politika

Dohoda mezi Ruskem a Nikaraguou byla pro Spojené státy překvapením

The Hill: dohoda mezi Ruskem a Nikaraguou byla v USA překvapením.

Nová dohoda mezi Ruskem a Nikaraguou o přítomnosti ruských jednotek v republice byla pro Spojené státy překvapením. Stephen Blank, Ph.D., vedoucí pracovník amerického Institutu pro výzkum zahraniční politiky (FPRI), o tom napsal v článku pro The Hill, publikovaném 11. června na webových stránkách novin.

Vystoupení ruských jednotek v zemi podle něj slouží jako ukázka strategie Moskvy ve Střední Americe. Může sloužit jako základ pro silnější ruskou vojenskou přítomnost v regionu, soudí expert.

„Jde o první významné vystoupení ruských sil ve Střední Americe, vystoupení, které slibuje, že bude důležité, protože by mohlo sloužit jako základ pro delší ruskou vojenskou přítomnost v Nikaragui a mimo ni,“ píše Blank.

Jak poznamenává autor článku, Rusko dokázalo tuto strategii vyvinout i přes ekonomická omezení, protože Spojené státy nevěnovaly dění v těchto zemích dostatečnou pozornost.

Podle jeho názoru, pokud se ruské lodě objeví v Nikaragui, pak se strany budou moci v budoucnu dohodnout na trvalém nasazení flotily, což může vést k tomu, že Moskva získá námořní základny ve Střední Americe.

Autor dodává, že na základě běžné praxe Ruska jsme již mohli vidět následnou dohodu o průběžném hostování ruských lodí, což je praxe, která vedla k ruskému získání námořních základen v Sýrii a Súdánu

Myanmar je dalším příkladem tohoto procesu, kdy se dohoda o hostitelských plavidlech (jak to udělala Nikaragua) mění v dohodu o základně. 

Venezuela už Moskvě nabídla leteckou základnu pro její bombardéry na ostrově La Orchila.

https://bit.ly/3OeeEQC

sdílet na

7 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
14. 6. 2022 01:04
Ohodnotit příspěvek :
     

A to je teprve začátek bobánkové. Než to všechno skončí, z překvápek nevyjdete.

Ladislav
14. 6. 2022 05:27

Velmi dobrá zpráva. Jen ať ten válečný gengstr nespí!

Pavel K
14. 6. 2022 18:12
Odpovědět  Ladislav

Nebojte oni nespí už dávno, kolem dokola jsou na dostřel ruské jaderné ponorky. Jsou nervózní jako sáňky v létě, protože je nemohou zaměřit. Říkají tomu Černá díra. 🤣🤣🤣🙋‍♂️

Josef
14. 6. 2022 08:17

Zdá se, že dračí setba vyklíčila.

Frank
14. 6. 2022 07:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Pro zločince z USA je překvapením kdeco. Šmejdům zvoní hrana a oni to stále ještě nepochopili.

luda
14. 6. 2022 15:56
Ohodnotit příspěvek :
     

???Proč nabízejí Moskvě základnu pro svoje vlastní bombardéry na svém vlastním ostrově? Své bombardéry přeci mohou na vlastním území rozmísťovat i bez Moskvy.

Karel
14. 6. 2022 21:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Pánbůh peče oplatky aneb na každého jednou dojde.Z čeho jsou amíci tak překvapení? Vždyť Rusko dělá jen to, co USA praktikují po celém světě již od konce druhé světové války.