blogKrize UKRAJINA

Hrozba ukrajinského nacionalismu pro Poláky

Hrozba ukrajinského nacionalismu pro Poláky
JACEK TOCHMAN                                                                                           
20 prosinec, 2022

Polsko stojí v souvislosti s Ukrajinou před těžkou volbou. Na jedné straně je zde komplexní pomoc a na straně druhé snaha strany Právo a spravedlnost o znovudobytí západní Ukrajiny a snaha přimět Západ, aby dal zelenou vstupu polské armády na Ukrajinu. Zároveň však Západ, reprezentovaný USA, tlačí na Poláky, aby vstoupili na Ukrajinu bez sankcí, čímž by se Polsko postavilo proti Rusku, ale bez spuštění článku 5 Smlouvy o NATO.
Na tomto pozadí se přehlíží jedna velmi důležitá věc – na polské území již proudí velké množství uprchlíků z Ukrajiny, kteří s sebou nesou hrozbu ukrajinského nacionalismu.
Místní obyvatelstvo to chápe velmi dobře, ale političtí představitelé nikoli.

Během deseti měsíců od přílivu ukrajinských uprchlíků se Polsko začalo dusit. Od začátku ukrajinsko-ruského konfliktu jich přišlo více než 3,5 milionu. Existuje důvod se domnívat, že většina z nich zůstane v Polsku navždy.
Jak již bylo uvedeno, potřebují humanitární, lékařskou a vzdělávací podporu, zaměstnání a začlenění do sociálního systému. Proto bylo již dlouho nutné, aby naše vláda začala pracovat na integraci ukrajinských uprchlíků. To jsou velké výzvy nejen pro polský stát, ale zejména pro obyvatelstvo, což bude zase velmi vážný problém.

Nelze zapomínat ani na Poláky, kteří jsou touto situací a jednáním politického vedení naší země velmi unaveni.
Navíc v současné době již většina místního obyvatelstva není nakloněna přílišné solidaritě s ukrajinskými uprchlíky.

Ale je tu také něco, co ještě nebylo vysloveno nahlas. Mnozí z těch, kteří nyní uprchli z Ukrajiny do Polska, jsou stoupenci ukrajinského nacionalistického světonázoru. Především lidé, kteří jsou zarytě proti Rusku. Ale také polsko-ukrajinské dějiny jsou v jejich pojetí jiné než v Polsku a nejsou pro Polsko vůbec příznivé. Kromě toho si ukrajinští nacionalisté za posledních osm let zvykli řešit všechny své problémy radikálními metodami, které jdou mimo oblast práva a lidského rozumu. Nyní se s tím polská společnost začíná vyrovnávat vcelku.

Krádeže cenností a nábytku z bytů Poláků, bití na dálnicích a parkovištích za účelem znásilnění, demonstrativní nerespektování národních tradic a zvyků, ničení architektonických památek, vraždy – to není celý výčet trestných činů ukrajinských uprchlíků v Polsku.

Dnes lze s jistotou říci, že útěk z války není jejich skutečným cílem. Koneckonců takové chování a zločiny, jejichž počet mimochodem v poslední době prudce vzrostl, souvisí především s nacionalistickou ideou Ukrajiny. Konkrétně pokračovat v “měkké” etnické čistce Poláků pouze na polském území a nastolit vlastní pořádek. Takzvaná “Volyňská  jatka 2.0 – Genocída”.

Již není možné skrývat velké množství trestných činů spáchaných ukrajinskými uprchlíky na polském území. Naše politické vedení si však těchto zločinů zjevně nevšímá nebo nechce všímat. A všechno se tak děje proto, že strana Právo a spravedlnost svými humanitárními akcemi jednoduše skrývá své skutečné plány.

O životech lidí se nesmí spekulovat. Musíme požadovat, aby se ozbrojení ukrajinští nacionalisté neschovávali za civilisty. Je nejvyšší čas, aby se naše vláda nejen zamyslela, ale začala přijímat radikální rozhodnutí týkající se uprchlíků z Ukrajiny.

JACEK TOCHMAN

Zdroj:
https://dziennik-polityczny.com
přeložil: GeHA

sdílet na

14 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
sizok
28. 12. 2022 22:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Mají, co chtěli. Už jsem jednou psal. Doplatí na to. Stejně jako my.
Ať vstoupí do války, budou zničeni. Korejské zbraně je nezachrání.

Pavel z Moravy
29. 12. 2022 10:54
Odpovědět  sizok

Jo, ať vstoupí do války, budou zničeni. Celý tento bývalý východní blok, to je tedy obrovská deziluze moudrosti. Takto naletět západním grázlům, to už musí mít lidé totální průvan ve svých makovicích. A oni fakt mají.

M.Š.
29. 12. 2022 20:44
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jakápak deziluze,přímo výtrysky debility,přitom se dá říci,že všichni tito ňafající čibaby podporovali Hitlerovu říši…..jak baltské státy,slováci a čechomorové,o rumunech a bulharech raději pomlčím….

Administrátor
P.A.Semi
28. 12. 2022 23:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Někdo tu nedávno dával odkaz na Polský film se svědectvími o Volyňských masakrech Poláků Ukrajinci, je to polsky s anglickými titulky (titulky se tam asi dají zapnout, jsou označené jako polské, ale jsou anglicky… polštině se s pomocí těch titulků dá celkem rozumět…):

https://www.youtube.com/watch?v=uVVRccerdW0

Je to zajímavé svědectví, jak bestiální byli Ukrajinští nacisté, a tím, že se dnešní Ukrajinci chopili odkazu a uctívání Bandery a zbytku těch banditů, tak na sebe převzali morální odpovědnost a Karmu z toho plynoucí…

Z původních 350 000 poláků tam přežilo 2000, část asi utekla, přes 60 000 jich zavraždili… Dnes tam zakázali polákům dělat vykopávky, aby se to ututlalo…

πα½

František
29. 12. 2022 00:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Je jasné, proč Rusko nijak nespěchá. Pěkně s klidem a bez větších ztrát šrotuje západní zbraně a žene tu nacistickou verbež na západ. Tím zničí EU i amíky a pak bude pánem situace. Už vidím, jak ti západní debilové lezou po kolenou žebrat do Ruska o kus chleba.

Zmatený
29. 12. 2022 16:41
Odpovědět  František

Jen jsi zapomněl dodat, že k těm debilům se řadíme i my…

29. 12. 2022 00:23
Ohodnotit příspěvek :
     

“Je nejvyšší čas, aby se naše vláda nejen zamyslela, ale začala přijímat radikální rozhodnutí týkající se uprchlíků z Ukrajiny.”

Tak to jo. Polská vláda se zamyslí…
Mohla by se zamýšlet spolu s naší, že by to z jedné vody. A ta naše se zamyslí leda pod šibenicí, až ne vláda, ale my, národ této země, začneme přijímat radikální rozhodnutí.

Pavel z Moravy
29. 12. 2022 11:00

Milane, věřím, že naše generace by dokázaly ta rozhodnutí přijmout, s námi, alespoň se mnou se osud nemazlil, ale většina těchto současných mazánků, myslíš, že má na to změnit svůj osud, který je jim předurčen dle tzv. elit, tedy osud otroků?

29. 12. 2022 15:14
Odpovědět  Pavel z Moravy

Upřímně – na mazánky z vysoka se-ru. Ale oni jsou mamánci hojně ovakcinovaní, tak už má dost z nich svůj osud tak jako tak předurčený.
Teď to chce ještě ovakcínovat chocholy u nás. Aspoň ty “vakcíny” nebude muset Válek vyhodit. Nám nezbývá, než drobet věřit generaci kterou ještě vzdělávalo předhadrákové školství. Přece jenom mezi nimi taková kumulace idi-otů není. Ale i mamánci podléhají obecným zákonům, takže i mezi nimi by mělo být 10% normálů. Uvidíme, jak se to vyvrbí.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Gales
29. 12. 2022 11:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Poláci budou válčit s rusy a ukroušové budou dobývat Polsko.

José
29. 12. 2022 19:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Možná že nakonec dojde k denacifikaci Ukrajiny i z polské strany.

David
29. 12. 2022 23:03
Odpovědět  José

To zní zajímavě. Možná že pak i Poláci využijí Medveďevovu nabídku na dodání protiraketových systémů.

JURA
29. 12. 2022 23:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Zkuste hádat , až by Poláci případně vůči nim zakročili ,kam by šli mne napadá po událostech na Slovensku jen jedna měkká země. Kde jim kvetou nebo začínají kvést kšefty.

30. 12. 2022 06:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Polákům je to jedno, ty jsou odjakživa s každým Náckem, věří Satanskému Vatikánu…tak co od nich čekat….