politika

Zásah USA do voleb v Rusku byl zdokumentován. Spojené státy zatím na incident nereagovaly

Ministerstvo zahraničí Ruské federace oznámilo, že zásah USA do voleb v Rusku byl zdokumentován.

Zásah USA do vnitřních procesů a voleb v Rusku byl zdokumentován. Ve vysílání kanálu YouTube «Соловьев Live» to uvedla oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova.

“Uvedli jsme na konkrétní skutečnosti americké straně situaci, která dokazuje, že z území Spojených států s využitím internetových platforem, které jsou vlastněny a moderovány americkými internetovými monopoly, existují jasné (zdokumentované) zásahy do našich vnitřních procesů – politických procesů, volebních procesů, voleb,“ řekla Zacharova, uvádí RIA Novosti.

Současně poznamenala, že v tomto ohledu nebyly ze strany USA žádné připomínky.

Cesta vede do Pentagonu

Zacharova dříve oznámila spojení mezi vývojáři projektu “Chytré hlasování”, který vytvořil tým Alexeje Navalného, ​​s Pentagonem. Podle mluvčího ruského ministerstva zahraničí Roskomnadzor zjistil, že IP adresy vývojářů webových stránek a serverů aplikace “Chytré hlasování” se nacházejí převážně ve Spojených státech, odkud pochází technická podpora.

Zacharova zdůraznila, že i s tím může souviset předvolání amerického velvyslance Johna Sullivana na ministerstvo 10. září. Agentury TASS a RIA Novosti poznamenaly, že Sullivan na otázky novinářů neodpověděl a bez komentáře vstoupil do budovy, zůstal tam asi 20 minut a poté odešel.

10. září byl americký velvyslanec v Moskvě J. Sullivan předvolán na ruské ministerstvo zahraničí na schůzku s náměstkem ministra zahraničí Ruské federace Sergejem Rjabkovem.

Během rozhovoru bylo zdůrazněno, že ruská strana má nevyvratitelné důkazy o porušování ruské legislativy americkými „digitálními giganty“ v kontextu přípravy a průběhu voleb do Státní dumy Federálního shromáždění Ruské federace. V tomto ohledu bylo deklarováno prohlášení o kategorické nepřípustnosti zasahování do vnitřních záležitostí Ruska. https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/4856499

Americké velvyslanectví RBC sdělilo, že diplomat navštívil ministerstvo zahraničí, aby prodiskutoval bilaterální otázky.

https://bit.ly/38ZSIXa

sdílet na