politika

Gilbert Doctorow: Od ‘Speciální vojenské operace’ k otevřené válce

Gilbert Doctorow

Publikováno 22. září 2022

Od „speciální vojenské operace“ k otevřené válce: Význam referend v Donbasu, Chersonu a Záporoží.

O včerejším ranním televizním projevu Vladimira Putina a následných poznámkách jeho ministra obrany Šojgua, který oznámil částečnou mobilizaci rezerv ruské armády, aby se k vojenskému tažení na Ukrajině přidalo celkem 300 000 mužů, se široce psalo v západním tisku. 

Západní tisk také informoval o plánech uspořádat o víkendu referenda o připojení k Ruské federaci v republikách Donbasu a také v Chersonské a Záporožské oblasti ve velmi blízké budoucnosti. 

Jak už to ale bývá, vzájemný vztah mezi těmito dvěma událostmi nebyl zaznamenán, nebo pokud byl zaznamenán, nebyl uveden do povědomí široké veřejnosti. Vzhledem k tomu, že právě toto spojení bylo v posledních dvou dnech zdůrazněno v diskusních pořadech ruské státní televize, využívám této příležitosti, abych svým čtenářům přinesl klíčová fakta o tom, kam se nyní bude ubírat probíhající konflikt na Ukrajině a aktualizovaný pohled na to, kdy skončí a s jakými výsledky.

Samotná myšlenka referend na Donbasu byla zesměšňována mainstreamovými médii ve Spojených státech a v Evropě. Jsou odsuzovány jako ‚falešné‘ a je nám řečeno, že výsledky nebudou uznány.

Kreml se ve skutečnosti vůbec nestará o to, zda jsou výsledky na Západě uznávány jako platné. Jejich logika leží jinde. Pokud jde o ruskou veřejnost, jediná kritická poznámka k referendům se týkala načasování, přičemž dokonce i někteří vlastenci otevřeně řekli, že je příliš brzy na hlasování, protože Doněcká lidová republika, Záporožská a Chersonská oblast ještě nebyly plně ‘osvobozeny’. I zde logika těchto hlasování leží jinde.

Je předem jasné, že republiky Donbasu a další území Ukrajiny, která jsou nyní pod ruskou okupací, budou hlasovat pro připojení k Ruské federaci. 

V případě Doněcku a Luhansku došlo pouze pod tlakem Moskvy k tomu, že jejich referenda z roku 2014 byla o vyhlášení suverenity a ne o přistoupení k Rusku. Takovou anexi nebo sloučení tehdy Kreml nepřivítal, protože Rusko nebylo připraveno čelit očekávanému masivnímu ekonomickému, politickému a vojenskému útoku ze Západu, který by následoval. 

Dnes je Moskva více než připravena: skutečně velmi dobře přežila všechny ekonomické sankce uvalené Západem ještě před 24. únorem, stejně jako stále rostoucí dodávky vojenského materiálu a „poradců“ ze zemí NATO na Ukrajinu.

Hlas pro připojení k Rusku pravděpodobně dosáhne 90 % nebo více. 

Co bude na ruské straně bezprostředně následovat, je také naprosto jasné: do několika hodin po vyhlášení výsledků referenda schválí ruská Státní duma návrh zákona o „sjednocení“ těchto území s Ruskem a zhruba za den bude schválen horní komorou parlamentu a bezprostředně poté bude zákon podepsán prezidentem Putinem.

Když se neustále zabýváme jeho službou zpravodajského agenta KGB, o čemž se západní „specialisté na Rusko“ donekonečna vyjadřují ve svých rozhovorech, článcích a knihách, vzpomeňme také na právnický titul Vladimira Putina. Jako prezident se systematicky držel v rámci vnitrostátního i mezinárodního práva. Učiní tak nyní. 

Na rozdíl od svého předchůdce Borise Jelcina Vladimír Putin nevládl prezidentským dekretem; vládl zákony vyhlášenými dvoukomorovým parlamentem složeným z několika stran. Rozhodoval v souladu s mezinárodním právem vyhlášeným Organizací spojených národů. Právo OSN hovoří o nedotknutelnosti územní celistvosti členských států; ale právo OSN také hovoří o posvátnosti sebeurčení národů.

Co vyplývá z formálního připojení těchto území k Rusku? To je také naprosto jasné. 

Jako nedílné součásti Ruska je jakýkoli útok na ně, a určitě k takovým útokům ze strany ukrajinských ozbrojených sil dojde, casus belli. 

Ještě předtím ale referendům předcházelo vyhlášení mobilizace, která přímo naznačuje, co bude Rusko dělat dál, pokud si to události na bojišti vyžádají. Progresivní fáze mobilizace budou ruské veřejnosti zdůvodněny jako nezbytné k obraně hranic Ruské federace před útokem NATO.

Sloučení Ruskem okupovaných ukrajinských území s Ruskou federací bude znamenat konec „speciální vojenské operace“. SVO není něco, co vedete na svém vlastním území, jak před pár dny upozornili hosté talk show „Večer s Vladimírem Solovjovem“.

Znamená to začátek otevřené války na Ukrajině s cílem bezpodmínečné kapitulace nepřítele. 

To bude pravděpodobně znamenat odstranění civilního a vojenského vedení a velmi pravděpodobně rozbití Ukrajiny. Kreml ostatně před více než rokem varoval, že USA diktovaný kurz k členství Ukrajiny v NATO povede ke ztrátě její státnosti.

Tyto konkrétní cíle však nebyly dosud deklarovány; SVO bylo o obraně Donbasu, ochranou před genocidou a o denacifikaci Ukrajiny, což je samo o sobě dost vágní pojem.

Přidání dalších 300 000 mužů k ozbrojeným silám rozmístěným Ruskem na Ukrajině představuje téměř zdvojnásobení a jistě vyřeší nedostatek pěchoty, který omezuje schopnost Ruska „dobýt“ Ukrajinu. Byl to právě nedostatek bot na zemi, co vysvětluje bolestivé a trapné stažení Ruska z Charkovské oblasti v posledních dvou týdnech. Nemohli odolat masivní koncentraci ukrajinských sil proti své vlastní slabě střežené kontrole v regionu. Strategická hodnota ukrajinského vítězství je sporná, ale značně posílila jejich morálku, což je hlavní faktor ve výsledku každé války. Kreml to nemohl ignorovat.

Na tiskové konferenci v Samarkandu minulý týden po skončení každoročního setkání hlav států Šanghajské organizace pro spolupráci byl Vladimir Putin dotázán, proč projevuje tolik zdrženlivosti tváří v tvář ukrajinské protiofenzivě. Odpověděl, že ruské útoky na ukrajinské elektrárny, které následovaly po ztrátě charkovského území, jsou jen „varovné výstřely“ a že přijdou mnohem „efektivnější“ akce. 

V souladu s tím, jak Rusko přechází ze SVO do otevřené války, můžeme očekávat masivní zničení ukrajinské civilní i vojenské infrastruktury, což plně zablokuje veškerý pohyb zbraní dodávaných Západem z míst dodání ve Lvovské oblasti a dalších pohraničních oblastí na přední linie. V konečném výsledku můžeme nakonec očekávat bombardování a zničení ukrajinských center rozhodování v Kyjevě.

Co se týče další západní intervence, západní média si všimla ​​lehce zastřené jaderné hrozby prezidenta Putina pro potenciální válčící strany. Rusko jednoznačně prohlásilo, že jakákoli agrese proti jeho vlastní bezpečnosti a územní celistvosti, jaká byla například vznesena generály ve výslužbě ve Spojených státech, když v posledních několika týdnech hovořili v národní televizi o rozpadu Ruska, bude vyřešena jadernou reakcí. 

Když je ruská jaderná hrozba namířena na Washington, jak je tomu nyní, spíše než na Kyjev nebo Brusel, jak se dosud předpokládalo, je nepravděpodobné, že politici na Capitol Hill zůstanou arogantní vůči ruským vojenským schopnostem a je nepravděpodobné, že budou pokračovat v další eskalaci.

Ve světle všech těchto událostí jsem nucen přehodnotit své hodnocení toho, co se stalo na setkání Šanghajské organizace pro spolupráci. Západní média soustředila veškerou pozornost pouze na jeden problém: údajné třenice mezi Ruskem a jeho hlavními globálními přáteli, Indií a Čínou, kvůli jeho válce na Ukrajině. 

Připadalo mi to značně přehnané. Nyní se to jeví jako naprostý nesmysl. 

Je nepředstavitelné, že Putin s Xi a Módím nediskutoval o tom, co se chystá udělat na Ukrajině. Pokud nyní Rusko skutečně dodává svému válečnému úsilí mnohem větší část svého vojenského potenciálu, pak je zcela rozumné očekávat, že válka skončí ruským vítězstvím do 31. prosince tohoto roku a jak se zdá, Kreml to slíbil svým věrným příznivcům. 

Odhlédneme-li od možné ztráty ukrajinské státnosti, ruské vítězství by pro Washington znamenalo víc než krvavý nos jako v Afghánistánu. Odhalí to nízkou hodnotu amerického vojenského deštníku pro členské státy EU a nutně povede k přehodnocení evropské bezpečnostní architektury, jak požadovali Rusové před zahájením své únorové invaze na Ukrajinu.

Gilbert Doctorow, Mezinárodní vztahy, ruské záležitosti

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3fhQuIL

sdílet na

39 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
24. 9. 2022 04:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Díky Jannino!

Děvčata, tak jsem se s tou masívní akcí sekl o čtvrt roku.
Teď jsem jenom zvědav, zda při tom tažení na Podněstří Oděsu obejdou a nechají si ji nakonec, nebo to vezmou při jednom (přikláním se k první verzi), a zda Putin napřed vymete pátou kolonu a až potom akce, nebo zda to udělá průběžně “za pochodu”. Nejspíš to druhé. Hlavně že už nejsem za emana. Hm… Ve středu jsem poznamenal, že od Zelenského projevu, kdy vyhrožoval Rusku jaderným útokem, do probuzení médi, tedy do zahájení specoperace “Odstátnění Banderstánu” uplynulo 6 dní…
Ale jinak dobrý, i kdyby to (s námi) blbě dopadlo. Zažil jsem první krůčky člověka do vesmíru (a nebýt zbrojení, kdo ví? Možná by už byla na Marsu mezinárodní kolonie), zažil jsem úžasné vědecké objevy, jsem svědkem konce doby meziledové, a budu svědkem přeformátování světa z vyhnilé minulosti na svět budoucnosti – kdy, ač se toho už nedožiju, se člověk vydá ke hvězdám.
Big Boss byl ke mě laskavý. Doufám, že ho na Věčném vandru potkám, abych mu poděkoval.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Ladislav
24. 9. 2022 07:35

💤To je zvláštní amíci bez jakéhokoli varování zhodili dvě atomky na Japonsko a svět mlčel! Kde leží Japonsko a kde usa? Ale Banderostán přímo ohrožuje za podpory zločinců NATO Rusko!! Tady se jen hovoří kdyby kdyby a západní media jsou na posrání! Amícké atomové bomby byly mírové?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
VratislavII.
24. 9. 2022 08:23
Odpovědět  Ladislav

Amiokupat věří, že ho Bůh vyvolil,aby zničil zeměkouli 👎👎👎👎

Masunta
24. 9. 2022 08:36
Odpovědět  VratislavII.

Homo longi… tím by se toho hodně vysvětlilo:

https://www.dotyk.cz/….cz

Masunta
24. 9. 2022 14:15
Odpovědět  Masunta

Záchvateček od záchvatového potěšil. Kuk… 🙂

Masunta
24. 9. 2022 14:15
Odpovědět  Masunta

Pozorovatelia z Nemecka a Talianska potvrdili transparentnosť a vysokú úroveň organizácie referend o pripojení Donbasu a oslobodených regiónov k Rusku.Informuje o tom agentúra TASS.
Taliansky novinár Eliseo Bertolazi, ktorý sledoval hlasovanie v referende v Doneckej ľudovej republike, označil proces za „legitímny“. Podľa neho v DĽR dostali pozorovatelia k referendu úplnú slobodu prístupu a nedošlo k porušeniu žiadnych práv občanov.
„Nevidel som žiadne porušovanie práv, videl som slobodu, fotil som, pretože nikto nepovedal, že sa nemá fotiť. Ľudia boli, prišli, odvolili. Podľa mňa bolo všetko v súlade so zákonom,“ povedal na brífingu Ústrednej volebnej komisie republiky.
Podľa Bertolaziho západné médiá opäť neinformovali o ostreľovaní Donecka 22. septembra, hoci ak by sa niečo také stalo v Taliansku, Francúzsku, Nemecku alebo v inej západnej krajine, „bola by to obrovská svetová správa“.
Ďalší pozorovateľ Bruno Schaller, konateľ nemeckej spoločnosti „Energie Waldeck-Frankenberg GmbH“, potvrdil „veľmi dobrú“ organizáciu hlasovania o vstupe Záporožskej oblasti do Ruska. Voliči hlasujú, „aby zabránili niečomu nebezpečnému“ a sú „z referenda nadšení“, povedal.

Masunta
24. 9. 2022 14:33
Odpovědět  Masunta

Údaje prvého dňa hlasovania o účasti v referende
Účasť v DĽR na referende v prvý deň hlasovania bola 23,64 %.
Predbežná účasť na referende v regióne Záporoží bola 20,52 %.
Účasť na referende v LĽR o vstupe do Ruskej federácie o 20.00 bola 21,97 %.
Účasť na referende v Chersonskom regióne dosiahla 15,31 % z celkového zoznamu voličov.

24. 9. 2022 19:09
Odpovědět  Masunta

Tím by se vysvětlilo leda to, že parantropus boisei nevymřel, jak se tvrdí, ale dál se rozvíjel a mezidruhově šu-kal, až se proš-ukal do druhu Homo longi.

Masunta
25. 9. 2022 03:59

Patologicky poučovací Chasidi bez tolerance … rup psych.

Masunta
25. 9. 2022 11:27
Odpovědět  Masunta

 Peking oficiálně potvrdil připravenost Číny postavit se i vojensky na stranu Ruska.   Větší síla než spojenectví těchto dvou zemí na světě neexistuje.   Mezitím Írán také potvrdil svou připravenost postavit se na stranu Ruska, Egypt totéž, Severní Korea také,   Bělorusové již před pár měsíci udělali dohodu a přidávají se další a další země.  Dokonce už i Indie zvažuje takovou možnost.   Kuba potvrdila možnost rozmístění ruských raket a jiné techniky na svém území.  No a dnes vyjádřila souhlas s rozmístěním vojenské techniky, dokonce i jaderných zbraní i Venezuela, země kterou dlouhá léta  vykořisťovali Američané a neustále jí ohrožovali, se postavila na vlastní nohy a zároveň si tímto zabezpečila i vlastní bezpečnost, kromě toho, že pomohla Rusku.  Amerika prohrává Rusové se již přestali doprošovat a v plné nádheře ukazují světu, že USA už dodiktovaly.

PENNYS
25. 9. 2022 08:54
Odpovědět  Ladislav

amíci bez jakéhokoli varování zhodili dvě atomky na Japonsko, oni si to muzou kdykoliv a kdekoliv dovolit-VŽDYT VŠADE PROSAZUJÍ AMERICKOU DEMOGRÁÁÁCII!Zmr DI.

Masunta
24. 9. 2022 08:34

Chasidy, právě tvůj životní příběh je pro mě důležitý … A co psát memoáry ? Kuk… 🙂

Pavel z Moravy
24. 9. 2022 11:40
Odpovědět  Masunta

On je určitě napíše a ty budeš hlavní postava. S tolika tvými znalostmi tě nemůže opomenout. Jednu chvíli jsem si myslel, že se s tebou hovořit dá, nu ale člověk míní a nakonec je vše jinak.

Masunta
24. 9. 2022 14:16
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jak s kým. Nevěděl ?

24. 9. 2022 19:14
Odpovědět  Masunta

Píše se to C-a-s-s-i-d-y a můžeš mi říkat Butchy. Proč zrovna memoáry? Netrpím histrionskou poruchou osobnosti a necítím se proto být středobodem vesmíru.

Pavel z Moravy
24. 9. 2022 11:19

Milane, já budu rád, když se tam s tebou potkám také. Proč bych měl něco dodávat, když ty jsi řekl vše.
.

24. 9. 2022 19:17
Odpovědět  Pavel z Moravy

Akorát že o sobě nebudem vědět.

Markýza
24. 9. 2022 13:50

Podepisuji. Zažili jsme spoust úžasných věcí – tak na dvacet životů. Nashledanou v astrálu!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Masunta
24. 9. 2022 08:06
Ohodnotit příspěvek :
     

USA si budou vyhlašovat, co se jim hodí do krámečku. Demokracii zaměňují za svůj zájem. Demokratické je to, co je americké. Ale koule na další podporu Ukrajiny nemají, protože Šojgu pohrozil použitím nových či účinějších zbraní. Rusko ještě například nepoužilo své silnější zbraně termobarické – mají ty nejsilnější 4krát větší sílu než ty z USA. Také ta ruská mobilizace věští brzký krach amerického dobrodružství na Ukrajině a tím konec přílivu peněz z EU.
USA nechtějí uznat referendy potvrzené nové státy a jejich začlenění do RF ? Samy porušili Zákon o sebeurčení národů, když uznaly vznik Kosova. To nesplňuje základní podmínku tohoto zákona, že ti z Kosova musejí být uznanou menšinou. Ze stejného důvodu nemůže být Baskicko samostatným státem.

sizok
24. 9. 2022 11:27
Odpovědět  Masunta

Přesně tak.

Aleš
24. 9. 2022 08:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Pokud si obyvatelé vyberou Rusko v referendu, lze říci že je to v pořádku a je to demokracie. Pokud to západ neuznává dokazuje tím, že je fašistický a nedemokraticky. V podstatě je to doznání.

ijn
24. 9. 2022 08:46
Ohodnotit příspěvek :
     

na lid se kašle už 32 let, jeho návrhy a potřeby nezajímají vládce,….tak se odrodila elita ž/Ž v nacistickém módu proti většině,……depopulace je cíl a začít se má u Slovanů!!! Proč nejdou anglo-sassové příkladem?????

Gales
24. 9. 2022 17:36
Odpovědět  ijn

Prej máš z jihu táhnout do Ameriky.

janle57
24. 9. 2022 09:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Skvělé hodnocení počátku změn války na Ukrajině,každému na zapráskaném Západě
musí být jasné,že RF nemůže tuhle válku nikdy prohrát,doposud vše probíhalo
s ohledem na bezpečnost obyčejných lidí v zemi,které si bere jako štít zaprodané
americké prase jménem Zelenský,po referendech to vezme určitě rychlý obrat,
zničené páteřní komunikace,elektrárny,rafinerie,fabriky a zcela ochromená logistika,
do toho mráz a totální nedostatek potravin,do Vánoc bude hotovo,což bude pro
místní jen vysvobození, agresivní sebranka jménem NATO bude hodná jak
nejmírnější beránek,obzvláště když celá EU bude vymrzlá až na kost.

Václav
24. 9. 2022 12:50
Odpovědět  janle57

A hlavně prostá všech zbraní, se budou modlit aby to Rus ubrzdil na UK hranicích.

Pozor
24. 9. 2022 09:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Skutočne dobrá seminárna práca študenta na vojenskej vysokej škole. Či sa to ale aj reálne tak stane ukáže až čas. Moja poznámka, už včera bolo neskoro.

Karel
24. 9. 2022 11:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko se chová jinak nežUSA. Snaží se chránit životy civilistů a to jim přináší značné problémy. Na rozdíl od USA, které vlítnou na nepřátelský stát plnou silou bez ohledu na životy civilistů. Takhle vymazaly z mapy světa Jugoslávii a rozsekaly Irák bez ohledu na civilní oběti. Bylo to brutální a bezohledné ale velmi rychlé. Rusko by si mělo vzít příklad z USA a brutálním a bezohledným útokem dosáhnout v krátké době svých cílů.

[Trol-1] Ahoj
24. 9. 2022 13:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Ono už se tomu smí říkat válka? Kdo se v těch notičkách z Moskvy má vyznat. Azovaci nejdřív fuj, teď je zase pustí. Že to prý nacisti nejsou.

VratislavII.
24. 9. 2022 13:10
Odpovědět  [Trol-1] Ahoj

Trotel z Brna, už jsme ti jednou psal, stul pysk a skoč pod šalinu, uleví se všem. 🙂

sizok
24. 9. 2022 13:18
Odpovědět  [Trol-1] Ahoj

Jsi hlupák.

sizok
24. 9. 2022 13:29
Odpovědět  sizok

Doufám, že tě admin tady nenechá prudit.
Nový nick, staré ukrácké kecy.

Markýza
24. 9. 2022 13:51
Odpovědět  [Trol-1] Ahoj

Oni je nepustili, ale toho jste si asi nevšiml.

Luboš z Jihu
24. 9. 2022 14:35
Odpovědět  Markýza

Jasně, výměna, jen trochu nerovnoměrná, každopádně jedna z tragedií v historii ruské propagandy, takhle se střelit do vlastní nohy. To ani Goebbels neuměl.

Masunta
24. 9. 2022 14:39
Odpovědět  [Trol-1] Ahoj

Rakouský kancléř Nehammer nebyl v Moskvě kvůli jednání o míru. Byl jednat o plynu. Putin ho ujistil, že se Rakousko nemusí bát, přes Rakousko nejdou na UA zbraně. Rakousko může dál platit za dodávky plynu Eury a stejnou cenu. Podobně se Putin vyjádřil i o Německu, kde blokují poslanci dodávky těžkých zbraní na UA. Německo také může dále odebírat plyn z Ruska v Eurech a také za stejnou cenu. Stejně tak Maďarsko. Severských  států, Anglie a Francie se toto netýká. Mají své zdroje. I Švýcarsko má s Ruskem dohodu. *Tak mi řekněte vy tupče Fialo, kde je ta Vaše sjednocená Evropa ?* Největší dopady ta Vaše válka bude mít na Česko, Slovensko a Polsko. “

skeptik
24. 9. 2022 14:59
Odpovědět  [Trol-1] Ahoj

Však on je trest nemine jako všechny ty, kteří podporují ukrajinský nacismus.
Mezinárodní tribunál bude, akorát ho nebude organizovat fašistický Západ.

Administrátor
P.A.Semi
24. 9. 2022 18:04
Odpovědět  [Trol-1] Ahoj

V Rusku je rozdíl mezi “Speciální Vojenská Operace” a mezi “Válka” v tom, že při té SVO se musí chovat mnohem slušněji a ničit jen vojenské cíle, kdežto když bude Válka, tak mohou být a budou daleko drsnější…

πα½

sizok
24. 9. 2022 21:11
Odpovědět  P.A.Semi

A pravděpodobně budou.

sizok
24. 9. 2022 21:14
Odpovědět  P.A.Semi

Stejně jako ukrajina. Právě přichází o 90% svého příjmu HDP.
To bude bolet. A co ty zbraně, kdo je zaplatí? Rusko? Cha, cha.
Rozprodají celou zbylou zemi američanům. Budou muset.

PENNYS
25. 9. 2022 08:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Třetí světová válka ,už dávno běží a vyprovokovala ji Nato s amerikou na Okrajině!!!