blog

Proč válka na Ukrajině znamená zkázu pro americkou hegemonii a Alianci NATO

Jonas E. Alexis

Proč válka na Ukrajině znamená zkázu pro americkou hegemonii a Alianci NATO

Po roce války na Ukrajině se Rusko nezhroutilo tak dramatickým způsobem, jak Spojené státy a jejich evropští spojenci v NATO sebevědomě předpovídali.

Americký prezident Joe Biden při návštěvách Ukrajiny a Polska tento týden uvítal “jednotu” NATO a transatlantické aliance.

Skutečnost je taková, že západní transatlantická aliance vykazuje známky roztříštění kvůli obrovskému zatížení evropské ekonomiky v důsledku toho, že evropské vlády následují nepřátelskou politiku Washingtonu vůči Rusku.

Po celé Evropě sílí pouliční protesty proti NATO a vládnoucím elitám, které jsou považovány za servilní vůči americké politice. Nejde jen o válku na Ukrajině. Celý západní kapitalistický řád se otřásá v základech, a to především kvůli americkým hegemonistickým ambicím. Válka na Ukrajině je pouze projevem základní geopolitiky.

Navzdory velkým očekáváním Západu se ruská ekonomika drží pevně a zdá se, že její vojenské operace na Ukrajině získávají převahu. A to navzdory tomu, že blok NATO vedený Spojenými státy “vrhá na Rusko vše, co může”, aby ho porazil, od nekonečných dodávek zbraní na podporu kyjevského režimu až po nekonečná kola hospodářských sankcí ve snaze zhroutit ruskou ekonomiku.

Glenn Diesen je profesorem na univerzitě v jihovýchodním Norsku. Je odborníkem na mezinárodní politiku a ruské zahraniční vztahy.

Diesen vysvětluje, že Rusko se již dlouho připravuje na konfrontaci se Spojenými státy a jejich evropskými spojenci. Již od převratu v Kyjevě podporovaného Spojenými státy v roce 2014 a od zrady mírových dohod z Minsku z let 2014 a 2015 ze strany Západu si Moskva tiše uvědomovala, že bude muset posílit svou ekonomiku, aby odolala očekávanému střetu se Západem.
Proto Rusko budovalo své vojenské síly s vědomím, že se konflikt blíží. Stejně tak důležité bylo, že Moskva podnikla strategické kroky k ochraně své ekonomiky diverzifikací obchodu s nově vznikajícím euroasijským motorem globálního růstu. Rusko se rozhodlo opustit staletou představu, že se při rozvoji soustředí na západní partnerství, a místo toho orientovalo své hospodářské zájmy na Čínu, Indii a země globálního Jihu. Západ si neuvědomil hlubší geoekonomické posuny, a proto předpokládal, že může Rusko ekonomicky potrestat. Biden již nemůže prosazovat starý americký požadavek na určené nepřátele, aby “volali strýčku”.

To vysvětluje, proč se Rusko nezbavuje západních sankcí ani zuřivého vojenského nepřátelství, které USA a jejich NATO rozpoutaly prostřednictvím Ukrajiny.

Diesen tvrdí, že strategická konfrontace, do níž se Washington proti Rusku (a Číně) pustil, se odrazí roztříštěním západní transatlantické aliance. Již nyní jsme svědky rostoucího hněvu veřejnosti v celé Evropské unii proti vládám, které “spáchaly ekonomickou sebevraždu” tím, že se postavily na stranu Washingtonu a odcizily si Rusko jako spolehlivého obchodního partnera, zejména pokud jde o cenově dostupné a bohaté energetické zdroje.

Mentalita Washingtonu z dob studené války, tedy “my a oni”, nulový součet, věčný konflikt a podobně, bude jeho konečnou zkázou, protože nabourává transatlantické vztahy na oltáři hegemonistických ambicí a imperiální nadvlády.

Evropské vlády lehkomyslně a pošetile uvěřily washingtonskému programu prosazování západní hegemonie. Tím evropské elity ničí vlastní národní ekonomiky a vyvolávají rostoucí nespokojenost a protesty veřejnosti. Evropské státy a samotná Evropská unie jsou ohroženy zhroucením z ekonomické zkázy, nikoliv Rusko. To zase podněcuje lidový hněv vůči Washingtonu a podkopává údajný základ jednoty Západu.
Rétorika prezidenta Bidena o “západní jednotě” se zdá být spíše pýchou před pádem než odrazem reality.

Západ špatně odhadl dopad války na Ukrajině, protože nepochopil vznik multipolární globální ekonomiky a to, že jeho ekonomické sankce již nemají takovou donucovací sílu jako dříve.

Rusko neustupuje, protože nemusí. To se nedá říci o USA a jejich evropských spojencích, kteří stále více hledí na oslabenou geopolitickou pozici.

Jonas E. Alexis vystudoval matematiku a filozofii. Na postgraduální úrovni studoval pedagogiku. Mezi jeho hlavní zájmy patří zahraniční politika USA, dějiny izraelsko-palestinského konfliktu a dějiny idejí.

sdílet na

18 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
28. 2. 2023 08:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Ve Francii se mnoho lidí pobouřilo provokativními otázkami a poznámkami novinářů při interview francouzské TV BFM s Pjotrem Tolstojem – zástupce předsedy Dumy – hovořící plynně francouzsky.
RIA zpravuje o tom: https://ria.ru/20230228/tolstoy-1854751862.html
Francouzi byli potěšeni Tolstého reakcí na provokativní novináře BFM
Diváci francouzské BFM reagovali na pořad za účasti místopředsedy Státní dumy Petra Tolstého a vyjádřili obdiv k jeho odpovědím na otázky novinářů.
Pořad za účasti poslance byl odvysílán minulý týden, věnoval se mimo jiné ruské speciální operaci na Ukrajině. Tolstoj adekvátně odpovídal na provokativní otázky novinářů, včetně těch osobních.

“Jsme civilizovaní lidé. S tímto mužem by se mělo zacházet s respektem. Proč je v otázkách tolik agrese? Jsme v televizním studiu, ale mám dojem, že jsme na území, kde se bojuje. Uklidněte se, novináři, Pyotr Tolstoy může svobodně vyjádřit svůj názor. Ale protože jste vůči němu agresivní, odpovídá stejně, ” napsal uživatel libre7853.

“Doufám, že i přes agresivní chování novinářů byli diváci schopni pochopit, co říká. Divákům to umožní udělat si představu o tom, co se v Rusku skutečně děje. BFM by ho měla nadále zvát do studia, protože jeho odpovědi jsou přesné a stručné, je to přímý člověk. Takže je velmi příjemné slyšet, jak reaguje na útoky novinářů. Jsem nadšený,“ uvedl Isarmande9717.

28. 2. 2023 08:24
Odpovědět  primak

Zde je ten celý článek s otázkami a odpovědmi. Když si ho otevřete v Yandex.com automaticky to přeloží do řeči dle výběru.
https://inosmi.ru/20230227/provokatsii-260942312.html
„Vy jste ve válce s Ruskem“: rozhovor s Petrem Tolstým, blízkým spolupracovníkem Vladimira Putina
Místopředseda Státní dumy Pjotr ​​Tolstoj se stal hostem pořadu 90 minut na BFM TV a adekvátně odpovídal na provokativní dotazy novinářů. To si všimli i diváci. “Jeho výkon byl pro Rusko malým vítězstvím ve vzduchu,” říká jeden z nich.

Kdy skončí to nepřátelství?
— Po denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny. Až se Ukrajina stane neutrální zemí a již nebude usilovat o vstup do NATO. Když toto nebezpečí pomine, střelba se zastaví.

28. 2. 2023 08:25
Odpovědět  primak

– Říkáte, že čím více zbraní dlouhého doletu dodáme Ukrajině, tím více Rusko přesune hrozbu od svých hranic. Znamená to, že jste ve válce s námi, se západními zeměmi?
— Ne, vy vedete válku proti Rusku. A byli jste to vy, kdo uvalil více než 1200 sankcí proti mé zemi. Jste to vy, kdo vede ekonomickou válku proti Rusku, jste to vy, kdo dnes podporuje současné ukrajinské vedení, dodáváte mu zbraně, místo abyste dali Kyjevu příležitost zahájit jednání s Ruskem. Dnes Západ přilévá olej do ohně. A vypadá to, že Západ v tom bude pokračovat, pokud lze věřit nedávnému Bidenovu prohlášení, že „vítěz bude určen na bitevním poli“. No, tady to je: Rusko nikdy neporazíte. Historie to prokázala již v letech 1812 a 1945.

28. 2. 2023 08:28
Odpovědět  primak

– Zajímalo by mě, proč jste poslal svou dceru studovat na Yale University a proč se nelichotivě vyjádřila o ruských univerzitách a School of Journalism of Higher School of Economics (HSE), ale zároveň chválila Yale University? A vy jste považoval za správné mluvit na její obranu, hájit její vlastenectví v roce 2017.
– Za prvé, moje dcera nikdy nestudovala v USA. Jela tam na dva týdny a byla ohromena americkým vzdělávacím systémem, univerzitou, její atmosférou. Vystudovala však univerzitu v Moskvě a vybrala si Moskevskou státní univerzitu, nikoli Vysokou školu ekonomickou …

28. 2. 2023 08:35
Odpovědět  primak

– A jak si obecně vysvětlujete to, že mnoho potomků vysokých úředníků studovalo v zahraničí, občas tam pracovalo, oženili se, dostali neruské občanství? Můžete uvést příklad nějaké zahraniční osobnosti, která by své děti poslala studovat do Ruska?
“Nejsem u soudu, abych odpovídal na obvinění.” A vaše otázky, zní jako obvinění. Moje děti se nepřestěhovaly do jiné země. Co se týče ostatních lidí, žijeme v otevřeném světě. Rusové už řadu let cestují po celém světě, někdo pro sebe nebo své děti vybral zahraniční univerzitu. Ale tito studenti se ve většině případů vracejí do Ruska a využívají zkušenosti získané v zahraničí ve prospěch Ruska.

Za druhé, znám mnoho Francouzů a občanů jiných západních zemí, včetně mnoha Američanů, kteří se nyní stěhují žít do Ruska. Mnozí z nich to dělají, aby zachránili své děti před výchovou ovládanou Západem: povzbuzují LGBT „životní styly“, povzbuzují je k opuštění tradiční rodiny a tak dále. Mohu vám uvést několik čísel: průměrně 10 000 žádostí občanů zemí NATO o ruské občanství ročně. Bohužel pro vás je ruská civilizace atraktivní, protože evropské hodnoty hájíme právě na tom kontinentu, kde se zrodily, ale kde se na ně často zapomíná.

Helena
28. 2. 2023 08:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to celkem jednoduché. Pravda vždy vyjde najevo. A ten čas právě teď nastal. Možná, kdyby amíci nezačali svoji válku do posledního Ukrajince, nemluvilo by se o tom. Ale jak se říká, čeho je moc, toho je příliš. Celý svět už ví, že Amerika a Anglie a jejich poskoci jsou ti praví světoví teroristé. Teroristé, kteří napadli mnoho států a jejich teroristické útoky stály miliony životů nevinných lidí. To už nikdo neututlá. A je dobře, že Pyjala a jeho skvadra tlačí takto na pilu, o to víc vystříkne krvavá pravda v ČR na povrch. Ten čas už přichází. Pravdu lze skrýt jen na malou chvíli, ta chvíle je u konce.

28. 2. 2023 08:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Hezké vyjádření té celé situace:
Američané si s ruskou otázkou neporadili
https://ria.ru/20230228/spetsoperatsiya-1854434926.html

První odstavec:
Hlavní otázka, kterou SVO položila Americe, je: co je s těmito Rusy špatného? Proč proti nim nefungují techniky, které po desetiletí úspěšně svrhovaly vlády po celém světě?

Poslední odstavec:
Tím, že nás Washington plánoval zničit, nás sjednotil a posílil. Nikdy za posledních třicet let jsme tak jasně nepochopili naše poslání na tomto světě.

Pedro
28. 2. 2023 09:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak dlouho se chodí s výbušninou pod vodu, až se v obýváku rampouchy vytvoří.

Pavel K
28. 2. 2023 09:24
Odpovědět  Pedro

🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 👍 🍺 🍺

Autor
28. 2. 2023 09:29
Odpovědět  Pedro

Filuto! Doslova nové české přísloví. 🙂 🙂 🙂
Já předkládám málo známý zákon:

image04.jpg
Pavel K
28. 2. 2023 14:13
Odpovědět  Peter 008

Ze školy 60 staré od učitele matematiky.
Poznámka: Vysmíval se mi přímo do očí za mými zády.

Pavel
28. 2. 2023 20:20
Odpovědět  Pavel K

Nebo neco na fialu..
“Kdyz sem s nim sla do lesa , vedela jsem , ze vo neco prijdu, ale ze to bude moje penezenka , to mne prekvapilo”..

Pavel K
28. 2. 2023 20:52
Odpovědět  Pavel

Ještě jsem si vzpomněl na jednu poznámku toho samého kantora.
Byl drzí a honil děvčata po třídě s ptákem v ruce. (vycpaným)

katango
1. 3. 2023 13:31
Odpovědět  Pavel K

To se říkalo i o našem tělocvikáři na základce. O tom na gymplu se zase říkalo, že napsal stížnost “zadek mi hučí a ČSM k tomu nečinně přihlíží”.

Aleš
28. 2. 2023 09:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Zkáza USA jako světového vraha je vítaná.

Pavel z Moravy
28. 2. 2023 11:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Evropské vlády uvěřily pošetile washingtonskému programu. Dle mne je to trochu jinak. Chtěly nebo musely uvěřit, protože ve vztahu kolonizátor a kolonizovaný je to vždy takto. A já si myslím, že tito evropané si dokonce v tomto vztahu libují. Tito evropští vládci nás chtěli a chtějí zotročit. Dostávají za to svoje požitky. Všechny strany naší pětikoalice je jedna strana zrádné mince, ale co je ANO, úplně stejná banda této zrádné mince. To by měl mít národ na paměti, ale jelikož většina lidu nemyslí, na nic takového nepřijde.

zuzana
28. 2. 2023 15:41
Ohodnotit příspěvek :
     

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pohrozil Američanům, kteří nepodporují válku na Ukrajině. Na tiskové konferenci k výročí ruské vojenské operace v zemi Zelenskyj prohlásil, že Američané musí nadále podporovat Kyjev, jinak riskují geopolitickou bezvýznamnost.

https://aktax.cz/zelenskyj-se-pousti-do-vyhrozovani-americanum-kteri-nepodporuji-valku/

Markýza
1. 3. 2023 20:06
Odpovědět  zuzana

Syneček se trhá ze řetězu? Tak jen aby mu bylo na té jeho Floridě bezpečno.