politika

Chazin: Putin zavedl Spojené státy do politické slepé uličky

Putin uznáním DNR a LNR zavedl Spojené státy do politické slepé uličky.

Ekonom Michail Chazin označil, že Spojené státy se po uznání republik Donbasu ruským prezidentem Vladimirem Putinem dostaly do patové situace.

Západní analytici, kteří radí politikům ve Spojených státech a Evropě, nezvážili rozhodnutí vedení Ruské federace uznat nezávislost DNR a LNR. Podle Chazina patřil takový scénář k nejméně pravděpodobným 

Spojeným státům situaci ztěžují kolosální ekonomické problémy před volbami doprovázené rozkolem elit – v takových podmínkách je pro Západ příliš nebezpečné zatahovat se do vážné sankční války.

“To hovoří o tom, že je přehráli – to je obecně styl Putina. Opravdu dělali chyby. A to je systémová věc.  Putin řekl, že nemá smysl mluvit se západní Evropou – je nutné mluvit se Spojenými státy. A teď mají další bolest. Pokud máte na prstu absces a exacerbaci hemoroidů, zapomenete na prst,“ řekl Chazin.

V příštích letech čeká kolektivní Západ nejen pokles životní úrovně, ale i vymizení střední třídy jako takové, domnívá se ekonom. Rusko je naproti tomu před takovým scénářem chráněno, protože jej úspěšně překonalo po 90. letech. 

Pro západní země se ztráta střední třídy stane vnitropolitickou katastrofou, protože všechny instituce v USA a Evropě spoléhají na její představitele. Nikdo tam neví, jak zastavit pokles životní úrovně, ale Washington, Londýn a Brusel pravděpodobně nerisknou zapojení do vážné sankční výměny s Ruskem: hrozí jim rychlejší a závažnější kolaps.

„Putin před časem řekl úžasnou větu, že pokud překročí hranici, přerušíme s nimi vztahy – ne diplomatické, ale vztahy obecně. V důsledku toho se dostali do idiotské situace. Už teď je jasné, že se pravidla hry mění a mají jen dva nebo tři nástroje sankcí. Když se vaše ekonomika hroutí, musíte být opatrnější se sankcemi, jinak můžete litovat,“ řekl Chazin.

Rozhodnutím o Donbasu Putin fakticky dostal Západ do stejné bezvýchodné situace, v jaké se ocitly Spojené státy a jejich satelity v domácí politice a ekonomice. Z této slepé uličky není cesta ven a nedostatek vnitřní stability a solidního ekonomického základu připravuje západní země o jejich obvyklou bezpečnostní rezervu pro provádění vážných zahraničněpolitických tahů, které by mohly použít proti Ruské federaci v jiných podmínkách.

„Jejich klíčovým problémem je, že v domácí, vnitřní situaci nemají mechanismy, kterými by mohli něco udělat a Putin je postavil do situace, při které mají teď stejnou situaci i v zahraniční politice. Nevědí, co s tím mají dělat. Navíc ani nemohou, protože abyste mohli přijít se smysluplnou zahraniční politikou, musíte si být jisti, že máte vnitřní zdroj pro její realizaci,“ řekl Chazin v programu Večer s Vladimirem Solovjevem.

Podle slov Putina, Západ by v každém případě uvalil sankce na Rusko, bez ohledu na situaci na Ukrajině a postavení republik Donbasu.  Klíčovým cílem západních zemí je omezit rozvoj Ruské federace a důvody pro rozhodnutí o sankcích jsou čirou formalitou, zdůraznil prezident.

https://bit.ly/3IcZTLz

sdílet na

6 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Františe
23. 2. 2022 09:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Už by to ti pitomci na západě měli vzdát. Na Vladimíra Putina prostě nemají.

BB Rad
23. 2. 2022 09:54
Ohodnotit příspěvek :
     

* TAK A JAK TO VYPADÁ, ZAČÍNÁ: *s největší pravděpodobností *,dle nejmenovaného zdroje- zdrojů, *dá se předpokládat *- ta nejdelší, nejstrmější a nejtvrdší jízda svahy dolů a měli bychom být na#raní ,že ukončíme jízdu jako NAHRANÍ*
Myslel jsem a to vždy, že tu jízdu budeme moci pozorovat jen zdáli, ALE SAKRA OSUD ,NÁS NA TY SANĚ posadil.Tak to není moc žádoucí pro nikoho z nás

Pavel
23. 2. 2022 10:18
Odpovědět  BB Rad

Nedávno jsem tu psal, že bych se nedivil kdyby president Putin přerušil veškeré vztahy, bylo by to pochopitelné. Naši vazalové a slouhové, kteří zde již zavedli totalitní pandemický zákon, podepisují bez ohledu na lid závazky k přijímání migrantů, ožebračují nás neuvěřitelným způsobem jak dokonale vysosávají naše úspory a krmí jimi kdejaké plutokratické parchanty, jsou ale již tak vlezlí do USA a EU otvoru, že jsem téměř přesvědčen, že nic jiného než pád do hlubokých sra- ček nás nečeká. Otázka duševní vyzrálosti našich lidí je teď na stole. Je to buď a nebo.

Janka
23. 2. 2022 12:58
Odpovědět  Pavel

tak ale mal by zbytocne problemy aj Putin. Nie je dobre vsadzat na cinsku kartu vsetko, stavas sa jej vazalom a u ostatnych azijskych krajin su USA stale silne v hrozbach sankciami (nedavno Indonezia odstupila od kupy ruskych lietadiel prave preto, obdobne sa da pocitat v tomto aj u Indie apod).

Pavel
23. 2. 2022 18:13
Odpovědět  Janka

Dávám vám částečně za pravdu, Indii a některým dalším bych také nevěřil, dnes je těžké se na někoho spolehnout, je tu mnoho faktorů, které rozhodují. Jsem ale přesto přesvědčen, že Rusové nic jiného v současné době dělat nemohli a pokud přeruší absolutně vztahy se zaprodaným západem, nelze se co divit. Já myslím, že si poradí, nemají takové zaprodance jako naše dva malé národy, které nás vedou do totální poroby a záhuby a lidé stále mlčí. Jediné vysvětlení je, že jsou skutečně přeformátovaní a zhypnotizovaní. Mluvil o tom belgický psychiatr Desmet.

ladik
23. 2. 2022 18:37
Odpovědět  Pavel

Neznáme počty lidí, kteří si zachovali jasný a kritický postoj k současnému společenskému uspořádání. Přeformátování myslí je účinně prováděno školstvím 30 let. Podstatné je, že zde chybí politická strana, která by sjednocovala a prosazovala zájmy produkující třídy, tedy těch, kdo tvoří veškerý materiální život společnosti. Bez toho je boj proti systému iluzí.