politika

Čína v bitvě o Tchaj-wan „přeláme USA nohy“

Čínský novinář Sima Nan říká, že Čína vyhraje bitvu s USA o Tchaj-wan.

Čínský novinář Sima Nan v rozhovoru pro portál Ukraina.ru řekl, že Čína „přeláme nohy Spojeným státům“ v bitvě o Tchaj-wan.

Peking podle jeho slov považuje tchajwanskou otázku za vnitřní záležitost, nikoli za záležitost mezinárodní diskuse. 

„Řešení problému Tchaj-wanu je posvátným posláním naší Lidové osvobozenecké armády. Bez ohledu na to, zda to bude provedeno silou nebo mírovou cestou,“ řekl.

Sima je přesvědčen, že Spojené státy hodlají „udělat něco v Tchajwanském průlivu“, aby zastavily modernizaci Číny. Podle jeho názoru, pokud začnou nepřátelské akce, vyhraje čínská strana, protože „Lidová osvobozenecká armáda se více než 70 let připravovala na válku 150 kilometrů od pobřeží Číny“.

Novinář poznamenal, že během takového konfliktu by mohly být zničeny tři americké letadlové flotily, základna Spojených států na Guamu a americké základny v Jižní Koreji.

“Ale pokud v důsledku bitvy o Tchaj-wan bude ohrožena jejich vlastní moc, pokud jim to urve prsty a přeláme nohy, kdo pak bude znovu poslouchat zraněnou a zmrzačenou Ameriku?” – řekl.

Analytici CNN již dříve došli k závěru, že Čína je schopna zabrat Tchaj-wan v případě pokusu o násilné vyřešení otázky ostrova, ale i případný úspěch bude mít vysokou cenu. Autoři publikace poukázali na to, že Čína předčí Tchaj-wan v počtu vojáků a zbraní, včetně těch, které by mohli poskytnout spojenci ostrova.

Pro Pokec Přeložila Janinna.

https://bit.ly/3bgxnx2

sdílet na

15 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
19. 6. 2022 03:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Nojo, no. Je to sice fajn, že Čína podporuje Rusko – co jí ostatně zbývá, žejo, jestli nechce být další na řadě – ale jinak je jí taky dost. Na jednu stranu by bylo moc hezký, kdyby pažravý ušáky konečně někdo pořádně praštil přes pazoury, na druhou stranu bych Taiwanu ze srdce přál samostatnost. Jedna věc je, že vystrčený taiwanský ženoid je blbosti futrál, druhá věc, že taiwancům se do čínského chomoutu z duše nechce, třetí věc pak, že věci jsou jaký jsou a že čínská “měkká síla” (někde mezi korundem a diamatem) dotlačila svět do pozice, kdy ji potřebuje, pročež jedna Čína dva systémy a kdeže mám tu smlouvu podepsat? A kterejže svět je lepší ste řikal? Ten digitální čínskej, nebo ten digitální eurosojuzskej? Ten svobodnej, vole.

oldoo
19. 6. 2022 07:38

Zdravím,copak Číny je dost,já se bojím,že po pádu usa by mohl získat velkou moc někdo jiný.A moc,pocit neporazitelnosti je sviňa,abychom nešlápli z amerického bláta do nějaké jiné louže!
S tím ale nic nenaděláme,takoví jsme,moc se ten člověk nepovedl!

Jiří
19. 6. 2022 13:44
Odpovědět  oldoo

Výrobce, rozuměj Stvořitel, dal lidstvu návod k použití žití, ale lidé jej jaksi nerespektují a chtějí být stále chytřejší než Bůh. Pozn.: pro zvídavé – návod k použití naleznete pod odkazem “Desatero” 😉

Pavel
19. 6. 2022 19:32
Odpovědět  Jiří

ten chlapec má jiné hodnoty vždyt je to přeci germán https://forward.com/news/462916/nazi-collaborator-monuments-in-ukraine/

Ratus
21. 6. 2022 10:57
Odpovědět  Jiří

Oko za oko je Starý zákon.Nový zákon Ježíš je odpoštění.

Ratus
21. 6. 2022 10:58
Odpovědět  Ratus

Oprava.Ježíš,odpuštění

19. 6. 2022 20:21
Odpovědět  oldoo

Proto se také Putin snaží vybudovat svět vyváženosti a spolupráce – jinak řečeno multipolární – aby díru po ušácích někdo nevyužil. A proto mu také fandím. A tiše doufám, že si Rusko jako takové dokáže ohlídat jak čínskou měkkou sílu, tak nenápadnou invazi muslimů ze střední Asie a Kavkazu do Ruska. Zatím jsou přátelští. Ale to byl Mohamed také, než se machometáni namnožili a narostla jim ramena. Málo se totiž ví, že pokud půjde vše stávajícím tempem, za pouhých 15 let budou machometáni tvořit 30% ruské populace. Jedna věc totiž je stávající “ruský islám”, ale úplně jiná věc je islám nově příchozích muslimů z Kavkazu a stř. Asie.

Pavel K
19. 6. 2022 22:05

👍 👍 👍 👍
Tak tak!!

Gales
19. 6. 2022 09:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Pá pá.USA. Konec dobrý,všechno dobré…

Pavel
19. 6. 2022 10:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Možná může mít člověk obavy z čínské moci, ale tak jak řídí naše životy anglosaská banda v čele s USA, to myslím nehrozí. To, že prakticky jakoukoliv věc, kterou člověk koupí je z Číny, nu tady je vidět, jací jsou to pracanti. Nu a ruku na srdce- tady po Evropě a u nás ani nemluvě jsou internetové obchody prodávající prakticky skoro samé čínské zboží. Jaképak marže si asi tito lidé dávají, koupí vysavač v přepočtu na naši měnu za 150kč a prodají za kolik? 1500- 2000kč nebo tak nějak? Vždyť tady všichni z Číňanů žijí. Bez nich by zde zbylo 10% těchto internetových obchodů a všichni by se šli pást. Pro tyto internetové prodejce je to sakra žůžo kšeft.

19. 6. 2022 22:31
Odpovědět  Pavel

Právě proto je velmi žádoucí před touto měkkou sílou Číny nejvyšší ostražitost.

19. 6. 2022 22:31

Kámoši? Proč ne. Ale jedině “Já pán – ty pán”.

janle57
19. 6. 2022 11:15
Ohodnotit příspěvek :
     

V Číně moc dobře vědí,že současná Amerika si ekonomicky nemůže dovolit vést
válku na druhém konci světa,jen a jen plácají hubou a jejich výhružkám se dnešní
Čína s Ruskem v zádech jen a jen směje a čeká,až to příjde, popcornovský letadlový
šrot,který se ve zdejší oblasti poflakuje,to bude mít do 3 minut spočítané a Japonsko,
Jižní Korea a Austrálie s ním.

19. 6. 2022 22:26
Odpovědět  janle57

Volný citát “Velkého Kormidelníka” Maa Ce-tunga: “Samozřejmě, že Američané mají lepší zbraně. Samozřejmě že proto padne více Číňanů než Američanů. Ale Američanů je 250 milionů a nás přes miliardu. Z toho logicky vyplývá, že i naše méně moderní zbraně budou stačit na to, aby než válka skončí, nebyl na světě jediný Američan.

19. 6. 2022 22:27

Pozn. 250 milionů v době, kdy to prohlásil.