blog

Nositel Pulitzerovy ceny píše dopis dětem v Gaze

Chris Hedges, který pracoval 15 let jako reportér pro New York Times, jako zpravodaj pro Blízký východ a Balkán a který se musel stáhnout na svůj vlastní web tak jako mnoho jiných, píše jednomu dítěti z mnoha – a se stejným osudem:

„Milé dítě. Je po půlnoci. Letím ve tmě rychlostí stovky mil za hodinu, tisíce stop nad Atlantským oceánem. Cestuji do Egypta. Půjdu na hranici Gazy v Rafahu. Jdu tam kvůli tobě.

Nikdy jsi nebyl v letadle. Nikdy jsi neopustil Gazu. Znáš jen hustě zaplněné ulice a uličky. Betonové chatrče. Znáš jen bezpečnostní bariéry a ploty hlídané vojáky, které obklopují Gazu. Děsí tě letadla. Stíhací letouny. Útočné vrtulníky. Drony. Krouží nad vámi. Shazují rakety a bomby. Ohlušující výbuchy. Země se třese. Budovy padají. Mrtví. Výkřiky. Tlumené hlasy volají o pomoc zpod trosek. Bez přestávky. Noc a den. Uvěznění pod hromadami rozbitého betonu. Tvoji kamarádi. Tvoji spolužáci. Tvoji sousedé. Zmizeli během několika vteřin. Vidíš křídově bledé tváře a bezvládná těla, když je vykopou. Jsem reportér. To mým úkolem je tohle vidět. Ty jsi dítě. Tohle bys nikdy neměl vidět.

Zápach smrti. Hnijící mrtvoly pod rozbitým betonem. Zadržíš dech. Zakryješ si ústa látkou. Jdete rychleji. Vaše čtvrť se stala hřbitovem. Všechno, co bylo známé, je pryč. Užasle zíráš. Divíš se, kde jsi.

Bojíš se. Výbuch za výbuchem. Brečíš. Držíš se své matky nebo otce. Zakryješ si uši. Vidíš bílé světlo střely a čekáš na výbuch. Proč zabíjejí děti? Co jsi udělal? Proč tě nikdo nemůže ochránit? Budeš zraněný? Přijdeš o nohu nebo ruku? Oslepneš nebo budeš na invalidním vozíku? Proč ses narodil? Bylo to k něčemu dobrému? Nebo to bylo kvůli tomuhle? Vyrosteš? Budeš šťastný? Jaké to bude bez tvých přátel? Kdo zemře příště? Tvoje matka? Tvůj otec? Tvoji bratři a sestry? Někdo, koho znáš, bude zraněn. Již brzy. Někdo, koho znáš, zemře. Již brzy.

V noci ležíš ve tmě na studené betonové podlaze. Telefony jsou odříznuté. Internet je vypnutý. Nevíš, co se děje. Objevují se záblesky světla. Dochází k vlnám otřesů. Ozývají se výkřiky. Bez přestávky.

Když tvůj otec nebo matka shánějí jídlo nebo vodu, čekáš. Ten hrozný pocit v žaludku. Vrátí se? Uvidíš je ještě? Bude váš malý domov na řadě? Najdou vás bomby? Jsou to vaše poslední chvíle na zemi?

Piješ slanou, špinavou vodu. Je ti z toho hodně špatně. Bolí tě břicho. Jsi hladový. Pekárny jsou zničené. Není chleba. Jíš jedno jídlo denně. Těstoviny. Okurka. Brzy to bude vypadat jako svátek.

S fotbalovým míčem vyrobeným z hadrů si nehraješ. S drakem vyrobeným ze starých novin nelétáš.

Viděl jsi zahraniční reportéry. Nosíme neprůstřelné vesty s nápisem PRESS. Máme helmy. Máme kamery. Jezdíme džípy. Objevujeme se po bombardování nebo střelbě. Dlouho sedíme u kávy a povídáme si s dospělými. Pak zmizíme. Děti obvykle nezpovídáme. Ale bavil jsem se s vámi, když jste se kolem nás shlukli. Smáli jste se. Ukazovali. Chtěli jste, abychom vás vyfotili.

Byl jsem bombardován stíhačkami v Gaze. Byl jsem bombardován v jiných válkách, válkách, které se odehrály předtím, než jsi se narodil. Také jsem se velmi, velmi bál. Pořád se mi o tom zdá. Když vidím obrázky Gazy, vrací se mi tyto války silou hromu a blesku. Myslím na tebe.

Všichni, kdo jsme byli ve válce, nenávidíme válku ze všeho nejvíc kvůli tomu, co dělá s dětmi.

Snažil jsem se vyprávět tvůj příběh. Snažil jsem se říct světu, že když jsi k lidem krutý, týden po týdnu, měsíc po měsíci, rok po roce, desetiletí po desetiletí, když lidem upíráš svobodu a důstojnost, když je ponižuješ a zavíráš do vězení pod širým nebem, když je zabíjíš, jako by to byla zvířata, velmi se rozzlobí. Dělají druhým to, co bylo uděláno jim. Říkal jsem to znovu a znovu. Říkal jsem to sedm let. Málokdo poslouchal. A teď tohle.

Existují velmi stateční palestinští novináři. Od začátku tohoto bombardování jich bylo zabito 39. Jsou to hrdinové. Stejně tak lékaři a sestry ve vašich nemocnicích. Stejně tak pracovníci OSN. Osmdesát devět z nich zemřelo. Stejně tak řidiči sanitek a zdravotníci. Stejně tak záchranáři, kteří zvedají betonové desky rukama. Stejně tak matky a otcové, kteří vás chrání před bombami.

Ale my tam nejsme. Tentokrát ne. Nemůžeme se dostat dovnitř. Nepustí nás tam.

Reportéři z celého světa míří na hraniční přechod v Rafahu. Jdeme tam, protože se nemůžeme dívat na tato jatka a nic nedělat. Jdeme, protože denně umírají stovky lidí, včetně 160 dětí. Jdeme, protože tato genocida musí skončit. Jedeme, protože máme děti. Jako Ty. Drahocenné. Nevinné. Milované. Jdeme, protože chceme, abys žil.

Doufám, že se jednoho dne potkáme. Budeš dospělý. Budu starý muž, ačkoli pro tebe jsem už teď velmi starý. Ve svém snu pro tebe tě najdu svobodného, bezpečného a šťastného. Nikdo se tě nebude snažit zabít. Budeš létat v letadlech plných lidí lidmi, ne bomb. Nezůstaneš uvězněn v koncentračním táboře. Uvidíš svět. Vyrosteš a budeš mít děti. Zestárneš. Budeš si toto utrpení pamatovat, ale budeš vědět, že to znamená, že musíš pomáhat ostatním, kteří trpí. To je moje naděje. Moje modlitba.

Zklamali jsme vás. To je ta strašná vina, kterou neseme. Zkusili jsme to. Ale nesnažili jsme se dost. Pojedeme do Rafahu. Mnoho z nás. Reportéři. Na protest budeme stát před hranicí s Gazou. Budeme psát a filmovat. To je to, co děláme. Není to moc. Ale je to něco. Tvůj příběh budeme vyprávět znovu a znovu.

Možná to bude stačit, abychom si vysloužili právo požádat tě o odpuštění.“

Tolik Chris Hedges, válečný reportér.

Dodatek: „Počet Palestinců z Gazy zabitých v izraelské válce s Hamásem je pravděpodobně vyšší než 10 000 hlášených místním ministerstvem zdravotnictví, řekla Kongresu náměstkyně ministra zahraničí USA pro záležitosti Blízkého východu Barbara Leafová.

“V tomto bodě konfliktu a válečných podmínek je pro kohokoli z nás velmi obtížné posoudit, jaká je míra obětí,” řekla Leafová podle The Hill během středečního slyšení zahraničnímu výboru Sněmovny reprezentantů. “Myslíme si, že jsou velmi vysoké, upřímně řečeno, a mohlo by se stát, že jsou ještě vyšší, než se uvádí.”

“Přijímáme zdroje od různých lidí, kteří jsou na místě,” dodala Leafová. “Nemohu stanovit to nebo ono číslo, je velmi možné, že jsou ještě vyšší, než se uvádí.”

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze ke středu oznámilo celkový počet obětí izraelských útoků na 10 569 – včetně 4 324 dětí – dále 26 475 zraněných a nejméně 2 550 pohřešovaných.

Komentář Leafové se zdá být v rozporu s prohlášením amerického prezidenta Joe Bidena z minulého měsíce, který řekl, že „nedůvěřuje“ palestinským číslům. Mluvčí Národní bezpečnostní rady John Kirby řekl novinářům, že ministerstvo zdravotnictví v Gaze je „jen zástěrkou pro Hamás“.

„Nemůžeme brát nic, co by z Hamásu vyšlo, včetně takzvaného ‚ministerstva zdravotnictví‘, za nominální hodnotu,“ řekl Kirby na tiskové konferenci v Bílém domě 26. října, píše RT.

A je to – bomby nemají nic společného s počtem úmrtí. Když americké bomby dopadají v hmotnosti tisíců tun na hustě zalidněnou oblast velikosti Prahy, je to proto, aby zabily pouze členy hnutí Hamás. Jak prosté.

https://chrishedges.substack.com/p/letter-to-the-children-of-gaza?utm_source=post-email-title&publication_id=778851&post_id=138698489&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=12utvo&utm_medium=email&nthPub=61

https://swentr.site/news/586943-gaza-deaths-higher-state-department/

Jana Kunšteková Maříková

sdílet na

35 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pijack
10. 11. 2023 12:55
Ohodnotit příspěvek :
     

Takový dopis měl být adresován spíš Americkým židům v bankách, Bílém domě, CIA nebo FED. Novináři se zase mají na čem pást. Dělají si z neštěstí druhých popularitu. Ó jak dojemné. Pokud se nemýlím, historie Pulitzerovy ceny ukazuje, že ji dostávají většinou prorežimní písálci. Žádní hrdinové to nejsou. Píší sice skvěle a poutavě, ale kdo se odchýlí od linie režimu a naštve vládnoucí sektu, tak jsou naopak perzekuování a na nějakou cenu mohou zapomenout. Pulitzerova cena není pro mne žádný etalon morálky, spíš servility a “korektnosti”.

Frank
10. 11. 2023 13:02
Odpovědět  Pijack

Takový dopis je třeba poslat všem obřezancům, aby se pak zbytečně nedivili, že mají na dveřích zase Davidovy hvězdy.

Ladislav 💤
10. 11. 2023 13:41
Odpovědět  Frank

Hlavně všem našim Gebls médiím!

Standa
10. 11. 2023 16:24
Odpovědět  Ladislav 💤

Těm se nebudou malovat Davidovy hvězdy na dveře redakcí! Těm se vymaluje držka!

Jaris
11. 11. 2023 06:55
Odpovědět  Frank

Spise by tem obrezancum meli na dvere malovat hakinkrojce. To co zidaci provadi Palestincum je neodpustitelne zlo, a to se tem vrazednym zidakum jednoho dne vrati s dvojnasobnou razanci.

Standa
11. 11. 2023 07:10
Odpovědět  Jaris

Oni, Jari, skutečně zavinili druhou světovou! A zadělávají ne třetí!

Standa
11. 11. 2023 07:21
Odpovědět  Standa

Nacionální socialisté už od svých počátků navazovali na protižidovské nálady a myšlenky, které postupem času uplatňovali do svých teorií o židovské moci, dále je obviňovali z významného podílu na vlivu na světový kapitalismus, komunismus (nejen v Sovětském svazu, ale i v samotném Německu v podobě povstání spartakovců, Bavorské republiky rad atd.). S nástupem k moci začali přecházet k protižidovským opatřením, např. v podobě tzv. Norimberských zákonů.

Není proto divu, že židovské osobnosti a židovské organizace po celém světě krátce po nacionálněsocialistickém nástupu k moci v roce 1933, začali Velkoněmecké říše a jejím vládcům vyhlašovat „svatou válku“.

Židé, kteří měli velký vliv na politiku Spojených států a následně i Velké Británie, a to především ve věcech ekonomických, zajistili Německu obchodní embargo a bojkot německého zboží. Některé světové noviny měly v roce 1933 na předních stranách „Židé vyhlašují válku Německu“, následně slovní i jiné útoky přibývaly:pokr.

Standa
11. 11. 2023 07:25
Odpovědět  Standa

„Judea vyhlašuje Německu válku! Židé celého světa, spojte se! Bojkotujte německé zboží! Demonstrujte!“ – všechny hlavní titulky Daily Express, 24. března 1933.

Izraelský lid celého světa vyhlašuje Německu obchodní a finanční válku. Čtrnáct milionů Židů stojí pospolu jako jeden muž ve vyhlášení války Německu. Židovský velkoobchodník opustí svou firmu, bankéř burzu, obchodník svůj obchod a nemajetný člověk svůj prostý dům, v rozkazu připojit se společně do svaté války proti Hitlerově lidu.“ – Daily Express, 24. března 1933.

Každý z Vás, z Židů a Nežidů, který dosud nevstoupil do této svaté války, nechť tak učiní hned a tady. Nestačí nekupovat zboží z Německa. Musíte přerušit veškeré styky s obchodníky, kteří prodávají německé zboží nebo podporují německé lodě… musíme zničit Hitlerův režim a přivést německý lid k rozumu tím, že zničíme jejich zahraniční obchod, na němž závisí jeho přežití.“ – Samuel Undermeyer, v rádiovém vysílání na WABC, New York, 7. srpna 1933. Samuel Untermeyer byl židovský vůdce a blízký přítel prezidenta Wilsona a Roosevelta.

Standa
11. 11. 2023 07:29
Odpovědět  Standa

Bernard Baruch se připojil k Samuelu Untermeyerovi a volal po válce proti Německu: „Zdůrazňuji, že porážka Německa a Japonska a jejich eliminace ze světového obchodu by dala Británii obrovskou příležitost ke zvětšení zahraničního obchodu v objemu i zisku.“ – Barnard M. Baruch, „The Public Years“, strana 347 (New York: Holt, Rinehart and Winston, 1960). Bernard Baruch, syn německého Žida, byl poradce prezidentů Wilsona, Roosevelta a Trumana.

„Toto vyhlášení války proti Německu, jsme nyní povýšili na „svatou válku“. Tato válka skončí zničením Německa.“ Dr. Franz J. Scheidl, Geschichte der Verfemung Deutschlands.

Válka v Evropě je v roce 1934 nevyhnutelná.“ – H. Morgenthau, ministr financí Spojených států, Hearst Press, září 1933 (také citováno v „The Palestine Plot“, B. Jenson, strana 11 (vydáno Johnem McKinleyem, 11-15 King Street, Perth, Skotsko).

Standa
11. 11. 2023 07:34
Odpovědět  Standa

V boji proti Německu je už několik měsíců zapojena každá židovská komunita, každá konference, ve všech syndikátech a každým jediným Židem na celém světě. Je důvod věřit, že naší úlohou v tomto boji je zvláštní význam. Vyvoláme duchovní a materiální válku celého světa proti německému úsilí stát se jednou velkým národem a aby získalo zpět svá ztracená území a kolonie. Ale židovským zájmem v první řadě je úplné zničení Německa. Pospolu i jednotlivě, německý národ je hrozbou pro nás Židy.“ – Vladimir Jabotinsky, zakladatel židovské teroristické skupiny Irgun Zvai Leumi, v „Mascha Rjetsch“, leden 1934 (také citováno v „Histoire de l’Armée Allemande“ Jacques Benoist-Mechina, část IV, strana 303).

„Hitler nechce válku, ale my mu ji vnutíme, ne letos, ale brzy.“ – Emil.
UF, je to za mnou. ČTĚTE, KDO VYHLÁSIL DRUHOU SVĚTOVOU!

marie
11. 11. 2023 08:49
Odpovědět  Standa

A taky za přečtení stojí Kdo donutil Hitlera přepadnout Stalina – autor Starikov.Je to tam všechno včetně dokumentů i s podpisama. Nutné objednat.

marie
11. 11. 2023 08:48
Odpovědět  Standa

Morgenthauův plán – hustá knížečka jak tenhle sionistický panák radil Růsveltovi během druhé světové a jak zničit Německo – z kterého v podstatě pocházel. Pokud si to lidi nepřečtou tak budou furt plést židy a Židy.

Jaris
11. 11. 2023 09:30
Odpovědět  marie

Dnesni zid je produktem Talmudu, zvraceneho uceni namireneho proti nezidum.

Standa
11. 11. 2023 07:35
Odpovědět  Standa

ČTĚTE, KDO VYHLÁSIL DRUHOU SVĚTOVOU,ŽIDÉ!

Standa
10. 11. 2023 13:11
Odpovědět  Pijack

Toto není korektní. Je to inkorektní. Postavil se proti režimu ! Izraelským vrahům.
,,historie Pulitzerovy ceny ukazuje”…. naopak, ukazuje , někdy ,statečné novináře, kteří viděli, slyšeli a nebojí se říci pravdu a popisovali ji.
Prorežimní pisálci zde v Čechách řádí. Zde jsou za lež placeni nebo a nebo , když neposlechnou jsou od šéfredaktora vyhozeni.
Že tam na hranicích nestojí Mitrofanof , Honzejk a jemu podobní? Píšou od stolu oslavy na bombardování Gazy.
Právě tak reportéři ČT!

Standa
10. 11. 2023 13:19
Odpovědět  Standa


Žijeme v době, kdy doktoři ničí zdraví, právníci ničí spravedlnost, univerzity ničí znalosti, vlády ničí svobodu, media ničí informace, církve ničí morálku a naše vlastní banky ničí ekonomiku. — Chris Hedges
——————————————

Pijack
10. 11. 2023 13:45
Odpovědět  Standa

Ale to se přece stává, že po obdržení ceny začne novinář svobodněji psát, protože je již ověnčen slávou společenským uznáním. Chápu jak to myslíš. Je ovšem dobré se zaměřit v časovém intervalu (nikoliv u všech) před a po. Je známo, že každý přelom v životě u většiny lidí (novináře nevyjímaje) způsobuje odlišné vidění hodnot. Hodně celebrit měnilo své postoje právě kvůli těmto zlomovým momentům.

Standa
10. 11. 2023 16:31
Odpovědět  Pijack

Ano, ,, zlomový moment” Odlišné vidění,,hodnot ” před a po! Zlomový moment je ,když ti nabídnou jistou částku nebo učiní nabídku ,,,kterou nemůžeš odmítnout”.
To vidíš ,, hodnoty” hned úplně jinak.A díváš se na ně úplně jinak. Očima nabizitele!

Pijack
10. 11. 2023 18:30
Odpovědět  Jana Kunšteková

No, něco o něm vím, ale to přece není téma o kvalitě novináře. Téma je smysl článku a komu by měl být správně určen.

Standa
10. 11. 2023 20:20
Odpovědět  Jana Kunšteková

Poučte mě , mě nevědomé nevinátko: Čekám na to , co víte a nikdo jiný ne! Pište!

Jaris
11. 11. 2023 09:33
Odpovědět  Jana Kunšteková

Tak na me ten dopis Chrise zapusobil. Je smutny a pravdivy. Diky, ze jste sem ten dopis uverejnila, Jani.

Vladimír
10. 11. 2023 13:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Židi Palestincům v podstatě zařídili koncentrační tábor. Kdysi jsem s Židy celkem sympatizoval kvůli tomu, co museli vytrpět od nacistů, banderovců atd. Ale ejhle, oni jsou úplně stejní.

Pijack
10. 11. 2023 13:11
Odpovědět  Vladimír

Pozor Vladimíre, netrpěli všichni stejně. Ti chudí a bezvýznamní židé trpěli, pravda… ovšem Slované trpěli desetkrát víc. Mnozí významní židé netrpěli, naopak. Řídili banky, obchodní společnosti, dodavatelské firmy. Třeba takový žid Soros je skvělou ukázkou – sám se na tyranii židů v Maďarsku jako žid podílel. Fotografie Sorose v nacistické uniformě jsou dodnes cenzurovány. Tyhle otazníky dodnes rezonují i v Polsku. Oni nejsou národ, který drží pospolu. Mezi nimi je velké procento zrádců, krys a podlých lichvářů. Drží je “pohromadě” jen judaizmus, coby agresivní náboženství. Halt v kostele jsou si všichni rovni, ale pouze v kostele.

Francin
10. 11. 2023 15:10
Odpovědět  Vladimír

Možná je to Ladine k zamyšlení, zda není nutnost dělat rozdílu mezi sionisty – židy a genetickými pravověrnými Židy. Ti s velkým Ž odsuzují po celém světě tuhle palestinskou genocidu a vyzývají k jednání a solidaritě s Palestinci. Ti si jistě pamatují co jim rodiče po celý život říkali o prožitých hrůzách. Ti ostatní to vidí jinak, zřejmě mají jiné zkušennosti.

unor 2022
10. 11. 2023 13:20
Ohodnotit příspěvek :
     

A kampak se nam podeli cesti novinari?

Ladislav 💤
10. 11. 2023 13:42
Odpovědět  unor 2022

Nemáme žádné, jen zradné zaprodane pisálky!

Slovan
11. 11. 2023 07:15
Odpovědět  Ladislav 💤

👍 👍 👍 👍
Ale takové Šídlo tomu se začínají rosit brýle a křívit huba. Parchant jeden.

skeptik
10. 11. 2023 14:21
Odpovědět  unor 2022

Nechali se koupit bulvárem. A tak sepisují to co se po nich chce.

ModrýKlokan
10. 11. 2023 22:26
Odpovědět  unor 2022

@ unor

Co to znamená, termín “čeští novináři”? Neznám. Nemyslíš náhodou český presstitutky?

Unter
10. 11. 2023 16:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Kolik utrpení v historii lidstva by se nestalo, kdyby těch bezbožných židů na světě nebylo.

sergej
10. 11. 2023 17:58
Ohodnotit příspěvek :
     

A režie je kde když harari poradce šwába se nechal slyšet že tam mají 3,5. miliónu lidí pod 100%ní kontrolou a o palestincích se snad vyjádřil jako o otrocích?
Jako by vám nestačili businessmani se svými šíbry a zkumáky kteří mají záběry na kšefty. Ten pindostan asi dělá dárečky jaké se jen tak nerodí, fuj.
https://www.youtube.com/watch?v=zK87uDviI7M

Karell
11. 11. 2023 05:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Veškeré zlo světa pochází od židů.

Albi
11. 11. 2023 08:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Možná by stálo za to, přečíst si, co o Hamásu říká arabuista Petr Pelikán – to nebude černobílá informace typu Izrael oběť, Hamás teroristé, nebo obráceně-
https://cnn.iprima.cz/arabista-pelikan-hamas-jsem-poznal-zblizka-za-utokem-na-izrael-je-ale-iran-kvuli-saudum-416544#
“….Míváme tendenci házet všechny Araby do jednoho pytle, jenže ve skutečnosti jsou mezi nimi veliké rozdíly v mentalitě a způsobu jednání. Třeba Súdánci, se kterými mám nejvíc zkušeností, jsou úplně jiní než Levantinci. Mají srdce na dlani, zato u lidí z Levanty je vždycky nějaká bariéra. Nikdy si nemůžete být jisti, co je pravda, co je jen zdvořilost a co je přímo lež. U lidí z Hamásu k tomu navíc musíte připočíst oprávněnou opatrnost, že je chce neustále někdo zabít.
Hamás především nejsou zdaleka jenom ozbrojenci. Nevznikl tak, že by se pár hrdlořezů dalo dohromady a řeklo si: Tak, a teď budeme zabíjet Židy. V Gaze se dostali do své pozice díky mnohaleté sociální a charitativní práci pro lidi žijící v dost zoufalých podmínkách. Hamás podporoval sociální péči, vzdělávání, zdravotnictví.

Albi
11. 11. 2023 08:28
Odpovědět  Albi

Hamás především nejsou zdaleka jenom ozbrojenci. Nevznikl tak, že by se pár hrdlořezů dalo dohromady a řeklo si: Tak, a teď budeme zabíjet Židy. V Gaze se dostali do své pozice díky mnohaleté sociální a charitativní práci pro lidi žijící v dost zoufalých podmínkách. Hamás podporoval sociální péči, vzdělávání, zdravotnictví. To je úspěšná taktika, jak si získat podporu, převzatá od egyptského Muslimského bratrstva.. My ve středu Evropy vidíme členy Hamásu jen jako bojovníky s kalašnikovem. Jenže to je pouze špička ledovce, na kterou se soustředíme až příliš……
Jenže pokud Hamás zúžíme jen na ně, budeme si lhát. Až příliš často a příliš rádi dělíme svět jen na dobro a na zlo. Na černou a bílou. Jenže tak to není. Na Západě jsme Hamás legislativně označili za teroristickou organizaci. Odsekli jsme jej jako celek. Tahle nálepka je ovšem mylná, protože je zjednodušená až na kost. Nejvíc jejich aktivity šly dlouhou dobu do pomoci lidem uzavřeným na malém území Gazy. Ti lidé nemají ani státní příslušnost, nemají pasy, nemohou nikam emigrovat. Není tam pro ně práce, žádná perspektiva. Co s nimi? Hamás se jim snaží pomoci. ….. “