blog

Nemocný pracovní trh kolonie a pohádka o líných Češích, kteří nechtějí dělat pro německé montovny. 

Nemocný pracovní trh kolonie a pohádka o líných Češích, kteří nechtějí dělat pro německé montovny.  Komentář Štěpána Chába.

Ve službě korporacím. Tak by se dala označit role naší republiky a její budoucí rozvoj a vývoj. Nahlédněme jednou mlsně na Karlovarsko. Do jednoho z nejchudších krajů České republiky. Na karlovarské prosperitě se právě intenzivně pracuje. Rostou tam haly, montovny. Takové ty obrovské bezduché krabice. Vlastníci jsou zahraniční „investoři“. Haly rostou mezi karlovarskými vesnicemi. Na polích, kde ještě před třiceti lety rostly zemědělské plodiny všeho druhu. Však na Karlovarsku je půda úrodná. Teď tam rostou haly. A ve vesnicích není dost lidí, kteří by nově vyrostlé montovny jako zaměstnanci obhospodařili. A tak se začíná říkat, že Češi jsou líní a nechce se jim dělat a že musíme dovést zahraniční pracovníky.

Karlovarsko má pro montovny výhodnou polohu. Je hned vedle velkokapitálového Německa, je tam chudo, navíc se po letech začíná rýsovat dálniční spojení mezi ČR a Německem, do toho jako hlavní argument duní fakt, že u nás jsme schopní pracovat za hubičku. Minimální mzda je na 17 tisících. V montovně o moc víc nikdo nedostane. A zahraniční „investoři“ by byli hloupí, kdyby příležitosti nevyužili. Oni hloupí nejsou.

A tak mezi vesnicemi a městečky Karlovarska roste místo žita a pšenice vlahý sen západních kapitálů. Nízkorozpočtové montovny, které jsou výhodně nedaleko hranic se zemí, která oplývá mlékem a strdím. My jsme mléko i strdí vyměnili za příležitost věrně sloužit Německu v montovně.

Jenže nechce se nám dělat. Jsme totiž líní. Jsme? Není to zase nějaké milé zavrtění psem? Žiju na vesnici, kde sídlí něco málo přes 600 daňových poplatníků. Více než polovina jsou senioři nebo děti. Zbytek je v pracovním procesu. Na úřadu práce bude minimum lidí. Pro rok 2014 u naší obce drží Wikipedie hrdou poznámku, že u nás byla jedna z nejnižších nezaměstnaností v okrese. Při představě, že nám na louce Němci postaví montovnu a budou čekat, že spálíme všechny mosty, dáme výpovědi a naběhneme bez remcání do těch jejich montoven s minimální mzdou, nutí mě to do smíchu. Proč bychom to dělali?

Podobná situace musí být na Karlovarsku. Vedle vesnice vyroste bolák montovny. Začnou se nabírat zaměstnanci. Jenže žádný přetlak nevznikne. Lidé mají své životy, svou práci, proč by šli za minimální mzdu k pásu. Pro tu lásku k Němcům? Proč? A tak se mediálně ujme, že jsme líní a nechce se nám dělat, a že tedy potřebujeme dovést agenturní zaměstnance někde z Filipín nebo z Mongolska. Protože pro ně je i náš minimální plat výhra v loterii. Německý kapitál tak vytváří problém zcela bez ohledu na místo. U vesnice postaví krabice, nehledí na to, že v místě není dost potenciálních zaměstnanců. Prostě si je globalisticky převeze z druhé strany planety. Vysadí je ve zcela cizím prostředí. Takoví zaměstnanci mají, stejně jako „investoři“, naprosto nulový vztah k místu. Prostě vytěžit potenciál místa. Výhoda Karlovarska je nabíledni – z montovny lze zboží převést na jednu nádrž kamiónu do Německa. To ovšem není cesta baťovské prosperity. To je prostý kolonialismus, kdy jsme v pozici tupě kolonizovaného.

Ve vesnicích a městečkách pak začne haprovat ubytování, zdravotnictví, protože malé městečko není připravené na nával stovek agenturních zaměstnanců. Kde je to baťovské – vedle továrny postavím i ubytování pro zaměstnance? Postavím jim i sociální zázemí, školy, restaurace, kino, zábavu. Nic takového. „Investoři“ postaví nádor montovny, vyklopí agenturní zaměstnance a vzkáží do kolonie – starejte se, nám jde jen o prachy, o lidi musí jít vám, to se nás netýká. Co na to státní zástupci různých úrovní? Ti nižší, obecní, se mučí s tím, kde je ubytují. Ti vyšší, vládní, pak vymýšlí pobídky, jak sem nacpat další a další montovny. Viz třeba Gigafactory. Z té měli ve vládě doslova přetlaky, jak ji sem chtěli procpat a udělat tak Němcům pomyšlení.

Navíc je Karlovarsko v pozici, kdy takové montovny do kraje v podstatě nedonesou žádnou přidanou hodnotu. Spíše naopak. Sníží se bezpečnost, protože agenturní zaměstnanci nemají vztah k místu ani k lidem. Na periferii Plzně by mohli vyprávět, jaké to je, když se žije nedaleko ubytoven agenturních zaměstnanců. Tam už o montovnách ví své. A i proto se hlasitě brání zlikvidování letiště v Líních a výstavbě takzvané Gigafactory, která by problém jen prohloubila. Montovny státu nenesou ani peníze. Jen na daních, zbytek odteče do zahraničí, u nás nezbude nic (proč mi to připomíná profesi prostitutky, kdy nám „investor“ zaplatí za erotickou službu, ale prachy z výplaty donese domů manželce). Srovnejme to s baťovskými investicemi do země, do okolí. Kdy zahraniční „investor“ postaví třeba nějakou obdobu Baťova kanálu? Stane se takový „investor“ jako Baťa součástí naší historie, nebo nás jen jako kolonizátorský parazit vysává?

Loutkový prezident Pavel při projevu k 28. říjnu, kde jako morální autoritu hodnou následování uvedl Batmana, čímž ukázal odkud pramení jeho vzdělání (z filmů, kde to dělá bum a divák Pavel dělá óóó), také krátce vzpomenul i první republiku a její prosperitu. Stojí za to se zeptat, jestli jsme se k té prosperitě propracovali tím, že jsme si nechali zemi zastavět krabicemi, které sloužily jen zájmům a kapitálu zahraničních „investorů“. Nebo jestli se za těch krátkých dvacet let postavil na nohy český průmysl, um a hrdost, to vše pod protekcionalistickou politikou tehdejších vlád. My máme být hrdí na to, že nám tu Němci postaví krabice a zavezou zemi agenturními zaměstnanci. Jsme jen kolonie. Malá kolonie, která se neumí postavit za svou budoucnost. A naše vlády napříč volebními obdobími? Co vlády, protektoři? S velkou věrností západnímu kapitálu slintají takovým „investorům“ do ekonomických výhledů. Vždyť podívejme na Fialu, jako mlsný pes stále vyjednává s Volkswagenem o likvidaci letiště v Líních, protože k nám chce dotáhnout jednu obrovskou montovnu bez přidané hodnoty a k ní stovky agenturních zaměstnanců. Zrovna zítra má nás, dělný lid, informovat, jak dopadlo poslední vyjednávání. Kolik budeme tratit na pobídkách Volkswagenu? To je vytříbená politika. Nestačilo to už? Nebylo by k mání trochu prvorepublikové protekcionalistické politiky?
https://www.krajskelisty.cz/

Zdroje: Wikipedie, Novinky

sdílet na

33 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
katango
31. 10. 2023 19:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Pan Cháb je křestním jménem Štěpán!!!

Pijack
1. 11. 2023 07:29
Odpovědět  katango

To nevadí, ale píše skvěle. Hezky se to čte. Opravdu umí používat rodný jazyk. U dnešních režimních novinářů je to nevídaná věc 🙂

katango
1. 11. 2023 10:34
Odpovědět  Pijack

Jo, taky ho ráda čtu, ba jeho články aktivně vyhledávám. Ale neznat a tak zaměnit křestní jméno autora je podle mne projevem neúcty. Stačilo si lehounce, opravdu jen lehounce, zagůglit.

Albi
31. 10. 2023 20:03
Ohodnotit příspěvek :
     

“To je prostý kolonialismus, kdy jsme v pozici tupě kolonizovaného”.
Nejen dle vlády, ale i některých alternativních dezolátů-dezinformátorů jsme údajně suverénní republikou.
Dokonce nedávno jsem četla, že nějakým vládním rozhodnutím (už nevím čeho se to týkalo, ale na tom nezáleží, všechna vládní rozhodnutí vedou ke stejnému cíli) prý “začínáme ztrácet suverenitu”.

Jak se dá ztrartit něco, co už dávno neexistuje?

Autor
31. 10. 2023 20:23
Odpovědět  Albi

Kolonií jsme se stali prakticky hned po listopadu, stejně jsme ztráceli suverenitu. Jenže, ono je to paradoxní. Německu, USA a já nevím komu ještě, celé Evropě a západnímu světu stejně je předurčen osud vyhasínání. Přirovnal bych to k Itálii, velká země, sice dělá “ramena”, ale její význam v politice je téměř nulový. přitom na území této země bylo Římské impérium …
ternto příklad uvádím proto, že obnovit “nějakou slávu” Západu se nemusí již nikdy podařit. Na takových územích se většinou vytváří vrstva superbohatých a mnohem větší skupina beznadějně chudých. Tož tohle nás čeká a nemine, pokud nenastane – víceméně – zázrak a nezačneme poctivě makat PRO SEBE A NA SEBE.
A nemylme se, Řím také nevypadal že se zhroutí – no, co tam ti nějací barbaři! Na pohled vypadalo všechno skvěle a “silně”. Je znám dopis Římana, který popisuje – bez ironie – báječný a skvělý, sytý, bezpečný život v Římě. Dva roky před pádem …

Albi
31. 10. 2023 20:54
Odpovědět  Peter 008

To je pravda, ale my tu naši “suverenitu” úmyslně zahazujeme jako bezcennou veteš. Proč?

Už jsem tu včera odkazovala článek, pode kterého nějaký výbor OSN žádá,abychom přestali provozovat babyboxy (mj. český vynález !!!).!
A dnes ve večerních zprávách se už objevila informace, že to bylo předáno lékařům k připomínkování. Ti jsou prý proti – zatím. Ale jim stejně nebude dovoleno rozhodnout.

Do háje! Co je komukoliv ze zahraničí do toho, co tu máme a co ne a dokonce rozhodovat, co mít nesmíne, když je to navíc funkční a zachraňuje to životy? Proč to vláda rovnou a razantně neodmítla, ale ještě se tím zabývá?

Už mi to připomíná stav, kdy tu před pár před léty byla autorka Harryho Pottera Rowlingová, navštívila nějakoé psychiatrické léčebny, zkritizovala klecová lůžka a nařídila!! je odstranit – nebyly dost humánní. A věichni – vláda, MZ i primáři se postavili do haptáku a příkaz (prý) provedli.

zuza
1. 11. 2023 19:22
Odpovědět  Albi

preboha a to prečo???? čo majú proti babyboxom? To máme tie nechcené deti rovno expedovať do hnUSAkova, aby si “elity” mohli užiť a potom vyťažiť na adrenochróm?

katango
2. 11. 2023 10:45
Odpovědět  zuza

Ne, máme je nechat demokraticky a lidumilně naházet do popelnic. Protože matka nechtěného dítěte do porodnice rodit nepůjde. Ani tzv utajeně.

janle57
31. 10. 2023 22:43
Odpovědět  Albi

Pokud bude stát v čele odborů takový neschopný diletant jako je Sředula,který se s Jurečkou
plácá po ramenech,není z tohoto novodobého pracovního otrokářství úniku,stát se to ve Francii,
okamžitě se koná týdenní generální stávka,ve zdejší kotlině severozápadních Čech,kam bude
směřovat státem podporovaná mongolská pracovní invaze to všichni práceschopní budou
řešit invazí do Helmutlandu,kde si spraví chuť na německé minimální mzdě a ještě tam nakoupí,
k velké radosti Fialy,veškeré jídlo pro sebe a své známé v blízkém okolí.

Radegast
1. 11. 2023 02:42
Odpovědět  janle57

Abraham Mittelman Středula je velmi schopný ve škodění Slovanům.

1. 11. 2023 10:48
Odpovědět  Radegast

Podepisuji.

Helena
1. 11. 2023 08:07
Odpovědět  Albi

Tak snad teď už se i těm dosud bohatým podnikatýlkům v makovicích rozsvítí – že především na ně políčeno:
V přímém přenosu můžeme sledovat jak se ČR stává cílem “lovců ekonomik” z USA
se záměrem vyždímat tento stát jako citrón. Po farmaceutických firmách, nastupují američtí zbrojaři, ale největším predátorem je investiční korporace BlackRock, která cílí na distribuční síť ČEZu. A pro zajištění tučných zisků již Energetický regulační úřad “upravil” platby za systémové služby ze 137Kč na 313Kč za každou MWh !!! Tím se dostanou k levné koupi všech dosud prosperujících firemních majetků, zařízení, strojů a majetků “pánů podnikatelů-dosud vlastníků” – ti jsou k popravě určeni jako první s nimi současně čecháčkové bydlící ve svých domech a bytech – připravili pro nás budoucnost: spát v papírových krabicích, pod mostem a při prvním nastydnutí umřít.

Pavel z Moravy
1. 11. 2023 09:35
Odpovědět  Helena

Heleno, lid má snad oči a uši, aby viděl a slyšel a do vínku dostal to mezi ušima. Jestli to nepoužívá, co s tím. Skončí v absolutní bídě.

katango
1. 11. 2023 10:36
Odpovědět  Helena

U nový masivní výstavby v Praze Modřanech je reklamní cedule BlackRock.

Gales
1. 11. 2023 10:44
Odpovědět  Albi

Do těch hal naženeme,po ,,předání moci”,naše vládní Jidáše,jejich posrance a senátory i s jejich podporovateli.

Honza 1966
1. 11. 2023 11:35
Odpovědět  Gales

Taková malá poznámečka. Kdo komu předá “moc”? Kdo bude nahánět jidáše, včetně jejich voličů do těch hal? Vždyť je vás pár tisíců. Společnost je už naštěstí někde jinde. I voliči Babiše a i Okamury, nějak nechtějí zpátky tzv reálný socialismus, dle ruského vzoru. To jako čekáte, že po ruská armáda “osvobodí” střední, nebo celou Evropu, od liberálního útlaku a dá moc vám? Chi chi. Není rok 1945

Pavel z Moravy
1. 11. 2023 12:39
Odpovědět  Honza 1966

Trotlíčku, neboj se, oni si s tebou vytřou.

Gales
1. 11. 2023 16:28
Odpovědět  Honza 1966

Hej mengele klídek.Nelam si s tím šošulku.Dej si ještě jeden krabičák a můžeš dumat nad nesmrtelností chrousta.

31. 10. 2023 20:26
Ohodnotit příspěvek :
     

My, Češi, jsme zde doma – a vo tom to je!!!
My zde máme své rodiny, zahrádky atd…, zkrátka “domovo”, jak říkala bábrle. Nemůžeme si tedy dovolit to, co agenturníci, to jest být za méně peněz deset, dvanáct hodin denně, v práci, abychom to vykompenzovali. Protože zde máme své ženy, své rodiny, kterým se MUSÍME! věnovat.
Vy, vládní šmejdi, i vy, “pane” -rezidente, bečíte, že ženy nerodí, muži neoplodňují, etc.etc. – ale zde je příčina!!! NEMÁME JISTOTU!!!
Nemůžeme jít pod určitou mzdovou hranici, neboť bychom, vzhledem k tomu, že dojíždění stojí nemalé prachy, své rodiny uvrhli do dluhové pasti. Ani nemůžeme být od vidim do nevidim v práci, protože bychom se nemohli věnovat svým ženám a svým rodinám. A než by se rok s rokem sešel, měli bychom parohy že bychom neprošli vraty garáže, děti by měly místo táty “hodnýho strejčka”, následoval by rozpad rodiny, rozvod, alimenty, hádky o děti atd..
Pak bychom už za tu agenturní hubičku makali – neměli bychom rodiny, tudíž bychom už mohli za méně peněz fachčit od vidim do nevidim, aby bylo na mastné alíky, zatímco cizáci a zkorumpovaní “naši” by se za naši dřinu pakovali, že by jim kapsy nestačili. Nádhera, co?! 

31. 10. 2023 20:27

Nebo bychom měli chápající manželku, které by nevadilo že má doma unavenou trosku, no a než by děti prošly školkou, školou a další školou, odcizili bychom se svým dětem i své ženě, nemluvě o následcích nejen na výchově, ale i na psychice dětí, protože děti přemýšlejí jinak – ty chějí mít doma tátu, ne hosta na neděli, jenž na ně nikdy nemá čas a dej mi pokoj! No a život by utekl mimo nás, a pak by nás, po kratším či delším živoření z nedůstojné penze, šoupli do futrálu a bylo by. Vlastně, bohužel. je.
Není zde prostor, mohl bych to dále rozvádět – ale k čemu? A proč to vůbec píšu, když vím, že je to jalové a zbytečné a že zrovna tak dobře bych si mohl stěžovat na lampárně? Abych si ulevil! Protože by mně jinak vzteky praskl cocot!
Tak. A je mi líp. Ale vo moc ne.

Autor
31. 10. 2023 23:21

No, víte co je jeden z problémů v samotné Americe? Nemálo lidí MÁ práci, ALE nemůže si dovolit ani koupit (na splátky a samo ani za hotové) dům, domek a ANI pronajmout aspoň nějakou místnost!! A je nucena žít buď ve stanu, nebo ve svém, třeba i nepojízdném autě (na opravu také již nemají).
No a o tom čase na rodinu. Za První republiky bylo, zvláště po roce 1929, za té velké krize, hodně lidí, co Museli DĚLAT PRÁVĚ TOHLE a to ještě když měli štěstí a měli TU práci. Teď si nevzpomenu na přesně ten díl, ale jeden z cyklu Historie českého zločinu na rozhlasu ČR vypráví právě o tomhle o vraždě vlastního dítěte z bezvýchodnosti – rodina bydlela v pronájmu, kde ani nešly (majitel nechtěl) opravit ani dveře a venku zima, otec živitel – dvě, tři hodiny do práce a pak to samé zpět. Slíbený byt poblíž zaměstnání byl pronajat jiným. Znáte pražskou Vojenskou nemocnici na Petřinách? Tak za První republiky v době krize lidé nouzověna čas bydleli poblíž v jeskyňkách … coby kamenem dohodil od Pražského hradu … Masaryk … Beneš … samá humanita – podobně jako dnes “tentato” na Hradě.
Lidé když musí, přežijí hodně. Dalibora nouze naučila hrát na housle …

Albi
1. 11. 2023 00:29
Odpovědět  Peter 008

To bylo asi tím, že tam neměli génie typu dnešní pětihkavé saně.
Ti ty chudé hladce vyřeší, u důchodců už chybí jen poslední detail.
https://medium.seznam.cz/clanek/jan-beer-seniori-v-peci-svych-potomku-zivit-je-mohou-deti-27617?utm_campaign=abtest228_personal_layout_3_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#
Kdo je ten Jan Beer nevím a ani mě to moc nezajímá, ale našel skvělé řešení:
“Důchodová reforma se blíží a nikdo neví, jak vše dopadne. Přesto máme zákony, které situaci během krize vyřeší raz dva. Nepřišel státní důchod? Žádný problém, povinnost živit seniory mají jejich děti …..
Vyživovací povinnost může nařídit soud
Příslušné právní normy jde již nyní nalézt v občanském zákoníku. Dospělý a vydělávající člověk je povinen, pokud se rodiče ocitnou v tísni, přispívat na slušnou výživu…..
Tím je myšleno zajištění slušné zdravotní péče, slušného bydlení, kulturního vyžití a oblečení……” a podobné žvásty.

Autor
1. 11. 2023 03:31
Odpovědět  Albi

Za První republiky také nebyly důchody. Jen pro pár profesí, které byly v režii státu. Jinak se musel každý starat sám.
Já tohle “prorokoval již od té doby, co de facto uspořené peníze na důchody “sebrali z ODS” … mimochodem byl to Klaus.
Z filmu Náš dědek Josef: “Přežil jsem císaře, přežil jsem Masaryka i Hitlera a musel přijít stolař, abych dostal penzi.”

Pijack
1. 11. 2023 07:34
Odpovědět  Peter 008

Problémem je tu další škodná, která ze zaběhnutého a funkčního systému (průběžný důchodový) udělá žebračenky na příděl – zapálení liberální svazáci jako jsou vykulenec a MPA. Už aby založili ten mládežnický svaz LSM – Liberální Svaz Mládeže 🙂

sergej
1. 11. 2023 08:41
Odpovědět  Pijack

Vyžilé a vyfetované zombie

Pavel z Moravy
1. 11. 2023 09:30
Odpovědět  Albi

Řešení je pouze jedno Albi a my všichni víme jaké.

1. 11. 2023 11:00
Odpovědět  Peter 008

Na druhou stranu si v těch jeskyňkách mohli číst “Ideály humanitní” a hned jim bylo teplejš.

zuza
1. 11. 2023 19:57
Odpovědět  Peter 008

Včera som od nudy pozerala na YT starý film Posledný hviezdny bojovník z r. 1984, pracujúci chudobní ľudia tam bývali v mestečku z obytných prívesov. V seriáli Priatelia bývali pracujúci ľudia hodne po 30-tke v spoločných bytoch, pretože si samostatné bývanie nemohli dovoliť. Vo filme Lepšie to už nebude hrá Helena Hunt pracujúcu matku servírku, ktorá má astmatické či alergické dieťa, ale nemôže si dovoliť ho nechať vyšetriť u lekára, preto keď je s deckom už zle, tak, ide večer s ním na pohotovosť.
Model rodiny, kde nepracujúca matka je doma s 2 deťmi a otec poisťovací agent, predajca áut alebo reklamný agent zarába toľko, že z toho v pohode splácajú hypotéku na dom a 2 autá aj v Amerike je len vo filmoch. A aj v tých holyvúdskych filmoch keď chce isť dieťa z obyčajnej rodiny na vysokú školu, tak sa musí uchádzať o štipendium alebo mu na štúdium šetrí celá rodina vrátane starých rodičov už od narodenia.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
eFPe
1. 11. 2023 11:35

Zmasírovaní mladí jen koukají hladit své mobily. Nedejbože aby zkusili sbalit nějakou fajn holku. Taky ještě neví jak to tam dole vypadá, ale ví, že pokud by tam zahlédli chloupek, jistojistě by se poblili.
Celé je to do značné míry cíleně zmamlasené zmagořené, ve velké míře jsou mamánkové, pak narcisové, a nakonec různí úchylové. Opravdu, když se rozhlédnete, tak normálně vypadající mladé, kteří mají respekt ke stáří, autoritám, chtějí být slušní ve slušné společnosti jakoby jehlu v kupce sena hledat.
No a pak to jde dál a když už někdo dostanek padesátce víc rozumu do vínku, tak už se nechce opouštět zažité stereotypy-u holek to platí taky tak nějak.

Gales
1. 11. 2023 10:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Ach jo.Zlatí komunisti.

Pijack
1. 11. 2023 12:21
Odpovědět  Gales

Nové heslo: SPOLU do EU. opravit na – SPOLU na šibenice :-))

Miro 2
1. 11. 2023 12:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Z toho vyplývá jak je Němec chytrý a Čech blbý. Ještě čouhá z německé zadnice a děkuje.

Autor
1. 11. 2023 13:18
Odpovědět  Miro 2

Vůbec ne. Němci jsou také kolonie – viz Kancléřský pakt. Všechno to končí u USA a Anglie, resp. “lidí”, co tyto státy využívají pro své cíle. Ostatně VŠECHNY vlády v EU – i ta maďarská – prošly podobnými “zařízeními” jako sorosovy fondy … To, že jedna kolonie vysává druhou jen usnadňuje práci konečnému kolonizátorovi.
Takže Němci jsou ještě mnohem blbější, už jen proto, že to nechápou …

Naposledy upraveno$ s uživatelem$