politika

Expert vysvětlil, proč EU uvalila sankce na ruské společnosti v Sýrii

Evropská unie uvalila sankce na několik ruských společností za průzkum a těžbu zdrojů v Sýrii. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněných v oficiálním věstníku EU, přijatých na jednání ministrů zahraničí zemí EU v Bruselu.

Omezení se dotkla společností Velada, Mercury a Euro Polic, mají zákaz vstupu do zemí EU, zmrazení majetku a zákaz spolupráce.

Ve vysílání rádia Sputnik komentoval rozhodnutí ministrů zahraničí zemí Evropské unie Vladimir Olenčenko, vedoucí vědecký pracovník Centra evropských studií při IMEMO RAN.

“Tyto akce Evropské unie svědčí o její nedostatečné nezávislosti. Svého času to byly právě Spojené státy, kdo vyvolal protisyrskou kampaň, a zejména myšlenku invaze do Sýrie. Tyto myšlenky byly podporovány Evropskou unií a nyní Spojené státy v důsledku této invaze obsazují část syrského území, kde se nacházejí ropná pole,“ řekl Olenčenko.

Přítomnost americké armády v Sýrii je z hlediska mezinárodního práva nezákonná, stejně tak je nelegální těžba ropy prováděná za účasti Američanů, pokračoval.

“Oni (Američané – pozn.) se snaží od toho odvést pozornost … Ruské společnosti provádějí průzkum ropy v Sýrii na žádost syrských úřadů a po dohodě s nimi,” připomněl expert.

Evropská unie v tomto případě vystupuje jako „nástroj“ Spojených států a jedná v jejich zájmu, je si jistý Vladimir Olenčenko.

Americká armáda bez souhlasu oficiálního Damašku ovládá území na severu a severovýchodě Sýrie – v provinciích Deir ez-Zor, Al-Chaseka a Rakka, kde se nacházejí největší syrská naleziště ropy a zemního plynu. Syrské úřady opakovaně označily přítomnost americké armády v zemi za okupaci.

https://bit.ly/3DOxsjT

sdílet na