy dvěstě lidí …
Paradox je ten, kdyby Amerika nechtěla doslova a do písmene určovat vše až do bodu v tečce nad (i) v našem a všem tisku po světě, měli by už nejméně 10 – 15 let na 90% všechno to, co chtějí! Jenže jim nedají, stejně jako zlodějům, spát ty zbývající procenta …

unor 2022
14. 11. 2023 16:13
Odpovědět  Peter 008

Osobne bych se spise priklonil ke ztrate soudnosti.
A nebo, mozna ze je zradila ona bajna umela inteligence a vede je k jejich zaniku.
Sedlak orajici kravkou je vedle nich intelektualni jednicka schopna svymi zivotnimi postoji a kroky prezit.

Dulcinea1
14. 11. 2023 16:28
Odpovědět  Peter 008

Oni tie mobily nemackaju.Oni ich hladi… Asi nemas mobil…☺

Dulcinea1
14. 11. 2023 16:30
Odpovědět  Peter 008

Film Blizka setkani pateho druhu s ceskym dabingom vysvetluje vela, hlavne ludom, co trochu rozmyslaju…

Dulcinea1
14. 11. 2023 16:27
Odpovědět  unor 2022

Za vsim hledej zenu- hovori sa. No v tomto pripade je to snad trochu ine……..

katango
15. 11. 2023 13:49
Odpovědět  Dulcinea1

Za vším hledejte peníze a moc, moc a peníze, neboť je to jedno a to samé. A dostane se vám vysvětlení všeho, čemu v politice nerozumíte. Tedy ve velké politice a většinou i v té menší.

Pavel z Moravy
15. 11. 2023 18:07
Odpovědět  katango

Myslím, že jde hlavně o moc. Peněz mají dost, ale vidina moci nad všemi, to je to pravé lákadlo pro tyto tvory.

katango
16. 11. 2023 11:30
Odpovědět  Pavel z Moravy

Moc si koupíte za peníze a peníze získáte snadno, když máte moc.

jiří
14. 11. 2023 16:49
Odpovědět  unor 2022

Děje se to, že staletý satanský plán využít tři světové války k přeměně planety v obří otrokářskou plantáž skončil neúspěchem.
https://tadesco.org/korporace-spojene-staty-izrael-polsko-a-ukrajina-mohou-prestat-existovat-tim-jak-chm-prohrava/

14. 11. 2023 17:13
Odpovědět  unor 2022

Jak to “kontraproduktivní”? Izrael ví, že nikdo se neopováží něco ceknou (jo jen pár ano, ale na ty on kašle). A dobře ví, že co je doma, to se počítá. Pakliže si obsadí celou Gazu, tak ho nikdo z ní nevypudí, i kdyby celé OSN hlasovalo proti němu.

Dulcinea1
14. 11. 2023 17:34
Odpovědět  primak

Ked z nich maju vsetci plne pampers… Nechapem preco, su to podvodnici, sami to o sebe tvrdia. Vid. film Difamation je s titulkami !!

Pavel z Moravy
15. 11. 2023 12:12
Odpovědět  primak

Myslím si, že je to vše mnohem složitější než si dovedeme představit. Jeden určitý děj vyvolává následující eskapádu dějů. Jeden tah soupeře a obzvláště nečekaný vyvolá protitah, kterým se mění původní plán proti soupeři. Je to přesně jako v šachu, hledá se další protitah. Putin také není všemocný a musí brát v potaz různé aspekty vzniklých situací. To, že ekonomicky i morálně odrovnává KOZU je jasné, čas se nachýlí i jinde a také Izrael zapláče. Amíci již velmi brzy, protože se zhroucenou ekonomikou se jim zhroutí i jejich světovládný sen. Ale všechno chce čas, je těžké říci kdy se vše obrátí k lepšímu. Možná také k horšímu. To se asi nedá předpovědět. Tisíce let zde obývají lidé planetu zemi a nedozráli, jak by se to mohlo tak naráz změnit? Dozráli
jsme už nebo ne? Toť otázka a podle toho se vše vyvine.

jiří
14. 11. 2023 16:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Rok 1981, film Včasné varování (Early Warning).
https://www.facebook.com/wake.up.96995/videos/905701947611123/

Mike
14. 11. 2023 17:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Pro prašivého žida jsme všichni teroristi. Jj, národ vyvolený, už vím k čemu, – vlastní záhubě.

ali-baba
14. 11. 2023 22:03
Odpovědět  Mike

Jojo

Buchtík
14. 11. 2023 22:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Kde je vlastně Milan ze Zahrady Čech? Alia “Milánek chasidi, psych, psych”, jak mu tady psal Masunta svýho času? 🙂
Nějak se ztratil poté, co se na světlo světa začaly dostávat informace, že IDF se chovají stejně jako Hitlerovy divize SS na východní frontě za 2. sv.

katango
14. 11. 2023 22:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Odkopávají se čím dál víc. Tohle už nezakecaj.

Jaro Jaroslav
15. 11. 2023 00:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Dúfam že si v Libanone, v Sýrii a v Jordánsku uvedomujú, že židonacisti pôjdu aj po ich pôde v honbe za Eretz Iskrahell…Sionosti,nacisti a zločinci utekajú do tej kolonie čo nevydáva zločincov súdom v iných krajinach! Libanon,Sýria a Jordánsko budú od 5 do 10 rokov napadnuté a okradnuté o územia, to je 110% istá vec! A tak by mali hladať spôsob, ako si zaobstarať ukleárne a bakteriologické zbrane! A chazarmi prešpikovana moc Ruska nemieni chrániť Sýriu, videli sme dlhodobo ze Rus.Putin má chazarskú ” chazajku” a bez komentárov nechal bombardovať Sýriu! Rusko-chazarské základne v Sýrii nie je dobrá vec!!! Sýria bude asi prvou obeťou po Palestíne!!!

Jaris
15. 11. 2023 07:59
Odpovědět  Jaro Jaroslav

Vypada to tak. Uz ted zidaci napadaji Libanon i Syrii. Jen nemohu pochopit, ze tem zidackym vrahum nekdo nezatrhne tipec. Prece nejsou neznicitelni!

Frank
15. 11. 2023 07:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Obřezané fašistické swině si dělají co chtějí. Jak dlouho?

Jaris
15. 11. 2023 08:02
Odpovědět  Frank

Do te doby, nez se proti nim vojensky postavi vetsina narodu sveta. Jine reseni neni. Zide opet zadoni o poradnou davku presdrzku.

Evžen
15. 11. 2023 11:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Co na to čeští trotlové s izraelským hadrem v profilu? Tuto krev a krev dětí máte na rukou i vy!