politika

Agónie, která vede k hysterii

Petr Akopov

Sergej Lavrov ví, jak stručně formulovat podstatu toho, co se děje. Někdy mu stačí jen pár slov, která si najdou „cestu k lidem“. Zdá se, že se tak stane i s výroky ministra zahraničí v rozhovoru pro tři rozhlasové stanice (včetně Sputniku), avšak jedna věta si zaslouží zvláštní pozornost. Navíc to Lavrov řekl hned na začátku rozhovoru, když odpověděl na otázku, zda neustálá prohlášení Západu, že nepřestane, dokud Rusku nezasadí strategickou porážku, znamenají, že ve vzduchu je velká válka.

Ministr okamžitě reagoval: „Zintenzivnění tématu porážky Ruska a zdůraznění existenčního významu této porážky pro budoucnost Západu neodráží ani tak bojovnou náladu, jako spíše agónii a hysterii”.

Poté Lavrov vysvětlil, že Západ vlastně chápe, odkud vítr vane:

“Další prohlášení se nesou ve stejném duchu: „Ztratíme svůj vliv“, „Rusko předělá svět společně s Čínou, Íránem, Severní Koreou, Sýrií“. To nevyjadřuje pochybnosti o sobě, ale právě naopak – jejich pochopení, že probíhá, jak to neváhají nazývat, „bitva“ o zachování jejich hegemonie, ale ve skutečnosti jde o formování nového multipolárního světa”. 

Někomu mohou slova o „agonii a hysterii“ Západu připadat přehnaná, jinému jen jako zdařilé propagandistické prohlášení, ale ve skutečnosti Lavrov stanoví zcela správnou diagnózu. Západ se nezbláznil, naopak, velmi dobře chápou podstatu toho, co se děje, navíc stále věří ve své síly a schopnosti bránit vlastní dominanci, ale zároveň na pozadí agónie periodicky propadají hysterii.

Agónie existujícího světového řádu, který Západ (kdy ještě nebyl jednotný, jako v posledních desetiletích, — přesněji podřízen anglosaskému vedení) po staletí budoval, světového řádu, který v konečném výsledku zajistil nadvládu a hegemonii západní civilizace.

Navíc: mnohým se zdálo, že do dokončení procesu budování jednotného lidstva, sjednoceného světa pod vedením anglosaského vůdce zbývá jen pár kroků. Takzvaný proces globalizace měl vést k tomu, že Západ prostě nemohl mít soupeře, takové, kteří by ho dokonce mohli potenciálně napadnout, protože národní státy by postupně vymřely, omotané pavučinou globálních korporací. A přesně v tu chvíli, kdy už byla „světlá budoucnost sjednoceného lidstva“ tak blízko, všechno začalo selhávat.

Selhávání začalo po roku 2000 a jedním z jeho nejmarkantnějších projevů byla finanční krize v roce 2008. Ale její destruktivní důsledky pro reputaci Západu ve světě by ještě mohly být překonány, kdyby zároveň Rusko nezačalo „kalit vody“. Rusko, které už v roce 2007 prostřednictvím Putina deklarovalo nesouhlas s unipolárním světovým řádem – a poté začalo důsledně hájit svá práva a zájmy a vracelo se do velké hry. To Rusko, které už prakticky odepsali, přiřadili mu roli druhořadé a bezvýznamné velmoci, regionálního hráče, najednou opět začalo aspirovat na utváření globálních pravidel hry.

Ve skutečnosti se Rusko zpočátku nezaměřovalo ani tak na ustavení nového multipolárního světa, jako na obnovu svého historického prostoru – jako velkého Ruska. Tehdy, na přelomu 20. století, by se s námi Západ teoreticky ještě mohl, pokud by chtěl, dohodnout – uznat naši sféru vlivu a vzdát se zejména nároků na Ukrajinu. Anglosasové ale neslyšeli závan dějin a nepochopili směr pohybu – zdálo se jim, že problém Ruska je hluboce podružný, nepotřebují mu v ničem ustupovat, a pozice a vedení Západu ve světě jako celku bude zachován díky správnému přenastavení priorit a spojenců.

Západ promarnil čas a příležitosti – když ne upevnit svou hegemonii, tak alespoň zpomalit proces její demontáže. Místo toho svými činy pouze urychlil proces, ve kterém si zbytek světa uvědomil nástup přechodného období, začátku post-západní éry.

Od té doby se proces agónie atlantické dominance jen zrychlil a po roce 2022 zcela přešel do otevřené fáze. To neznamená, že smrt (tedy ztráta světové hegemonie Západu) nastoupí hned v příštích letech. Tento proces se může protáhnout i na několik desetiletí, ale rozhodně se stal nevratným. Právě o této agónii mluví Sergej Lavrov, a ne jenom o situaci Západu v bitvě o Ukrajinu.

A je to právě pochopení agónie, které vede k hysterii, protože Západ sám zvedl sázky v ukrajinském směru, když prohlásil ruské vítězství za absolutně nepřijatelné a dal rovnítko mezi ukrajinskou porážku a porážkou svou. Všechna tato prohlášení, že je v sázce osud amerického vedení ve světě, nejsou jen obvyklou anglosaskou zálibou ve velkolepých prohlášeních – ale mění se také v sebenaplňující se proroctví.

K předpovídání budoucnosti atlantických ambicí však nemusíte být žádným prorokem: jsou skutečně ničeny, Západ ve skutečnosti ztrácí půdu pod nohama, prostě nemá dostatek “munice” (a to nemluvíme o síle vojensko-průmyslového komplexu, ale o nástrojích kontroly nad světem).

Samozřejmě, že pomocí hysterie může na chvíli zmobilizovat své síly a dokonce i způsobit těžkosti a zmást protivníka, ale nemůže tím změnit běh dějin, ani vůli Ruska.

https://1url.cz/guyof

sdílet na

57 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Autor
24. 4. 2024 00:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Ještě, že jsem neměl čas tohle přeložit 🙂 🙂 🙂 Díky Janino.
O všem se rozhodlo, ač to tak nevypadá, v šedesátých letech, kdy vědomě začali ničit systém školství a vychovávat spotřebitele. Hipies byly toho newdílnou součástí, protože to znamenalo obrovský nárůst spotřeby narkotik. Narkoman dá všechno do posledního za drogy a ještě bude s naprostým klidem krást i dokonce zabíjet.

Pavel z Moravy.
24. 4. 2024 11:02
Odpovědět  Peter 008

Likvidace hodnotového žebříčku zde probíhá také velice rychle. To, co bychom si před 20 roky nedovedli představit je tady. Proto jsou ty tzv. západní elity tak zuřivé, protože jejich moc končí. Jedna věc je ale nejdůležitější- SVO odhalila podstatu kapitalistického vládnutí západu a potvrdila, že tento systém a jeho životnost je vždy spojena pouze s korupcí, vydíráním a duševně vyprázdněnou populací. Myslím si, že většinově lidé stejně nedozrají a nepochopí dosah toho jak kapitalismus funguje, ale přece jen pár nerozhodnutým možná otevře oči. Rusko a to doufám, nastartuje novou epochu, kde soužití národů v dobrém společném duchu bude jedním ze základů nové společnosti. A moudří lidé tomu pomohou. Protože kvůli tomu jsme na světě.

Ladislav 💤
24. 4. 2024 12:01
Odpovědět  Pavel z Moravy.

👍

Slovák
24. 4. 2024 14:09
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Bude to Čína, Ríša stredu,tej bude patriť Zlatý vek a moc! A tá hlása do sveta, že buduje Harmonicku Spoločnosť, a prebudovať spolocnosť musela Komunisticka strana Číny zamestnať surový kapitalizmus! No v budúcnosti to bude SOCIALIZMUS (S LUDSKOU TVÁROU?), tak ako bola kedysi Ríša Inkov, plná zlata, no kde bol človek nad zlatom, preto ho zmývali zo seba do vody Aymarovia, na tuto počest…A istý Spaniel,dobyvateľ kopal roky kanál, chcel vypustit to slavne jazero a vybrať zlato pre seba…Skapal v dlžobach a nemilosti Špa ielskeho kráľa…
Takže Rusko sa len pridá k Čínskej forme Harmonickej spolocnosti, kedže Rusko potom prevezme štafetu Zlatého veku aj v Rusku, vďaka Precesii..

laskra
25. 4. 2024 15:39
Odpovědět  Slovák

Ale Rusové si to musí opět odmakat.

Gales
24. 4. 2024 18:34
Odpovědět  Pavel z Moravy.
Helena
24. 4. 2024 20:40
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Ale předtím nás všechny o všechno oberou. Máme skončit ožebračeni a vycucaní. Když to nepůjde silou, půjde to ještě větší silou:
Vláda se napotřetí dohodla, že z emisních povolenek příští rok znovu bude lepit státní rozpočet. Pak odkloní zelené miliardy do speciálního fondu. Do něj mají přispívat i lidé skrz účty za benzin a plyn.

Pavel z Moravy.
25. 4. 2024 09:27
Odpovědět  Helena

Helenko, záleží na našich dětech. Pokud si to nechají líbit, my s tím nic neuděláme. Jen je hrozné jak naše průmyslově a zemědělsky bohatá země dopadla. Špičková kultura, mozky na úrovni světových géniů, tak úžasný sociální stát a během pár roků se z tohoto státu stala žumpa té nejhorší kategorie se zblblými lidmi. To je propad, který člověk nemůže pochopit a je mu z toho zle. Já vím, že to nepomůže, ale tyto tvory, kteří národ ženou do absolutní bídy vidím jako největší škůdce zemské, jiné oslovení pro ně nemám. A to vytunění většiny národa, kteří nechápou co s nimi tato banda provádí je pro mne nepochopitelná. A nejhorší je to, že jedinec s tím nemůže nic udělat. Mějte se fajn.

24. 4. 2024 01:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak tomuto: To neznamená, že smrt (tedy ztráta světové hegemonie Západu) nastoupí hned v příštích letech. Tento proces se může protáhnout i na několik desetiletí, nevěřím.
Ne proto, že přání otcem myšlenky, ale z objektivních důvodů.

stan
24. 4. 2024 08:32

A já zase z objektivních důvodů věřím, že hegemonie Západu se zhroutí dokonce dřív než za několik desetiletí.Západ v podstatě vydrancoval své zdroje, zlenivěl a stal se sám sobě přítěží.A k tomu nepotřebuji nějaké hluboké analýzy odborníků, ale stačí se dívat a používat selský rozum.

Tupý hulvát
24. 4. 2024 10:26
Odpovědět  stan

Použil jste svůj rozum na to,abyste napsal totéž,na co reagujete.

Ladislav 💤
24. 4. 2024 12:02
Odpovědět  stan

👍už aby zítra bylo!

Lékořice
25. 4. 2024 13:02
Odpovědět  stan

To je sice pravda, ale agresivita Západu nezmizí jen tak. Díky ní se bude tento houževnatě držet u moci.

Markýza
24. 4. 2024 08:39

Jo, je to velice rychlý. Mimochodem – KoZa nechápe základní přírodní, evoluční a sociální procesy. Představovat si vyšší přírodní celek (teda to sjednocené člověčenstvo) jako vojenskou četu je prostě úplně mimo.

Boomer
24. 4. 2024 09:34
Odpovědět  Markýza

.. každý plán musí vycházet z nějakého pevného bodu. A každý plán se dříve nebo později začne hroutit ve střetu s realitou. A z chybných premis vznikají chybné závěry…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
24. 4. 2024 09:39
Odpovědět  Boomer

To taky. Anebo můžete takříkajíc plout s proudem. Čímž myslím sledovat proudnici. Je to stejné umění jako plánovat, většinou ale vede k lepším výsledkům. Nejsem si ovšem jista, že zrovna tohle by technokratická společnost uvítala s nadšením 😀 Bude muset vyrůst z té technokracie. Ani pravé úhly, sklo a nerez nevydrží navěky.

Markýza
24. 4. 2024 09:42
Odpovědět  Markýza

Mimochodem, zrovna procesy, kterých jsme právě teď svědky hezky naznačují, že přirozenému vývoji neporučíte ani za pomoci všemožných pevných bodů………protože přetlačovaná jo, samozřejmě. Ale pak vnitřní přetlaky, žejo. Jednak škrticí obojky, ale může být kdeco.

Boomer
24. 4. 2024 11:34
Odpovědět  Markýza

.. na přirozený vývoj společnosti v současném světě nevěřím, mediální masáže přirozenost zcela negují…

Markýza
24. 4. 2024 14:20
Odpovědět  Boomer

Njn. Já jo – ale to tu nerozřešíme. Buď uvidíme – nebo už ne 😎

24. 4. 2024 15:37
Odpovědět  Boomer

Zde malá ukázka přirozenýho vývoje:

https://www.novarepublika.cz/2024/04/bylo-nebylo

Když se poprsím, že přesně tohle:

“Tajné služby mocností samozřejmě nespí. Na Ukrajině se majdanuje, chystá se výpověď pronájmu Sevastopolu Rusům a v temných kremelských kancelářích se scházejí ruské špičky, které vědí, že se NATO blíží k červeným čárám za kterými Rusko bude muset reagovat a nebo ukázat slabost. Kdyby se podařilo zdržet výrobu amerických jaderných raket, to by stálo za nějakou tu operaci…

jsem si v jisté době, po jednom podivném atentátu, začal myslet aj já, ale raději to z povícero důvodů neventiloval, budu za vejtahu. Ale ted, když světový informační prostor občas provane Eurus, tak se k tomu už můžu přihlásit.
Hele, Boomříku, nenapadlo aj tebe něco podobného a nenasadil jsi z týchž důvodů autocenzuru?
Jen se ptám.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
24. 4. 2024 18:07

P.S. Původně jsem to měl za dvojí podfuk – pojištovací a aby zamaskovali ty zmizelé sapíky, ale časem mi začalo dloubat v palici, že by to taky mohlo bejt jinak.

Boomer
24. 4. 2024 18:30

.. no, já mám v hlavě mimo Vrbětic taky Akci Bout, stačí?
A někdy si říkám, že při dnešní úrovni sledování a analýzy všeho co se kde napíše nebo vysloví, je lépe mlčet, abych nedejbože někomu nepokazil práci. ;o))))

Pijack
24. 4. 2024 09:58
Odpovědět  Markýza

Tou proudnicí je pro KOZA tok peněz. Pro KOZA je finanční svět rozhodující. Klasik řekl – “motorem rozvoje a zisku je chamtivost”. Nic víc než chamtivost nedokáže vydolovat bohatství z potenciálu ekonomicky prosperující společnosti. Vše ostatní je nepodstatné.

Markýza
24. 4. 2024 14:19
Odpovědět  Pijack

To není proudnice, ne skutečná. To je ta pěna dní na vrcholcích vln.

katango
24. 4. 2024 10:24
Odpovědět  Markýza

Ovšem sledujete-li proudnici, může vás tato zavést někam, kde být nechcete. Proudnici ano, ale kormidlovat!

Pijack
24. 4. 2024 10:52
Odpovědět  katango

Mnohdy je proud tak silný, že spláchne i ty kormidelníky 🙂

Markýza
24. 4. 2024 14:17
Odpovědět  Pijack

Pokud se dostanete do takového proudu, je už jedno všechno.

Markýza
24. 4. 2024 14:17
Odpovědět  katango

Ježiš jasně, považovala jsem to za tak samozřejmé, že jsem ani nezmínila.

Boomer
24. 4. 2024 11:32
Odpovědět  Markýza

..plout s proudnicí už dnes nelze, vždy se vám přihlásí někdo s požadavkem výběru Losny nebo Mažňáka a vždy “někdo” zareaguje kladně, aby z toho taky něco urval.
Ten někdo se skrývá pod eufemismem “politická reprezentace”, ač jde ve skutečnosti o lobbyismus jak prase…

Markýza
24. 4. 2024 14:18
Odpovědět  Boomer

Ale lze. Jako vždycky – jsou to proudy spodní, které potom veškerou “reprezentaci” uvedou v šok. Kdepak se to tu vzalo?? Njn. Dole, soudruzi.

Boomer
24. 4. 2024 14:27
Odpovědět  Markýza

.. jenž pak nastupuje vojenský princip padajícího ho*na a to je vždy směrem dolů…

Markýza
25. 4. 2024 08:53

Jste nějaká silnější nátura – mně stačilo “Švamberk” a “s Ruskem nelze vyjednávat” 😀
A ne, tohle nebyl proud, který jsem měla na mysli. To je pořád jenom povrch.
Ani tajné služby, ktweré se tváří děsně podzemně, nejsou ten proud.

25. 4. 2024 21:02
Odpovědět  Markýza

Dyk jo. Ale nezvedněte to, žejo.

24. 4. 2024 15:01
Odpovědět  Markýza

No, ono jim to cca půl tisíciletí vycházelo, tak se v tom zacyklili.

Markýza
24. 4. 2024 19:31

To je pravda. Nelze měřit délkou jednoho života.

Boomer
24. 4. 2024 09:29

.. Milane, tyhle procesy se nedějí nahodile a ze dne na den, jsou plánovány v dlouhodobých horizontech a protistrany se průběžně snaží o korekci dopadů. Je to přetlačovaná, vítězem může být ten, kdo “dokáže najít dostatek pevných bodů, aby pohnul světem”. A těmi body mohou být buď spojenectví založená na oboustranně výhodné spolupráci, nebo na vynucené podřízenosti, ta druhá varianta je však značně ošidná. Obojek kolem krku časem začne dřít, škrtit, a dřeného a škrceného může napadnout hříšná myšlenka.. a mám já to vůbec zapotřebí?! A pevný bod je v řiti…

24. 4. 2024 14:54
Odpovědět  Boomer

Souhlas. Můžeš plánovat co chceš a jak chceš a mít to podšpracovaný a vyfutrovaný čímkoli, ale pokud do svých plánů nezačleníš “lidský faktor”, dříve či později si se svými plány můžeš akorát tak vytřít pr… udělat si z nich vlaštovky, aby tarantule nebyl na mrtvici, že jsem sprostej.
Oboustranně výhodná spolupráce s lidským faktorem počítá – co počítá, vychází z něj – anglosaský model vynucené poslušnosti ho ignoruje. A to vzdor tomu, že právě na lidském faktoru zkrachovaly všechny říše co kdy od počátku lidské historie byly.
No, aspoň jsem se dožil toho, že anglosaský model právě v křečích agonie za ohromného běsnění a humbuku odchází z historie. A dá-li pánbů a ve zdraví dožiju, jak říkal tatík, dočkám se i jeho definitivního odchodu aspoň z Evropy. To bych moc rád.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Boomer
24. 4. 2024 18:53

.. současnost anglosaské dominance má paralelu v zániku Římské říše – tak dlouho přesouvali co mohli na hřbety jiných, že nakonec nebyli schopni sebeobrany. No, a je to tu zas, či se to aspoň blíží…

24. 4. 2024 19:24
Odpovědět  Boomer

Jo

Pavel z Moravy.
24. 4. 2024 11:23

Myslím, že tato úvaha v článku Scotta Rittera na sk.news-front.su říká vše. Rusko a Čína sú neoddelitelné- toto je nová realita, ktorú západ nedokáže rozpoznať.

Pijack
24. 4. 2024 08:03
Ohodnotit příspěvek :
     

V podstatě nám vládnou dementi. Důkazem je jejich směrování ve světě a plácání se mezi světovými velmocemi jako v dětském brouzdališti, protože do hluboké vody se bojí vykročit. Jejich největší problém nepochopení fundamentu – postoj zakotvení národa v místě, kde se po staletí vytváří jeho mentalita a národní zvyky. Takže mne neustále udivuje, že Čeští politici se vůbec nenamáhají tento tisíciletý vývoj umocnit tím, že se neodvážili přiklonit k Rusku. Místo abychom podporovali Rusko, bez jakéhokoliv relevantního zdůvodnění začnou podporovat Ukrajinu, která se přiklání k nacistickým hodnotám. Jim stačí jen kvičet o tom, že první začali Rusové (jako hádka děcek – ty sis začal…), aniž by pochopili realitu, že si začali Ukrajinci – u nich rozhoduje pouze infantilní krákání kdo překročil první hranici. Ale krok přes hranice byl už jen dopad Ukrajinského řádění. Takže naše vláda podporuje invazivní prvky nacizmu, které díky Hitlerovi zakořenily i na východě Evropy. To je prudké otočení kormidla a zrada tradic Českého národa. My máme právo stát na straně Ruska, nikoliv na straně Ukrajiny, která oslavuje západní invazivní metody proti Česku, viditelné již z dob Husitského odporu.

Frank1
24. 4. 2024 08:55
Ohodnotit příspěvek :
     

Zaseli jste nenavist, rusofobii ke vsemu ruskemu, udelali jste z nich psance, okradli jste je.
Ted prijde za to spravedliva odplata vy degenerati. Zadne slitovani, neni na miste. Ani k ovcanum na zapade. Ti ke vsemu mlceli.

Pijack
24. 4. 2024 10:03
Odpovědět  Frank1

Ovce na západě byly již zkrocené. Dostaly korálky, to jim vyhovuje. Žijí konzumizmem a nechtějí si svůj klid rušit něčím, čemu na východě říkáme intelekt, emocionální rozměr, empatie a pod… Jejich uvědomování o vlastním zakotvení (kam patří) je na bodě NULA. Tímto jsou odkázané k bečení a konečné depopulaci.

Pavel z Moravy.
24. 4. 2024 11:05
Odpovědět  Frank1

Co zaseli, sklidí. Opravdu jednoduché.

Pijack
24. 4. 2024 13:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Dobré zprávy – Rusové zahájili ofenzívu na Charkov 🙂

Boomer
24. 4. 2024 14:28
Odpovědět  Pijack

.. Achmat v pohotovosti, specialisté pro boje v intravilánu…

zuzana
24. 4. 2024 16:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Bill Gates chce využít umělou inteligenci ke genetické modifikaci hovězího dobytka, aby „zachránil planetu“

https://aktax.cz/bill-gates-chce-vyuzit-umelou-inteligenci-ke-geneticke-modifikaci-hoveziho-dobytka-aby-zachranil-planetu/

jiří
24. 4. 2024 17:58
Odpovědět  zuzana

Chtít může…

zuzana
24. 4. 2024 17:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Konec lidstva – jak ho naplánovali globální vůdci

https://aktax.cz/konec-lidstva-jak-ho-naplanovali-globalni-vudci/

jiří
24. 4. 2024 18:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil zničit ukrajinskou televizní anténu, kterou zločinec Volodymyr Zelenskyj, využíval jako prostředek k vysílání dětské pornografie pro bohaté obchodníky s dětmi žijící v Charkově a okolních městech, uvedl agent FSB Andrej Zacharov.
Putin nechal zničit ukrajinskou pedofilní komunikační síť – tadesco.org

Slovan
24. 4. 2024 20:43
Odpovědět  jiří

👍 👍 👍 👍 👍

Slovan
24. 4. 2024 18:37
Slovan
24. 4. 2024 18:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Holt není američan, jako američan. Zdáse že všichni nejsou zase tak hnusný i když chápu je po tomto videu sháňka.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zakazat-celemu-svetu-naridila-komisarka-Muskovi-Aby-

M.Š.
24. 4. 2024 19:24
Ohodnotit příspěvek :
     

V zájmu celého světa a především v zájmu pokroku lidstva je upozadění a omezení anglosaského,prý výsadního postavení,legitimním požadavkem.Tzv.západ pod vedením anglosasů nemá světu nic pozitivního co nabídnout.Historické zkušenosti s tzv. vůdci “světa”…..po vystoupání na vrchol přichází pád dříve či později a je zjevné,že tato situace nastala v současné době.

jiří
24. 4. 2024 20:17
Frank1
25. 4. 2024 09:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Popagatori a mluvci sionistu, politruci Great resetu Gates a Schwab stale ziji a volne se pohybuji. Chraneni za nase penize pripravuji dalsi vrazdy a hladomor.
Neni nikoho, kdo by je sejmul?